keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Tuntisuunnitelma; ulkolapa haltuun!

Tällä tunnilla tarkastellaan hevosen ulkolapaa ja tehdään erilaisia harjoituksia joilla ratsastaja pitää lavan hallussa. Mikäli en muista jokaisessa välissä tästä mainita, mainitsen sen nyt tässä alussa: hallitse hevosen ulkolapa jokaisessa käännöksessä, se auttaa sinua tämän tunnin onnistumisessa. Tämä ei silti saa tarkoittaa vahvaa ulko-ohjaa, vaan tasaista pehmeää tuntumaa, johon hevonen mielellään tukeutuu ja näin ollen antaa sinun pitää huolta ulkolavastaan.

Alun vapaan käynnin jälkeen ota ohjat tuntumalle ja ratsasta molemmilla pitkillä sivuilla uran sisäpuolella. Tarkastele ensin hevosen käynnin laatua, pidä heti alusta asti huolta että hevonen on pohkeen edessä jolloin käynnissä säilyy riittävä eteenpäinpyrkimys. Tämä auttaa hevosta pysymään suorana. Tämän jälkeen tarkkaile miten hevosesi käyttäytyy "vapaalla" linjalla, hakeutuuko se vaivihkaa takaisin uralle, kohti aitaa? Jos näin tapahtuu, ei hevonen silloin ole molempien ohjien ja pohkeiden välissä. Huolehdi ensin ulkoavuilla että hevonen ei pääse niiden ohi, ja sen jälkeen hae hevonen uudestaan tuntumalle kummallakin kädellä. Erityisen tärkeää tässä on kiinnittää huomiota oman istunnan tasapainoon, muista aina että hevonen pyrkii aina kantamaan ratsastajan mahdollisimman keskellä, joten jos sinä valut oikealle, tulee hevonenkin oikealle koska se pyrkii saamaan ratsastajansa takaisin keskelle. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa myös omien käsiesi asento, jos hevosesi ei tunnu millään "rauhoittuvan" tuntumalle, saattaa se johtua niinkin pienestä asiasta kuin kyynärpäistä jotka ovat irti kyljistäsi. Tämä kääntää nyrkit heti lappeelleen ja se hävittää sen tuikitärkeän tuntuman ja ohjasapusi ikäänkuin pysähtyvät nyrkkiesi kohdalle, eivätkä mene hevosen suuhun asti, ainakaan niin nopeasti kuin toivoisit. 

Tämän jälkeen jatka vielä käynnissä uran sisäpuolella,ja nyt puolen välin kohdalla väistä uran sisäpuolelle muutama askel, sen jälkeen jatka taas sillä linjalla suoraan loppuun asti. Helpointahan olisi väistää hevosella takaisin uralle, mutta koska hevonen imee sinne jo luonnostaan, tehdään nyt väistö vastakkaiseen suuntaan mihin hevonen haluaisi väistää. Ole tarkkana että sen jälkeen kun olet väistänyt muutaman askeleen uran sisäpuolelle, hevonen myös suoristuu väistön jälkeen ja jatkaa suoraan haluamallasi linjalla pitkän sivun loppuun asti.

Tee tämä harjoitus molempiin suuntiin, ja sen jälkeen jatketaan kevyessä ravissa. Pysy taas toisella pitkällä sivulla poissa uralta ja sillä sivulla tee pohkeenväistö uralle ravissa. Muista säilyttää kevennys myös väistön aikana, se auttaa sinua ylläpitämään hevosen ravin rytmin, vaikka varmasti itsellesi olisi helpompi istua perusistunnassa väistön aikana. Näin ravissa tehdään ensin väistö uralle, sillä ura imee hevosta hieman, ja auttaa näin ravia pysymään aktiivisena. Tosin tässä täytyy olla apujen kanssa tarkkana että hevonen ei väistä apujesi ohi uralle, vaan sinun pitää pystyä ratsastamaan jokainen väistöaskel huolella. Toisella pitkällä sivulla voit tarkistaa vielä toisetkin avut ja tehdä muutaman väistöaskeleen uran sisäpuolelle. Tee tämä kevyessä ravissa tehtävä väistöharjoitus muutaman kierroksen ajan molempiin suuntiin ja sen jälkeen anna hevosen kävellä vapain ohjin hetki.

Seuraavaksi tehtävä harjoitus on melko intensiivinen, tekemistä on paljon lyhyessä ajassa joten on erittäin tärkeää että oma istuntasi on kunnossa (toki pitäähän se olla koko ajan kunnossa, mutta nyt erityisesti!) eli kannat oman kroppasi etkä jätä sitä hevosen vastuulle ja pidät ohjat riittävän lyhyinä, joka auttaa säilyttämään pehmeän ja tasaisen tuntuman ja avut menevät läpi mahdollisimman nopeasti. 

Aloitetaan ratsastamalla käynnissä lyhyen sivun keskelle, siihen ratsasta voltti ja sen jälkeen jatka pituushalkaisijalle siirtyen harjoitusraviin. Ravissa ratsasta voltti pituushalkaisijan puoleen väliin, siitä suoristus ja pohkeenväistö uralle. Uralla heti väistön loputtua laukannosto, ja laukassa pääty-ympyrälle. Ole erityisen tarkka että ennen laukannostoa tehtävä väistö onnistuu, sillä hevonen nostaa parhaan mahdollisen laukan kun se on väistänyt riittävästi sisätakajalkaa kroppansa alle juuri ennen väistöä. Jos väistö ei onnistu, ei laukannostoakaan kannata tehdä ainakaan heti, vaan käännä hevonen vaikka voltille, jossa voit ajatella vähän sisätakajalan ratsastamista paremmin alle ja nostaa paremman laukan voltin jälkeen. Ympyrän jälkeen pitkällä sivulla siirtymä raviin, muista antaa hevosen ravata isosti heti laukan jälkeen ja sen jälkeen taas käyntiin ennen lyhyttä sivua. Toista sama harjoitus kolme kertaa molempiin suuntiin. Vaihtelua voit tehdä ratsastamalla pituushalkaisijan ensimmäisen puolikkaan (eli volttien välisen matkan) avo- tai sulkutaivutuksessa. Näin saat jumpattua hevosta myös taivutuksilla.

Ja jos vielä puhtia riittää, voit muokata laukkaharjoitusta siten että laukkaympyrän jälkeen jatka pitkää sivua avotaivutuksessa laukassa, tee pitkän sivun loppuun voltti vielä laukassa ja sen jälkeen siirrä hevonen käyntiin.

Kun olet ratsastanut laukkaharjoituksen molempiin suuntiin, on aika antaa hevosen ravata pehmeästi eteen ja alas ja sen jälkeen pitkät loppukäynnit, mieluiten tietysti maastossa!

Tunti on intensiivinen, ja onkin tärkeää että tarkkailet hevostasi ja heti jos se vaikuttaa harjoituksen jossain vaiheessa vähän "nihkeältä" esimerkiksi vastaamaan apuihisi, älä jää jankkaamaan ja voimistamaan apujasi vaan anna sen mieluummin huilata hetki käynnissä, sen jälkeen hevonenkin jaksaa taas tsempata. Vaikka sinä et tunne väsyväsi ratsastaessa, väsyy hevosesi paljon sinua nopeammin ja tarvitsee lyhyitä palautumisjaksoja tunnin sisällä riittävän usein. 

Ihania keväisiä treenihetkiä kaikille ja muistakaa, jokaisen kentällä tai maneesissa suoritettavan treenin voi korvata maastolenkillä milloin vaan, pääasia että hevosesi pysyy hyvällä tuulella kanssasi! Ja voihan siellä maastossakin tehdä vaikka mitä, käy vaikka lukemassa nämä vinkit!

Sari


4 kommenttia:

  1. Rupeen nyt liikuttamaan yhtä vähän vanhempaa pollea, joka kestää vaan kävelyä jalkavaivojen vuoksi. Hevonen on nyt ollut aika kauan tosi pienellä liikutuksella (käynnissä siis) ja haluaisin jotain erilaisempaa tekemistä ettei heppa kyllästyisi. Onko ideoita? :)

    VastaaPoista
  2. Heippa!

    Näin nopeasti tulee mieleen pari melko uutta postausta joissa on tehtäviä käynnissä, molemmat ovat tämän vuoden helmikuulta, toinen on "muutamia poimintoja joita kannattaa hyödyntää" ja toinen on "tuntisuunnitelma; tehtäviä käynnissä".

    Siinä on nyt ainakin joitain käyntitehtäviä.

    Kaikki maastossa tehtävä kävely on ehdottomasti hevoselle parasta mahdollista liikuntaa, ja maastossakin kannattaa poiketa pois tasaiselta tieltä sinne metsään, jossa hevonen joutuu käyttämään aivan eri lihaksia kuin tasaisella kävellessään ja tulee näin jumapattua ihan huomaamatta!

    Kentällä erityisesti keskittyisin pohkeenväistöihin ja avo- ja sulkutaivutuksiin, sillä pelkkä käyntityöskentely saattaa olla liian yksitoikkoista lihasten kehittymisen kannalta. Myös maapuomitehtävät ovat hyvä lisä käyntityöskentelyyn, niistäkin on muutama postaus, tunnisteella maapuomit ja käyntipuomit.

    Toivottavasti tästä oli sinulle vähän apua!

    Sari

    VastaaPoista
  3. Moi tää wi nyt liity aiheesee muuta toivon että osaisit auttaa. Mulla on koulutuksen alla ex ravuri ja seuraava askel olis laukan oppiminen. Laukannut olen sillä kerran, mutta se onnistuu vain kiihdyttämällä ravia ja vaihtia meillä on 45km/h. Miten saisin sen laukkaamaan hitaammin? Kun kiitolaukassa yrittää pidättää vauhti pysyy kovana mutta ravissa. Eli ei ole sitä laukkaa ravin ja kiitolaukan välissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Olen kirjoittanut sellaisen postaussarjan kuin Ratsun oppikoulu, jonka osassa 8 tarkasteltiin hieman enemmän laukan säätelyä. Saisitkohan siitä vähän ensiapua?

      Vielä viimeistelemättä ja julkaisematta on myös Haasteita entisen ravurin kanssa-postaussarjan viimeinen osa, jossa käsitellään hieman tarkemmin tuota laukan haasteita entisen ravurin kanssa. Tämän yritän saada lähiaikoina julkaistua.

      Vaikuttaa siltä että toistaiseksi sinun kannattaa edetä hevosesi kanssa käynnissä ja ravissa ja hakea niissä tasapainoa ja mahdollisimman rentoa liikettä, ennen kuin viet hevosen sillä vielä aika haastavan tilanteen eteen, eli laukkaan. Jos ex-ravurilla aloittaa laukkaharjoitukset liian aikaisin (eli hevonen ei ole vielä ihan sinut ratsastajan kanssa, tasapaino on hakusessa ja on kovin jännittynyt), tulee laukasta sille vähän mörkö koska se jännittyy huonossa laukassa vain lisää ja lisää, ja sitä kierrettä on jälkeenpäin vaikea saada katkaistua.

      Käy vaikka rauhassa koko Ratsun oppikoulu-postaussarja läpi, siinä on 10 osaa, ja ole tarkkana että jokainen osa-alue on kunnossa ennen kuin siirryt seuraavaan!

      Tämä vie aikaa, jonka johdosta en tähän hätään osaa sinulle oikein muita ohjeita antaa.

      Sari

      Poista