maanantai 26. lokakuuta 2015

Ratsun oppikoulu, osa 6, ensimmäiset laukat

Nyt olemme jo tilanteessa jossa ratsunalkumme kävelevät ja ravaavat ratsastajan kanssa tottuneesti, ja omaan istuntaamme on kiinnitetty erityistä huomiota, joten tässä kohtaa on hyvä ottaa mukaan ensimmäiset laukannostot.

Ennen laukannostojen tekemistä selästä käsin on syytä työskennellä hieman maastakäsin, joko juoksuttaen tai ohjasajaen, jotta saat hevosen laukkaamaan ääniavusta ja näet samalla miten hevonen laukkaa. Onko se luonnostaan hyvässä tasapainossa laukassa vai joutuuko se tasapainottamaan itseään laukassa enemmän kuin muissa askellajeissa. Voit myös tutustuttaa hevosen maapuomiin maastatyöskentelyssä, ihan vaan juoksuttaen tai ohjasajaen maapuomin yli. Jos hevonen hyppää puomin yli ja jatkaa siitä laukassa, on se hyvä merkki ensimmäisiä laukannostoharjoituksia silmällä pitäen. Tarkkaile myös tässä vaiheessa kummassa kierroksessa hevonen nostaa helpommin laukan, jotta tiedät aloittaa laukannostoharjoitukset juuri siinä helpommassa suunnassa. 

Ei varmastikaan tule kenellekään yllätyksenä että suosittelen nostamaan ensimmäisiä laukkoja maastossa, hyväpohjaisella suoralla tai loivassa ylämäessä. Syy miksi maastossa laukkaaminen on suositeltavaa johtuu yksinkertaisesti hevosen tasapainon säilyttämisen haasteista. Kenttä kun on tilana rajallinen, käännökset seuraavat toinen toistaan kovin nopeasti, ja usein myös kentän aidat jarruttavat hevosta liikaa.

Joten, jos mahdollista, lähde maastoon yksin tai kaverin kanssa ja käytä jo tutuksi tullutta reittiä, ja valitse turvallinen suora tai vielä parempaa, loiva ylämäki, jossa hevonen on helppo "horjuttaa" laukalle ravipätkän jälkeen. Erityisesti loivassa ylämäessä hevonen valitsee helpommin laukan ravin sijaan, ja tällöin tuo vaan toinen lonkka eteen ja alas, ja käytä saman puolen pohjetta heti satulavyön edessä tiivistäen samalla hieman vastakkaista ohjaa ja hevonen siirtyy laukkaan. Tässä maastoharjoittelussa pyritään saamaan hevonen laukalle mahdollisimman usein, ja samalla käyttäen laukka-avut, jotta hevonen pikkuhiljaa oppii yhdistämään laukannostot myös ratsastajan antamiin apuihin.

Kun hevonen on nostanut laukan, anna sen edetä tovi reippaassa tempossa äänellä kehuen, ennen kuin siirrät sen takaisin raviin ja käyntiin. Jos laukka pyörii jo kohtalaisen hyvin, voi laukassa edetä vähän pidempään, mutta jos laukka on vielä kovin voimatonta tai epätahtista, tyydy siihen että hevonen sentään nostaa laukan ja suorita siirtymä ennen kuin pakka leviää käsiin. Laukassa kevennä istuntaasi hieman, jotta hevosen selkä saa vapauden liikkua.

Jos kuitenkin maastossa laukkaaminen epäilyttää, käydään tässä läpi muutama harjoitus jotka voit tehdä kentällä.
Muutama asia kannattaa ottaa huomioon ensimmäisiä laukannostoja aloittaessa:
- laukannostossa sisäohjan tulee olla löysä, siis totaalisen löysä jotta et lukitse hevosen sisälapaa ja sisätakajalkaa.
- ulko-ohjalla tulee säilyttää tuntuma, kuitenkin muistaen että tuntuma ei ole sama kuin taaksepäin vetävä ohja.
- ulkopohje pysyy satulavyön takana, siis omalla paikallaan, ja sisäpohje siirtyy aavistuksen satulavyön eteen.
- mikäli hevonen lähtee laukannostossa kiihdyttämään ravia, ulko-ohja on se joka jarruttaa, sisäohjan pysyessä edelleen löysänä.
- hyvä paikka laukannostoon on esimerkiksi pääty-ympyrän avoimella sivulla, siten että hevonen nostaa laukan juuri kun saavut pitkän sivun kohdalla uralle. Näin ollen aita ohjaa hevosta hieman kääntymään, ja voit keskittyä laukan ratsastamiseen etkä kääntämiseen.
- toinen hyvä paikka laukannostoon on lyhyen sivun puolen välin jälkeen, kaarteessa, jossa hevonen on helppo "horjuttaa" laukkaan. Tämän pitää kuitenkin tapahtua hallitusti, ole tarkkana ettet lähde omalla istunnallasi puskemaan hevosta laukkaan.
- kun hevonen nostaa laukan, kehu sitä äänellä mutta älä taputa, ettet menetä tuntumaa hevosen suuhun.
- ei ole väliä nostaako hevonen myötä- tai väärän laukan, sitä ei tule lähteä korjaamaan vielä pitkiin aikoihin.

1. laukannostoharjoitus
Ratsasta hevosella käynnissä uraa pitkin ja siirrä hevonen raviin pitkän sivun puolen välin jälkeen. Ravaa lyhyen sivun puoleen väliin rauhallisessa kevyessä ravissa, istu perusistuntaan ja anna hevoselle laukannostoavut siten että pyrit nostamaan laukan lyhyen sivun lopussa/pitkän sivun alussa. Jos hevonen ei nosta laukkaa, ota rauhallinen pidäte ja jatka uraa pitkin kunnes pääset taas seuraavan lyhyen sivun puoleen väliin josta pyrit uudestaan nostamaan laukan. Tässä harjoituksessa laukkaan "horjuttaminen" voi auttaa itse nostoa. Tee se sillä tavalla että lyhyen sivun jälkeisessä kulmassa pidä tuntuma ulko-ohjalla, pidä ulkopohje omalla paikallaan, sisäohja täysin löysänä ja siirrä sisälonkka voimakkaasti eteen ja alas, ja heti sen jälkeen anna sisäpohkeella merkki laukannostosta. Tuo sisälonkan siirtäminen eteen ja alas on se horjuttaminen jolla saatat saada hevosen tasapainon järkkymään sen verran että sen on helpompi nostaa laukka.

2. laukannostoharjoitus
Ratsasta hevosella käynnissä pääty-ympyrällä, ja siirrä hevonen raviin kun olet tulossa ympyrän avoimelle sivulle. Nosta laukka juuri siinä vaiheessa kun ympyrän avoin sivu päättyy, eli hevonen on muutaman askeleen ajan pitkällä sivulla. Jatka laukassa uraa pitkin sen aikaa kun laukka pyörii hyvin. Tärkeintä tässä vaiheessa on saada aikaiseksi mahdollisimman monta nostoa, ei niinkään edetä pitkiä matkoja laukassa. Toista laukannostoharjoitus uudestaan samalla pääty-ympyrällä.

3. laukannostoharjoitus
Ratsasta muuten sama harjoitus kuin ylläoleva 2. harjoitus, mutta lisää ympyrän keskelle (eli pituushalkaisijalle) maapuomi, jonka yli hevosen tulee ravata, ja hyvässä tapauksessa hieman hypätäkin ja nostaa siitä laukka. Jos hevonen ei hypähdä maapuomin yli, voit käyttää matalaa ristikkoa tai kavalettia apuna.

Laukannostoharjoituksissa ratsastajan on syytä tarkkailla oman istuntansa vakautta, pahin "virhe" jonka ratsastaja helposti tekee on istunnalla "puskeminen". Tämä aiheuttaa lähes aina painopisteen jakautumisen hevosen etuosan "päälle" ja hevonen "putoaa" etupainoiseksi eikä laukannosto silloin ole mahdollista.
Samoin hevosen on syytä olla todellakin pohkeen edessä, eli hevosen eteenpäinpyrkimyksen on oltava kohdallaan jotta laukannosto voi onnistua.
Laukannostoissa kannattaa myös ottaa huomioon hevosen kunto, eli tarkkaile että hevonen on vielä hyvissä voimissa nostaessasi laukkoja. Pidä huolta että hevonen on lämmennyt riittävän pitkillä alkukäynneillä, jotta voit nostaa laukkoja melko nopeasti raviverryttelyn jälkeen. Pidä ratsastuskerta lyhyenä kun opettelet uusia asioita, jotta hevonen saa palkinnon (eli lepoa) kun on suorittanut sille vaikean asian muutaman kerran. 

Nämä ensimmäiset laukannostot ovat välillä aika hulvattoman näköisiä, älä murehdi miltä näytätte, pääasia että löydät juuri omalle hevosellesi sopivan laukannosto"tyylin". Kun nostot ajan myötä paranevat, keskitytään enemmän hienosäätöön. 
Seuraavaksi käsitelläänkin laukan säätämistä erilaisilla harjoituksilla, mutta sitä ennen, treenatkaapa niitä nostoja!

Onko sinulle omia "kikkoja" joilla olet saanut hevosesi nostamaan laukan ensimmäisiä kertoja? Jaa ihmeessä neuvosi kommenttiboksissa!

8 kommenttia:

  1. Tämä blogi on ihan mahtava! Aina saa uutta vinkkiä ratsastukseen. :) Itse olen ex-ravuri lämminverisellä ottanut oikein reipasta ravia ja hevonen on itse siirtynyt laukkaan. Välillä olen laukannut juuri tuolla tavalla, mutta en ole hevosta mitenkään pyytänyt siirtymään laukkaan. Laukka on onneksi rauhallista, joten en näe kovin pahana joskus silloin tällöin nostaa laukkaa reippaasta ravista. Muuten olen pyytänyt hevosta nostamaan laukan liinassa, kun olen lyönyt raipalla maahan ja sanonut "laukka". Hevonen ei vain meinaa mahtua liinassa laukkaamaan. Peltojen märkyys ja epätasaisuus valitettavasti pilasi nyt meidän harjoitukset, joten ei voida tänä vuonna laukkaa harjoitella. Harmiksemme sää vaikuttaa hyvin paljon hevosen koulutuksen edistymiseen, kun tallilla tai lähimaillakaan ei ole kenttää tai maneesia. Maastossa olisi yksi hyvä pätkä yrittää laukata, mutta hevonen ei luota minuun yksin maastoillessamme ja tallilla ei ole muita hevosia joilla voisi ratsastaa tai ajaa mukana.. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja ensinnäkin kiitos kannustavasta kommentistasi!

      Kiva että jaoit omat laukannostokokemuksesi, tuo reippaammasta ravista laukkaan siirtyminen toimii tosi hyvin, varsinkin jos hevosella on luonnostaan hyvä tasapaino ja teillä se puoli näyttää olevan kunnossa, joka ilmenee juuri laukan rauhallisena tempona.
      Itsekin muutamilla hevosilla olen tuota reipasta ravia käyttänyt laukannoston apuna, kunhan olen varmistunut että hevonen ei mene ns. jaloistaan sekaisin! Tästä saavat varmasti muutkin lukijat taas yhden vinkin lisää, kiitos siis siitä!

      Tuo peltojen märkyys on tässä Suomen "talvessa" kaikista inhottavin, treenejä vaikeuttava tekijä. Tulisipa kerrankin kunnon talvi...

      Uskon kyllä että kun vaan teette hevosen kanssa erilaisia harjoituksia kahdestaan niin se alkaa luottamaan sinuun myös maastossa, jotta pääset sielläkin välillä laukkailemaan. Itse etenen epävarman hevosen kanssa maastossa hyvin pienin askelin, eli käyn todella monta kertaa ihan lyhyellä maastopätkällä, siten että hevonen ei ikäänkuin ehdi huolestua mistään, ennen kuin jo käännytään takaisin kotiin ja päivän treeni on siinä. Sitten seuraavaksi mennään ehkä ihan pieni pätkä pidemmälle, ja taas juuri ennen kuin hevonen huolestuu, käännytään takaisin kotiin. Pääasia että hevosella on aina sinun kanssa hyvä olla, silloin se alkaa luottaa sinuun niissä vaikeammissakin paikoissa!

      Kieltämättä sitä tuntee itsensä välillä vähän hölmöksi sahatessaan samoja tienpätkiä päivästä toiseen, mutta se palkitsee kyllä sitten tulevaisuudessa!

      Oikein hyviä treenejä ja lunta odotellessa!

      Sari

      Poista
  2. Tämä blogi on kyllä mahtava, osaat kirjoittaa neuvot niin että ne on helppo sisäistää. Omalla lv:lläni joka on sekä ravi-että ratsukäytössä sain ekat laukat juoksutuksessa. Kunnon hanki ja hiukan vain kannustin sitä reippaampaan vauhtiin niin laukka nousi. Sillä on alusta asti noussut aina myötälaukka ja on rauhallinen. Ratsastaessa sain sen nostamaan juurikin lyhyen sivun keskeltä tai pitkän sivun alusta. Hiukan reippaampi ravi ja siitä se vaan aina lähti, tukena käytin sanaa laukka. Sen se oli oppinut liinassa. No, laukat nousi kyllä hienosti mutta ei pysynyt kauaa. Maastossa sitten toisen hevosen perässä sain sen laukkaamaan pidempään. Samaa kokeilin sitten kentällä, toisen hevosen perään ja johan mentiin koko kierros. Sänkipellolla saatiin myös pidempiä laukkapätkiä, jopa yksinään. Ravipuoli on meillä päälaji, ratsastusta käytän tukemaan ja lihashuoltona joten hitaasti edistytään. Urheilijalla pitää kuitenkin olla vara-ammatti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Tuula ja kiitos kommentistasi!

      Tuo mainitsemasi sisäistämisen helppous on ollut yksi tärkeimpiä kriteerejäni blogia aloittaessani, aivan liikaa kun tunneilla kuulee mitä pitää korjata, tehdä tai olla tekemättä mutta hyvin harvoin ratsastajille kerrotaan miksi, miten ja milloin. Tätä "aukkoa" tässä virtuaalisesti yritetään paikata! Ja siksi postaukset venyvät usein aika pitkiksi, kun pitää selittää, selittää ja selittää ja sen jälkeen pitää luottaa että te löydätte ne omaan arkeenne sopivat tavat toimia! Huh huh, haastetta!!!

      Tuo että ensin opettaa hevosen ääniavuille on kyllä korvaamaton apu, sillä saa parhaiten aikaiseksi ne kohtalaisen rauhalliset nostot, kun hevonen jo ennalta tietää mitä tullaan seuraavaksi tekemään!

      Olen kuullut aika paljon ihan kunnon kisatykkiravureista joilla ratsastus on treenimuotona, juuri siitä syystä että se kehittää taas eri lihaksia mitä ajaminen, toki tietyt rajat pitää siinäkin asettaa, mutta monipuolinen treeni ei voi olla huono asia!

      Oikein hyviä treenejä teille, ja toivotaan todellakin että tänä talvena saataisiin kunnon hanki jossa treenaaminen saa ihan uuden ulottuvuuden!

      Sari

      Poista
  3. Hei! Aivan mahtava blogi sulla! Oon saanu täältä tosi paljon hyviä vinkkejä. Mutta mulla olis ongelmia just tossa laukkaamisessa. Hevonen on ex-ravuri ja menestynyt siinä tosi hyvin joten nyt on todella hankala yrittää saada hevosta laukkaamaan. Vanha jalka vamma eli ei viittis ajaa laukkaan. Hevonen nostaa liinasta ihan hyvin (oon ottanut nyt vasta pari kertaa), mutta en ole saanut sitä nousemaan ratsastaessa. Mitä ehdottaisit että tekisit? Oon muuten nyt vasta ratsastanut tätä hevosta pari kuukautta eli ei oo kiire :)
    Ps. Saan kohta tän hevosen ylläpitoon kesän loppuun asti!!! Best summer ever :*

    VastaaPoista
  4. Heippa Maria ja kiitos kommentistasi!

    Sulle on tulossa selvästi paras kesä ikinä jos saat viettää sen hevosystäväsi kanssa, onnea!

    Tuo ex-ravurin laukka-asia on pitkä ja kivinen tie, erityisesti hevosella joka on ravannut pitkään ei laukka tule luonnostaan. Se että olet saanut sen jo liinassa laukkaamaan on todella hyvä asia, kertoo hevosen luontaisesta tasapainosta aika paljon.

    Jos liinasta saat laukan nousemaan jollain tietyllä komennolla, käytä sitä samaa komentoa ratsailla. Yleisesti ottaen laukka on helpointa nostaa kulmasta, vaikka lyhyen sivun aikana/jälkeen jolloin kaarteessa hevonen helposti horjahtaa laukalle. Käytä sisäpohjetta satulavyön edessä, eli anna sillä selvä merkki. Ulkopohjetta en juurikaan käyttäisi sillä sitä hevonen saattaa lähteä epähuomiossa väistämään. Ja tarkasta että sisäohja on rento, jotta hevosella on tilaa nostaa laukka.
    Istunnan kanssa pitää olla tarkkana, usein käy niin että kun ratsastaja yrittää nostaa laukkaa, tulee usein istunnalla "puskettua" hevosta eteenpäin. Tässä usein käy niin että hevonen hermostuu ja lähtee vaan kiihdyttämään ravia, sillä istunnan puskeminen vie koko ratsukon pois tasapainosta. Istu siis mahdollisimman hiljaa, ja oikeastaan vaan odotat että hevonen nostaa laukan. Ja kun se sen nostaa, silloin vaan odotat istunnalla eli älä lähde voimakkaasti ratsastamaan laukkaa istunnallasi. Hevonen luultavasti alussa pysyy laukassa aika pieniä hetkiä kerrallaan, ja siihen et oikein pysty vaikuttamaan näin alussa, kun hevosen lihaksisto ei muutenkaan vielä ole ihan "ratsastuskelpoinen", mutta pikkuhiljaa se laukkakin alkaa sieltä löytyä.

    Joskus voi myös käyttää kavalettia tai maapuomia kulmassa, jos vaikka hevonen vähän hypähtäisi sen yli ja "vahingossa" jatkaisi laukalla.

    Toivottavasti näistä oli vähän apua!

    Sari

    VastaaPoista
  5. Hei! Ihana blogi sulla ja oikeen hyviä neuvoja. Itselläni on lv ex-ravuri joka on nyt ollut jo jonkin aikaa ratsukäytössä mutta laukka on kyllä super vaikea sille. Olen koittanu jo monta kertaa ottaa laukan kulmasta, ympyrältä, liinalla ja esteen jälkeen. esteen jälkeen kyllä laukka nousee helpostikin mutta kaartaa hypyn jälkeen todella paljon ilman mitään käskyä sisäpuolen kädelle ja ei kunnolla kuuntele ulospäin suuntautuvaa ohjetta joka on yksi isoimmista ongelmista. Liinassa, ympyrällä ja kulmasta yrittäen hän vain kiihdyttää ihan kunnolla vauhtia ja ei ole minkään laista hidastusta. Olisiko mitään neuvoa näihin ongelmiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Pahoittelut että vastaus tulee näin isolla viiveellä, tässä on ollut niin paljon työtä että blogi on jäänyt hetkeksi ihan telakalle mutta täältä sitä taas tullaan.

      Usein ex-ravureilla on tosi isoja haasteita oman tasapainon kanssa, joka näkyy muussakin työskentelyssä, mutta tekee laukkaamisesta jossain määrin jopa vähän vaarallista, ainakin ratsun uran alussa.

      Ideaali tilanne olisi päästä työstämään laukkaa ohjasajossa, riittävän isolla ympyrällä, jolloin ratsastajan paino ei "häiritsisi" hevosta. Jos tämä ei ole mahdollista, täytyy tehdä parhaansa siellä selässä!

      Tässä tapauksessa on tärkeää saada hevosen painopiste enemmän sinne ulkopuolelle, eli saada se olemaan kaatumatta sisäpohjettasi vasten. Ainoa keino on tuoda omaa painoa ulkojalustimelle, ja odottaa että hevonen suoristuu sinun painosi "alle". Hevonenhan aina hakeutuu ratsastajan painopisteen alle, eli se aina haluaa säilyttää tasapainon. Voit myös hieman auttaa sitä käyttämällä ulko-ohjaa aavistuksen johtavana, joka auttaa aavistuksen siirtämällä hevosen koko etuosaa enemmän uran ulkopuolelle.

      Se että hevosesi kiihdyttää ympyrällä ja kulmassa vauhtiaan johtuu juuri tästä tasapainon menetyksestä, vauhtia kiihdyttämällä se estää itseään kaatumasta.

      Paljon toistoja, ja aina ratsastajan paino enemmän ulkojalustimella ja tarvittaessa apu ulko-ohjalla, siitä se pikkuhiljaa lähtee paranemaan. Tässä kohtaa kannattaa laukka nostaa tuon esteen avulla, jotta se on ainakin siinä laukannoston aikana tasapainossa.

      Sari

      Poista