maanantai 8. kesäkuuta 2015

Toivepostaus; oikean ponnistuspaikan löytäminen

Tänään otetaan käsittelyyn postaustoive, jossa ratsukko löytää oikean ponnistuspaikan korkeammilla esteillä mutta jostain syystä matalammilla korkeuksilla paikka ei enää löydykään.

"Ongelma" on varsin mielenkiintoisen kuuloinen, ja toivottavasti saatte tästä edes jotain apua vastaavanlaisiin haasteisiin.

Noin yleisellä tasolla oikean ponnistuspaikan löytämisessä suurin este on riittämätön laukka. Usein ratsastaja ihan luonnostaan ratsastaa laukkaa isommaksi mitä korkeampia esteitä hypätään, mutta pienemmillä esteillä laukan laatuun ei tule kiinnitettyä riittävästi huomiota. Ehkä sitä alitajuisesti ajatellaan että matalammilla esteillä ei laukkaa tarvita niin paljon, kun "kyllä se hevonen pääsee matalan esteen yli vaikka vähän huonommassakin laukassa". Totta, kyllähän se pääsee siitä yli, mutta lähestyminen tapahtuu etupainoisella hevosella, kädelle painaen, ja hevosen ponnistuskin tuntuu lähtevän enemmän etuosasta kuin vahvasta takapäästä. Mitä huonommin laukka pyörii, eli se on voimatonta ja hevonen jää etupainoiseksi, ei ratsastajalla ole juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa hevosen laukan laatuun ilman että se rikkoo laukan joko raville tai vaan kadottaa tasaisen laukan rytmin. Eli, ensimmäinen ohje onkin rakentaa laukka riittävän vahvaksi ja ilman esteitä tarkastaa että todellakin pystyt pidentämään ja lyhentämään laukkaa ilman että hevonen painaa kädelle. Tuo kädelle painaminen on hyvä viesti sinulle itsellesi että silloin laukka ei ole toivotulla tasolla, eli hevonen vaatii enemmän pohkeella ratsastusta ja laukka pitää siis saada aktiivisemmaksi. Esteillä tarvittava laukka on syytä rakentaa riittävän aktiiviseksi, joskus jopa niin että se tuntuu sinusta itsestäsi hieman liiankin reippaalta, yleensä silloin se on hyvä!

Jos et ole vielä lukenut tätä postausta, jossa käydään läpi harjoituksia ennen esteiden ylitystä, kehotan käymään sen ensin läpi teoriassa ja sitten ihan ratsain. Siinä on muutaman ihan simppelin harjoituksen avulla otettu haltuun esteratsastuksessa tarvittavat asiat. 

Sen jälkeen kannattaa lukea täältä postaus, jossa käsitellään esteillä kuumuvan hevosen ratsastusta. Se siksi, että siinä on opastettu juuri sitä riittävän aktiivisen laukan ratsastamisen tärkeyttä, jota myös tässä oikean ponnistuspaikan löytämisessä tarvitaan. 

Otetaanpa sitten tarkempaan syyniin matalalle esteelle lähestyminen, ja tehdään se niin että se oikea ponnistuspaikka löytyy! 

Laukkahan meillä on jo kunnossa, mutta tulet huomaamaan että toistuvasti tulen sen laadusta mainitsemaan, sillä sen tärkeyttä ei vaan voi korostaa. Harjoitellaan oikean ponnistuspaikan löytymistä yksittäisellä esteellä, joka rakennetaan aika tarkkaan kentän keskelle, siten että se on pituushalkaisijalla. Aloitetaan noin 50 cm pystyllä, jossa on maapuomi edessä, 50 cm päästä esteestä. Lähesty estettä aktiivisessa laukassa, kääntäen lyhyeltä sivulta suoralle linjalle kohti estettä. Ensimmäinen haaste tulee juuri siinä käännöksessä, pidä huolta että hevonen ei pääse putoamaan sisälavalle käännöksessä, joten siirrä aavistus ulkopohjetta taaksepäin ennen käännöstä, nosta vähän ulkokättä ylös ja johda käännöstä sisäohjalla, muista oma katse aina ensimmäisenä kääntävänä apuna! Tämän lisäksi laukkaa voit vielä parantaa juuri siinä kaarteessa, eli jos laukka tuntuu vielä voimattomalta, aktivoi laukkaa sisäpohkeella kaarteen aikana. Kun olet suoralla linjalla kohti estettä, ei laukkaan enää voi tehdä rytmillisiä muutoksia, jotta se hevosen luontainen rytmi ei häviä. Sen sijaan, jos ja kun saat laukan pysymään pohkeen edessä kaarteessa, voit helposti muuttaa laukka-askeleen pituutta lyhyemmäksi tai pidemmäksi vielä ennen estettä, rytmin silti häviämättä! Kaarreratsastus on siis huiman tärkeää oikean ponnistuspaikan löytämiseksi, kaarteessa tehdään laukka, suoralla sitä enää säädellään! Tärkeää on tässä harjoituksessa jäädä ikäänkuin odottamaan sitä estettä, jos hevonen etenee aktiivisessa laukassa, paikka yleensä löytyy helposti. Jos näin ei kuitenkaan käy, ota avuksi askeleiden laskeminen. Laita itsellesi joku merkki 10-12 m päähän esteen maapuomista (tämä väli riippuu hevosen laukka-askeleen pituudesta) ja merkistä laske ääneen askeleet 3-2-1 ja hyppy. Saattaa kuulostaa hassulta, mutta kun toistat sitä riittävästi, opit näkemään paikan paremmin, sekä tarvittaessa säätelemään laukkaa hieman ennen estettä. Muista vaan että useinmiten laukan askeleen lyhentäminen on parempi vaihtoehto kuin sen pidentäminen, lyhyellä laukalla hevonen ponnistaa paremmin takaosallaan. 
Kun kolmen askeleen laskeminen onnistuu sinulta, ja osut siis oikeaan paikkaan, voit harjoitella lisää laskemalla joko enemmän askeleita tai vähemmän, ja tämä harjoitus on oivallinen tehdä ihan maapuomillakin, niin ei hevoselle tule niin paljon hyppyjä. 

Tähän ongelmaan ei siis oikeastaan ole mitään varsinaista kikkaa, jolla se oikea ponnistuspaikka löytyisi, muuta kuin tuo askeleiden laskeminen. Sekin luultavasti jää pois, heti kun laukan eteenpäinpyrkimys on kunnossa, eli hevonen on pohkeen edessä koko ajan. 

Jos siis pitäisi tiivistää tämä postaus, olisi se; laukka aktiiviseksi pohkeen eteen, ja tee sen laukan viimeiset aktivoinnit kaarteessa, silloin oikea ponnistuspaikka löytyy aina!

Tsemppiä treeneihin!

2 kommenttia:

  1. Toivomus: voisit kirjoittaa kouluradan harjoittelusta sekä valmistautumisesta ja verryttelystä kisoja varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Kiitos kommentistasi! Tuota eri kouluratojen harjoittelua olenkin pähkäillyt, taidan toteuttaa sen sarjana, jossa harjoitellaan aina yksi koulurata/-ohjelma kerrallaan.

      Ja tosi hyvä toive tuo kisoihin valmistautuminen ja verryttely, otetaan heti postauslistalle!

      Tervetuloa mukaan!

      Sari

      Poista