sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Tuntisuunnitelma; Helppo B:3 2009 tehtävät

Tällä tunnilla tehdään harjoituksia joita löytyy Helppo B:3 2009 ohjelmasta, eli tämän suunnitelman on tarkoitus tukea kuukauden koulurataa.

Ennen tunnin alkua käy laittamassa kentälle muutama merkki. Kumpaankin päätyyn käy merkkaamassa C ja L kirjainta vastapäätä, 20 m kohdalle tötsä. Laita samalle linjalle myös tötsät 15 ja 10 m kohdalle, eli käytännössä pystyt ratsastamaan näiden merkkien avulla 20 m pääty-ympyrän sekä 15 että 10 m voltin, tämän pääty-ympyrän sisään.

Alkukäyntien jälkeen ota ohjat tuntumalle ja jää ratsastamaan ympyräkahdeksikkoa. Tee ympyröiden väliin, suoralle, aina pysähdys, odota muutama sekunti ja siirry sen jälkeen käyntiin. Ole pysähdyksissä tarkkana että valmistelet pysähdyksen hyvin, suoritat sen pehmeästi ja käyntisiirtymässä hevonen vastaa pohkeeseesi heti. Voit helpottaa omaa hahmottamistasi laittamalla myös pysähdyksen kohdalle merkin, jotta sinun on helpompi hahmottaa pysähdyksen paikka, ja vaatia hevoselta myös pysähdys juuri siinä merkin kohdalla.

Kun olet ratsastanut käynnissä ja pysähdyksillä ympyräkahdeksikkoa muutaman kerran, lisää pysähdyksen jälkeen peruutus 4 askelta. Peruutuksessa tärkeintä on ylläpitää rentous, käy vaikka lukemassa täältä  onnistuneen peruutuksen aakkoset. Ole tarkkana että hevonen ehtii suoristua pysähdykseen aina ympyröiden välillä, vaikka itse ympyröillä taivutus ei olekaan kovin jyrkkä, on hevonen silti taipunut, ja sen pitää ehtiä suoristua ennen uutta tehtävää.

Muutaman peruutuksen jälkeen voit jatkaa kevyessä ravissa uraa pitkin vasemmassa kierroksessa, ja alussa anna hevosen vaan rauhassa "hakea" ravia. Tässä vaiheessa on tärkeää olla hätyyttämättä hevosta, vaan nyt on ihan sallittua vähän hölkkäillä, pääasia että hevonen pysyy tasapainossa ja malttaa vähän jopa venyttää itseään eteen ja alas. Ratsasta muutama kierros uraa pitkin vasemmassa kierroksessa, sen jälkeen vaihda suuntaa ja tarkasta että hevonen löytää samanlaisen rentouden raviin myös oikeassa kierroksessa. Sen jälkeen taas suunnanmuutos, ja nyt tehdään molempiin päätyihin ympyrä, siten että 20 m ympyrä ratsastetaan kevyessä ravissa, loivasti taivuttaen ja heti sen perään, eli saman ympyrän sisälle ratsastetaan 15 m voltti harjoitusravissa. 15 m voltilla taivutus on hieman jyrkempi, mutta ole edelleen tarkkana että et ylitaivuta kaulaa, vaan taivutuksen tulee kulkea läpi hevosen koko kropan. Voltin jälkeen suoristus uralle ja toiseen päätyyn kevyessä ravissa, ja taas samalla tavalla, ensin 20 m ympyrä keventäen ja heti perään 15 m voltti harjoitusravissa. Muutama kierros vasemmassa kierroksessa, sen jälkeen suunnanmuutos ja sama harjoitus myös oikeassa kierroksessa. Tämän jälkeen hetkeksi käyntiä ja hevoselle vapaat ohjat.

Seuraavaksi jatketaan tehden hieman enemmän taivutuksia, ja aloitetaan 4-kaarisella kiemurauralla siten kuin se on tehty tässä kouluohjelmassa. Tee ensimmäinen kiemuraura käynnissä, lähinnä sen takia että saat itsellesi kaarteet selviksi, ja uskallat taivuttaa hevosta riittävästi. Toinen kiemuraura tehdään harjoitusravissa, eli siirrä hevonen raviin ensimmäisen käynnissä tehdyn kiemurauran jälkeen. Ravissa pidä huolta että hevonen todellakin malttaa taipua jokaisessa kaarteessa, ota mieluummin hevosen ravin tempoa hieman hitaammaksi jotta sillä on aikaa taipua, kiirehtivä hevonen yleensä kiirehtii myös pois taivutuksesta!  Seuraava kiemuraura tehdään taas käynnissä, mutta nyt lisätään kiemurauran jokaiseen kaareen voltti. Vaikka nyt tuntuu että taivutukset seuraavat toinen toistaan vähän turhankin nopeasti, pidä silti huolta että suoristat hevosen joka kaaren välissä, ilman suoristusta ei uusi kaarre voi onnistua. Käynnissä tehdyn kiemuraura volteilla jälkeen tee vielä kerran sama kiemuraura volteilla myös harjoitusravissa. Tämän jälkeen hevoselle vapaat ohjat ja hetkeksi käyntiä, nyt on hevonen varmasti vertynyt ja notkea!

Seuraavaksi jatketaan hetki laukkatyöskentelyllä. Siirrä hevonen harjoitusraviin, ja valmistele laukannosto siten että nostat sen lyhyen sivun keskipisteen jälkeen, ennen pitkää sivua. Jatka laukassa uraa pitkin seuraavaan päätyyn, ja päädyssä käännä hevonen 15 m voltille laukassa. Hyödynnä nyt omia merkkejäsi, ja pidä huoli että voltti pysyy oikean kokoisena. Voltin jälkeen jatka toiseen päätyyn, ja sielläkin käännä ensin hevonen 15 m voltille laukassa, mutta sen jälkeen siirrä hevonen raviin, ja jatka ravissa heti saman ympyrän sisälle 10 m voltille. Jos tuntuu että hevonen kaatuu sisälle tai ryntää ravivoltilla, voi se olla merkki huonosta tasapainosta. Tuo omaa painoasi hieman ulospäin, usein tämä jo auttaa etkä joudu häiritsemään hevosta ohjalla.
Ravivoltin jälkeen valmistaudu taas nostamaan laukka samasta paikasta kuin äsken, eli lyhyen sivun keskipisteen jälkeen. Taas laukassa seuraavaan päätyyn, jossa 15 m voltti laukaten ja jatka laukassa toiseen päätyyn, jossa taas 15 m voltti laukassa ja heti perään 10 m voltti ravissa. Tämän jälkeen voit siirtyä hetkeksi käyntiin, ja antaa hevosen kävellä vapaalla ohjalla sen aikaa että saat vaihdettua suunnan.
Suunnanmuutoksen jälkeen toista sama harjoitus toisessa kierroksessa, ja sen jälkeen taas vapaat ohjat ja käyntiä.

Loppuun otetaan vielä muutama laukkaharjoitus, joissa hyödynnetään lävistäjää ja sillä tapahtuvaa laukanvaihtoa ravin kautta. Aloita vasemmassa kierroksessa nostamalla laukka harjoitusravista, ja käännä hevonen lävistäjälle laukassa. Lävistäjällä voit pitää laukkaa kasassa asettamalla hevosta hieman sisään, se yleensä auttaa, kunhan asetus on riitävän lievä. Lävistäjän keskellä siirrä hevonen raviin, siirtymästä muutaman askeleen jälkeen kokoa ravia hieman jotta saat nostettua oikean laukan lävistäjän lopussa. Jatka oikeassa laukassa, ja käännä hevonen uudestaan lävistäjälle lyhyen sivun jälkeen. Taas lävistäjän keskellä raviin, siirtymän jälkeen pieni ravin kokoaminen ja taas vasen laukka lävistäjän lopussa. Ja vielä kerran lävistäjälle laukassa, ja nyt siirrä hevonen raviin lävistäjän keskellä, ja jatka harjoitusravia lävistäjän loppuun ja jatka uraa pitkin ravissa.

Ratsasta harjoitusravissa seuraavalle lyhyelle sivulle, ja lyhyen sivun keskellä siirrä hevonen keskikäyntiin. Tee siis siirtymä käyntiin mahdollisimman pienellä ohjasotteella, ja heti siirtymästä ole rohkea ohjalla ja anna hevoselle tilaa venyttää itseään pidemmälle kaulalle, samalla ratsastaen pohkeella käyntiä aktiivisemmaksi. Seuraavan pitkän sivun keskellä siirrä hevonen keskikäynnistä raviin, ja jatka ravissa seuraavaan mahdolliseen lävistäjään. Lävistäjän keskellä siirrä hevonen keskikäyntiin, ja uralle palatessasi siirrä hevonen keskikäynnistä raviin, ja nyt voit jatkaa ravia keventäen.

Työskentele hetki kevyessä ravissa molempiin suuntiin, ja sen jälkeen hevoselle vapaat ohjat ja kiitos!

Hyviä treenejä kaikille!

Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti