perjantai 27. kesäkuuta 2014

Avotaivutuksen alkeet

Käyn tässä läpi avotaivutuksen alkeita siten että ne on ratsastettavissa nuorella hevosella ja ratsastajalla joka on vasta aloittamassa avotaivutuksen harjoittelua.

Ennen avotaivutukseen siirtymistä tulee varmistaa että hevonen taipuu tasaisesti koko rungostaan, ei pelkästään kaulasta. Ratsasta taivutuksia ympyräkahdeksikolla, siten että ympyrät ovat 15-20 metrin halkaisijalla. Näin ollen saat aikaiseksi riittävän loivan taivutuksen, jossa käynnin laatu ei kärsi, mutta hevonen saadaan kuitenkin taipumaan hyvin. Jos et saa hevosta taipumaan ympyrällä, ratsasta toinen ympyrä ennen kuin vaihdat toiselle ympyrälle.

Hyvän ja tasaisen taivutuksen aikaansaamiseksi suosittelen lyhentämään taivuttavaa ohjaa muutaman sentin, siten että taivuttavan käden kyynärpää ei ylitä ratsastajan kylkilinjaa. Näin ollen käsi pysyy jatkuvasti joustavana, taivuttava ote on tasaisen vaativa mutta joustava käsi antaa hevosen liikkua aktiivisesti eteen. Mikäli ohjaa ei lyhennä, kyynärpää tulee kylkilinjan taakse, käden jousto häviää ja hevonen lakkaa liikkumasta. Haluamme siis kaikin keinoin välttää vetämästä ohjasta taaksepäin, eiköstä vaan? Taivutuksessa pidä sisäpohje satulavyön kohdalla ja käytä sitä silloin jos hevonen reagoi taivuttavaan ohjaan kääntymällä liikaa sisäänpäin. Ulkopohkeella on tärkeä merkitys taivutuksessa, se on aavistuksen satulavyön takana ja vaikuttaa siinä tasaisesti, jotta hevosen takaosa pysyy ympyräuralla, jolloin hevonen on taipunut koko rungostaan, ei pelkästään kaulasta. Ulko-ohja säätelee taivutusta, ole erityisen tarkkana ettei kaula taivu liikaa, sillä silloin joudut käyttämään melko vahvaakin ulkopohjetta saadaksesi takaosan taas ympyräuralle.

Kun taivutus tällä tavalla onnistuu molempiin suuntiin, voit siirtyä ratsastamaan avotaivutuksen alkeita pitkälle sivulle.

Aloita ratsastamalla pitkän sivun alkuun voltti, jolla tarkastat taivutuksen. Mikäli hevonen vastustaa apujasi voltilla, älä jatka vielä avoon, vaan tee toinen voltti ja vasta kun hevonen reagoi taivuttaviin apuihin, jatka pitkälle sivulle avoon.

Voltilta palatessasi jätä siis kääntävät avut "päälle" eli sisäohja kääntää ja johtaa etuosan vähän uran sisäpuolelle, sisäpohje jää omalle paikalleen ja estää hevosta kääntymästä kokonaan pois uralta. Ulko-ohja säätelee taivutusta ja ulkopohje hieman satulavyön takana pitää hevosen takaosan uralla. Jatka tällä tavalla muutaman askeleen verran, hevonen loivasti taipuneena sisälle ja poikituksen pysyessä loivana. Kun "alkaa ahdistaa", rentouta sisäpohje ja päästä hevonen kääntymään voltille. Voltilla voit taas tarkastaa hevosen reagoinnin apuihisi,ja kun ne on kunnossa, jatka taas uralle, toiseen avotaivutukseen. Ennen pitkänsivun loppua, päästä hevonen taas voltille. Jatka seuraava pitkäsivu suoraan, jotta saat aktivoitua hevosen käynnin ja saat itsekin vähän hengähtää. Ja seuraavalle pitkälle sivulle taas voltti, avo, voltti, avo ja voltti. Ensimmäinen voltti valmistaa avoon, toinen voltti korjaa tilanteen ja kolmas voltti on lähestulkoon kiitos!
 
Muutamia ongelmia ja ratkaisuja:

Ongelma: hevonen taipuu voltilla liikaa kaulastaan.
Ratkaisu: ratsasta isompi voltti, ja muista aktivoida omalla ulkopohkeellasi hevosen takaosa tulemaan mukaan taivutukseen. Tarkasta kaulasta taivutusaste, sen pitää olla todella loiva.

Ongelma: hevonen pyrkii avotaivutuksessa vahvasti pois uralta.
Ratkaisu: tarkista onko sisäpohkeesi riittävän vahva. Myös omalla katseellasi on merkitystä, muista katsoa ratsastettavaa uraa kohden, jotta oma kroppasi antaa hevoselle impulssin jatkaa pitkää sivua pitkin. Mikäli hevonen nämä korjattuasi pyrkii edelleen pois uralta, pidätä molemmilla ohjilla.

Ongelma: hevonen taipuu avossa liikaa kaulastaan (toisin sanoen tuntuu vähän liian taipuvaiselta)
Ratkaisu: yleensä tässä tapauksessa hevonen on siirtänyt takaosansa uran ulkopuolelle, eli on rungostaan suora ja ylitaipunut kaulastaan. Korjaa tilanne ulkopohkeella ja loivenna kaulan taivutusta kevyemmällä sisäohjalla ja tukevammalla ulko-ohjalla.

Ongelma: hevosen käynti (tai ravi) hiipuu taivutuksessa liikaa.
Ratkaisu: korjaa tilanne käyttämällä hevonen välillä voltilla, jossa aktivoit askellajin ennen uutta avopätkää. Edistyneemmät ratsastajat pystyvät aktivoimaan hevosen liikettä myös ulkopohkeella.

Muista, avotaivutus on hevoselle (ja ratsastajallekin) varsinkin alussa melko raskasta, anna hevosen levätä parin avotaivutusharjoituksen jälkeen.

Muista ratsastaa avoja molempiin suuntiin, vaikka niin että teet kaksi kertaa vasemmalle, sen jälkeen lepoa ja taas kaksi kertaa oikealle.

Ja ei muuta ku reeniä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti