lauantai 10. syyskuuta 2016

Tuntisuunnitelma; liikkuvuutta ja vastalaukkakaarteita

Tällä tunnilla tähdätään mahdollisimman hyvin liikkuvaan hevoseen. Hyvin liikkuvalla hevosella tarkoitetaan tässä irtonaista ja letkeää liikettä esittävää hevosta, ja tunti sopiikin parhaiten hevosille joiden liike on syystä tai toisesta hieman "sidottua" tai jopa vaikean tuntuista.

Se että hevosen liike on sidottua tai vaikeaa, voi johtua hevosen rakenteesta (esim pystyt vuohiset, suorat kintereet tai vaikka pitkä selkä), jäykkyydestä tai jopa opitusta tavasta (hevonen säästelee itseään ja liikkuu juuri sen verran kuin tarvitsee). Tämän aika lyhyenkin tunnin jälkeen hevosesi liikkuu irtonaisesti, letkeästi ja helpon tuntuisesti, ja siitä on hyvä lähteä rakentamaan jatkoa!

Otetaan alkukäyntien jälkeen ohjat tuntumalle ja lähdetään samantien verryttelemään hevosta käynnissä siten että saadaan käynnistä kaikki irti. Tunnilla tehdään ravia todella vähän, pääpaino käynnissä ja laukassa, sillä lopun vastalaukkaharjoituksia varten tulisi hevosella olla riittävästi energiaa jäljellä. Käynnissä lähdetään tekemään pohkeenväistöä siten että aloitetaan vasemmassa kierroksessa, ja käännä hevonen pituushalkaisijalle. Käännöksen ja suoristuksen jälkeen ratsasta pohkeenväistössä oikealle, siten että päädyt uralle hieman ennen pitkän sivun loppua, näin väistöstä tulee riittävän loiva. Nyt ei ole siis tarkoitus väistää isoja askeleita jyrkästi vaan pääpaino tässä on säilyttää eteenpäinpyrkivä käynti sekä saada väistävä pohje läpi. Kun olet väistänyt hevosen uralle, jatka uraa pitkin toiselle pitkälle sivulle ja tee siellä pohkeenväistöä vasemmalla pohkeella siten että väistä hevosen takaosaa uran sisäpuolelle, pitäen etuosa uralla. Ennen pitkän sivun loppua suoristus ja taas lyhyeltä sivulta pituushalkaisijalle ja sama harjoitus uudestaan.

Pituushalkaisijan väistössä on tärkeää "malttaa" käyttää väistävää pohjetta vain vähän, pyri siihen että ainoastaan pohkeen siirto hieman satulavyön taakse riittää, eikä hevosen kylkeen tule vahvaa painetta. Tämä pohkeen keveys auttaa myös pitämään kätesi kevyenä, vaikka se kuulostaakin aika uskomattomalta! Mietipä hetki mitä tapahtuu kun yrität ratsastaa pohkeenväistöä, usein väistävää pohjetta sen lisäksi että se siirretään hieman taaksepäin, tulee käytettyä todella voimakkaasti. Tämä aiheuttaa oman jalkasi kautta jännitystä ikäänkuin ylöspäin nousten kohti kylkeäsi ja sitä kautta käteesi, ja sen seurauksena kätesi ja sitä kautta hevosen suu jännittyy. Pikkuhiljaa ollaan kierteessä jossa pohkeesi jännittyy ja on kova, vaatien hevosta väistämään, mutta koska kätesikin on jo hieman jännittynyt ja kova, ei hevonen luonnollisestikaan halua väistää kovaa kättä vasten. Ajattele että väistävän pohkeen tehtävä on tuoda hevosta kohti vastakkaista kättä, käden pitää olla hevoselle "kutsuva" vaikka sen tehtävä on myös pitää hevonen suorana ja ottaa väistöaskeleet vastaan. Kun nämä asiat ovat kunnossa, voit keskittyä sisäohjalla asettamaan hevosta väistöstä poispäin. Ainoastaan rento hevonen kykenee asettumaan, joten voit pohkeenväistöllä myös tietyllä tavalla "tarkistaa" hevosen rentoutta!

Kun väistät hevosen takaosaa uran sisäpuolelle, on luonnollisesti tärkeää pitää avut yhtä tasaisina ja rentoina, jotta väistö onnistuu, mutta erityisen tärkeää on kyetä hallitsemaan hevosen etuosa. Se ei saisi karata uralta pois, ohjat ovat ne jotka pitävät hevosen etuosan uralla. Jos hevonen on poistumassa etuosallaan uran sisäpuolelle, kumpikin ohja jarruttaa ja ohjaa etuosan takaisin kohti uraa.

Tee nämä väistöharjoitukset muutaman kerran vasemmassa kierroksessa, sen jälkeen vaihda suuntaa ja tee sama harjoitus oikeassa kierroksessa. Sen jälkeen hevoselle hetkeksi vapaat ohjat.

Seuraavaksi siirretään väistö lävistäjälle, ja lisätään mukaan myös raviväistö. Aloita vasemmassa kierroksessa käynnissä. Käännä hevonen lyhyen sivun kulman jälkeen lävistäjää kohti, mutta älä käännä sitä niin että se katsoo lävistäjää kohti vaan olet ikäänkuin menossa kylki edellä lävistäjää pitkin. Siitä lähdet ratsastamaan lävistäjää pitkin pohkeenväistössä, eli oikea pohje väistää ja vasen ohja ottaa väistöt vastaan. Hieman ennen lävistäjän puoliväliä suorista hevonen, siirrä se raviin ja jatka lävistäjän väistö loppuun ravissa. Lyhyellä sivulla siirry taas käyntiin ja tee sama harjoitus seuraavalla lävistäjällä.

Tässä lävistäjäväistössä on muutama tärkeä asia; käyntiväistö kannattaa pitää melko lyhyenä, ja ole tarkka että hevonen siirtyy heti suoristuksen jälkeen raviin, ja heti ravisiirtymästä jatka raviväistöllä lävistäjän loppuun. Jos jäät ratsastamaan ravia eteenpäin siirtymän jälkeen, olet lyhyellä sivulla ennen kuin huomaatkaan ja väistöä ei näin ollen ehdi tehdä.

Harjoitus on haastava, sillä se vaatii ratsastajan apujen käytöltä nopeutta ja hevoselta myös nopeutta niiden reagointiin. Onnistuessaan harjoitus on yksi tehokkaimmista väistöharjoituksista! Ja kuten me kaikki tiedämme, meillä tavallisilla kuolevaisilla varsinkin ensimmäiset kerrat tässä harjoituksessa tulevat olemaan täyttää tuskaa, joko hevonen ei väistä edes käynnissä, tai se ei siirry riittävän nopeasti raviin eikä se ainakaan väistä ravissa.... Tuloksena silloin on epämääräinen lävistäjällä välillä käyvä kiemura, jossa hevonen on taipuneena tuhannelle mutkalle ja ratsastaja on jännittynyt kiinni hevoseensa eikä mikään tunnu onnistuvan. Älä luovuta, vaan jatka harjoituksen tekemistä niin pitkään että saat jokaisella osa-alueella onnistumisia, ei haittaa vaikka onnistumiset eivät osuisikaan sille yhdelle ja samalle kerralle. Keskity käyntiväistön laadukkuuteen, sen jälkeen keskity suoristukseen ja nopeaan ravisiirtymään ja vasta sen jälkeen huolehdi raviväistöstä aivan yhtä tarkkaan kuin käyntiväistöstäkin.

Tee lävistäjäväistöharjoitus muutaman kierroksen ajan, ja sen jälkeen anna hevosen hetken aikaa kävellä vapaalla ohjalla ennen lopun laukkaharjoituksia.

Laukassa lähdetään tekemään loivaa vastalaukkakaarta siten että ota ensin ohjat tuntumalle, valmistele laukannosto siten että nostat laukan pitkän sivun lopusta. Jatka laukassa lyhyttä sivua pitkin ja jatka toisella pitkällä sivulle tehden keskelle kaari uran sisäpuolelle, eli kaari ratsastetaan vastalaukassa. Pitkän sivun jälkeen jatka lyhyelle sivulle vielä laukassa, ja tee päätyyn ympyrä laukassa, kevyessä istunnassa. Sen jälkeen siirrä hevonen käyntiin ja taas pitkän sivun lopusta nosta harjoituslaukka ja toista sama vastalaukkakaariharjoitus. Aloita aina riittävän loivalla vastalaukkakaarella, ja syvennä sitä vasta sitten kun hevosesi säilyy hyvässä tasapainoisessa laukassa läpi koko kaaren.

Vastalaukassa on tärkeää että ratsastaja on kokoajan istunnan kanssa menossa laukan suuntaan, jos siis ratsastat tässä harjoituksessa vasemmassa kierroksessa, vasemmassa laukassa, istuntasi tulee olla menossa koko ajan vasemman laukan suuntaan, vaikka käännätkin hevosta vastalaukkakaaressa oikealle. Tämä auttaa pitämään laukan kasassa ja tasapainossa, jolloin oikealle kääntyminen ei aiheuta laukan vaihtoa tai rikkomista raville. Käy lukemassa ajatuksiani vastalaukasta vaikka täältä. Kyseisessä postauksessa tarkasteltiin sekä myötä- että vastalaukan ratsastamista siten että niissä säilyy tasapaino ja hyvä rytmi. 

Tee laukkaharjoitus muutaman kerran kumpaankin suuntaan, antaen hevosen kävellä välissä hetken vapaalla ohjalla ja sen jälkeen loppuravit, joiden aikana sinun viimeistään pitäisi huomata ero hevosen liikkumisessa! Liikkeen tulisi olla ihan eri tavalla irtonaista kuin aiemmin, sillä lukuisat väistöt, siirtymät ja vastalaukkakaaret ovat omiaan notkistamaan ja irrottelemaan hevosta!

Tämä tunti voisi olla, vaikka hieman lyhennettynä versiona, omiaan lyhyeltä lomalta palanneelle hevoselle tai muuten vaan vähäisellä liikunnalla olleelle, tällä saadaan kyllä hevosta jumpattua auki tehokkaasti!

Seuraavan päivän ohjelmaksi suosittelen rauhallista kävelylenkkiä maastossa, hevosen lihakset ovat tällä tunnilla todellakin joutuneet töihin!

Oikein hyviä treenejä kaikille, vaikka siellä sänkkärillä joita ainakin meillä päin on jo kiitettävästi!

Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti