lauantai 30. huhtikuuta 2016

Kuukauden koulurata; Helppo B:0 2009

Huhtikuun kouluratana ratsastetaan Helppo B:0 2009.

Laitan oheen linkit SRL:n sivuille sekä kouluradan kirjaimista että itse ohjelmasta.

Rata B ( 20 x 40 m)

Helppo B:0 2009

Helppo B:0 on klassikko, itse muistan hinkanneeni sitä nuoruudessani toistuvasti. Silloin tuntui että muita B-tason ohjelmia ei ollutkaan. Mielestäni ohjelma on hieman tylsä, vaikka on siinä toki tekemistä, esitetäänhän siinä keskiaskellajit ja paljon muutakin mutta jotenkin niin ennalta-arvattavasti. Ohjelmassa esitetään siis kaikki askellajit sekä myös keskiaskellajit, voltit, lävistäjät ja kiemuraurat sekä peruutus. Muutamia haasteellisempia kohtia toki on, esimerkiksi laukannostot keskikäynnistä sekä 10 m voltit laukassa. Jotta saat ohjelmasta parhaat mahdolliset pisteet, keskity treeneissä mm. seuraaviin asioihin:

Tarkat kulmat ja huolelliset käännökset käynnissä, ravissa ja laukassa.
Voltti harjoitusravissa ja harjoituslaukassa, tarkkaile että voltin halkaisija on 10 m.
Keskiaskellajit lävistäjällä ja niistä siirtymät perusaskellajeihin.
Laukannosto keskikäynnistä.
Pysähdys harjoitusravista, peruutus ja siirtymä raviin.
Siirtymä harjoitusravista käyntiin 3 askeleen ajaksi ja siitä heti uudelleen harjoitusraviin.

Yleisvaikutelmassa kertoimella kaksi arvostellaan sekä kuuliaisuus että ratsastajan asento, istunta ja apujenkäytön moitteettomuus.
Jotta saat korkeimmat mahdolliset pisteet näistä arvostelukohdista, kiinnitä huomiota oman istuntasi moitteettomuuteen, muista kantaa oma kroppasi keskivartalosta, älä jätä koko painoasi hevosen kannettavaksi, ja käytä mahdollisimman pieniä ja siistejä apuja, huolehtien hevosen valmistelusta kaikkiin tehtäviin riittävän aikaisin. Kun hevonen on hyvin valmisteltu jokaiseen tehtävään, suorittaa se ne pienillä avuilla ja hyvällä fiiliksellä, ja tämä taas vaikuttaa kuuliaisuus-pisteisiin!
Tämän lisäksi tällä tasolla yleisvaikutelmassa otetaan kantaa myös hevosen liikkumiseen, askellajien vapauteen ja säännöllisyyteen sekä lennokkuuteen (askeleen joustavuus, eteenpäinpyrkimys, selän jäntevyys sekä takaosan työskentely). Nyt hevosen tulee siis liikkua tasaisella ohjastuntumalla, myödäten niskastaan ja liikkeiden on lähdettävä "takaa eteen" jotta hevonen ikäänkuin "tulee kohti ratsastajan kättä", tätä myös peräänannoksi kutsuttakoon!
Ole kuitenkin taas tarkkana, vaikka taso on noussut hieman, ei ole silti tarkoitus nyppiä hevosta lyhyeksi niskastaan, vaan ratsastaa se niin hyvässä liikkeessä pehmeälle kädelle että siitä luonnollisena jatkumona hevonen tulee peräänantoon. Jokainen liike kädellä taaksepäin rikkoo hevosen luottamusta sinun käteesi ja se vaikuttaa hevosen liikkeisiin negatiivisesti.

Tällä tasolla hevosen verryttelyssä tulee kiinnittää jo hieman enemmän huomiota hevosen liikkumisen laatuun. Kaikista tärkein asia on riittävän pitkä alkukäynti ja sen jälkeen rauhallisessa tempossa ravailu ja laukkailu hieman pidemmällä kaulalla jotta hevonen saa avattua paikkojaan ja näin ollen pääsee liikkumaan koko kapasiteetillaan. Kun ravit ja laukat on käyty rennosti läpi, voi pienen välikäynnin jälkeen tehdä jonkin aikaa töitä siirtymien ja erilaisten käännösten parissa riittävän notkeuden ja apuihin reagoinnin aikaansaamiseksi. Koska ohjelmassa esitetään melko paljon keskiaskellajeja, on tärkeää että hevonen ei pääse väsymään verryttelyssä liikaa. Kun hevonen reagoi apuihisi hyvin ja liikkuu niistä hyvin eteen, voit kävellä hetken ennen radalle menoa.

Ohjelma alkakoon!
Aloita ratsastamalla radalla (tai radan ulkopuolella, riippuen kilpailun järjestäjän säännöistä) harjoitusravissa niin kauan kunnes saat lähtömerkin. Tarkista että ohjasi ovat hyvän pituiset, eli riittävän lyhyet ja käännä hieman ennen L kirjainta hevonen pituushalkaisijalle. Muista hymyillä, tästä se taas lähtee, teidän hetkenne parrasvaloissa!

Kohta 1, L Radalle harjoitusravissa
               I Pysähdys - Tervehdys - Harjoitusravia
               C Oikealle

Kun olet kääntämässä hevosta pituushalkaisijalle, muista kääntää ensimmäiseksi oma katseesi ja vasta sen jälkeen hevonen. Ole tarkkana että suoritat käännöksen riittävän ajoissa, jotta olet oikella linjalla heti hevosen suoristuttua etkä joudu enää korjaamaan linjaa kun olet ratsastamassa tuomareita kohti. Pidä myös huolta että hevonen ravaa riittävästi, jotta sen on mahdollista säilyttää suoruus aina pysähdykseen asti. Pisteessä I suorita pysähdys, muista pitää pohkeet hevosen lähellä pysähdykseen asti jotta hevosen takaosa tulee pysähdyksessä mahdollisimman hyvin alle ja tiivistä istuntaa ja ohjaa juuri ennen pysähdystä pehmeän pysähdyksen aikaansaamiseksi. Kun hevonen on pysähtynyt hyvin, siirrä ohjat vasempaan käteen ja laske oikea kätesi tervehdykseen samalla kumartaen tai nyökäten tuomarille. Muista katsoa tuomaria silmiin ennen ja jälkeen pysähdyksen ja hymyillä! Kun tuomari antaa lähtöluvan, siirrä hevonen harjoitusraviin ja käännä C kirjaimesta oikealle. Muista suorittaa huolellinen kulman ratsastus C kirjaimessa, jotta seuraavakin kulma onnistuu! 

Kohta 2, CM Harjoitusravia
               MIE Kokorataleikkaa keskiravia

Ratsasta käännöksen jälkeinen kulma huolellisesti, hieman kooten hevosta kulman läpi, jotta lävistäjälle käännyttyäsi hevosella on vähän voimaa takaosalla jotta saat aikaiseksi selvän muutoksen harjoitusravista keskiraviin. Lävistäjälle käännöksen jälkeen muista ensin suoristaa hevonen ja sen jälkeen vasta päästä se keskiraviin. Jos hevonen jää vinoksi (eli ei suoristu käännöksen jälkeen) tulee keskiraviin luultavasti ainakin tahtirikkoja ja pahimmassa tapauksessa hevonen saattaa jopa rikkoa lisäyksen laukalle.
Keskiaskellajiin lähdettäessä sinun kätesi antaa hevoselle tilaa eli tulee hieman hevosen suuta kohti, samalla kun istuntasi avautuu, eli vapauttaa hevosen lavat liikkumaan isommin ja pohje antaa merkin takaosan aktivoimiseksi.

Kohta 3, EL Harjoitusravia
               L Voltti vasemmalle, halkaisija 10 m

Lähestyessäsi lävistäjän loppua, tiivistä istuntaasi hieman jotta hevonen tulee jo istuntasi avulla hieman "takaisin" ja samalla hevosen ryhdin hieman noustessa voit tarvittaessa pidättää hieman ohjalla valmistellessasi tulevaa kulmaa. Ole tarkkana että pohkeesi eivät irtoa kyljistä vaikka niillä et aktiivisesti enää keskiravia ratsastakaan, hevonen ei saa jäädä ilman apujasi missään vaiheessa! Huolellisen kulman ratsastuksen jälkeen käännä hevonen voltille kirjaimesta L. Muista että oma katseesi on ensimmäinen kääntävä apu, ja ratsasta voltti huolellisesti, voit jopa pilkkoa voltin neljään osaan, kuten ratsastaisit 4 kulman kaltaista käännöstä voltin aikana. Sisäohja hieman kääntää ja taivuttaa, ulko-ohjan säädellessä taivutusastetta, ulkopohje satulavyön takana pitää huolta takaosasta ja sisäpohje satulavyön kohdalla antaa hevosen taipua sen ympärille ja tarvittaessa aktivoi ravia. 

Kohta 4, LB Harjoitusravia
               BIH Kokorataleikkaa keskiravia

Ratsasta tämä arvostelukohta aivan samalla tavalla kuin kohta 2, huolellisen kulman jälkeen lävistäjälle, suoristus ja keskiraviin. Ennen lävistäjän loppua istunnan avulla keskiravista harjoitusraviin ja kohti huolellista kulmaa. 

Kohta 5, HC Harjoitusravia
               C Voltti oikealle, halkaisija 10 m

Toista huolellinen käännös aivan kuten kohdassa 3. 

Kohta 6, CSL Kolmikaarinen kiemuraura

Voltin jälkeen jatka kirjaimesta C kolmikaariselle kiemurauralle radan poikki. Muista käydä kaikissa pisteissä uralla, C kirjaimesta kaarto alkaa, joten siitä lähtien hevosen tulee olla loivasti taivutettu kaaren mukaisesti. Käy C kirjaimen jälkeen lähellä pistettä M, mutta älä kuitenkaan mene ihan uralle asti. Kun käännyt poikki radan, muista suoristaa hevonen ennen toista kaarta, ja toisen kaaren aikana käy pisteessä S. Taas sen jälkeen kaartaessasi poikki radan, suorista hevonen ja taivuta uuden kaaren suuntaisesti siten että pääset lopettamaan kaaren pisteeseen L, jossa siis suoristat hevosen ja jatkat kohti seuraavaa tehtävää. Kaarilla ratsasta samoilla avuilla kuin esimerkiksi voltilla, ja jos hevosen ravi hiipuu, voit aktivoida sitä sisäpohkeella.

Kohta 7, E(IM) Lävistäjälle
               I 3 askelta käyntiä, harjoitusravia
               M Uraa seuraten

E kirjaimesta käännä hevonen lävistäjälle (muista ratsastaa kulma ennen E-kirjainta huolellisesti) ja suorista hevonen käännöksen jälkeen. Lähestyessä kentän keskipistettä, eli kirjainta I, tee lyhyt siirtymä käyntiin ja juuri kun tunnet että hevonen on siirtynyt käyntiin, ratsasta se jo uudelleen raviin! Näin ollen saat käyntiaskelmäärän pysymään mahdollisimman lyhyenä. M kirjaimesta jatka uralle, ja ratsasta huolellinen kulma.

Kohta 8, C Siirtyminen keskikäyntiin
               CHIBL Keskikäyntiä

C kirjaimessa siirrä hevonen käyntiin, ja ole tässä siirtymässä erityisen huolellinen että et pidätä liian pitkään siirtymässä. Heti kun tunnet että hevonen on siirtymässä käyntiin, lopeta pidäte jotta hevonen saa liikkua käynnissä rennosti ja aktiiviselle, matkaavoittavalla askeleella eteen. Aktivoi käyntiä pitämällä istunta avoimena, käsi on menossa kohti hevosen suuta ja pohkeet tarvittaessa rohkaisevat askelta voimakkaammaksi. Varo kuitenkin ettet yliratsasta! Kääntyessäsi lävistäjälle kirjaimesta H, muista suoristaa hevonen jotta keskikäynti voi jatkua aktiivisena käännöksen jälkeenkin!

Kohta 9, L Harjoituslaukkaa (oikea)

Keskikäyntilävistäjän jälkeen valmistele laukannosto kirjaimeen L. Ennen L kirjainta huolellinen kulma, tämä jo itsessään auttaa laukannoston valmistelussa, ja tarkasti pisteessä L laukannosto. Muista pitää huolta että hevonen tukeutuu hyvin myös ulko-ohjaan, sillä saat aikaiseksi täsmällisen laukannoston suoraan käynnistä. 

Kohta 10, LES Harjoituslaukkaa
                 S Voltti oikealle, halkaisija 10 m

Jatka laukassa uraa pitkin, kulmassa hieman laukkaa kooten jotta pysytte tasapainossa, ja S kirjaimesta käännä hevonen voltille. Ole tarkkana että voltti pysyy oikean kokoisena, halkaisija 10 m on helppo tarkistaa siten että et ylitä keskihalkaisijaa voltin aikana, silloin olet vielä oikeissa mitoissa! Ratsasta laukkavoltti aivan samalla tavalla kuin kohtien 3 ja 5 ravivoltit. Ainoa poikkeus on laukan ylläpitäminen, tätä voit parantaa pitämällä huolta tasaisesta tuntumasta voltin aikana, ja vaikka hevosen tuleekin taipua loivasti sisälle, ole varovainen ettet jää kiinni sisäohjaan, sillä se rikkoo laukan helposti raville. Sisäpohje toimii taas aktivoijana jos tarvitaan!

Kohta 11, SHCM Harjoituslaukkaa
                 MIE Kokorataleikkaa keskilaukkaa, ennen E:tä siirtyminen harjoituslaukkaan

Jatka uraa pitkin harjoituslaukassa, voltin jälkeen pidä huolta että laukka pysyy "ylhäällä" jotta hevonen ei pääse valahtamaan raville tai huonotahtiselle laukalle suoralla uralla. Kanna omat kätesi ja tarvittaessa nosta hevosen etuosaa hieman jos tuntuu että se alkaa painaa kädelle kesken laukan. Muista tukea hevosta sisäpohkeella laukan aikana ja pidä sisäohjalla pieni asetuksenomainen ote myös suoralla uralla laukatessasi, näin hevonen pysyy kokoajan avuillasi eikä riko laukkaa niin herkästi. Ratsasta huolelliset kulmat ja kirjiamesta M käänny lävistäjälle (ole tarkkana että hevonen kokoaa itseään hieman käännöksessä) ja lävistäjällä "päästä" hevonen keskilaukkaan. Jälleen kerran, varo yliratsastamista, mutta ole kuitenkin rohkea ja anna hevoselle tilaa edestä sekä kädelläsi että istunnalla jotta keskilaukka on mahdollista.

Kohta 12, E Harjoitusravia

Kirjaimessa E siirry harjoitusraviin, valmistele siirtymä huolellisesti tiivistämällä istuntaasi ja kantamalla kätesi hyvin koko siirtymän läpi, pitäen pohkeet lähellä jotta hevonen jatkaa hyvällä rytmillä harjoitusravia heti siirtymästä. 

Kohta 13, L Pysähdys - Peruutus 4 askelta - Harjoitusravia

Huolellisen kulman jälkeen pisteeseen L pysähdys suoraan ravista. Taas istunnan ja ohjasotteen tiivistäminen pysähdyksessä. Odota pysähdyksessä ryhdikkäästi istuen että hevonen on "pysähtynyt" pysähdyksessä, ja vasta sen jälkeen vie se 4 askeleen peruutukseen. Muista vapauttaa hieman hevosen selkää, sen jälkeen käytä pohkeita ja vasta sen jälkeen pidätä ohjalla sen verran että hevonen lähtee liikkumaan taaksepäin. Kun 4 askelta peruutusta on suoritettu, voimista istuntaa ja anna pohkeilla merkki jotta hevonen lähtee raviin. 

Kohta 14, LB Harjoitusravia
                 B ja R välillä Harjoituslaukkaa (vasen)

Huolellinen kulma L ja B kirjaimen välillä (tämä auttaa laukannoston valmistelussa) ja B ja R kirjaimen välillä nosta harjoituslaukka. Muista taas ulko-ohjan tuen tärkeys laukannostossa!

Kohta 15, R Voltti vasemmalle, halkaisija 10 m

R kirjaimesta voltti laukassa, huolehdi samoista asioista kuin edellisellä laukkavoltilla, kohdassa 10. 

Kohta 16, RMCH Harjoituslaukkaa
                 HIB Kokorataleikkaa keskilaukkaa, ennen B:tä siirtyminen harjoituslaukkaan

Voltin jälkeen jatka laukassa uraa pitkin, huolehtien samalla tavalla laukan laadusta ja keskilaukasta kuin kohdassa 11. 

Kohta 17, B Harjoitusravia

Huolellisesti valmisteltu siirtymä raviin kirjaimessa B, ja ole erityisen huolellinen kulman ratsastuksen kanssa, sillä siirtymän aiheuttama mahdollinen epätasapaino on mahdollista korjata huolellisen kulmanratsastuksen avulla. 

Kohta 18, L Keskihalkaisijalle
                G Pysähdys - Tervehdys

L kirjaimesta keskihalkaisijalle, muista suoristaa hevonen käännöksen jälkeen! Aktiivinen ravi kohti tuomareita, oma ryhti kunnossa ja pohkeet lähellä hevosta jotta ravi tosiaan jatkuu aktiivisena pisteeseen G asti! Pisteessä G pysähdys, ja odota taas että hevonen todellakin pysähtyy, ja sen jälkeen ohjat vasempaan käteen, oikea käsi laskeutuu lopputervehdykseen ja pää nyökkää.

Tämän jälkeen hevoselle kiitos ja radalta poistuminen vapaassa käynnissä!

Tsemppiä kisoihin kaikille!

Sari



2 kommenttia:

  1. Täytyy lisätä tämä postaus kirjanmerkkeihin! :D
    Olisko sulla vielä jotain vinkkiä, miten tuosta keskilaukasta saisi mahdollisimman hyvän siirtymisen harjoituslaukan kautta raviin? (jos viitsit kommentoida suoraan blogiin tai vaikka spostiin tiamikaela(a)outlook.com, incase unohdan käydä katsomassa oletko vastannut!). :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi

      Keskilaukasta pitää koota laukkaa jonkin verran ennen harjoituslaukkaan siirtymistä ja harjoituslaukasta sitten on helppo siirtyä raviin. Jos suoraan keskilaukasta pidättää hevosta ohjalla tai istunnalla, käy siinä lähes joka kerta niin että hevonen rikkoo keskilaukasta suoraan raviin ja se ravi on etupainoista kaahotusta!
      Kun kokoat laukkaa istunnalla ja pohkeilla ennen siirtymää, on hevosen paino hieman enemmän takaosalla ja silloin se tuleva siirtymäkin on takaosalla ja etuosa kevyehkönä!

      Sitä varten moni ratsastuksenopettaja varmasti sanoo että käytä pohkeita siirtymässä, että saa sen takaosan alle. Harmi että monikaan ei kerro miten niitä pohkeita tulee käyttää, ja olen nähnyt usein että ratsastaja pohkeilla ajaa hevosta vaan kovempaan vauhtiin vaikka tarkoitus oli koota. Ja kovasta vauhdista se siirtymä ei onnistu, vaan se laukka pitää vähän koota sillä istunnalla ja pohkeilla.

      Blogissa olen postannut tästä laukan (ja muidenkin askeleiden) kokoamisesta tarkemmin, mutta näin nopeasti selitettynä se on ikäänkuin semmoista että pohkeilla "halaat" hevosta, nostat sen rintakehää kohti sinun omaa istuntaasi, ja istunta on jämäkkä (erityisesti keskivartalo) mutta kuitenkin kevyt, että hevosella on ikäänkuin "varaa" nostaa se rintakehä ylemmäs, eikä sinun istuntasi ole "tiellä".

      Tulipa paljon tekstiä, saitko yhtään kiinni näistä selityksistä?

      Sari

      Poista