maanantai 30. maaliskuuta 2015

Harjoituksia takajalkojen aktivoimiseksi, osa 3

Takajalkoja on aktivoitu nyt jo sekä siirtymillä että pohkeenväistöillä, ja viimeisenä otetaan tarkempaan syyniin kokoavat sivuttaisliikkeet, eli avotaivutus, sulkutaivutus ja vastataivutus sekä niiden eri variaatiot.

Avotaivutus ollaankin otettu haltuun jo täällä, joten kehotan lukemaan postauksen ja harjoittelemaan avotaivutusta vielä kerran jos toisenkin. 

Sulku- ja vastataivutuksen alkeita käytiin läpi täällä, olethan jo lukenut ja harjoitellut niitä?

Avo-, sulku- ja vastataivutus ovat kaikki kokoavia liikkeitä, ja kokoaminenhan on juuri sitä takajalkojen aktivointia ja etuosan keventämistä, jota tässä "juttusarjassa" haluamme saavuttaa. Tässä postauksessa annan lähinnä vinkkejä miten eri tavoin näitä taivutuksia voi varioida, ettei treenit käy tylsiksi pelkkää pitkääsivua etenemällä!

Ensimmäisessä harjoituksessa edetään pitkää sivua avotaivutuksessa, käynnissä,  vasemmassa kierroksessa.  Pitkän sivun puolen välin jälkeen siirry avotaivutuksesta vastataivutukseen, eli pidä edelleen hevosen takapää uralla, mutta aseta ja taivuta hevosta nyt oikealle. Ole tarkkaana sekä avossa että vastataivutuksessa että taivutus pysyy riittävän loivana ja menee läpi kropan, jotta hevosen takapään aktiivisuus ei kärsi.
Avotaivutuksessa vasen pohje pysyy omalla paikallaan juuri hieman satulavyön takana pitäen hevosen uralla. Oikea pohje siirtyy hieman enemmän satulavyön taakse ja pitää huolta takapään aktiivisuudesta ja pitää huolta siitä että takaosa ei putoa oikealle vaan pysyy uralla. Vasen ohja asettaa ja taivuttaa hevosen ja kääntää hevosen etuosan uran sisäpuolelle. Oikea ohja säätelee asetuksen ja taivutuksen määrää. Jos hevonen uhkaa tulla kokonaan pois uralta, molemmat ohjat pidättävät.
Vaihdettaessa vastataivutukseen aloita vaihtamalla asetus ja taivutus pikkuhiljaa oikealle, samalla ikäänkuin vaihtamalla pohkeiden paikkaa keskenään, eli oikea pohje siirtyy noin satulavyön kohdalle, vasen pohje enemmän satulavyön taakse. Oikeasta ohjasta tulee asettava ja taivuttava ja vasen ohja säätelee asetusta ja taivutusta. Tämä on vaativa harjoitus ja tulee tehdä ensimmäisillä kerroilla hitaassa tempossa, ja mikäli ongelmia tulee, voit aina hidastaa tempoa vähän lisää. Tee yhdelle pitkälle sivulle yksi avo ja yksi vastataivutus, ja kävele seuraava pitkä sivu antaen hevosen venyttää kaulaa pitkälle eteen.

Vaatimustasoa nostetaan yksinkertaisesti tekemällä sama harjoitus harjoitusravissa. Laukassakin tämän harjoituksen voi tehdä, mutta en valitettavasti käy sitä tässä läpi, sillä en ole itse ratsastanut avoja tai vastataivutuksia laukassa, joten en ole pätevä niissä neuvomaan! Pahoittelen.

Seuraava harjoitus tehdään pituushalkaisijalla. Ratsasta pituushalkaisijaa pitkin käynnissä, vasemmassa kierroksessa. Aloita pituushalkaisija sulkutaivutuksella vasemmalle, eli vasen ohja asettaa ja taivuttaa hevosta vasemmalle, oikea pohje siirtyy taaksepäin vaikuttaen hevosen takaosaan sivullevievästi. Vasen pohje omalla paikallaan pitäen huolta että etuosa pysyy uralla.
Pituushalkaisijan keskivaiheilla suorista hevonen linjalle, ja vaihda sulkutaivutukseen oikealle. Hevonen etenee siis koko ajan samalla pituushalkaisijan linjalla, sinä ainoastaan vaihtelet takaosan paikkaa ja hevosen taivutusta.

Tämänkin harjoituksen voit tehdä myös harjoitusravissa, ja muista, mikäli kohtaat haasteita, hidasta aina ensin tempoa!

Seuraavaksi yhdistetään vielä avotaivutus ja pohkeenväistö. Aloita käynnissä pitkääsivua pitkin avotaivutuksessa, ja pitkän sivun loppuun päästä hevonen voltille, mutta voltin sijaan ratsastakin täyskaarto, eli palaat takaisin samalle pitkälle sivulle, suunnan vaihtuessa. Mutta, suoraan ratsastamisen sijaan ratsastakin kaarto loppuun uralle pohkeenväistössä! Eli, aloitetaan taas vasemmassa kierroksessa. Ensin avoa pitkä sivu, ja pitkän sivun lopussa rentouta vasen pohje jotta hevonen pääsee kääntymään voltille (tai voltinpuolikkaalle) Kun olet ratsastanut puolikkaan voltin, suorista hevonen huolella ja voimista hieman vasenta ohjaa ja siirrä oikea pohje satulavyön taakse ja tuo hevonen pohkeenväistössä vasemmalle uralle. Oikea pohje siis väistää ja vasen ohja tukee ja rytmittää väistöaskelia. Muista pohkeenväistön kultainen sääntö; ristikkäiset avut! Kun olet väistänyt hevosen uralle, jatka toiselle pitkälle sivulle ja tee sama harjoitus oikeassa kierroksessa, eli ensin avoa pitkän sivun loppuun, lopussa täyskaarto, josta paluu uralle pohkeenväistössä oikealle.

Luonnollisesti sama harjoitus onnistuu myös ravissa.

Huh huh, nyt on kyllä hevosen takajalkoja aktivoitu! Tässä sarjassa oli vain muutama esimerkki, variaatioita on useita, joissa vain mielikuvitus on rajana! Muista pitää harjoitukset riittävän lyhyinä, jotta hevosen lihaksisto ei kipeydy, ja maastossa ratsastamisen tärkeyttä en voi varmastikaan liikaa korostaa!

Olisiko sinulla oma takaosaa aktivoiva harjoitus jaettavaksi vaikka kommenttiboksissa?
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti