tiistai 1. maaliskuuta 2016

Tuntisuunnitelma; Aikuisohjelma tehtävät

Tällä tunnilla keskitytään ensisijaisesti tehtäviin, joita esitetään Aikuisohjelma 2002-ohjelmassa, eli tämän tuntisuunnitelman tarkoitus on tukea helmikuun koulurataa.

Aloita alkuverryttelyn jälkeen ottamalla ohjat tuntumalle, ja otetaan ihan ensimmäiseksi siirtymiä haltuun. Ratsasta hieman uran sisäpuolella jotta voit varmistua että hevonen pysyy suorana sinun avuistasi, eikä aitaan nojaten, ja ratsasta pysähdyksiä jokaiselle sivulle, siten että kierroksen aikana teet neljä pysähdystä. Pysähdyksissä kiinnitä huomiota oman istuntasi vaikuttamiseen, eli muista tiivistää istuntaa ennen siirtymää, ja tee kädestäsikin hieman "tiiviimpi" jotta hevonen tietää siitä että siirtymä on tulossa. Sitten kun tulee aika pysäyttää hevonen, voit ainoastaan pysäyttää käden liikkeen ja hevonen pysähtyy sen mukana. Muista pitää myös pohkeet hevosen kylkien lähellä, jotta käynnin poljenta säilyy loppuun asti ja hevonen pystyy pysähtymään tasapainossa. Kun hevonen on pysähtynyt, on todella tärkeää että säilytät oman istuntasi ryhdikkäänä sillä se vaikuttaa suoraan hevosenkin ryhtiin! Pidä siis kädet kannettuina, selkä suorana ja katse eteenpäin pohkeet hevosen kylkien lähellä, tästä asennosta liikkeelle lähtökin tulee sujuvammaksi!

Pysähdyksessä laske rauhassa vaikka viiteen, ja sen jälkeen siirrä hevonen käyntiin. Tässä tärkeintä on että hevonen todellakin jää rauhassa paikalleen, odottaa sinun seuraavaa apuasi ja lähtee liikkeelle vasta kun annat siihen merkin, eli pohjeavun. Mikäli hevonen ennakoi liikkeellelähtöä tai peruuttaa turhautuessaan paikallaan seisomiseen, tuo se samaan paikkaan takaisin jossa pysähdys tapahtui, pysäytä siihen rauhassa uudestaan ja odota taas viiteen laskien. Ja vaikka hevonen tekisikin saman uudestaan (eli poistuu paikalta joko eteen- tai taaksepäin) tuo se aina rauhallisesti samaan paikkaan takaisin. Muutaman kerran jälkeen hevonen kyllä ymmärtää että se pääsee helpoimmalla kun vaan seisoo paikallaan!

Kun pysähdykset onnistuvat uralla, siirry ratsastamaan sekä pituushalkaisijaa että kaartoja poikki radan tehden pysähdyksiä näille linjoille. Vaatimus pysyy samana, eli hevonen jää paikalleen kuuliaisena ja tasapainoisena. Tämän jälkeen palataan uralle ja aloitetaan ravisiirtymät.

Ratsasta uraa pitkin ja tee taas jokaiselle sivulle siirtymä raviin, ja tässä alussa tee siirtymät käynnistä raviin, ravaa muutama askel ja siirrä hevonen uudestaan käyntiin. Tee tämä siis jokaisella sivulla, eli edetään muuten käynnissä, ainoastaan sivujen keskellä lyhyet siirtymät raviin. Ratsasta muutama kierros vasemmalle, ja sen jälkeen vaihda suuntaa ja tee samat siirtymät myös oikeassa kierroksessa. Tämän jälkeen jatketaan verryttelyä kevyessä ravissa.

Kevyessä ravissa lähdetään ratsastamaan kolmikaarista kiemurauraa radan poikki, siten kuin se Aikuisohjelmassa ratsastetaan. Muista olla huolellinen kaarien taivutuksessa, loiva mutta tasainen taivutus läpi hevosen koko kropan ja kaarien välissä aina suoristus. Työskentele kolme kierrosta oikeassa kierroksessa, sen jälkeen vaihda suuntaa ja tee sama kiemuraura myös vasemmassa kierroksessa kolmen kierroksen ajan. Tämän jälkeen siirrä hevonen käyntiin ja anna sen kävellä hetki vapaalla ohjalla.

Vapaan käynnin jälkeen taas ohjat tuntumalle ja nyt otetaan haltuun sekä kulmat, pysähdykset että temponlisäykset ravissa. Työskennellään siten että ratsastat aina koko rataa leikkaa kun se on mahdollista, eli kummastakin päädystä, käytännössä ikäänkuin ratsastaisit loivaa kahdeksikkoa kentällä. Aloita harjoitus istumalla perusistunnassa ravissa, ja ratsasta erityisen huolellisesti jokainen kulma. Ennen kulmaa voit koota hevosen ravia hieman, ja kulmassa käännä sisäohjalla ja ulkopohkeella, sisäpohkeen salliessa taivutuksen sen ympärille ja ulko-ohjan säädellessä taivutusta ja ulkolapaa. Muista että hevonen saa kulmassa vähän jopa astua etujaloillaan ristiin, ulkoetujalan tullessa hieman sisäetujalan "eteen". Kulman jälkeen suoristus, eli rentoutat kääntävät avut ja valmistaudu ajoissa taas seuraavaan kulmaan. Lyhyen sivun toisen kulman jälkeen käännä hevonen lävistäjälle, pidä se vielä normaalitempossa, nyt tarkistetaan ainoastaan ratsastettavat tiet ja tulevan kulman ratsastus. Lävistäjän loppuessa taas lyhyt ravin kokoaminen ja onnistunut kulma! Ja taas pitkän sivun toisen kulman jälkeen lävistäjälle. Kun tämä tie on sinulle selvä ja kulmat eivät enää tule "yllätyksenä" voidaan ottaa mukaan vähän lisää tehtäviä.

Nyt ratsasta kummankin lyhyen sivun keskelle pysähdykset suoraan ravista, tiivistäen istuntaa ja ohjastuntumaa hieman ennen pysähdystä sekä pitäen pohkeet lähellä hevosen kylkiä. Muista olla riittävän vaativa mutta tasainen pidättäessäsi ohjalla, kuitenkin siten että käsi ei vedä missään nimessä taaksepäin vaan ohjan ollessa oikean pituinen käden ja istunnan tiivistäminen riittää pysäyttämään hevosen. Pysähdyksessä jää itse erityisen ryhdikkääseen asentoon, jotta hevonen säilyy koko ajan pohkeen edessä ja lähtee heti pohkeen merkistä raviin. Jatka pysähdyksestä siis raviin, seuraavan kulman jälkeen lävistäjälle ja lävistäjällä temponlisäys kevyessä ravissa. Muista että kulmassa ennen lävistäjää hevonen hieman kokoaa ravia, jotta se on helpompi päästää isompaan raviin lävistäjällä. Pari askelta ennen lävistäjän loppua kokoa hevosta hieman jotta tuleva kulma ei vie hevosta huonoon tasapainoon. Taas pääty harjoitusravissa, ja lyhyen sivun keskelle pysähdys. Pysähdyksestä raviin ja kulman jälkeen taas lävistäjälle temponlisäykseen. Tee tämä harjoitus kaksi tai kolme kertaa ja sen jälkeen hevoselle taas hetkeksi vapaat ohjat ja käyntiä.

Vapaan käynnin jälkeen jatketaan vielä hetki laukkatyöskentelyllä. Siirrä hevonen harjoitusraviin oikeassa kierroksessa, ja C kirjaimesta nosta harjoituslaukka. Työskentele C päädyssä siten että ratsasta puolikkaalla kentällä tehden tarkat kulmat laukassa C päätyyn sekä kääntyen R ja S kirjaimesta. Helpommin selitettynä ratsasta siis neliön muotoista uraa. Pidä laukan tempo rauhallisena ja muista koota laukkaa aina ennen kulmaa jotta saat kulman käännöksen suoritettua huolellisesti. Itse kulmassa käytettävät avut ovat aivan samat kuin käynnissä ja ravissakin, mutta laukassa tehtävä kulma vaatii eniten kokoamista. Tosin, laukan kokoaminen on istunnan puolesta mielestäni kaikista helpoin askellaji, joten tuskinpa tässä teillekään tulee mitään ongelmia! Kun olet ratsastanut pari kierrosta neliöllä, eli hevonen on suorilla suora ja kulmissa taipuu ja kääntyy hyvin, muuta harjoitusta siten että I kirjaimesta aloitat ratsastamaan pääty-ympyrää, siten kuin se Aikuisohjelmassa ratsastetaan, eli ICI. Nyt kirjaimiin S ja R ei tule kulmaa, eikä myöskään C päätyyn vaan säilytä tasainen taivutus läpi koko ympyrän. Ympyräura pysyy paremmin hallussa kun katseesi on noin puoli kierrosta edellä, näin istuntasi kertoo hevoselle mitä tietä edetään. Parin-kolmen kierroksen jälkeen siirrä hevonen hetkeksi ravin kautta käyntiin ja anna sen kävellä puolisen kierrosta, pidä kuitenkin ohjat tuntumalla. Samalla voit vaihtaa suuntaa. Kun ratsastat siirtymää laukasta raviin, pidä huolta että hevonen on hieman koottu ennen siirtymää, eli paino on enemmän takaosalla, tällöin siirtymästä ei tule kovin etupainoista. Muista myös olla tarkka pidätteellä, tai oikeastaan myötäämisellä, pidä kädet kannettuina koko siirtymän ajan, ja heti kun tunnet että hevonen on siirtymässä laukasta raviin, hellitä pidätteestä jotta hevonen saa tehdä siirtymän rennolle kädelle. Näin tehden hevonenkin pehmenee siirtymissä pikkuhiljaa, eikä kisko siirtymässä kättäsi vastaan, tai mikä pahinta, vedä sinua kokonaan satulasta kaulalle!

Toista sama harjoitus toisessa päädyssä vasemmassa kierroksessa. Ensin siis neliöllä ratsastus, kulmat haltuun ja sen jälkeen pääty-ympyrälle kuten ohjelmassa on mainittu. Kun tämä on onnistunut, voit siirtyä uralle ratsastamaan hevosta kevyessä ravissa, antaen sen pidentää kaulaansa eteen ja alas. Pidä ravin tempo maltillisena jotta hevonen ei pääse painumaan etupainoiseksi. Jos näin uhkaa käydä, hidasta tempoa hetkeksi ja kevyesti nosta hevosen etuosaa vähän ylös (nostamalla vaan käsiäsi ylös) ja jatka ravia taas hevosen kantaessa itseään paremmin!

Kun olet verrytellyt ravissa molempiin kierroksiin, voit siirtyä käyntiin ja antaa hevosen kävellä vapaalla ohjalla.

Hyviä treenihetkiä kohti kevään ensimmäisiä kisoja!

Sari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti