maanantai 16. helmikuuta 2015

Maapuomien alkeet

Maapuomien käyttö ratsastuksessa on yksi parhaita ratsastustunnin monipuolistajia. Maapuomeilla pääset aloittamaan varsinaiset hyppyharjoitukset, saat kiireisen hevosen keskittymään ja odottamaan apujasi, pystyt parantamaan hevosesi askelta sekä niistä on apua myös hevosen suoruuden tarkkailussa.

Toivottavasti teillä kaikilla on käytössänne edes 6-8 samanpituista ja painavaa puomia, mielellään kahdeksankulmaisia (pyöreät liukuvat helposti alta pois jos hevonen astuu niille) sekä kavalettipalat, eli ne muoviset "sokeripalat" jotka laitetaan puomien päihin ja näin saadaan puomeja nostettua vähän ylös maasta.

Käydään tässä postauksessa läpi maapuomien välit eri askellajeissa, niiden sijoittelu kentällä ja muutamia pointteja niiden ylittämisestä. Tulevissa postauksissa otetaan paremmin haltuun erilaisia harjoituksia maapuomeilla.

Maapuomeja voi ylittää kaikissa askellajeissa mutta kullekin askellajille ja hevoselle puomien välit tulee säätää sopiviksi. Hevonen ei saa missään nimessä jännittyä puomeja ylittäessään (väärä väli voi tämän aiheuttaa) sillä silloin menetetään puomeista saatava hyöty.

Käynnissä ylitettävien puomien väliksi laitetaan 60-80 cm. Tämä kannattaa testata ratsastamalla puomien yli, ja jos hevonen joutuu ikäänkuin "harppomaan" puomeilla, ovat välit liian pitkät, ja jos se taas joutuu sipsuttamaan jännittyneesti, on väli liian lyhyt. Askellajin rytmin tulisi säilyä tasaisena läpi puomien, toki askeleeseen tulee hieman lisää aktiivisuutta puomien johdosta. Käynnissä puomeja voi ratsastaa aika montakin peräkkäin, pidän itse "vähimmäismääränä" 4 puomia, ja käyntipuomien määrää voi lisätä jopa 6 tai 7 puomiin. Yleisesti niitä kuitenkin on 4 tai 5 peräkkäin, tämä on ihan hyvä määrä! Käyntipuomeja en kehota nostamaan juurikaan maasta ylös kavalettipalojen avulla, se kun helposti rikkoo käynnin rytmin. Ravissa ja laukassa puomeja voi irrottaa maasta vähän rohkeamminkin!

Ravipuomeilla väliksi laitetaan 100 - 150 cm, taas tämä on hyvin hevoskohtaista. Muista testata välit ja korjaa tarvittaessa! Ravipuomeja en suosittele käytettäväksi enempää kuin 4 tai 5 peräkkäin, ihan vaan turvallisuuden vuoksi!

Laukassa puomien välit ovat 250 - 350 cm. Laukassa puomien määräksi suosittelen 4 kappaletta, siinäkin on jo ihan riittävästi tekemistä, trust me!

Puomeja voi sijoittaa kentälle luonnollisesti ihan miten vaan, mutta muutama muistisääntö kannattaa pitää mielessä:

- puomeja ennen ja niiden jälkeen on oltava riittävästi tilaa, jotta puomeille on mahdollista tulla suoralla hevosella, eikä aita jarruta tempoa välittömästi puomien jälkeen.
- puomeja ei kannata laittaa ihan uralle, sillä ura on usein vähän painunut, ja tästä aiheutuu turhaa tasapainon järkkymistä. Pidä puomit siis tasaisella maalla! Lisäksi jos puomi on uralla, eli täten vähän irti maasta, menee se helposti poikki jos hevonen astuu sille.
- puomien välit pitäisi saada mahdollisimman tasamittaan, tai ainakaan suuria heittoja puomivälien kesken ei saisi tulla.
- puomeja voi sijoitella myös ympyrälle, mutta tarkista ensin ratsastettava tie, ja laita puomit vasta sitten. Ympyrän muoto ei saa hajota puomien vuoksi, vaan tie puomeille pitää olla mahdollisimman sujuva.

Yksittäisiä maapuomeja voi sijoitella jo vähän vapaammin, ja aina kentällä ratsastaessasi hyödynnä yksittäiset maapuomit, jos niitä vaan kentälle on jäänyt ja ratsasta niiden yli kaikissa askellajeissa!  Hyvä keino on "sirotella" yksittäisiä puomeja vähän sinne sun tänne kentällä, ja ratsastaa niiden yli käyttäen erilaisia lähestymisiä ja eri askellajeja. Voit jopa rakentaa pienen "radan" puomeista, näin on hyvä treenata lähestymistä, laukan vaihtoja, erilaisia teitä ja hevosen kuuliaisuutta sekä omien apujen tarkkuutta, kuitenkaan rasittamatta hevosta varsinaisilla esteillä.

Puomeja ratsastaessasi tiedät että "paikka" on ollut hyvä, kun puomi jää nätisti hevosen etu- ja takajalkojen väliin.

Puomeja ratsastaessa, oli askellaji mikä tahansa, kannattaa pitää mielessä muutama tärkeä asia:

- lähesty puomeja aina suoralla hevosella.
- pidä huolta että puomeille sopiva tempo on saavutettu jo kaarteessa ennen puomeja, suoralla ei pidä häiritä hevosta avuilla turhaan, se aiheuttaa vaan tahtirikkoja ja tämä kostautuu puomeilla kolisteluna. Puomeja lähestytään kuten estettä, hyvällä tuntumalla sekä ohjalla että pohkeella, ja pohjetta voidaan vähän voimistaa juuri ennen ensimmäistä puomia.
- pidä sama linja läpi koko puomijonon. Siis, mikäli lähdet ylittämään puomeja keskeltä, pidä huolta että hevonen pysyy puomien keskellä koko puomijonon. Toki voit ylittää puomit oikeasta tai vasemmasta reunasta, mutta aivan sama juttu, pidä koko ajan se sama linja!
- puomeja lähestyessä (eli siellä kaarteessa) vie katse ensin puomeille, mutta siinä kohtaa kun sinulla on suora linja puomeille, älä enää jää katsomaan alas puomeille, vaan vie katse jo kohti seuraavaa tehtävää. Mikäli jäät katsomaan puomeja niitä ylittäessäsi, selkäsi painuu pyöreäksi, istunnasta tulee voimaton ja hevosen liike häviää. Säilytä siis aktiivinen istunta, tai kevyt istunta, koko puomiharjoituksen ajan. Jos puomeja on vähän nostettu maasta ylös, kannatta istuntaa vähän keventää, hevosen selkää säästääksesi. Varo kuitenkin nojaamasta liikaa eteen, ettette tupsahda nenillenne!
- seuraa hevosen pään ja kaulan liikettä kädelläsi, aivan samalla tavalla kuin tasaisellakin ratsastaessasi. Jotkut hevoset saattavat puomeilla vähän innostua, ole siis valmiina myötämään kädellä vähän enemmän jos näin käy! Tämmöisiä hevosia kannattaa tutustuttaa puomeihin joko taluttamalla tai juoksuttamalla hevosta niiden yli, jotta ylimääräiset pomput saadaan siloteltua!

Tässä kevyt aloituspaketti maapuomeista, seuraavaksi perehdytään vähän tiiviimmin erilaisiin puomiharjoituksiin.

Siihen asti, treeniä ja lepoa, sopivassa suhteessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti