lauantai 3. syyskuuta 2016

Tuntisuunnitelma; ristikkäiset avut kunniaan!

Tällä tunnilla tehdään aika yksinkertaisia asioita, mutta kiinnitetään niissä enemmän huomiota ristikkäisten apujen käyttöön.

Ristikkäisten apujen käytöstä puhutaan mielestäni liian vähän, ja kun niistä puhutaan vähän, eivät ratsastajat aina ymmärrä niiden hienoutta! Ristikkäiset avut ikäänkuin tukevat toinen toisiaan, vasenta pohjetta tukee ja vahvistaa oikea ohja ja niin edelleen. Ja mikä parasta, kun se vasen pohje ei "mene läpi" ei tarvitse voimistaa vasenta pohjetta, vaan usein riittää kun hieman vahvistaa oikeaa, eli ristikkäistä, ohjaa! Eli siinä missä ristikkäiset avut auttavat ratsastajaa käyttämään apuja kevyemmin, ovat ne hevosellekin suuri helpotus, ei enää pohkeella potkivia ratsastajia!!!

No niin, aloitetaan tunti, sillä tekemällä oppii, vai mitä?!

Alkukäyntien jälkeen ota ohjat tuntumalle ja aloita ratsastamalla pääty-ympyrällä käynnissä. Pysytään alkutunti siis samalla pääty-ympyrällä. Ihan ensimmäiseksi aloitetaan asettamalla ja taivuttamalla hevosta loivasti (eli ympyrän kaaren mukaisesti). Ota sisäohja aavistuksen lyhyemmäksi, jotta sinun ei tarvitse yhtään vetää ohjasta taaksepäin taivuttaessasi hevosta, ja siirrä ulkopohkeesi hieman satulavyön taakse. Tässä ovat siis ensimmäiset ristikkäiset apusi, sisäohja ja ulkopohje. Tässä niitä käytetään passiivisesti, eli sisäohjasta ei tule nyppiä tai kiskoa, vaan hieman lyhyempi sisäohja on ns. kokoajan taivuttava, ja kun hevonen myötää sille, eli taipuu, kevenee ohja automaattisesti heti silloin. Kun sisäohja on lyhyempi, säilyy kädessä myös jousto, joka on todella tärkeää. Mikäli et lyhennä sisäohjaa, joudut vetämään ohjasta taaksepäin päästäksesi vaikuttamaan hevosen suuhun, ja tämä ensinnäkin lukitsee kätesi ja hevosen liikkeen sekä sen lisäksi joudut ikäänkuin erikseen myötäämään ohjasta kun hevonen taipuu. Tällöin myötäys on myös usein myöhässä.

Työskentele siis ensin ympyrällä muutama kierros vain taivuttaen hevosta loivasti sisäänpäin, sisäohja taivuttaa ja ulkopohje pysyy hieman satulavyön takana huolehtien hevosen takaosan taivutuksesta. Ulkopohje on ns. passiivinen, eli käytännössä ei edes purista juurikaan, vaan on lähellä hevosen kylkeä mutta taaempana kuin normaalisti. Eli nyt meillä on käytössä ristikkäiset avut ensimmäistä kertaa, sisäohja ja ulkopohje! Sisäpohje on satulavyön kohdalla, antaen hevosen taipua sen ympärille ja tarvittaessa aktivoi käyntiä. Ulko-ohja säätelee kaulan taivutusta, ei missään nimessä kuitenkaan vetäen. Mikäli ympyrällä tulee tunne että hevonen kaatuu sisälle, auta hevosta parempaan tasapainoon tuomalla omaa painoasi vähän ulkojalustimelle ja tarvittaessa voimistamalla hieman ulko-ohjaa, näin saat hevosen paremmin "pystyyn" ja tasapainoon. Se että hevonen kaatuu sisäapujen päälle johtuu ainoastaan huonosta tasapainosta, ja tämä keino on ainoa sen korjaamiseksi!

Kun olet ratsastanut muutaman kierroksen ympyrällä, lisää siihen voltti lyhyen sivun keskelle. Ratsasta siis ympyrän sisään voltti, jolla saat tehtyä hieman jyrkempää taivutusta. Jatka taas voltin jälkeen ympyrää, ja ympyrän avoimelle sivulle suorita pysähdys. Ole tarkka että maltat suoristaa hevosen ennen pysähdystä, muuten se pysähtyy vinoon, ja sitä emme halua. Työskentele näin muutaman kierroksen ajan ensin toiseen suuntaan, ja sen jälkeen vaihda suuntaa ja toista sama harjoitus myös toiseen suuntaan. Tämän jälkeen voit antaa hevosen kävellä hetken vapaalla ohjalla.

Käynnin jälkeen tehdään vielä töitä samalla ympyrällä, nyt tehdään hetki töitä harjoitusravissa. Työskentele siis pääty-ympyrällä harjoitusravissa, tehden ensin pelkkää ympyrää, jotta saat asetuksen ja taivutuksen kuntoon, ja kun se onnistuu, tee samalla tavalla voltti ympyrän sisään ja avoimelle sivulle siirtymä, lähes käyntiin ja heti uudestaan raviin. Ole huolellinen avoimen sivun siirtymässä, hevonen ei saisi käytännössä kävellä askeltakaan, vaan sen pitää olla siirtymässä käyntiin, ja juuri kun se on "notkahtamassa" käyntiin, pyydätkin sen pohkeilla uudestaan raviin. Näin saadaan jumpattua hevosen takaosaa, eli hyödynnetään siirtymän paras vaihe, joka on painon jakaantuminen takaosalle ja siitä ponnistus. Ole siis tarkka että et pidätä hevosta liian pitkään, ja pohkeet ovat koko ajan hevosen lähellä ja käytät niitä oikeaan aikaan, jotta hevonen ponnistaa raviin.  Tee tätä harjoitusta muutaman kierroksen ajan, ja kun saat hyviä pätkiä, voit jatkaa muutaman kierroksen uraa pitkin kevyessä ravissa, antaen hevosen ravata välillä vähän isommin.

Sen jälkeen suunnanmuutos, ja sama harjoitus myös toiseen kierrokseen ja sen jälkeen voit antaa taas hevosen kävellä hetken vapaalla ohjalla.

Tämän jälkeen päästään vielä hyödyntämään ristikkäisiä apuja taivutuksilla, väistöillä ja laukannostoilla. Ota ohjat tuntumalle ja aloita käynnissä. Tee vasemmassa kierroksessa toiselle pitkälle sivulle avotaivutus, siten että aloita harjoitus voltilla, ja voltin jälkeen jatka pitkää sivua pitkin avotaivutuksessa. Suorista hevonen pitkän sivun lopussa, ratsasta huolellinen kulma ja käännä hevonen lyhyen sivun keskeltä pituushalkaisijalle. Suoristuksen jälkeen ratsasta pohkeenväistöä toiselle pitkälle sivulle, eli oikealle. Kun olet tullut väistössä uralle, nosta laukka heti väistön jälkeen ja työskentele laukassa pääty-ympyrällä muutaman kierroksen ajan, loivasti taivuttaen. Sen jälkeen siirrä hevonen käyntiin, ja toista harjoitus. Harjoitus toimii myös hyvin harjoitusravissa.

Muutaman toiston jälkeen hevoselle hetkeksi lepoa, ja vielä sama harjoitus toiseen suuntaan.

Ja sitten tarkemmin niihin avoihin, väistöihin ja nostoihin!

Avotaivutuksessa on erittäin tärkeää hallita hevonen ulkopohkeella. Tee sillä tavalla että voltilla keskity jo sisäohjan ja ulkopohkeen yhteisvaikutukseen, eli samalla tavalla kuin tehtiin alussa taivutuksia. Jätä ulkopohje satulavyön taakse koko voltin ajaksi, ja pidä se siinä paikassa myös pitkälle sivulle tullessasi, näin hevosen takaosa ei pääse missään vaiheessa putoamaan aidalle. Sisäohja määrittelee etuosan paikan, ulko-ohjan tukiessa ja säädellessä taivutusta. Sisäpohje omalla paikallaan, mahdollistaa hevosen taipumisen. Eli ulkopohje ja sisäohja ovat taas ristikkäiset avut!

Kun tulet pohkeenväistöön, esimerkiksi oikealle, on vasen pohje väistävä apu, ja vastakkainen eli oikea ohje pitää huolta hevosen suoruudesta ja tarvittaessa hieman pidättäen vahvistaa väistävän pohkeen vaikutusta. Jos siis tuntuu siltä että hevonen ei väistä vasenta pohjetta, älä vahvista pohjetta tai käytä raippaa vaan voimista oikeaa ohjaa, jopa ihan kunnolla pidättäen, näin saat siitä vähän apuja vasemman pohkeen tueksi. Eli ristikkäiset avut auttavat toinen toisiaan!

Ja laukannostossa käytät vasemman pohkeen, ja hevosen tulee olla samalla ulko-ohjan tuella, muuten nostosta tulee liian "pitkä" eikä hevonen ponnista kunnolla takaosalla.

Vielä laukkaympyrälläkin käytetään ristikkäisiä apuja, eli sisäohja huolehtii etuosan taivutuksesta, ulkopohje pitää huolta takaosasta. Sisäpohje aktivoi tarvittaessa laukkaa, ulko-ohjan pitäessä huolta ettei kaula pääse ylitaipumaan.

Kun olet tehnyt harjoituksen ensin toiseen kierrokseen, anna hevosen kävellä välissä hetki ja tee sen jälkeen harjoitus vielä toiseen suuntaan, joko pelkästään käynnissä tai käynnissä ja ravissa ja sen jälkeen onkin loppuravien aika, anna hevosen ravata vähän pidemmällä kaulalla pitäen tempo maltillisena ja sen jälkeen kiitos ja vapaat ohjat! 

Tässäpä tätä taas olisi, oikein hyviä treenejä, seuraavaksi taitaakin olla viime kuun kouluradan tuntisuunnitelman vuoro! Onko teillä toiveita jo syyskuun kouluradaksi, laittakaa ihmeessä kommenttia!

Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti