lauantai 17. syyskuuta 2016

Tuntisuunnitelma; siksakkia siksakkia

Tällä tunnilla tehdään taivutuksia ja väistöjä, ja väistöt ratsastetaan siksakin muodossa. Tunnin tavoite on saada hevoset liikkumaan pohkeesta sekä eteen että sivulle yhtä herkästi.

Aloitetaan erityisen pitkillä alkukäynneillä, parasta olisi jos pääsisit maastoon kävelemään alkukäynnit ja mielellään vielä vähän epätasaiselle pohjalle, esimerkiksi metsään. Metsässä kävely on parasta mahdollista alkuverrryttelyä, saat tehtyä käynnissä todella monipuolisen verryttelyn kun hevonen joutuu nostelemaan jalkojaan ja astumaan niillä erityisen tarkasti, se ikäänkuin koko ajan kokoaa itseään tilanteen vaatimalla tavalla. Ja mikä parasta, sinun ei tarvitse kuin istua kyydissä!

Alkukäyntien jälkeen ota ohjat tuntumalle ja aloitetaan ratsastamalla kentän toiselle pitkälle sivulle avotaivutusta puoleen väliin pitkää sivua ja sen jälkeen loppu siitä samasta pitkästä sivusta sulkutaivutuksella. Jos koet tarpeelliseksi, voit aloittaa pitkän sivun ratsastamalla sen alkuun voltin, jonka jälkeen sinun on helpompi jäädä avotaivutukseen. Avotaivutuksesta (eli pitkän sivun puolessa välissä) käännä hevonen voltille, joten sinun on helppo jäädä sulkutaivutukseen uralle heti voltin jälkeen. Näillä volteilla pyritään siis helpottamaan apujen käyttöäsi, voltit auttavat ikäänkuin "asettamaan" hevosen oikeaan asentoon tulevaa avoa tai sulkua varten, eikä sinun tarvitse tehdä avuilla niin paljon ja se taas helpottaa hevosen herkkyyden ylläpitämistä.

Avotaivutusta ennen tehtävällä voltilla on hyvä huolehtia erityisesti ristikkäisten apujen vaikutuksesta, sisäohja ja ulkopohje huolehtivat tasaisesta taivutuksesta. Ole erityisen tarkka ulkopohkeen kanssa, voltin loppuvaiheessa tarkasta että ulkopohkeesi on satulavyön takana vaikuttamassa, eikä sen vaikutus saisi lakata voltin ja avon välissä, vaan ulkopohje huolehtii takaosan hallinnasta koko tuon ajan. Näin toimien hevosen takaosa ei putoa aidalle missään vaiheessa. Ohjat huolehtivat etuosasta, itse ajattelen siirtäväni hevosen etuosaa kummallakin ohjalla hieman uran sisäpuolelle, jolloin saan pidettyä ulkolavan myös ylhäällä ja hallinnassa. Istunnalla olen aavistuksen menossa taivutuksen suuntaan, kuitenkin niin että paino on tasan. Sisäpohje on satulavyön kohdalla, antaen hevosen taipua sekä estäen hevosta karkaamasta kokonaan pois uralta. Vaikka karkeasti sanottuna avotaivutus onkin samojen apujen käyttämistä kuin käännettäessä, tulee pikkuhiljaa kiinnittää entistä enemmän huomiota, miten ja milloin kutakin apua käytetään jotta hevosen kokonaisvaltainen hallinta paranee.

Avotaivutuksessa liian jyrkkä poikitus saa aikaan sen että hevonen tekee pohkeenväistöä, eli on suora ja väistää (pääsee siis helpommalla) joten ole tarkka että poikitusaste on riittävän lievä ja hevonen joutuu hieman taipumaan. Liian jyrkkä taivutus pysäyttää liikkeen, joten kun mietit yksinäsi ratsastaessasi onkohan poikitusaste sopiva ja taivutus riittävä, on hevosen helppo liikkuminen ja keveys edestä siitä hyvä merkki!

Sulkutaivutusta edeltävä voltti toimii samalla tavalla valmistelevana kuin avoa edeltävä volttikin. Tässäkin ulkopohkeella on tärkeä merkitys, ulkopohje jää "voimaan" voltin jälkeenkin jolloin hevonen jättää takaosansa uran sisäpuolelle ja voit rauhassa ja kevyillä avuilla keskittyä taivutuksen ylläpitämiseen. Jälleen on tärkeää muistaa että ohjat hallitsevat etuosaa, sisäohja hieman taivuttaen, pitäen kuitenkin huolta että hevosen otsa on kohtisuorassa lyhyttä sivua kohti, ulko-ohja säädellen taivutusta, sisäpohje satulavyön kohdalla antaa hevosen taipua ja ulkopohje satulavyön takana huolehti takaosan taivutuksesta ja paikasta. Jos hevosen liike hiipuu sulkutaivutuksen aikana, on se lähes aina merkki liian jyrkästä taivutuksesta.

Tee siis toisella pitkällä sivulla tämä voltti, avo, voltti, sulku-harjoitus käynnissä ja toisella pitkällä sivulla ratsasta 3-4 lyhyttä ravisiirtymää. Lyhyttä siksi että nyt haluamme vain herkistää hevosta pohkeelle, emme vielä varsinaisesta verrytellä ravissa. Tee muutaman kierroksen ajan harjoitukset ensin vasempaan kierrokseen, sen jälkeen voit hetken työskennellä vasemmassa kierroksessa kevyessä ravissa ja sen jälkeen vaihda suuntaa, tehden samat harjoitukset myös oikeaan kierrokseen muutaman kierroksen ajan ja taas sen jälkeen kevyttä ravia muutama kierros. Tämän jälkeen voit antaa hevosen kävellä hetken vapaalla ohjalla.

Käynnin jälkeen tee vielä muutaman kerran molempiin suuntiin sama harjoitus pitkällä sivulla harjoitusravissa, eli voltti, avo, voltti, sulku, ihan vaan tarkistaaksesi että hevonen on avuillasi myös ravissa. Ravissa hevosen pitäisi joutua kokoamaan itseään hieman enemmän, joten sinun pitäisi tuntea oikein tehty liike hevosen etuosan kevenemisenä, edellyttäen tietysti että olet istunnallasi auttanut hevosta kokoamisessa!

Tämän jälkeen jatketaan pohkeenväistöillä, ravissa ja siksakkia tehden. Käytetään hyväksi pituushalkaisijaa, ja tarkoitus on tehdä pohkeenväistöjä ravissa pituushalkaisijan molemmin puolin. Aloita vasemmassa kierroksessa siten että ratsasta uraa pitkin harjoitusravissa, käännä päädystä pituushalkaisijalle ja heti käännöksen jälkeisestä suoristuksesta ratsasta muutama askel pohkeenväistöä vasemmalle. Pohkeenväistöstä nopea suoristus, ja heti suoristuksesta väistö pituushalkaisijan toiselle puolelle eli oikelle. Taas suoristus ja väistö vasemmalle ja suoristus ja väistö oikealle. Jos olet ns. tavallinen kuolevainen ns. tavallisella hevosella ns. tavallisen pituisella kentällä, et alussa välttämättä ehdi tehdä kuin yhden väistön vasemmalle ja toisen oikealle ja kentän pituus loppuu kesken. Tämä on varsin normaalia, hevonen ei vielä ole riittävän herkkä väistäville avuille eikä sinunkaan reaktiosi ole vielä riittävän nopeat! Kun vaan jaksat sitkeästi jatkaa harjoitusta, huomaat että pikkuhiljaa saat pidettyä väistöpätkät lyhyinä ja tehokkaina, ja näin ollen saat tehtyä pituushalkaisijan aikana yhteensä 4 väistöä, vuoroin vasemmalle ja vuoroin oikealle! Loppujen lopuksi tässä pitäisi tulla tunne että vaan nopeasti siirtelet hevosta pituushalkaijan puolelta toiselle, muutaman väistöaskeleen voimin.

Tehdään ensin siten että pidetään aina vasen kierros, ja kun olet tehnyt väistöt vasemmassa kierroksessa, anna hevosen hetki kävellä vapaalla ohjalla ennen kuin vaihdat suuntaa ja teet samat väistöt myös oikeassa kierroksessa. Kun käännät oikealta pituushalkaisijalle, tulee ensimmäinen väistö tehdä oikealle.

Jotta nämä nopeat siksak-väistöt onnistuvat, on tärkeää että hallitset oman istuntasi huolella. Hevonen ei ehdi suoristua väistöjen välissä jos oma painosi on edelleen menossa väistön suuntaan. Samoin jännitys pohkeessa vaikuttaa hevosen suoristumiseen negatiivisesti, muista siis rentouttaa kaikki avut kun haluat suoristaa hevosen väistöjen välissä. Eikä pidä myöskään vähätellä oman katseesi merkitystä, käännä aina katseesi väistön suuntaan, vaikka onkin kyseessä varsin lyhyt väistö!

Näiden raviväistöjen jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla, ja tehdään loppuun vielä laukkaharjoitus. Laukkaharjoituksessa hyödynnetään myös pituushalkaisijaa siten että tuodaan hevonen pituushalkaisijalle laukassa, suoristuksen jälkeen siirtymä raviin ja välittömästi siirtymästä pohkeenväistö vasemmalle ja mahdollisimman nopeasti väistön jälkeen nosta oikea harjoituslaukka. Laukkaa muutama askel, siirrä hevonen raviin ja väistä oikealle. Väistöstä heti vasemman laukan nosto ja jatka uraa pitkin vasemmalle. Jatka laukassa taas päätyyn ja käännä pituushalkaisijalle, siirtymä raviin, väistö vasemmalle, oikean laukan nosto, muutama askel laukkaa, siirtymä raviin, väistö ravissa oikealle ja vasemman laukan nosto.

Ja luonnollisesti täydellisessä maailmassa hevonen on niin avuilla, ja sinä olet niin skarppina apujesi kanssa että tämä onnistuu luontevasti juuri kuten tässä on mainittu, mutta todellisuudessa ensimmäisillä kerroilla tuntuu että on kauhea kiire, pituushalkaisija loppuu kesken ja hevonen vastustaa väistäviä apuja ja ihan takuuvarmasti nostaa aina väärän laukan! Älä masennu, tee harjoitus ajatuksen kanssa, keskity ensin tulemaan pituushalkaisijalle laukassa ja tekemään siitä siirtymä raviin. Suorista rauhassa ja tee vasta sen jälkeen väistö ravissa vasemmalle. Jos väistö onnistuu hyvin, voit nostaa suoraan viimeisestä väistöaskeleesta oikean laukan etkä tee ensimmäisillä kerroilla mitään muuta. Seuraavilla kerroilla pääset nopeuttamaan siirtymiä ja ennen kaikkea omia apujasi, jolloin tämä tulee onnistumaan juuri siten miten se on tässä ohjeistettu! Näin nopeassa harjoituksessa on tärkeää että keskityt jokaiseen tehtävään ikään kuin yksittäisenä harjoituksena, käännös pituushalkaisijalle, siirtymä, väistö, laukannosto, näistä jokainen on oma tehtävänsä joka tulee suorittaa huolella. Mikäli ajattelet koko ajan tulevien tehtävien määrää ja nopeutta, hermostut itse ja jännityt ja silloinhan ei mikään onnistu, kuten varmasti kaikki tiedämme!

Kun olet tehnyt harjoituksen vasemmassa kierroksessa muutaman kerran, vaihda suuntaa ja tee sama oikeassa kierroksessa. Silloin tulet siis oikeassa laukassa pituushalkaisijalle, siirry raviin, väistä ravissa oikealle ja nosta väistöstä vasen laukka jne. Muutaman toiston jälkeen voit siirtää hevosen raviin, ja työskennellä loppuravit oikein pitkällä askeleella, anna hevoselle vapautta edestä, sillä se on joutunut työskentelemään aika intensiivisesti koko tunnin ja tarvitsee vähän "vapautta" varsinkin lopussa.

Tämän jälkeen hevoselle kiitos ja loppukäynnit maastossa, eikö vaan?

Kertokaa ihmeessä tuliko onnistumisia, lähes onnistumisia vai jäikö semmoinen sopiva "nälkä" seuraavaa kertaa varten, että joskus vielä tämäkin onnistuu!?

Sari


2 kommenttia:

  1. Moi! Ei kuulu tähän tuntisuunnitelmaan mutta löytyykö sun aikaisemmista postauksista vinkkejä vähän ratsastetulle ja hiukan huonokuntoiselle hevoselle mistä olisi hyvä aloittaa? Ei ole oikein maastovarma enkä saa kaveria mukaan eli kentäntapaisella ja pellolla on tullut mentyä. Kuntoa tarttis saada nostettua, osaa hiukan ratsastuksen alkeita. Kiitos vastauksesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Uskoisin että saat apuja "Ratsun oppikoulusta" joka oli 10-osainen postaussarja ratsuksi kouluttamisesta. Jos jaksat kahlata postaussarjan alusta asti, löytyy sieltä juuri tuon kaltaiseen tilanteeseen apuja, tuota sinun hevostasi voisi tietyllä tavalla verrata nuoreen hevoseen joka ei oikein vielä osaa ratsun hommia eikä kuntokaan vielä ole kummoinen.

      Tämä ratsun oppikoulu löytyy ainakin tunnisteella ratsun koulutus.

      Kysy ihmeessä lisää jos tämä ei auta riittävästi!

      Sari

      Poista