sunnuntai 12. elokuuta 2018

Tuntisuunnitelma; tilanne haltuun volteilla

Tällä tunnilla keskitytään volttien ratsastamiseen. Voltit, samalla tavalla kuin kulmatkin, ovat näin paperilla todella helppoja asioita, mutta toisaalta, niiden ratsastaminen monesti unohtuu tosielämässä.
Moni varmasti nyt tuntee piston sydämessään, kun sanon että eikö aika usein tulekin voltti ratsastettua vain "pakollisena ympyränä" ja kulma nyt vaan on paikka jossa hevonen kääntyy automaattisesti, välttääkseen aitaan törmäämisen. Tämän tunnin jälkeen on suorainainen ihme jos hevosen lavat eivät ole hallussa!

Rakennan tämän tuntisuunnitelman nyt vähän eri tavalla kuin aiemmin. Kirjaan tunnin tehtävät ja loppuun lisään niihin erilaisia variaatioita, jotta voit itse, oman tasosi mukaisesti, vähän muokata suunnitelmia.

Alkuun tietysti pidetään huolta että hevonen on saanut kävellä vapaalla ohjalla riittävän pitkään, ja aloitetaan tunti käynnissä tehtävillä harjoituksilla.

Ensimmäiseksi ratsasta uraa pitkin ja ratsasta jokainen kulma huolellisesti. Kulmien ratsastaminen on käyty läpi täällä. Se kannattaa käydä lukemassa ja tekemässä ihan käytännössäkin, jotta kulman ratsastaminen tulee sinulle "automaatioksi".

Kun olet ratsastanut yhden kierroksen ajan kulmat huolellisesti, lisää harjoitusta niin että tee jokaisen sivun keskelle voltti. Voltin ratsastamisessa on tärkeää olla yhtä tarkka kuin kulmissa, jos tuntuu että hevonen karkaa avuilta voltilla, ratsasta se samalla tavalla kuin ratsastat kulman, voit jopa jakaa voltin 2 tai 4 kulman ratsastukseen, ja kun hevonen on varmasti avuilla myös voltilla, voit "pienentää" apuja ja ratsastaa voltin "normaalisti".

Ratsasta yhden kierroksen ajan siis sekä kulmat että voltit huolellisesti, ja nyt olet jo tehnyt käännöksiä aika monta lyhyessä ajassa! Vaihda suuntaa ja tee harjoitus samalla tavalla, eli ensin pelkät kulmat, ja kierroksen jälkeen sekä kulmat että voltit.

Tämän jälkeen verryttelyä kevyessä ravissa, ja ravissa aloitetaan tekemällä pääty-ympyrät kumpaankin päätyyn. Muista että yhä edelleen ratsastetaan tarkat kulmat, tosin raviverryttelyn alussa voit tehdä ensin kulmista hieman loivemmat, mutta hevosen verryttyä tuo kulmien ratsastus takaisin tarkalle tasolle.

Kun olet ratsastanut muutaman kierroksen ravissa tehden pääty-ympyrät, lisää harjoitukseen voltit. Tee siten että kun ratsastat pääty-ympyrää, tee ympyrän avoimelle sivulle voltti toiseen suuntaan ja palaa sen jälkeen pääty-ympyrälle toiseen suuntaan. Eli, jos ratsastat vasemmassa kierroksessa, tee pääty-ympyrä vasemmalle, ja ympyrän avoimella sivulle käännä hevonen voltille oikealle. Ole huolellinen että suoristat hevosen huolellisesti ennen kääntymistä uuteen suuntaan voltille.

Työskentele näin muutama kierros kumpaankin suuntaan ja sen jälkeen voit antaa hevosen kävellä hetken vapaalla ohjalla.

Käynnin jälkeen voit jatkaa voltti- ja kulmatyöskentelyä siten että aloita käynnissä, tee kokorataleikkaa jokaisella kierroksella, kummastakin päädystä käännät siis lävistäjälle, eli käytännössä teet "kahdeksikkoa" mutta tarkoilla kulmilla. Tee aina lävistäjän keskelle voltti siihen suuntaan josta lähdit lävistäjälle. Jos esimerkiksi olet vasemmassa kierroksessa, ja käännät hevosen lävistäjälle, tee lävistäjän keskellä voltti vasemmalle. Ja siitä kun suunta vaihtuu, niin seuraava voltti kääntyy lävistäjältä oikealle.

Lävistäjällä tehtävässä voltissa on todella tärkeää pitää hevosen lavat hallussa, sillä pienikin lipsahdus vie voltin lävistäjän linjan yli. Voi olla jopa tarpeen merkata lävistäjän keskikohta jollain merkillä, jolloin itsellesi sen hahmottaminen on helpompaa. Pitää olla siis erityisen tarkkana että voltti alkaa ja päättyy samaan paikkaan. Jos käy niin että hevonen livahtaa ulkoapujesi ohi lävistäjän voltilla, tee heti perään uusi voltti ja korjaa tilanne.

Työskentele tässä harjoituksessa muutaman kierroksen ajan käynnissä, ja kun tunnet että käännökset (sekä kulmat että voltit) ovat hallussa, siirry harjoitusraviin ja tee sama harjoitus ravissa. Sen jälkeen voit antaa taas hevosen levätä hetken.

Vielä harjoitus laukassa. Käyntitauon jälkeen siirrytään laukkaan, ja tee alussa isoa ympyräkahdeksikkoa laukassa siten että suoralla linjalla ympyröiden välissä vaihda laukka joka ravin tai käynnin kautta tai suoraan. Tämä ympyräkahdeksikko toimii ikäänkuin verryttelynä kohti laukkaharjoitusta.

Verryttelyn jälkeen siirrytään ratsastamaan toiseen päätyyn, ja nosta ensimmäiseksi myötälaukka ympyrällä. Ratsasta kierros ympyrällä, ja toisen kierroksen aikana, käännä hevonen voltille ympyrän avoimelta sivulta, eli samalla tavalla kuin alkuverryttelyssä. Ratsastetaan kuitenkin voltti myös myötälaukassa, eli vaihda laukka haluamallasi tavalla avoimella sivulle, ennen voltille kääntymistä. Voit ratsastaa voltillakin 2 kierroksen ajan, jotta varmasti saat avut siinäkin läpi. Ja voltin jälkeen taas vaihto uuteen myötälaukkaan, kääntyessäsi ympyrälle.

Tee tätä harjoitusta muutama kierros kumpaankin suuntaan, ja sen jälkeen voit tehdä vielä alun lävistäjä-voltti-harjoituksen laukassa. Eli harjoituslaukka, käänny päädystä lävistäjälle, tee lävistäjän keskelle voltti myötälaukassa, voltin jälkeen vaihda laukka ja jatka lävistäjä loppuun ja taas seuraavan lävistäjän keskellä voltti myötälaukassa.

Kun olet tehnyt tämän harjoituksen muutaman kierroksen ajan, voit verrytellä hevosen ravissa, ja pikkuhiljaa lopetella!

Ja sitten niitä variaatioita:

Kulmien ja volttien ratsastaminen tulee astetta haastavammaksi, kun teet ne uran sisäpuolella. Silloin aita ei korvaa ulkoapujasi, vaan joudut todella ratsastamaan myös ulkoavut läpi jatkuvasti.

Voit muuttaa voltteja siten että aina kun teet voltit (missä tahansa askellajissa) tee ne kootussa askellajissa.

Laukkaharjoituksessa tee pääty-ympyrä vastalaukassa, ja avoimella sivulla oleva voltti myötälaukassa, eli tässä variaatiossa laukkaa ei vaihdeta.

Voit myös lisätä voltteihin muutaman pohkeenväistöaskeleen, eli tee aina voltin sisällä muutama askel väistöä takaosalla. Ajoita väistöaskeleet voltin puoleen väliin, jotta ehdit saada hevosen takaosan taas uralle ennen voltin päättymistä.

Kun teet lävistäjäharjoitusta laukassa, voit tehdä siten kun teet volttia lävistäjän keskelle, vaihda laukka voltin jälkeen lävistäjällä ja käännä heti uudelle voltille toiseen suuntaan. Teet siis volttikahdeksikon vaihtaen laukan, ja kun lävistäjä päättyy, olet automaattisesti myötälaukassa.

Oikein hyviä treenejä kaikille, otetaan yhdessä tilanne haltuun!!!

4 kommenttia:

  1. Tämä oli hyvä tuntisuunnitelma, kokeiltiin eilen. Sain mun hevosen tosi notkeaksi ja "haltuun" kunnolla, kun se normaalisti tuppaa olemaan hieman rautakangen niellyt. Se suoritti oikein tohkeissaan ja vaikutti hyvin tyytyväiseltä itseensä myös :D Varmasti käytetään jatkossakin näitä harjoituksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Mahtavaa kuulla että suunnitelma on kelvannut, ja vielä ihanampaa että saatiin hevonenkin nauttimaan työnteosta!

      Sari

      Poista
  2. Voitko tehdä vielä koulurataohjeita? 😊 Tutustumisluokan kouluohjelma rata A!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Blogini jäätyä pitkälle tauolle on kommentteihinkin vastaaminen jäänyt, mutta nyt ollaan taas takaisin!

      Laitan tuon radan työn alle!

      Sari

      Poista