sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Kuukauden koulurata; Helppo A:0 2009

Heinäkuun kouluratana ratsastetaan Helppo A:0 2009.

Laitan oheen linkit SRL:n sivuille sekä kouluradan kirjaimista että itse ohjelmasta.

Rata B (20 x 40 m)

Helppo A:0 2009

Tässä heinäkuun kouluradassa on mukavasti jo haastetta ratsukolle, mutta ohjelma onnistuu haasteista huolimatta olemaan mukavan looginen ja sujuva. Ainoa haittapuoli on se että ohjelma ratsastetaan lyhyellä radalla, joten kiireen tuntu saattaa tässä olla läsnä. Mutta kun vaan muistat ratsastaa rauhassa jokaisen liikkeen läpi, uskon että pärjäät tälläkin radalla hyvin.

Perusaskellajien lisäksi ohjelmassa esitetään keskiaskellajit, laukanvaihdot käynnin kautta, takaosankäännökset sekä 10 m voltti laukassa ja kaksi erilaista kiemurauraa, eli hevosen tulee olla notkea suoriutuakseen radan haasteista.

Saadaksesi ohjelmasta parhaat mahdolliset pisteet, keskity treeneissä erityisesti seuraaviin asioihin:
Tarkat kulmat ja huolelliset käännökset käynnissä, ravissa ja laukassa.
Pituushalkaisija laukassa josta pysähdys
Keskiaskellajit
Takaosankäännökset
Laukanvaihto käynnin kautta
10 m voltti laukassa
Puolirataa leikkaa laukassa, josta jatkaen vastalaukassa kulman läpi

Yleisvaikutelmassa kertoimella kaksi arvostellaan sekä kuuliaisuus että ratsastajan asento, istunta ja apujenkäytön moitteettomuus.
Jotta saat näistä arvostelukohdista korkeimmat mahdolliset pisteet, tulee hevosen hyväksyä kuolaintuntuma pehmeästi, reagoida apuihisi nopeasti ja vastustelematta, sekä hevosen liikkeen tulee olla kevyttä, paino enemmän takaosalla (nyt pitää olla jo menossa "ylämäkeen") ja menonne täytyy näyttää muutenkin "pehmeältä".
Istunnan osalta keskity keskivartaloon, muista kantaa itse itsesi, näin pääset vaikuttamaan hevoseen enemmän keskivartalolla, ja saat pienennettyä varsinaisia ohjas- ja pohjeapuja, tämä vaikuttaa erityisesti siihen miltä ratsastuksesi näyttää. Muista että mitä vähemmän ulkopuoliset näkevät apujesi käyttöä, sitä paremmin olet onnistunut ratsastajana!

Ykköskertoimella arvostellaan askellajien vapaus ja säännöllisyys sekä lennokkuus, eteenpäinpyrkimys, askeleen joustavuus, selän jäntevyys ja takaosan työskentely.
Huolellisen perusratsastuksen myötä nämä kohdat tulisi olla jo kunnossa, kunhan hevonen on pohkeen edessä eikä oma istuntasi häiritse hevosen liikkumista, ovat askellajitkin parhaita mahdollisia.

Verryttelyssä keskittyisin huolellisten alkukäyntien jälkeen rauhalliseen hölkkään kevyessä ravissa, antaen hevosen venyttää itseään pitkälle eteen ja alas jotta sen on helpompi radalla koota itseään. Samoin alkulaukka saa olla rauhallista, ehkä jopa hieman alitempoista, pitkällä kaulalla etenevää ja kun hevonen on kunnolla vertynyt ja paikat on auki, voi verryttelyyn ottaa mukaan muitakin tärkeitä asioita.
Huolelliset taivutukset kaikissa askellajeissa ovat tärkeitä notkeuden saavuttamiseksi, ja niiden jälkeen voit ottaa muutamia pätkiä koottuja askellajeja, varmista liikkeen aktiivisuus kokoamisen aikana ja käännä kootusta käynnistä muutamia takaosankäännöksiä. Muutama pätkä vastalaukkaa on tehokas verryttelyn muoto, tarkkaile erityisesti omaa tasapainoista istuntaasi vastalaukan aikana. Muista pitää verryttely riittävän lyhyenä, jotta hevoselle jää paukkuja vielä radalle, sillä radalla ei ole vapaata käyntiä missään vaiheessa, on siis tärkeää että hevonen jaksaa kantaa itsensä koko radan läpi.

Ohjelma alkakoon!
Aloita ratsastamalla radalla (tai radan ulkopuolella, riippuen kilpailun järjestäjän säännöistä) käynnissä tai harjoitusravissa niin kauan kunnes saat lähtömerkin, jonka jälkeen nosta harjoituslaukka. Tarkista että ohjasi ovat hyvän pituiset, eli riittävän lyhyet ja käännä hieman ennen L kirjainta hevonen pituushalkaisijalle. Muista hymyillä, tästä se taas lähtee, teidän hetkenne parrasvaloissa!


Kohta 1, L Radalle harjoituslaukassa
               I Pysähdys - liikkumatta - tervehdys, liikkeelle harjoitusravissa
               C Vasemmalle

Radalle ratsastaessasi huolehti että hevonen etenee suoraa linjaa kohti tuomareita, oma katseesi kohti tuomareita. Jotta laukka ei "leviä", voit vähän asettaa hevosta laukan puolelle, mutta aivan vähän, ikäänkuin olisit asettavinaan, tätä on vähän vaikea selittää. Tämä on kuitenkin se pieni teko, jolla laukka pysyy kasassa erityisesti suoralla uralla. Pidä pohkeilla huolta että laukka pyörii aktiivisesti, ja hieman ennen I kirjainta kokoa laukkaa hieman istunnalla ja pohkeilla, jotta pysähdyksestä tulee tasapainoinen, eli hevonen pysähtyy tasajaloin. Jos ohjat ovat riittävän lyhyet, pärjäät ihan normaalilla pidätteellä. Pysähdyksen jälkeen odota hetki jotta hevonen "hengähtää" pysähdyksessä, silloin se ei yleensä enää lähde korjaamaan askeliaan, ja ota ohjat vasempaan käteen, pudota oikea kätesi tervehdykseen ja nyökkää tuomarille. Lähtöluvan saatuasi kerää ohjat, ja siirrä hevonen harjoitusraviin. C kirjaimesta käännä hevonen vasemmalle, muista kääntää ensin oma katseesi ja hevonen vasta sen jälkeen. 



Kohta 2, CL Nelikaarinen kiemuraura

C kirjaimesta alkavalla kiemurauralla käy ensin kirjaimessa H, (muista huolellinen taivutus kaarteessa) sen jälkeen suoristus ja käy uralla kirjaimen M jälkeen huolellisesti taivuttaen. Taas keskelle suoristaen ja käy uralla kirjaimen S jälkeen, huolellinen taivutus kaarteessa ja vielä keskelle suoristukseen ja viimeinen kaari jossa käyt kirjaimessa B. Suoristus kirjaimeen L.


Kohta 3, EH Keskiravia
               H Harjoitusravia

Ratsasta huolellinen kulma L kirjaimen jälkeen ja kokoa ravia kulmassa hieman normaalia enemmän tulevaa keskiravia varten. Jos kulmassa ja sen jälkeen hevosen paino on enemmän etuosalla kuin takaosalla, tulee keskiravista etupainoinen eikä se oikeastaan ole edes keskiravia. Anna hevosen venyttää päätä ja kaulaa eteenpäin samalla kun pohkeella aktivoit ravia kohti keskiravia. H kirjaimessa paluu harjoitusraviin, muista kuitenkin pitää pohkeet lähellä jotta ravi ei häviä kokonaan. Huolellinen kulma H kirjaimen jälkeen. Jatka myös C kirjaimen jälkeinen kulma huolellisesti, sillä R kirjaimessa tulee heti seuraava käännös. 


Kohta 4, R Oikealle
               I Pysähdys - peruutus 4 askelta - harjoitusravia
               S Vasemmalle

R kirjaimesta käännä hevonen oikealle, muista olla katseella hieman käännöstä edellä. Suoristus heti käännöksen jälkeen, pidä käännöksessä hevonen hieman enemmän koottuna kuin normaalisti jotta pysähdyksessä hevonen on tasapainoinen. Pysäytä hevonen kirjaimeen I, suorita 4 askeleen peruutus ja siirrä hevonen peruutuksesta suoraan harjoitusraviin. Muista hellittää avuilla peruutuksen 3 askeleen jälkeen, (se viimeinen askel tulee kyllä sieltä vielä), jotta peruutuksesta ei tule liian pitkä. S kirjaimesta käännä hevonen vasemmalle, taas oma katse ensimmäisenä kääntävänä apuna.


Kohta 5, BM Keskiravia
               M Harjoitusravia

Muista tehdä huolelliset kulmat E ja L kirjaimen jälkeen, ja taas L kirjaimen jälkeisessä kulmassa kokoa hevosta hieman normaalia kulmaa enemmän, jotta tuleva keskiravi onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. M kirjaimessa siirtymä harjoitusraviin, pohkeet lähellä jotta ravi kuitenkin säilyy.  



Kohta 6, C Keskikäyntiä
               H ja S välillä Kokoaminen - täyskäännös takaosalla vasemmalle - keskikäyntiä

Kirjaimessa C käyntiin, ja ole tarkkana että lopetat siirtymässä pidättämisen heti kun tunnet että hevonen on siirtymässä käyntiin, jotta hevonen saa heti mahdollisuuden kävellä aktiivisesti ja itseään venyttäen. Ratsasta keskikäynti huolellisesti eli käsi antaa tilaa, samoin kuin tasapainoinen istunta antaa tilaa ja pohkeet aktivoivat. Haastavaa on ratsastaa kulman läpi keskikäyntiä, anna kulmassa tehtävän käännöksen koota hevosta hieman ettei käy niin että hevonen kaatuu kulman läpi. H ja S kirjainten välissä kokoa käyntiä istunnalla ja pohkeilla, jotta saat ratsastettua takaosankäännöksen ennen S kirjainta. Takaosankäännöksessä tue hevosta sekä ulko-ohjalla että ulkopohkeella, ulkopohje saa olla hieman satulavyön takana. Sisäpohje satulavyön kohdalla, rentona ja sisäohja asettaa ja kääntää hevosen etuosaa kevyesti. Avuista ulkoavut ovat kuitenkin "vahvimmat", sisäohjan ja ratsastajan katseen näyttäessä käännöksen suuntaa. Muista että takaosankäännöksen jälkeen hevosen tulee jäädä hieman uran sisäpuolelle, älä siis käännä hevosta "yli". Palaa takaisin uralle vasta kun takaosankäännös on suoritettu. Käännöksen jälkeen jatketaan taas keskikäyntä, muista olla tarkkana kulmissa.


Kohta 7, M ja R välillä Kokoaminen - täyskäännös takaosalla oikealle - keskikäyntiä

Ratsasta tämä kohta samalla tavalla kuin edellinen, kohta 6. 


Kohta 8, Keskikäynti CH(H) CM(M) C 

Keskikäynnit arvostellaan tässä vielä erikseen kertoimella kaksi. 


Kohta 9, C Harjoituslaukkaa (vasen)
               S Voltti vasemmalle, halkaisija 10 m

Hieman ennen C kirjainta kokoa käyntiä hieman, jotta saat nostettua laukan täsmällisesti. Ratsasta huolellinen kulma, ja S kirjaimesta käännä hevonen voltille. Muista olla katseella aina puoli kierrosta edellä, jotta hahmotat voltin koon ja muodon hyvin. Sisäpohje aktivoi laukkaa tarvittaessa, ja sisäohja ja ulkopohje huolehtii taivutuksesta, ulko-ohjan säädellessä taivutusta. Jos voltin aikana tuntuu siltä että laukka uhkaa pudota, rentouta ensin sisäkättä ja käytä vasta sen jälkeen sisäpohjetta. Usein jännittynyt sisäkäsi on se joka rikkoo laukan helpoiten. 


Kohta 10, BS Puolirata leikkaa
                 SHC Vastalaukkaa

Voltin jälkeen jatka laukassa uraa pitkin, muista koota laukkaa hieman kulmissa jotta käännökset pysyy "pystyssä" ja käännä B kirjaimesta hevonen kohti S kirjainta, eli ratsasta puolirata leikkaa. Jatka C kirjaimeen asti vastalaukassa, muista olla istunnalla menossa aina laukan suuntaan, eli tässä tapauksessa vasemmalle. Pidä hevonen lähes suorana, tue sitä laukanpuoleisilla avuilla, eli vasemmalla ohjalla ja pohkeella, ja näin pääset kuitenkin kääntämään hevosta oikealla ohjalla. Tämä tulee erityisen tärkeäksi vastalaukassa ratsastettavassa kulmassa. 


Kohta 11, C Laukanvaihto käynnin kautta

C kirjaimessa siirrä hevonen käyntiin, ja nosta uusi, oikea laukka. Siirtymässä voit tukea hevosta hieman enemmän ulko-ohjalla, jotta saat aikaiseksi täsmällisen laukannoston eikä hevonen venytä sitä useita askelia.


Kohta 12, R Voltti oikealle, halkaisija 10 m

Ratsasta tämä kohta samalla tavalla kuin kohta 9.    


Kohta 13, ER Puolirata leikkaa
                 RMC Vastalaukkaa

Tämäkin kohta ratsastetaan aivan vastaavasti kuin kohta 10. 


Kohta 14, C Laukanvaihto käynnin kautta

Samalla tavalla kuin kohta 11. 


Kohta 15, HB Keskilaukkaa, ennen B:tä harjoituslaukkaa
                 B Harjoitusravia

Ratsasta huolellinen kulma C kirjaimen jälkeen, kokoa laukkaa hieman kulmassa jotta saat vähän "poweria" laukkaan ennen lävistäjällä ratsastettavaa keskilaukkaa. Muista ratsastaa rohkeasti pohkeella, käden antaessa tarvittava tila hevoselle venyä. Ennen B kirjainta kokoa laukka harjoituslaukkaan istunnalla ja pohkeilla, älä pidätä ohjalla ettei hevonen riko laukkaa raville. Tämän lyhyen kokoamisen jälkeen siirrä hevonen harjoitusraviin. Muista siis ratsastaa ero keskilaukan ja harjoituslaukan välille ennen siirtymää raviin.


Kohta 16, L Harjoituslaukkaa
                 EM Keskilaukkaa, ennen M:ää harjoituslaukkaa
                 M Harjoitusravia

Ratsasta ravissa huolellinen kulma ennen L kirjainta, ja L kirjaimessa nosta harjoituslaukka. Kokoa laukkaa hieman kulmassa, ja ratsasta lävistäjä ja sitä seuraavat siirtymät samoin kuin kohdassa 15. 


Kohta 17, C Harjoituslaukkaa
                CL Kolmikaarinen kiemuraura - laukanvaihto käynnin kautta keskihalkaisijaa ylitettäessä

C kirjaimessa nosta harjoituslaukka, ja käännä hevonen kolmikaariselle kiemurauralle radan poikki. Ensimmäinen kaari H ja S kirjainten välistä, keskellä suoristus, käyntiin ja uusi myötälaukka, toinen kaari käyden R kirjaimessa ja taas keskellä suoristus, käyntiin ja uusi myötälaukka, kolmas kaari kirjainten S ja E välissä siten että kiemuraura päättyy kirjaimeen L. 


Kohta 18, L Keskihalkaisijalle
                 G Pysähdys - liikkumatta - tervehdys

L kirjaimesta käännä hevonen keskihalkaisijalle laukassa. Ole tarkkana että käännös tulee tehtyä ajoissa, käytännössä jo kiemurauran viimeisillä metreillä ajatuksesi tulee olla viimeisessä keskihalkaisijassa. Ratsasta laukassa kohti tuomareita, tue hevosta sisäavuilla (vasen) jotta laukka pysyy kasassa loppuun asti. Voit ajatella vähän asettavasi hevosta laukan suuntaan, ja samalla tukea sitä sisäpohkeella, näin laukka ei "leviä" suoralla linjalla. Ennen G kirjainta kokoa laukkaa hieman jotta saat hevosen laukan säilymään aktiivisena pysähdykseen asti. G kirjaimessa pysähdys, odota että hevonen pysähtyy kaikilla jaloillaan ja sen jälkeen siirrä ohjat vasempaan käteen ja laske oikea kätesi tervehdykseen nyökäten samalla tuomarille.

Hevoselle kiitos ja radalta vapaassa käynnissä!

Oikein hyviä kisahetkiä kaikille!

Sari




2 kommenttia:

  1. Saat tuon kuulostamaan niin helpolta :D Mutta ehdottomasti täytyy palata tähän postaukseen, kun on sen aika! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Se on niin ärsyttävää kun se just on niin helppoa, mutta edellyttää sitä että perusasiat on kunnossa! Sitä kohti tässä itse kukin kurottaa, ja kun joku pieni, mutta vaativa asia yhtäkkiä onnistuu ihan tuosta noin vaan, sitä itsekin ymmärtää miten helppoa se todellakin on! Mutta, siihen ei päästä hetkessä, ja se on varmasti se ärsyttävin juttu!

      Kärsivällisyyttä ja tsemppiä Tia sinne!

      Sari

      Poista