keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Toivepostaus; laukka-käynti siirtymä

Nyt tarkastellaan yhtä haastavinta siirtymää ratsastuksessa, nimittäin siirtymää laukasta käyntiin. En ole tainnut ottaa tätä siirtymää vielä mihinkään tuntisuunnitelmaan tai muutenkaan postaukseen mukaan juuri sen vaativuuden vuoksi.

Kiitos lukijalle joka pyysi tätä postausta, tästä eteenpäin ollaankin toivottavasti hieman viisaampia tämänkin siirtymän suhteen!

Käydään ensin läpi muutamia perusasioita jotka tulee olla hallussa ennen näin vaativien siirtymien suorittamista.

- Hevosen tulee olla mahdollisimman suora, toki työskentelyssä muutenkin, mutta erityisesti suorittaessa haastavia siirtymiä. Harjoittele suoruutta kaikissa askellajeissa, sekä uralla, uran sisäpuolella että pituushalkaisijalla. Jos mahdollista, pyydä kentälle joku ystäväsi tarkkailemaan hevosen suoruutta maastakäsin, jotta voit olla varma että olet menossa oikeaan suuntaan. Sen lisäksi että tarkkailet suoruuttaa askellajeissa, tarkkaile sitä myös tekemällä siirtymiä, esimerkiksi uran sisäpuolella käynnistä laukkaan, laukasta raviin ja ravista käyntiin. Kaikissa vaiheissa suoruus on tärkeää, mutta ihan yhtä tärkeää on oma istuntasi, josta lisää seuraavaksi.

- Oman istunnan vaikutus hevoseen. Hevosen liikkuessa istuntasi tulee mukautua sen liikkeisiin, kuitenkaan hevosta häiritsemättä. Kun tehdään siirtymiä "alaspäin" eli hitaampaan askellajiin, tulee istunnan olla tiiviimpi, eli tietyllä tavalla istua hieman liikettä vastaan. Tämän lisäksi myös erityisesti polvet ja reidet tulevat lähemmäs hevosta, herkemmällä hevosella jo nämä avut riittävät siirtymän suorittamiseen. Siirtymässä alaspäin tulee olla todella tarkka että ylävartalosi ei kallistu yhtään eteenpäin, sillä sen seurauksena hevonen menettää tasapainonsa ja "painaa kädelle" eli tulee etupainoiseksi. Ratsasta siirtymät siis korostetun ryhdikkäästi istuen!

- Ohjastuntuma. Tuntuma pitää olla koko siirtymän ajan tasainen mutta missään vaiheessa ohjasta ei saa vetää taaksepäin. Yleensäkin ohjasta pidättämistä kannattaa välttää ihan viimeiseen asti, sillä kovin usein ohjan pidäte jää "päälle" liian pitkäksi aikaa ja rikkoo seuraavan askellajin rentouden. Tuntuman lisäksi myös käden asennolla on tärkeä merkitys siirtymissä, ja se oikea asento on kannettuna hevosen harjan yläpuolella!!! Tästä joudun muistuttamaan aivan liian usein tunneilla, ja muistuttelen sitä kyllä vielä täällä virtuaalimaailmassakin! Mikäli kätesi laskevat alas siirtymässä, ei hevonen saa kädestäsi sen tarvitsemaa tukea ja pudottaa painonsa lavoille ja sitä kautta sinun käsiisi. Muunmuassa siitä johtuu tunne että hevonen painaa kädelle siirtymissä. Se tunne johtuu myös toisesta asiasta, nimittäin puutteellisesta takaosan kantovoimasta.

- Paino takaosalla. Ehkä se tärkein asia joka pitää olla kunnossa ennen kunnollista laukka-käynti siirtymää on saada hevosen paino enemmän takaosalle, eli askelta pitää hieman koota ennen siirtymää. Ja muistattehan että sitä askelta kootaan istunnalla, ei ohjasta pidättämällä! Askeleen kokoamisen alkeita on käytä läpi täällä.

Tässä tuli tärkeimmät asiat jotka tulee olla kunnossa ennen vaativien siirtymien ratsastamista.

Ja sitten itse harjoituksiin. Siirtymien harjoittelussa kannattaa käyttää hyödyksi 10 m voltteja, avotaivutuksia sekä kentän kulmia tai aitaa siirtymän "avustajana".

Aloita alkuverryttelyn jälkeen ratsastamalla pitkällä sivulla uran sisäpuolella käyntiä, muutaman askeleen jälkeen ratsasta pohkeenväistössä uralle ja nosta laukka heti pohkeenväistöstä. Tällä harjoituksella saamme hevosen laukan heti mahdollisimman laadukkaaksi! Ennen pitkän sivun loppua käännä hevonen laukassa 10 m voltille, jolla pidä huolta että hevonen taipuu loivasti mutta tasaisesti koko kropastaan, eli hallitset hevosen lavat ohjilla ja takaosan ulkopohkeella. Jos voltilla tulee tunne että "lavat karkaa" jatka vielä toinen voltti ja panosta loivan taivutuksen saavuttamiseen. Kun hevonen on tasaisesti taipunut, on sillä myös painoa enemmän takaosalla ja sehän on hyvä lähtökohta siirtymää ajatellen. Kun olet viimeisen voltin viimeisellä puolikkaalla, valmistele siirtymä kokoamalla laukkaa hieman istunnalla, ja kun voltti on päättymässä (hevosen nenä osoittaa aitaa kohti) tuo istuinluusi "laukka-asennosta" (taaempana) "käyntiasentoon" (edemmäs) ja tiivistä hieman ulko-ohjaa. Aita ohjaa hevosta myös siirtymään, joten ohjan pidätettä ei tarvitse käyttää kuin ihan vähän, jos ollenkaan. Tuo istunnan muuttaminen laukka-asennosta käyntiasentoon on se tärkein juttu. Muista kantaa kädet läpi koko siirtymän! Kun siirtymä on suoritettu, muista kantaa käsi myös käynnin aikana ja tarkkaile hevosen etuosan keveyttä myös käynnissä. Toista sama harjoitus toisella pitkällä sivulla. Muutaman kierroksen jälkeen anna hevosen levätä hetki ennen kuin vaihdat suuntaa ja toistat samat harjoitukset.

Toinen harjoitus jossa apua hevosen takaosan kantoon ja tasapainoon haetaan avotaivutuksella. Aloita samalla tavalla nostamalla laukka käyntiväistön jälkeen kuten yllä. Laukkaa pitkää sivua puoleen väliin, josta käännä hevonen 10 m voltille. Voltilla työstä laukka kootummaksi, muista taivuttaa loivasti mutta tasaisesti ja kun laukassa on vähän kokoaminen makua (voit ratsastaa muutaman voltin peräkkäin jos et ensimmäisellä kierroksella saa laukkaa vielä koottua) siirry voltilta uralle ja ennen pitkän sivun loppua hae laukassa vähän loivan avotaivutuksen tuntua, ja ennen kulmaa suorita siirtymä käyntiin. Itse siirtymässä huomioi kaikki samat asiat kuin ylemmässäkin harjoituksessa. Avotaivutuksen kanssa hallitaan hevosen etuosaa (lapoja) sekä pidetään hevonen paremmassa tasapainossa. Tuo kehotus "hae laukassa loivan avotaivutuksen tuntua" on hieman haastava, tarkoitus ei siis ole ratsastaa varsinaista avotaivutusta ennen siirtymää, vaan parin askeleen ajan vaan hakea sitä samaa fiilistä joka avossa on, kuitenkin pitäen hevonen suorana. Todella vaikea asia selittää, mutta ratsain varmasti pääsette jyvälle mitä tässä ajan takaa! Tämä "avotaivutuksen tuntu" toimii hevosella jolla tasapaino ja suoruus on kohtalaisessa kunnossa.

Mikäli hevosesi tasapaino tarvitsee parantamista tai sinusta tuntuu että menetät etuosan hallinnan ennen siirtymää, silloin voit todellakin ratsastaa avotaivutusta pari askelta ennen siirtymää. Ratsasta silloin laukannoston jälkeen pitkää sivua, ja puolen välin kohdalla ratsasta loivassa avotaivutuksessa muutama askel (ole ikäänkuin kääntymässä voltille, mutta sisäpohje pitääkin hevosen uran suuntaisena) ja avon jälkeen suorista hevonen voimistamalla ulko-ohjan tukea, tuo istuinluusi eteenpäin ja suorita siirtymä käyntiin juuri ennen kulmaa. Kulma auttaa jälleen hieman siirtymässä, jolloin ohjalla pidättämisen tulisi olla todella pientä.

Harjoituksissa käytettiin aika usein 10 m volttia, toki voit ratsastaa voltin isompanakin, jos tuntuu että hevosesi laukan laatu kärsii 10 m voltilla. Lähtökohtaisesti voisi antaa ohjeen että kun hevonen ja ratsastaja pystyy hallitusta laukkaamaan 10 m voltilla, taipuen tasaisesti ja loivasti on ratsukko valmis suorittamaan siirtymän laukasta käyntiin. Tällöin hevosella on saavutettu tarvittava tasapaino, ja se kykenee kantamaan itsensä riittävästi takaosalla suoriutuakseen vaativasta siirtymästä. Jos siis 10 m voltilla ilmenee ongelmia, jatka vielä hetki perusasioiden hiomista, ratsasta paljon lyhyitä siirtymiä eri askellajien välillä ja työstä avotaivutukset ja pohkeenväistöt kuntoon ennen seuraavaa yritystä!

Vielä yksi asia joka kannattaa ottaa huomioon on hevosen laukka-askeleen laatu tai muoto. Mikäli hevosellasi on korkea ja ilmava askel, on siirtymien ratsastaminen helpompaa sillä askeleessa on enemmän ilmaa, joka taas antaa ratsastajalle enemmän "aikaa" siirtymän ratsastamiseen. Jos taas laukka on kovin matalaa ja kiireistä, on siirtymien ratsastaminen hankalampaa sillä "aikaa" siirtymien ratsastamiseen ei juuri ole. Ota siis nämäkin asiat huomioon ennen siirtymistä vaikeampiin harjoituksiin, jotta et tule vahingossa vaatineeksi hevoselta tai itseltäsi liikaa.

Kertokaapa saitteko näillä ohjeilla apua siirtymien ratsastamiseen vai menikö joku kohta harjoituksesta yli hilseen!



8 kommenttia:

  1. Vautsi, kiitos tosi paljon näin hienosta ja kattavasta selostuksesta! Hyvin osasit selittää nuo monimutkaisemmatkin jutut, tai ainakin minusta tuntui, että ymmärsin ne. Täytyy alkaa harjoittelemaan näiden ohjeiden kera, kunhan vain ehditään. Kiitos vielä paljon!
    Terv. anonyymi, joka näiden siirtymisten kanssa tuskaili

    VastaaPoista
  2. Löysin blogisi ihan vastikään ja täytyy sanoa, että on kyllä ihan loistava! Osaat selittää asiat yksityiskohtaisesti ja ymmärrettävästi. Täältä saa kauemminkin ratsastanut uusia ahaa-elämyksiä ja hyviä harjoitusohjeita. Ei tarvitse joka kerta miettiä, että mille sitä tänään alkaisi heposen kanssa ja siten päätyisi taas tekemään jotain samaa mitä yleensäkin. Kiitos paljon, että jaksat kirjoittaa näitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi! Jokainen kommentti motivoi aina uusiin postauksiin, ainoa haaste tässä on krooninen ajan puute, mutta tehdään aina kun ehditään!

      Sari

      Poista
  3. Kiitos mahtavasta blogista! Hiljattain tämän löytänyt ja jopa tätiratsastaja ymmärtää nämä hyvin seikkaperäiset selostukset. Eilen juuri valmentajan kanssa tehtiin laukka-käyntisiirtymisiä. Ei ole helppoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos ihanasta kommentistasi!

      Mukava kuulla että ohjeistus on siltä osin onnistunut, että mahdollisimman moni pystyy niitä seuraamaan, välillä tuntuu että postaukset venyy kohtuuttoman pitkiksi mutta ehkä se on vain hyvä asia. On ainakin yritetty selittää mahdollisimman tarkkaan.

      Olette tehneet todella haastavia siirtymiä, mutta sitten kun nuo siirtymät onnistuvat, on se tunne aivan mahtava, tsemppiä treeneihin jatkossakin!

      Sari

      Poista
  4. Kiitos tästä postauksesta! Minulla vaan on sellainen ongelma, ettei hevoseni ota käyntiä heti laukan jälkeen, ei sitten millään. Saan laukan koottua, ja kun haluan siirtä käyntiin, hevonen siirtyy vain raviin. Vasta monen raviaskeleen jälkeen siirtyy käyntiin. Käynti-laukka siirtymiset toimii sitten taas todella hyvin.

    Pitäisikö minun ensiksi harjoitella laukka-ravi-käynti siirtymisiä enemmän, että hevonen sentään ottaisi vähän nopeammin käynnin ravin jälkeen? Tai jotain ihan muuta?

    Kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos kommentistasi!

      Vaikuttaisi siltä että sinulla ei ihan vielä ole "täydellistä" hallintaa laukan säätelyyn, joka johtaa hieman epätasapainoiseen siirtymään, eli raviin käynnin sijasta.

      Harjoittele vielä enemmän laukan säätelyä, siten että saat sujuvasti laukattua harjoituslaukkaa-kootumpaa laukkaa-harjoituslaukkaa. Näitä voit harjoitella vaikka isolla pääty-ympyrällä. Yleensä laukka-käynti siirtymä alkaa onnistua heti kun laukan hallinta on kunnossa.

      Joskus pidätteen ajoittaminen saattaa aiheuttaa sen että hevonen joutuu siirtymään ensin raviin ja vasta sitten käyntiin. Joskus olen käyttänyt sellaista keinoa että teen pidätteen silloin kun sisäetujalka astuu maahan, ja tällöin ajoitus on oikea ja hevonen pystyy siirtymään käyntiin. Tämä kuitenkin aika usein (ainakin alussa) vaatii että joku on sinulle kertomassa milloin pidäte pitää tehdä, joten olen itse työstänyt laukan säätelyä ja suoruutta niin kauan että käyntisiirtymä onnistuu, ikään kuin huomaamatta.

      Muista että laukan säätely tapahtuu istunnalla, ei ohjalla, ohjaa käytetään vasta siirtymässä. Ja se että istunnalla on selkeä ero laukassa (lantio "laukkaa" hevosen mukana) ja siirtymässä käyntiin lantion liike ikäänkuin pysähtyy.

      Kaiken kaikkiaan tilanne kyllä tulee paranemaan kun vaan jaksat jatkaa sekä laukan säätelyä että rauhallisia siirtymiä siten että hevosen etuosa pysyy kevyenä, ja voit vaikka ajatella että ensin laukassa keskityt rakentamaan laukan oikein pyöriväksi jotta siinä on voimaa, ja siitä kokoamalla hidastat laukkaa niin paljon että se laukkaa lähes sitä vauhtia kuin kävelisi. Tästä siirtymä on jo erittäin helppo tehdä!

      Jos muistat, käy jossain vaiheessa kertomassa oliko tästä apua!

      Sari

      Poista