tiistai 10. heinäkuuta 2018

Tuntisuunnitelma; hyvin jumpatulla hevosella parempia taivutuksia

Tämän päivän tuntisuunnitelma käsittelee monelle todella tuttua tilannetta. Hevosella tulisi tehdä avo- ja sulkutaivutuksia (ja myös ihan tavallisia taivutuksia ympyräuralla) sen notkistamiseksi ja suoristamiseksi, mutta tosi usein tuntuu siltä että taivutukset ajavat hevosen (ja usein myös ratsastajan) jännittyneeseen tilaan eikä jännittyneellä hevoselle tietenkään mikään harjoitus tuota toivottua tulosta. Miksi näin tapahtuu ja miten siihen päästäisiin tekemään korjausliike?

Itse olen todennut että suurin syy taivutusten epäonnistumiseen on juuri tuo rentouden puute koko ratsukossa, ja tämä taas usein aiheutuu siitä että taivutuksia lähdetään tekemään "liian nopeasti", eli ennen kuin hevonen ja ratsastaja ovat verrytelleet kunnolla. Tällä tunnilla keskitytään siis huolelliseen alkuverryttelyyn ja taivutuksiin valmistaviin harjoituksiin.

Riittävän pitkän alkukäynnin jälkeen, (mielellään tietysti maastossa) ota ohjat tuntumalle ja lähde ratsastamaan käynnissä uran sisäpuolella. Odota ensin parin kierroksen ajan millaiseksi hevosen luontainen käynti muodostuu, ja jos sitä on tarpeen parantaa, työskentele siirtymillä (sekä pysähdyksillä ja liikkeelle lähdöillä että käynnin tempon muutoksilla) sen aikaa että saat käyntiin rennon askeleen etkä joudu vaikuttamaan hevoseen aktiivisesti, vaan sen pitää liikkua suurimman osan ajasta itsekseen.

Tämän jälkeen pysytään edelleen uran sisäpuolella, (tämä vahvistaa omia apujenkäyttöäsi) vasemmassa kierroksessa, ja lähdetään tekemään pohkeenväistöjä siten että pitkän sivun alussa tee muutama askel pohkeenväistöä vasemmalle, eli kohti pituushalkaisijaa. Väistön jälkeen kävele suoraan muutama askel ja tee pohkeenväistö oikealle, samalle linjalle josta lähdit väistöön.

Ole siis tarkkana että et päästä hevosta valumaan takaisin uralle, kuten se helposti varmasti tekisi, vaan pidä sekä ulko-ohjalla että -pohkeella huolta että hevonen ei pääse niiden ohi. Ulko-ohjan tuen kanssa tulee olla tarkkana, ettet tule vahingossa vetäneeksi siitä, vaan pidä ulkokäsi mieluummin vaan lähellä kaulaa ja kannettuna, tämä riittää tuomaan riittävän ulko-ohjan tuen tässä tilanteessa. Muista varmistaa koko ajan että ulkokäsikin joustaa hevosen liikkeen mukana, tästä syystä kyynärpäässä tulee olla kokoajan kulma. Ulkopohjetta voit siirtää ihan aavistuksen satulavyön taakse ja tukea hevosta siinä. Ole tarkka ettei hevonen tulkitse ulkopohkeen siirtoa väistäväksi pohkeeksi.

Tee tämä väistöharjoitus kummallakin pitkällä sivulla, ja kun tämä lievä väistö alkaa sujua, voit jyrkentää väistöä hieman tekemällä ensimmäisen väistön jopa pituushalkaisijan linjan yli, ja siitä sitten taas takaisin lähtölinjalle.

Muista huolehtia rentoudesta koko väistöharjoituksen aikana, ja erityisesti siitä että hevonen väistää pohjetta, ei ohjaa tai mitään muutakaan. Jos jossain väistön vaiheessa tuntuu siltä että hevonen ei syystä tai toisesta väistä pohjetta, älä vahvista tai siirrä pohjetta taaemmas, vaan tarkasta vastakkaisen ohjan pidätteellä että hevonen reagoi pidätteeseen (se voi vaikka jopa pysähtyä) ja vasta sen jälkeen käytä väistävä pohje uudestaan. Eli pidä koko ajan mielessä ristikkäisten apujen oikeanlainen käyttö.

Vasemman kierroksen väistöjen jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla ja toista sama harjoitus myös oikeassa kierroksessa. Tämän jälkeen taas hetki vapaata käyntiä ennen kuin siirrytään ravityöskentelyyn.

Aloitetaan kevyessä ravissa, pysyen edelleen uran sisäpuolella. Taas ensimmäiset kierrokset etsitään raviin hevoselle sopivaa tempoa ja tahtia, tässä kohtaa verryttelyä on tärkeää myös sallia hevoselle vähän pidempi ja matalampi työskentelymuoto. Verryttelyn edetessä hevonen nousee parempaan ryhtiin, joten ole tarkkana että lyhennät ohjaa sen mukaan, ettei kätesi jää liian taakse ja menetä keveyttään.

Kun ravissa on löytynyt oikea vaihde, lähde ratsastamaan toiseen päätyyn pääty-ympyrä jossa taivutat hevosta hyvin loivasti, ympyräkaaren mukaisesti. Toiseen päätyyn ratsastetaan voltti, eli selkeästi pienempi ympyrä ja näin ollen myös taivutuksen tulee olla hieman jyrkempi. Ole kuitenkin tarkka että taivutus ei mene "yli" eli hevosen tulee taipua koko kropastan ympyrän kaaren mukaisesti. Sisäohja huolehtii asetuksesta ja taivutuksesta, sisäpohje pysyy satulavyön kohdalla antaen hevosen taipua sen ympärille (tarvittaessa myös aktivoi liikettä), ulko-ohja säätelee taivutusta, käytännössä estää kaulan ylitaipumisen ja huolehtii että ulkolapa pysyy uralla, ulkopohje hieman satulavyön takana pitää huolta että takaosa tulee mukaan taivutukseen.

Tee tämäkin harjoitus molempiin kierroksiin, ja sen jälkeen anna hevoselle hetkeksi vapaat ohjat käynnissä.

Seuraavaksi siirrytään tekemään laukkatyötä, ja tänään keskitymme erityisesti laukannostoihin. Sitä ennen verrytellään hevosta kuitenkin vähän aikaa laukassa. Vapaan käynnin jälkeen ota ohjat tuntumalle, nyt voit jo siirtyä ratsastamaan uralle. Valmistele laukannosto, ja nosta harjoituslaukka. Jos laukannosto onnistuu hyvin, eli laukka on alusta alkaen voimakasta, voit jatkaa laukassa ja nousta kevyeen istuntaan. Työskentele hetki kevyessä istunnassa laukassa, ja käännä hevonen aina välillä ympyrälle. Jos taas laukannosto on vähän epävarma, etkä saa laukkaan voimaa napakalla sisäpohkeella, älä jää ratsastamaan tätä huonoa laukkaa, vaan tee rauhassa uusi laukannosto. Muista että ainoastaan hyvä siirtymä takaa hyvän liikkeen. Muista sama periaate myös siirtymässä laukasta raviin, ratsasta siirtymä aina parhaasta mahdollisesta askeleesta jotta tuleva askel olisi myös paras mahdollinen.

Tee laukkaverryttely kumpaankin suuntaan ja anna hevosen sen jälkeen kävellä puolisen kierrosta vapaalla ohjalla. Sen jälkeen jatketaan joko käynnissä tai ravissa, tasostanne riippuen. Siirrytään taas uran sisäpuolelle, ja nyt tehdään muutaman askeleen pohkeenväistöjä joihin yhdistetään laukannosto. Pitkän sivun alusta (olet siis pari metriä uran sisäpuolella) tee pohkeenväistö uralle, ja väistön viimeisestä askeleesta nosta harjoituslaukka. Laukannoston onnistumisen takaa onnistunut väistö, joten ole tarkkana että väistö on kunnossa ennen laukannostoa. Väistössä erityisesti ne ristikkäiset avut, eli esimerkiksi väistössä oikealle, vasen pohje satulavyön takana väistää ja oikea ohja ikäänkuin ottaa väistöaskeleet vastaan. Näitä apuja käytät askelten rytmissä. Vasen ohja huolehtii pehmeästi asetuksesta ja oikea pohje omalla paikallaan pitää huolta ettei hevonen lähde väistämään apujen "ohi". Kun olet ratsastamassa viimeistä väistöaskelta, jätä ikäänkuin väistön ratsastaminen "kesken" (sillä hevonen kyllä väistää sen viimeisen askeleen sinne uralle) ja tarkista ulko-ohjan tuki ja siirrä sisäpohje satulavyön eteen ja anna sillä merkki laukannoston merkiksi samalla kun rentoutat sisäkäden. Näin hevosen tulisi nostaa laukka, joka on heti ensimmäisestä askeleesta lähtien vahva ja laadukas. Kun laukannosto onnistuu ja laukka on heti laadukasta, voit edetä laukassa uraa pitkin ja tehdä pitkän sivun lopussa voltin laukassa. Muista voltilla pitää huolta taivutuksesta myös laukassa, aivan kuten alussa teit ravissa.

Kun olet työskennellyt laukkaharjoitukset ensin toisessa suunnassa, anna hevosen levätä hetki, ja toista harjoitus toiseen suuntaan.

Tämän jälkeen jatketaan vielä taivutuksilla, ennen loppuverryttelyä. Siirrytään raviin, ja istu perusistunnassa. Nyt voit jo käyttää uraa, ja tee pitkän sivun alkuun voltti, ja voltin jälkeen jatka uraa pitkin avotaivutuksessa. Muista huolehtia voltilla siitä että työskentelet myös ulkoavut läpi, saattaa siis jopa tuntua siltä että vähän kannat hevosen ulkolapaa voltilla, hetkellisesti tosin. Tai voit myös hakea voltilla tunnetta että etujalat lähes astuisivat ristiin voltin aikana, siitä tiedät että ulkolavat ovat hallussa. Ilman ulkolavan hallintaa et hallitse myöskään avotaivutusta, sen takia voltti on tässä todella tärkeässä, valmistelevassa asemassa. Kun pääset voltilta uralle, jatka uraa pitkin aivan kuten olisit kääntymässä uudelle voltille, mutta nyt voimistat sisäpohjetta sen verran että hevonen pysyy sen avulla uralla, taipuneena.

Kun olet tehnyt avotaivutusta puoleen väliin pitkää sivua, käännä hevonen uudestaan voltille, ratsasta jälleen voltti huolellisesti, ja voltin jälkeen jatka uraa pitkin sulkutaivutuksessa. Tässä on nyt tärkeää ikäänkuin jättää hevosen takaosa voltin mukaiseen asentoon, eli kun jatkat voltin jälkeen uralle, jätä hevosen takaosa hieman uran sisäpuolelle. Sen jälkeen vaan sisäohjalla pehmeä asetus ja taivutus, unohtamatta myöskään ulko-ohjan vaikutusta. Voit vielä sulkutaivutuksen jälkeen ratsastaa pitkän sivun loppuun myös voltin. Tee tämä harjoitus ainoastaan toisella pitkällä sivulla, ja toisella sivulla keskity ratsastamaan hevonen suoraan ja tekemään tarvittaessa korjauksia ravin tempoon ja tahtiin. Tee harjoitus kumpaankin suuntaan, ja loppua kohden voit siirtyä keventämään ravissa, siten että ratsasta taivutukset perusistunnassa ja muuten työskentele kevyessä ravissa, jotta saat yhdistettyä harjoitukseen myös vähän loppuverryttelyä.

Kun olet tehnyt taivutukset kumpaankin suuntaan, (niiden pitäisi nyt sujua lähes henkäyksen kevyesti!) loppuverryttele hevonen vielä laukassa, kevyessä istunnassa kumpaankin suuntaan, antaen hevosen pyöristää ja pidentää ylälinjaansa tarpeen mukaan. Tämän jälkeen voit lähteä hyvin ansaitulle loppukäynnille maastoon, tässä oli jo yhdelle päivälle ihan riittävä annos tekemistä!

Tämä tunti on melko tehokas ja täynnä tekemistä, joten seuraile hevostasi ja anna sille tarvittaessa lepotaukoja. Muista että aina kun hevonen alkaa vastustella apujasi, se luultavasti on jo vähän väsähtänyt ja ainoa parannus siihen on pieni lepotauko.

Tästä tämä taas lähtee, olen vihdoinkin päässyt kesäloman makuun ja yritän kovasti saada blogin palaamaan taas normaaliin päiväjärjestykseen, ja kaikki kommenteissa antamanne postaustoiveet toteutettua!

Mitenkäs tämä tuntisuunnitelma teillä toimi, tuliko jossain kohtaa haasteita vai menikö kaikki kuin Strömsössä?

Sari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti