maanantai 1. toukokuuta 2017

Kuukauden kavaletti; huhtikuu

Tässä postauksessa jatketaan vielä kavaletteja ravissa, mutta lisätään vaikeusastetta pikkuhiljaa. Jos olet edennyt postausten mukaisessa tahdissa kavalettiharjoituksia, pitäisi hevosesi olla jo tottunut kavaletteihin sekä käynnissä että ravissa, joten nyt voidaan siirtyä seuraavaan vaiheessan, eli ravin muokkaamiseen kavalettien avulla.

Työskennellään ensin ravin pidentämisen kanssa. Suorita ensin huolellinen alkuverryttely, jotta saat hevosen lihakset lämpimäksi ja voit olla varma että hevonen on pohkeen edessä ja muutenkin avuilla, ennen kuin aloitetaan.

Kavalettien väliä ei loppujen lopuksi venytetä kovinkaan paljon, jos normaali ravikavalettien väli on 1, 3 - 1,4 m, on nyt väli 1,4 - 1,5 m, tämäkin pitää toki sopeuttaa hevosen askeleeseen mutta käytännössä väliä pidennetään noin 10 cm. Rakenna kavaletit suoralle uralle ja aloita työskentely niillä. Ratsastajan tulisi keventää istuntaansa näillä kavaleteilla ja suoda hevoselle pehmeä tuntuma ohjalla.

Käytännössä pyydä hevosta pidentämään askeltaan muutama askel ennen ensimmäistä kavalettia, jotta sen on mahdollista säilyttää tasainen rytmi läpi koko kavalettijonon. Jos ensimmäisillä kerroilla tuntuu siltä että hevonen menettää rytmin keskellä kavaletteja, toista harjoitus siten että aloita askeleen pidennys hieman aikaisemmin. Tämä on syytä tehdä todella tarkkaan, sillä mikäli hevonen menettää rytminsä kavaleteilla, saattaa se rikkoa laukalle, jännittyä ja lyhentää yhtä askelta ja harppoa loput, ja tämä johtaa epävarmuuteen kavaleteilla. Jos näin kävisi, tulisi sinun aloittaa kavalettityöskentely yhdellä kavaletilla ja lisätä määrää vasta kun hevonen on taas täysin sinut kavalettien kanssa.

Työskentele näillä kavaleteilla muutamia kertoja toisessa kierroksessa, sen jälkeen anna sen kävellä hetki vapaalla ohjalla ja sen jälkeen työskentele toisessa suunnassa. Muista kuitenkin että rakennat ravin kuntoon ja hieman energisemmäksi kuin harjoitusravi, ennen kuin siirryt kavaleteille. Ja jälleen kerran, ole erityisen tarkkana oman tuntumasi ja kätesi kanssa, käden tulee seurata hevosen pään ja kaulan liikkeitä kavaleteilla.

Kavaleteilla voit myös parantaa kootun ravin askellusta, lyhennä seuraavaksi kavalettien väliä taas noin 10 cm normaaliväleistä. Tämäkin väli tulee tarkasti testata juuri omalle hevoselle sopivaksi, hevosen täytyy pystyä säilyttämään tasainen rytmi läpi koko kavalettijonon. Tässä harjoituksessa voit nostaa kavaletit ylös, noin 20-25 cm korkeudelle.

Luonnollisesti hevosen täytyy kyetä kokoamaan raviaan ennen tämän harjoituksen tekemistä, ja erityistä huomiota tulee kiinnittää ratsastajan apujen käyttöön ravin kokoamisessa. Ole siis tarkkana että et yritä koota hevosta ohjalla, vaan istunnalla ja pohkeilla. Kavaleteilla hevoselle täytyy taata työskentelyrauha suusta, eli ratsastaja ei saa pidättää hevosta kavaleteille yhtään, vaan säilyttää hyvin kevyt tuntuma, joskus jopa sisäohja voi olla vähän löysänpuoleinen, kunhan istunta ja pohkeet ylläpitävät kootun muodon. Ratsastusta voi helpottaa ajatus että hevosen täytyy olla hyvin työskennelty "läpi" ennen kavaletteja, jotta kavaleteilla voit antaa vaan hevosen edetä, häiritsemättä sitä avuillasi.

Vielä kolmas raviharjoitus, jolla testataan hevosen keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta. Rakenna kavaletit raviväleillä, noin 1,3 m, ja käytä 5 kavaletin jonoa mutta poista jonosta neljäs kavaletti, eli väliin jää tyhjää. Ratsasta hevoselle hyvä ja energinen perusravi ja lähde ylittämään kavalettijonoa aivan normaalisti, aivan kuten siinä olisi kaikki kavaletit peräkkäin.

Mikäli alat lyhentämään askelta tyhjään väliin, menettää hevonen rytminsä ja joutuu harppomaan viimeiselle kavaletille. Keskity siis itsekin ratsastamaan läpi koko kavalettijonon huolellisesti, tasaisessa rytmissä. Tämäkin työskentely huolellisesti kumpaankin suuntaan, ja voit myös vaihdella tyhjän välin paikkaa vaikka siten että ota välillä kolmas kavaletti välistä pois.

Näillä harjoituksilla saat mukavasti vaihtelua kenttätyöskentelyyn, ja seuraavaksi siirrytään kavaleteilla laukkatyöskentelyyn!

Tsemppiä treeneihin!

Sari


6 kommenttia:

  1. Heippa! Laittelin sulle sähköpostia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos viestistä! Vastailinkin jo ekaan meiliin ja toivottavasti kohta ehdin vastata siihen toiseenkin!

      Sari

      Poista
  2. Voi mikä ihana blogi! Oon ihan innoissani mielikuvaharjoitellut samalla kun olen lukenut. On todella kivoja tekstejä, joita on helppo ja mukava lukea jo pelkästään kieliasun vuoksi. Kiitos! Toiveena olisi postaus ohjasajosta, haluaisin päästä kokeilemaan hevoseni kanssa sitä. Se on aikoinaan opetettu ajolle, joten perusjuttuja ei tarvitse, mutta miten voisin aloittaa ja minkälaisia tehtäviä voisin tehdä, kun kumpikin on ns. aloittelijoita asiassa. Kiitos. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos ihanasta kommentistasi!

      Olenkohan mahtanut tehdä jotain alkeita käsittelevää ohjasajopostausta, en ole nyt ihan varma, mutta voin kyllä tehdä vähän kattavamman postauksen aiheesta jossain vaiheessa, se on kuitenkin mielestäni yksi parhaimpia hevosen koulutustapoja!

      Sari

      Poista
  3. Moikka! Mulla on pari kysymystä:
    1) Kuuluuko hevosen olla koko ajan koottuna?
    2) Mulla menee jalka tosi usein eteen. Onko mitään keinoa, jolla saada sitä enemmän taakse?

    Sitten kaipailen vinkkejä vuokrahevoseni kanssa. Ratsastan sitä itsenäisesti pari kertaa viikossa ja se on juuri mun tyylinen, oppii todella nopeasti (ainakin jotkut asiat) ja yrittää miellyttää ratsastajaa. Sen kanssa on vaan ongelma.. Mennään ihan normaalisti vaikka raviympyrällä kunnes aivan yhtäkkiä se juoksee portin luokse. Sama juttu joka kerta, oon ihan pulassa asian kanssa kun hevonen ei mene sinne minne pitäisi. En oo saanut tehtyä kunnolla mitään harjoituksiakaan etenkään laukassa kun tiedän, että se juoksee kuitenkin sinne minne ei pitäisi ja minä hermostun. Vielä vaikeampaa sitä on ohjata kun se kaahaa usein. Raipalla napautus ei toimi (siis jos vaikka ympyrällä lähtis vasemalle niin vasemmalle takapäähän napautus) vaan siitä se lähtee entistä hurjemmin. Käynnissä menee melko hyvin, vaikka siinäkin saattaa lähteä kaartamaan välillä mut sitten teen stopin ja ohjaan uudelleen, tästä en tiedä onko se kovin hyvä keino mutta pysähdyksen jälkeen se tottelee ja palaa oikeaan paikkaan.

    Toivottavasti sait tosta selvää ja osaat antaa edes jonkunlaista neuvoa.
    Tekstistä vähän saa muuten kuvan, ettei tehdä tämän hevosen kanssa juuri mitään, mutta kyllä treenataan vaikka mitä hikikarpaloiden valuessa selkää pitkin :D Välillä mennään vaan ohi oikean suunnan. Jos vaan saataisiin tämä ryntäileminen pois niin saataisiin jatkettua entistä paremmin meidän tavoitteita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos kommentistasi!

      1. Tuossa kavalettiharjoituksessa hevosen tulee olla koottuna hieman ennen kavaletteja ja niiden aikana, siinä välissä hevosen voi antaa ravata normaalisti jotta se ei väsy liian pitkän kokoamisen aikana ja sitä kautta kompuroi kavaleteilla.

      2. Tuohon jalan asentoon olen jossain istuntaa käsittelevässä postauksessa ottanutkin kantaa, usein jos jalka menee liian eteen on sekä jalustin että ohja liian pitkä, jolloin ne molemmat antavat istunnalle mahdollisuuden valua liian taakse ja samalla jalka painuu liian eteen. Jalustimen ja ohjan pituutta tarkastelemalla tilanteen pitäisi korjautua, ja erityisesti keskity siihen että kannat oman keskivartalosi jämäkästi, jolloin jalka pääsee painumaan suoraan alaspäin.

      Tuo kuvailemasi haaste on varsin tavallista, hevonen yrittää vain vältellä työtä ja poistua kentältä. Jos hevonen on kerrankin päässyt juoksemaan portille oman mielensä mukaan, tulee se kokeilemaan sitä yhä uudestaan uudestaan, niin kauan kunnes se huomaa pääsevänsä helpommalla työskentelemällä siellä missä ratsastaja haluaa.

      Nuo tilanteet itse ratkaisisin siten kuin olet tehnytkin käynnissä, eli hidastamalla tai pysäyttämällä hevosen. Hitaassa tempossa sinun on helpompi vaikuttaa hevoseen, ja saat sen rauhassa ohjattua oikeaan suuntaan.

      Tässä on siis todella tärkeää että hevonen ei saa mitään hyötyä siitä että se juoksee portille, mutta sitä ei myöskään saa siitä rankaista, sillä sehän vaan näyttää sinulle mitä se haluaisi tehdä, mutta sinä et anna sen tehdä mitä se haluaa!

      Jos hevonen kuitenkin näistä ohjeista huolimatta pääsee yhä edelleen juoksemaan ( tai kävelemään) portille, voisit koittaa korjata tilanteen niin että se matka jonka hevonen on tehnyt "itsenäisesti" eli esim ympyrältä poistuminen, on sama matka jonka sinä peruutat hevosella takaisin siihen ympyrälle. Olipa huonosti selitetty, mutta käytännössä tarkoitan sitä että jos hevonen liikkuu vaikka metrinkin siihen suuntaan johon ratsastaja ei sitä liikuttanut, se peruutetaan samaa reittiä takaisin alkuperäiseen paikkaan. Peruutus tulee tehdä hyvin rauhallisesti mutta määrätietoisesti. Peruutus on hevoselle sen verran ikävä asia, että se yleensä vähentää hevosen halua tehdä omia ratkaisuja!

      Se on varsin tavallista että joskus kaikesta tekemisestä ja onnistumisesta huolimatta kurssi hetkeksi katoaa, ja niin pitääkin, on hyvä että haet ajoissa apua, jolloin saadaan kurssi korjattua riittävän ajoissa!

      Sari

      Poista