perjantai 21. marraskuuta 2014

Laukka askellajina

Laukka on hevoselle varsin luontainen tapa liikkua paikasta toiseen, saaliseläin kun on. Meidän tulisikin sallia hevosella mahdollisuus laukata vapaana mahdollisimman usein, ja jos mahdollista niin kaverin kanssa. Laukassa aukeaa suurimmat lihaksiston jumit ja lima lähtee liikkeelle, avaten hevosen hengitysteitä.

Laukka on puhtaana kolmitahtinen askellaji. Yksi ristikkäinen jalkapari laskeutuu maahan samanaikaisesti. Laukka on epäsymmetristä, eli hevosen joko vasen tai oikea puoli johtaa. Esimerkiksi oikeassa laukassa vtj, oej ja vej,otj ja liitovaihe. Hevosen laukatessa oikein hitaasti, voi laukka hajota nelitahtiseksi. Myös koulutuksen alussa laukka voi tasapainosyistä olla nelitahtista.Hevoset, jotka on jalostettu ravureiksi, usein laukkaavat nelitahtista laukkaa, ja sen saaminen kolmitahtiseksi vaatii jatkuvaa työskentelyä monipuolisilla harjoituksilla.

Yleisimmin edetään myötälaukassa, eli sisäpuolen jalka johtaa liikettä. Vasemmassa kierroksessa vasenta laukkaa ja oikeassa oikeata. Mikäli ratsastaja nostaa vasemmassa kierroksessa oikean laukan (siis tarkoituksella) kutsutaan sitä vastalaukaksi. Mikäli näin tapahtuu vahingossa, eli hevonen nostaa vahingossa vasemmassa kierroksessa oikean laukan, on se väärä laukka. Laukka voi myös olla ristilaukkaa, silloin hevosen etu- ja takajalat laukkaavat eri laukkaa. Laukka voidaan myös vaihtaa ratsastajan toimesta, ja varsinkin esteradalla laukanvaihto on varsin tarpeellista jotta hevonen pääsee lähestymään estettä aina myötälaukassa, hyvässä tasapainossa. Luonnossa hevonen vaihtaa laukan aina kaarteen mukaan myötälaukaksi sujuvasti, mutta ratsastajan istuessa selkään tilanne voi vähän vaikeutua!

Laukasta on olemassa myös nopeampi muoto, sitä kutsutaan kiitolaukaksi tai neliksi. Se on nopeaa laukkaa, joka on muuttunut tavallisesta laukasta nelitahtiseksi kun takajalka ehtii astua maahan ennen ristikkäistä etujalkaa. Kiitolaukkaa voit nähdä ratsastettavan laakeilla alueilla, pelloilla, tai pitkällä tienpätkällä, kentällä ei yleensä ole niin paljon tilaa että hevosta päästäisiin turvallisesti ratsastamaan kiitolaukassa. Kiitolaukassa ollaan aina kevyessä istunnassa, kun taas tavallisessa laukassa voidaan istua joko perusistunnassa tai kevyessä istunnassa.

Laukan, kuten kaikkien muidenkin askellajien parantamiseksi on olemassa aimo nippu erilaisia harjoituksia, mutta niitä odotellessa, makustelepa oman hevosesi parasta mahdollista laukkaa  täältä löytyvällä harjoituksella.

Tee siis tuo pohkeenväistö uralle joko käynnissä tai ravissa, ja heti väistön jälkeen nosta harjoituslaukka. Jos väistö on onnistunut hyvin, tulee teille palkkioksi loistava laukannosto, ja loistavasta nostosta hevonen luonnollisesti etenee sujuvassa ja rennossa laukassa!

Laukassa erityisesti korostuu hyvin ratsastetun laukannoston tärkeys. Kun hevonen pääsee astumaan ulkotakajalallaan mahdollisimman syvälle rungon alle, on sen mahdollista nostaa laukka terävästi ja päästä heti polkemaan vahvaa ja hyvin pyörivää laukkaa. Hevonen tarvitsee ratsastajalta tukea ulko-ohjasta ja vapautta sisäohjasta, mutta palataan näihin laukannosto- ja laukkaharjoituksiin sitten lähiaikoina!

Laukka, uhka vai mahdollisuus? Jännitytkö itse laukassa vai uskallatko vain rentoutua ja nauttia kyydistä?

5 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta! Miten tuo oikea laukka nostettiin, miten annettiin pohkeita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, kiitos kommentistasi ja pahoittelen että ehdin vastata siihen vasta nyt.

      Oikeassa laukassa sisäpohje, eli oikea pohje siirtyy hieman satulavyön eteen ja antaa siinä merkin ja ulkopohje siirtyy vain aavistuksen satulavyön taakse, pitäen huolta ettei takaosa valahda ulospäin.

      Sari

      Poista
  2. Laukkaaminen on hauskaa! Muutamia kysymyksiä liittyen kiitolaukassa istumiseen; onko käsien asennolla väliä, ovatko suorassa vai hiukan koukussa? Itse huomaan vaihtelevasti tekeväni molempia. Saako peppu kevyesti osua satulaan vai olla osumatta? Itse olen ratsastellut 130cm korkealla, todella sirolla ponilla, joka on vähän pieni mulle (Oon 160cm). Joten varmasti tuo ponin koko vaikuttaa välillä siihen että kiidossa on haastavaa löytää "oikeaa" asentoa.

    Oon nyt tässä vuoden sisällä kiitolaukkaa ruvennut menemään, joten se voi olla sitäkin että vielä oikea asento hakusessa...Oon liian itsekriittinen ja harmittaa tuhottomasti aina jos en kerralla onnistu olemaan oikeaoppisesti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Oli askellaji mikä tahansa, käsissä tulisi olla edes pieni kulma, jotta kädessä säilyy jousto. Sinun tapauksessasi on varmasti vaikeaa vielä saada oikeanlainen asento istuntaasi, kun poni on vähän pienehkö. Pääsääntöisesti peppu saisi olla osumatta satulaan, mutta tämä edellyttää myös sitä että jalustimet tulee olla riittävän lyhyet.

      Asento kyllä paranee harjoittelun myötä, ja mitä parempi keskivartalon hallinta sinulla on, sitä paremmin saat asennonkin säilytettyä!

      Sari

      Poista
  3. Minulla on ongelmana ns. liu'uttaa nilkkaani hevosen kylkeä vasten ja laukka-avut ei ole onnistunut nyt pitkään aikaan..
    Laukkaaminen on super kivaa, mutta varsinkin ratsastuskouluissa menen uudella hevosella melkein joka tunti ja en tiedä miten niitä ratsastetaan. Oisko sulla mitään vinkkejä miten saisin tuon liu'uttamis ongelman pois.

    VastaaPoista