maanantai 22. kesäkuuta 2015

Tuntisuunnitelma; pohkeenväistössä uraa pitkin, vastalaukka

Tällä kertaa keskitytään tekemään pohkeenväistöä uraa pitkin sekä nostetaan muutamia vastalaukkoja.

Alkukäyntien jälkeen aloita ratsastamalla uraa pitkin käynissä siten että kulmissa suorita käännökset käyttäen enemmän ulkoapuja, tällä varmistetaan että hallitset hevosesi lavat (eli etuosan) ja siten hevosesi pysyy suorana ja käynti laadukkaana. Jokaisen sivun keskelle ratsasta käynnissä voltti, jolla sitten taas taivutat hevosta loivasti ympyrän uran mukaan. Taivutuksessa voltilla ota sisäohja aavistuksen lyhyemmäksi, näin ohjan taivuttava ote on tasainen, mutta ei missään vaiheessa vedä taaksepäin. Jos hevonen ei vastaa sisäohjan taivutukseen, pidät vaan ohjasta rauhallisesti kiinni, ja odotat että hevonen myötää sille. Muista siirtää ulkopohjetta aavistus satulavyön taakse, tällä hallitset hevosen takaosan taivutuksessa. Haluammehan että hevonen taipuu tasaisesti rungostaan, ei pelkästään kaulasta! Kun siirryt voltilta taas suoralle uralle, päästä sisäohja saman pituiseksi kuin ulko-ohja.

Ratsasta tällä tavalla muutama kierros molempiin suuntiin, eli kulmissa käännös ulkoavuilla ja sivujen keskelle voltit loivasti taivuttaen. Tämän jälkeen voit jatkaa verryttelyä kevyessä ravissa. Ratsasta ensin hetki suoralla uralla, varmistaaksesi että hevosesi eteenpäinpyrkimys on hyvä. Tämän jälkeen siirry pääty-ympyrälle, ja työskentele hetki ympyrällä. Huomaa että taivutus on varsin loiva ympyrällä, kaula on lähes suora, kuitenkin niin että hevonen vastaa sisäohjan taivutukseen ja ulkopohkeen avulla myös taipuu loppurungostaan. Muutaman kierroksen jälkeen käännä ympyrän avoimelta sivulta hevonen voltille toiseen suuntaan. Eli, jos olet ravannut pääty-ympyrällä vasempaan kierrokseen, käännä hevonen avoimelta sivulta voltille oikealle. Voltilla taivuta hevosta vähän jyrkemmin kuin ympyrällä. Voltin jälkeen jatka taas vasemmassa kierroksessa ympyrällä. Ratsasta hevosta tällä tavalla muutama kierros vasempaan kierrokseen, sen jälkeen vaihda suuntaa ja työskentele samalla tavalla myös oikeaan kierrokseen pääty-ympyrällä. Tämän jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla.

Kävelyn jälkeen ota muutamia laukkapätkiä molempiin suuntiin, lähinnä vaan että saadaan hevonen myös vähän laukkaamaan ennen varsinaista työskentelypätkää. Vaikka tässä verryttelyvaiheessa ei laukata paljoa, pidä silti huolta siitä että laukannostot ovat huolellisesti ratsastettuja, laukka pysyy laadukkaana ja hevonen pohkeen edessä. Laukan jälkeen taas pieni hetki vapaalla ohjalla, nyt riittää ihan yksi kierros kentällä.

Ota ohjat tuntumalle, aloitetaan vasemmassa kierroksessa käynnissä. Ratsasta pitkän sivun alusta pohkeenväistössä siten että hevosen etuosa on uralla, ja takaosa uran sisäpuolella. Oikea pohje väistää, vasen ohja ottaa tarvittaessa askeleet "vastaan" ja molemmat ohjat pitävät huolta että etuosa pysyy uralla. Jos tarvitset apua käynnin ylläpitämiseksi, käytä ääniapua ja tarvittaessa vasenta pohjetta. Pidä väistö riittävän loivana, pääasia että käynti etenee hevosen astuessa loivasti ristiiin. Pitkän sivun puolessa välissä suorista hevonen uralle, käännä kaarto poikki radan ja vaihda suuntaa oikealle. Heti kaarron jälkeen jatka pohkeenväistössä samalla tavalla kyseisen pitkän sivun loppuun, eli etuosa pysyy uralla ja takaosa uran sisäpuolella. Nyt siis vasen pohje väistää, oikea ohja säätele ja molemmat ohjat pitävät etuosan uralla. Vasen pohje tarvittaessa aktivoi käyntiä, pysyen ihan satulavyön kohdalla. Suorista hevonen pitkän sivun loppuun, ja aloita taas seuraavalta pitkältä sivulta samanlainen väistö, eli ensimmäinen puolikas pitkältä sivulta väistöä, sitten suoristus, kaarto poikki radan suuntaa vaihtaen ja uudella pitkällä sivulla taas väistöä tehden. Tee tämä väistöharjoitus kolmen kierroksen ajan, ja sen jälkeen anna hevosen kävellä hetki.

Harjoitusta voi helpottaa hieman siten, että "fuskaat" vähän kulmissa. Eli esimerkiksi vasemmassa kierroksessa, L ja B välissä älä käy kulmassa, vaan tee kulman kohdalle kaarre, josta on helppo jättää takaosa uran sisäpuolelle. Voit jopa aloittaa väistön siinä kulman kohdalla, säätelet vaan ohjilla etuosan paikan sitten uralle. Siitä sitten vaan B ja R väli väistössä, R-kirjaimesta kaarto poikki radan, jälleen S-kirjaimen kohdalla kaarre oikealle ja heti väistäen siten että S ja H väli tehdään taas väistöä. Eli nyt saa ihan luvalla unohtaa tarkan kulman ratsastuksen näissä kohdissa. Toki H-kirjaimen jälkeen tulee kulma ratsastaa huolella, sillä seuraava kulma tehdään taas kaartaen sillä siitä alkaa jo uusi väistöpätkä. Jos hevosesi käynti hiipuu väistöissä tai kohtaat muita ongelmia, tee siinä tapauksessa S-H välisen väistön jälkeen M-E kokorataleikkaa, jossa sinulla on aikaa parantaa käyntiä ja aloita taas väistö kirjaimen B kohdalta. 

Paussin jälkeen sama harjoitus tehdään ravissa, eli nyt tehdään väistöt ravissa, kuitenkin ihan samalla tavalla, etuosa uralla, takaosa uran sisäpuolella. Nyt on tärkeää hieman koota ravia väistöihin, jotta askel pysyy lyhyenä ja tarmokkaana, jolloin myös etuosan hallinta helpottuu. Mikäli raviväistö leviää, siirrä hevonen käyntiin, tee väistö kerran käynnissä ja jatka sen jälkeen taas ravissa. Muista olla tarkkana kootessasi ravia että se tulee tehtyä istunnalla vaikuttaen, ei ohjalla hidastaen. Pidä kädet kannettuina niin pysyt itsekin ryhdikkäänä. Askeleen kokoamisia en ole vielä ehtinyt pohtia kovinkaan syvällisesti, mutta tuolla on ajatuksia laukan kokoamisesta. Sama fiilis toimii siis myös käynnissä ja ravissa!

Kun olet tehnyt raviväistöt muutaman kierroksen ajan, pidä pieni paussi ja sen jälkeen tehdään loppuun vielä vähän vastalaukkaharjoituksia. Tule samanlaisessa raviväistössä uraa pitkin, eli etuosa uralla, takaosa uran sisäpuolella. Aloita muutamalla raviväistöaskeleella, sen jälkeen suorista hevonen uralle, ja nosta vastalaukka. Jatka vastalaukassa uraa pitkin loivalla kaarteella ja tee ympyräkahdeksikko. Eli, jos olet aloittanut harjoituksen vasemmassa kierroksessa, väistä B-R väli, nostat siis oikean laukan R-M välissä ja käännä toisen pitkän sivun keskeltä S-kirjaimesta vasemmalle kentän keskelle, ja keskeltä jatka oikealle R-kirjaimesta ympyrälle. Tämä toinen ympyrä ollaan siis myötälaukassa. Laukatessa muista olla istunnallasi menossa laukan suuntaan, eli enemmän oikealle, pitäen vasemmalla pohkeella huolta että hevosen takaosa ei putoa vasemmalle. Tee yksi ympyräkahdeksikko ja siirry sen jälkeen raviin, ja tee sama väistö- ja laukkaharjoitus vielä toisen kerran samaan suuntaan. Tämän jälkeen vaihda suuntaa ja toista sama väistö- ja laukkaharjoitus oikeaan kierrokseen pari kertaa.

Vastalaukan ratsastamisesta kannattaa käydä lukaisemassa tämä postaus, olen siinä yrittänyt selventää myötä- ja vastalaukan ratsastamista.

Kun viimeinenkin vastalaukkaharjoitus on saatu tehtyä, on aika päästää hevonen loppuverryttelyn jälkeen kävelylle!

Ilmenikö haasteita vai menikö kuin vettä vaan? 


4 kommenttia:

  1. Heippa! Kyselisin sulta neuvoja. Mulla on vuokrahevosena suomenhevonen, joka on kovasuusta, tai miten se sanotaankaan. Tosi vahva kädelle, ja pidätteet eivät mene kunnolla läpi, kun puree kuolaimeen kiinni ja jatkaa vain matkaa. Raspaaja suositteli kuolaimettomia, ja kokeiltiin hackamoreja, mutta tällä hetkellä ei ole mahdollisuutta niitä käyttää ja nyt tavalliset nivelet käytössä. Joten osaisitko sanoa, miten sitä sais korjattua, ettei olis noin hirveen kovasuusta, kun ei tollaset vetokisat hevosen kanssa auta asiaa millään. Välillä toimii ihan hyvin, välillä jarrut on totaalisesti hukassa, varsinkin laukkojen jälkeen.

    Pohkeetkaan ei oo aina mennyt läpi, ja puskee lapa edellä, mutta olen käyttänyt/pitänyt raippaa pohkeen takana, hieman muistuttamassa siitä, että pohkeitakin pitäis kuunnella. Siitä on ollut hyötyä, enkä paljon ees sillä raipalla hevoseen koske, vaan hieman ns. silittelen pohkeentakanta, jos tuntuu ettei ole mitään tolkkua menossa.

    Mutta nyt suurin ongelma on tuo, kovasuisuus.. Ja toiseen suuntaan on pahempi, kun toiseen. varmaankin, jos on niitä piikkejä vielä hampaissa. Onko mitään muita keinoja, kun kuolaimettomat? Ollaan useesti hevosen omistajan kanssa juteltu siitä, mitä tekisi asian suhteen, muttei muuta tule mieleen, kuin kuolaimettomat.. Toivottavasti ymmärsit mitä yritin ainakin selittää:D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Näin näkemättä on hieman haastavaa antaa neuvoja jotka sopivat juuri teille ratsukkona, mutta yritetään silti!

      Jos raspaaja on suositellut kuolaimettomia tai hackamoreja, on tietysti ensimmäiseksi otettava selville onko hevosen suussa vieläkin hammaspiikkejä, joita ei ole raspattu pois, tai onko piikit tehneet poskiin haavaumia, joiden paranemisen ajan suositeltiin olemaan ilman kuolainta? Kun hammasongelmat on saatu korjattua, voidaan siirtyä pohtimaan syitä ja harjoituksia hevosen "kovan" suun pehmentämiseen.

      Seuraava johon kiinnittäisin huomiota on hevosen suun anatomia, onko hevosesi kitalaki matala vai korkea, eli onko hevosen kielen "päällä" kuolaimelle tilaa vain vähän vai reilusti. Mikäli tilaa on reilusti, on nivel hevosellesi sopiva kuolain, mutta mikäli kitalaki on matala/ahdas, on kolmipala hevoselle miellyttävämpi vaihtoehto. Nivelessä se kuolaimen keskiosa nousee pidättäessä sinne hevosen kitalakeen ja aiheuttaa vähän kipua, kolmipalalla tätä vaikutusta ei ole. Itse suosin kaikilla hevosillani kolmipalaa juuri tästä syystä.

      Seuraavaksi tarkkailisin maasta käsin miten hevosen reagoi kuolaimen vaikutukseen, myötääkö se kuolaimen paineelle vai pureeko kuolaimeen kiinni myös maastakäsin. Tätä voit harjoitella ihan rauhallisesti taivuttamalla hevosta ohjasta vasemmalle ja oikealle hevosen seistessä paikallaan. Samoin voit harjoitella pidätettä maastakäsin siten että talutat hevosta ohjat kaulalla, siten että oikea ohja tulee kaulan yli vähän vasemmalle puolelle, tästä pidät kiinni siis oikealla kädellä ja vasen ohja on lyhyempi, mutta vasen käsi on samassa kohtaa oikean kanssa, jolloin sinulla on lähes samanlainen tuntuma taluttaessasi kuin ratsastaessasikin. Sitten vaan kävelet rauhassa, pidätät ohjilla ja tarkkailet miten hevonen reagoi. Muista myödätä ohjalla kun hevonen myötää!

      Laukkojen jälkeen hevosen kädelle painaminen on usein seurausta huonosta tasapainosta, ja siitä että hevonen jää etupainoiseksi ja ikäänkuin "joutuu" painamaan kädelle. Tätä etupainoisuutta lähdetään korjaamaan siten että ensin käynnissä tarkkallaan hevosen etuosan "painoa", ja heti kun hevonen tuntuu painavan kädelle, hidastetaan käyntiä vähän ohjilla ja molemmilla ohjilla nostetaan hevosen etuosaa pehmeästi ylöspäin, siten että hevonen joutuu samalla ottamaan vähän enemmän painoa takaosalleen. Samalla tarkkaillaan käynnin laatua, käynnin tulee pysyä aktiivisena jotta takaosa työskentelee varmasti koko ajan. Tästä pikkuhiljaa voidaan edetä samanlaiseen harjoitukseen rauhallisessa ravissa, eli heti kun hevonen ravissa tuntuu painavan kädelle, hidasta ravia (alussa jopa käyntiin asti) ja nosta etuosaa pehmeästi ylös. Kun etuosa on korjattu, siirry uudestaan raviin. Ja laukassa lopuksi sama juttu, heti etupainoisuuden tuntiessasi, hidasta/kokoa laukkaa sen verran kuin tarvitsee ja nosta etuosaa molemmilla käsilläsi ylös. Erityisen tärkeää näissä kaikissa askellajeissa tehtävissä harjoituksissa on se että et jatka yhtään askelta siinä "huonossa, etupainoisessa askeleessa" vaan pyrit korjaamaan tilanteen ensin ja jatkat vasta sitten!

      Tuo että hevonen puskee lapa edellä, johtuu useinmiten ratsukon vinoudesta, ja on korjattavissa ottamalla hevonen vähän paremmin ulko-ohjan tuelle, samalla tuo omaa painoasi vähän enemmän ulkopuolelle, näin hevonen pääsee korjaamaan omaa tasapainoaan ja pikkuhiljaa tilanne helpottuu! Näissä tasapainon korjaamisissa hidastaisin aina vauhtia, sillä vauhdin lisääminen vain pahentaa tilannetta.

      Tässä on nyt muutamia ohjeita, toivottavasti jostain näistä on teille apua. Mieluusti näkisin teidät ihan livenä, mutta onko välimatka liian pitkä?

      Olisi kiva kuulla kokemuksia jälkeenpäin, jos vaan jaksat vielä kirjoitella kuulumisianne olisi tosi mukavaa!

      Sari

      Poista
    2. Kiitos paljon vinkeistä, varmasti tulen kokeilemaan! hevonenhan on ex-ravuri, joten varsinkin oikeeseen kierrokseen laukka on hieman epävakaata, mutta vasemmassa suunnassa pystyn kontrolloimaan ja säätelemään laukkaa paljon paremmin!
      Me asutaan Etelä-Karjalan suunnassa, joten matka tulisi aika pitkäksi..:/
      Ja mielelläni kerron sinulle meidän kuulumisia jatkossa, olisko helpompi jos laittaisin sulle sähköpostia:)?

      Poista
    3. Heippa!

      No tuo tietysti selittää paljon tuota toispuoleisuutta, entisillä ravureilla tietynlainen vinous on vielä isompi haaste kuin niillä jotka eivät ole rataa kiertäneet!

      Voi harmi, Etelä-Karjala on kovin kaukana, vaikka siskoni asuukin Lieksassa, ei sielläkään tule käytyä niin kovin usein. Mutta eihän sitä ikinä tiedä vaikka tekisin jonkun Suomi-tourin!

      Laita vaan sähköpostia, sari.vasenkari@hongkong.fi, on kiva päästä vähän seuraamaan miten teillä menee!

      Sari

      Poista