sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Harjoituksia hevosen takajalkojen aktivoimiseksi, osa 1

Usein ratsastaja haluaa saada hevosen takajalat aktiiviseksi. Usein valmentaja vaatii niitä vieläkin aktiivisemmiksi. Ratsastajan tulee tietysti tehdä työtä käskettyä, joten keskitytään tänään siihen miten ratsastaja voi niitä takajalkoja aktivoida.

Itse en valitettavasti ole kovinkaan aktiivinen takajalkojen aktivoija, pidän tärkeämpänä sitä että hevonen etenee tasaisessa tahdissa, suorana ja rentona. Toki teetän hevosillani paljon takajalkoja aktivoivia harjoituksia, mutta niissä ajattelen enemmän kokonaisvaltaista kuvaa, kuten apujen käytön keveyttä, hevosen nopeaa reaktiota pieniin apuihin ja sitä kautta hevosen koko kropan "jumppaa". Yksi parhaista muistisäännöistä on se että ohjilla hallitsen hevosen etuosaa ja pohkeilla hallitsen takaosaa, eli kun haluan aktivoida hevosen takajalkoja, käytän aktiivisemmin pohkeita. Ohja on toki harjoituksissa mukana, mutta lähinnä tarjoamassa hevoselle tasaisen tuen.

Jotta hevosen on mahdollista olla "aktiivisempi" takapäällään, on sillä oltava siellä riittävä lihaksisto jotta se jaksaa kantaa itseään riittävästi. Tämä lihaksisto rakennetaan ensisijaisesti maastossa kiipeilemällä, talvella hankitreenillä ja sitä pystytään jonkin verran ylläpitämään tasaisella erilaisilla harjoituksilla.  Jos hevosellasi ei ole vaadittavaa lihaksistoa, älä silloin väkisin vaadi siltä kovinkaan erikoisia reaktioita näihin harjoituksiin, vaan menkää maastoon, kiipeilkää ensin käynnissä ja voiman lisääntyessä myös ravissa ja laukassa. Muista kiipeillessä pitää huolta ettei oma istuntasi häiritse hevosta, eli liikutaan kevyessä istunnassa ja rennolla, kevyellä tuntumalla, sallien hevoselle riittävän pitkä kaula.

Pohkeenväistöt

Pohkeenväistö on varmasti yksi yleisimmistä harjoituksista hevosen takapään aktivoimiseksi. Otan tässä esille muutamia harjoitteita joilla ratsastajan on helppo saada hevosen takapää liikkeelle pohkeenväistön avulla.

Liikutaan ensin pääty-ympyrällä käynnissä. Ratsasta riittävän isoa ympyrää, jolloin hevosen taivutusaste on hyvin minimaalinen, hevonen liikkuu siis lähes suorana. Sisäohjalla tulee kuitenkin tarkistaa että hevonen pysyy rentona sisäsuupielestään, eli aseta ja taivuta hevosta loivasti sisäänpäin. Ensimmäiseksi tarkasta ympyrällä hevosen liike, liikkuuko se riittävän aktiivisesti? Jos et ole tyytyväinen käynnin laatuun, aktivoi sitä muutamilla siirtymillä askellajin sisällä, eli muutellen käynnin tempoa hitaammaksi ja nopeammaksi. Kun hevonen näiden siirtymien jälkeen jää aktiivisempaan käyntiin, voit aloittaa väistöharjoituksen.
Ympyrän avoimella sivulla (eli kentän keskellä, jossa aidat eivät ole esteenä) siirrä hevosen takaosa ympyrän ulkopuolelle ja jatka siitä pohkeenväistöä koko ympyrän avoin sivu. Etuosan tulee jäädä ympyräuralle, mutta etujalat luonnollisesti astuvat myös ristiin. Muista olla huolellinen pohkeenväistön avuilla, siirrä sisäpohjetta hieman satulavyön taakse ja vaikuta sillä vuorotellen ulko-ohjan kanssa. Jos hevonen ei väistä pohjetta, voimista ulko-ohjaa (joka toimii siis silloin hetkellisesti jarruna) ja käytä sisäpohje sen jälkeen uudestaan. Mitä herkempi hevonen on, sitä pienemmillä avuilla saat väistön aikaan. Älä kuitenkaan unohda ulko-ohjan vaikutusta vaikka hevonen olisi jo todella herkkä pohkeellesi, sillä ulko-ohjan tulee säädellä hevosen suoruutta koko ajan. Hevosen herkistyessä apujesi tulee "pienentyä", ei hävitä kokonaan.
Avoimen sivun jälkeen siirrä vaan sisäpohje omalle paikalleen, kevennä ulko-ohjaa ja anna hevosen kävellä 3/4 ympyrää taas aktiivisessa käynnissä ennen seuraavaa avointa sivua ja väistöä. Toista tämä harjoitus 3-5 kertaa ja anna hevosen kävellä sen jälkeen koko kentällä pitkällä ohjalla. Sen jälkeen voit toistaa harjoituksen toiseen suuntaan.
Käyntiväistöjen lisäksi voit tehdä täysin saman harjoituksen ravissa. Muista ravissakin antaa hevosen levätä aina muutaman toiston jälkeen!

Jos ja kun nämä väistöt alkavat sujua kuin tanssi, voit hyvin liittää väistöön laukannoston. Eli, avoimen sivun väistön jälkeen, siis heti viimeisen väistöaskeleen jälkeen siirrä sisäpohje hieman satulavyön eteen, pidätä hieman ulko-ohjalla ja anna sisäistuinluulla impulssi laukannostoon. Muista myödätä sisäohjalla laukannoston aikana, vaikka siten että sisäohja olisi hetken ihan löysä! Jos joku kerta väistö ei oikein ota sujuakseen, älä silloin suorita laukannostoa, vaan keskity tekemään seuraava väistö huolellisemmin, jotta voit varmistua laukannoston onnistumisesta.  Kun nostat laukan väistön jälkeen, pidä itse laukkapätkä lyhyenä, ja siirrä hevonen käyntiin/raviin lyhyen sivun aikana. Näin sinulle jää muutama metri armonaikaa rakentaa käynti tai ravi riittävän aktiiviseksi taas seuraavaa väistöä ajatellen. Kun laukkaa ei jatketa metritolkulla väistön jälkeen, tulee ihan huomaamatta ratsastettua taas lisää niitä aina niin ihania siirtymiä, jotka yhä edelleen auttavat takapään aktivoimisessa!

Mikäli et tee laukannostoa ympyrällä, voit lisätä takapäätä aktivoivan elementin, eli maapuomit ynpyrän lyhyelle sivulle. Näin saat suoralla hevosella ratsastettua vielä maapuomitkin, jotka myös hieman auttavat parantamaan takapään liikettä!

Rakenna tunti siten että tämä ympyräväistöharjoitus on tunnin "pääteema", eli tämän lisäksi huolellinen alku- ja loppuverryttely riittää hyvin hevosen sen päivän treeniksi. Kun väistöjä tehdään näin paljon, joutuu hevonenkin jo vähän miettimään mihin ne jalkansa asettaa ja lihaksissahan se tuntuu! Loppuverryttelyn voit aivan hyvin suorittaa kevyessä istunnassa laukassa, jotta hevonen saa vähän venyttää askeltaan ja avata paikkojaan. Siihen päälle rauhallinen pätkä kevyessä ravissa ja lopuksi maastoon kävelemään!

Toinen takapäätä aktivoiva väistöharjoitus on lähes samantyyppinen, mutta suoralla linjalla tehtävä väistö ja loppuun suoritetaan taas laukannosto! Tämän harjoituksen olenkin jo postannut aikaisemmin, täältä voit käydä lukemassa sen.

Harjoituksen voi myös viedä aivan uudenlaiselle tasolle, siten että käännä hevonen pituushalkaisijalle, väistä muutama askel oikealle, ei siis uralle asti vaan todellakin ihan vaan muutama askel, nosta vasen harjoituslaukka, laukkaa muutama askel, siirrä hevonen takaisin käyntiin ja väistä nyt vuorostasi muutama askel vasemmalle, ja taas, viimeisestä väistöaskeleesta oikea harjoituslaukka. Tässä harjoituksessa väistön tulee olla jo hallussa, ja väistö tuleekin tehdä normaalia jyrkemmässä linjassa, jotta väistöt ja laukannostot mahtuvat pituushalkaisijan matkalle. Hevosen tulee myös kyetä laukkaamaan suhteellisen kootussa muodossa, joten tätä harjoitusta suosittelen jo vähän kokeneemmille ratsukoille.

Tässä siis takajalkojen aktivointia pohkeenväistön muodossa, seuraavassa osassa keskitytään siirtymiin. 


4 kommenttia:

  1. Kiitos, Sari!

    Mulle on nyt käynyt niin hyvä onni, että olen onnistunut hankkimaan itselleni vuokrahevosen, jolla voin ratsastaa 1-3 kertaa viikossa itsenäisesti. Kaikki tuntisuunnitelmasi tulevat hyvään käyttöön ja tämän laitan heti "korvan taakse", kunhan ensin totuttelen uuteen polleen ja sen askellaijeihin ihan rauhassa.

    Vuokrahevoseni on kohta 15-vuotias erittäin osaava (heA-vaB) punaruunikko ruuna, 173 cm säkä. Ihanaa tässä hevosessa on se, että se on pirteä ja eteenpäinpyrkivä, kulkee suorana ja helposti hyvässä muodossa pienillä avuilla. Olen ollut aika äimänkäkenä, kun laukka nousee, kun SIIRRÄN sisäjalkaa eteen ja myötään sisäohjasta! Ratsastuskoululaisena todella arvostan sitä :-) Ihanaa on myös se, että heppa ei säiky eikä lähde käsistä, asustelee maalaistallilla ja on tottunut kaikenlaiseen.

    Isolla hevosella on isot liikkeet! Ravi on korkea ja keventäminenkin vaatii totuttelemista. Omistaja sanoi, että tätä heppaa ei ole pilattu liikkumaan "pienesti". No ei tod! Laukkakin on iso, mutta se pyörii kivasti ja on mukava istua. Mutta tosiaan, mulla nyt harjoittelun alla totutteleminen isoon raviin. Ihme ja kumma, harjoitusravi ei tässä nyt huoleta, se tulee sitten kun sitä harjoittelen. Keventäminen enempi huolettaa. Tuntuu kuin sinkautuisin satulasta eteen ja ylös (siis ihanaa etukenoon). Jos taas laitan pidemmät jalustimet tarkoituksena keventää pienesti, jalustimet lipsuvat minne sattuu, kun kantapää ei pysy alhaalla.

    Olisko sulla tähän mitään hyviä harjoituksia....:-)

    Kiitos vielä postauksesta!

    Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Minna!

      Sinulla on käynyt kyllä kertakaikkisen hyvä tuuri että olet löytänyt moisen opetusmestarin käyttöösi! Eikö olekin ihanan helppoa ratsastaa hevosella joka on aikanaan ratsutettu "oikein" eli liikkumaan aktiivisesti ja rentona eteen, ratsastajan apuihin herkästi reagoiden! Tuo iso liike on haaste, mutta positiivinen sellainen!

      Laukassa ja käynnissä ei iso liike ole niin vaikeaa, kunhan vaan muistaa sallia hevosen pään ja kaulan liikkeelle riittävästi tilaa eli oman käden jousto on todella tärkeä isoliikkeisellä hevosella jotta se liike säilyy matkaavoittavana jatkossakin.

      Ravissa käden kanssa ei joudu niin paljon työskentelemään, mutta istunnalla sitäkin enemmän. Tuohon keventämiseen liittyen voin tehdä ihan oman postauksen, mutta näin pikaisena vinkkinä kokeile vaikka seuraavia:

      Pidä jalustimet ihan normaalin pituisina, liian pitkä jalustin tekee jalasta epävakaan etkä saa siitä yhtään tukea, ja sitä tukea kuitenkin nyt tarvitset isoliikkeisellä hevosella ratsastaessasi. Keskity keventämisessä siihen että kevennät ikäänkuin raskaammin tai toisin sanoen hitaammin mitä normaalisti. Ajattele vaikka niin että annat hevosen askeleen nostaa sinut kevennykseen, eli älä käytä omaa lihasvoimaasi keventämiseen, mutta keskitä oma energiasi ja lihasvoimasi siihen kun laskeudut kevennyksestä satulaan. Eli ylösnousun hoitaa hevosen liike-energia ja alaslaskeutuessa sinä itse hallitset istuntasi, ikäänkuin vähän jarrutat alaslaskeutuessa reisilläsi.

      Tarkkaile myös kevennyksessä oman lantiosi suuntaa, on tärkeää että lantio menee kevennyksessä eteen, ei suoraan ylöspäin. Ylävartalo ja pää pysyy lähes paikallaan, lantio menee eteen, näin saat kevennykseen lisää pehmeyttä ja satulaan istuutuminen sujuu pehmeästi.

      Jonkin verran voit leikitellä kevennyksellä sitä harjoitellessasi, esimerkiksi istumalla alas 2 askeleen ajaksi jne, mutta palaan näihin harjoituksiin tulevissa postauksissa, joissa käsittelen muutenkin istuntaharjoituksia.

      Oikein mukavia ratsastushetkiä sinulle noin hyvän hevosen kanssa!

      Sari

      Poista
  2. Ihan mahtava idea tämmöinen blogi! Pitääkin jatkossa katsella tätä aktiivisesti. Parannuehdotuksena antaisin, että sivupalkkiin voisi lisätä etsintäpalkin, jotta blogista voisi etsiä juuri tahtomaansa aihetta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos ihanasta kommentistasi! Olipa hyvä että annoit tuon parannusehdotuksen, itse käyn niin harvoin blogin puolella (siis tässä näkymässä) että en ole huomannut ettei sivupalkissa olekaan tunnistepalkkia (tai miksi sitä kutsutaankaan) vaikka teksteihin olen tunnisteet laittanut. Yritänpä nyt väsätä tunnisteet ja mahdollisesti jopa tuon etsi-palkin!

      Kiitos ja tervetuloa mukaan!

      Poista