Nyt ollaan jo saatu pohkeenväistön harjoittelu hyvälle tasolle, hevonen väistää pohjetta molempiin suuntiin ja ratsastaja osaa käyttää sivullevieviä ja pidättäviä apua hyvässä rytmissä. Voimme siis siirtyä pohkeenväistöharjoituksissa "varsinaiseen" linjalla tehtävään väistöön.
Verryttele hevonen normaalisti käynnissä ja kevyessä ravissa, tempoa ja suuntaa vaihdellen. Lepotauon jälkeen aloita väistöharjoitus, ensin käynnissä. Tule oikeassa kierroksessa lyhyeltä sivulta pituushalkaisijalle, ja aloita väistämällä vasemmalle, pitkälle sivulle. Ratsasta pituushalkaisijaa käynnissä muutama metri, jotta hevonen on suora ja käynti aktiivista. Sen jälkeen vie oma katseesi kohti pitkää sivua, pisteeseen johon haluat väistää hevosesi. Muista kääntää päätä, pelkkä silmämunien kääntäminen pitkää sivua kohti ei riitä! Kun käännät päätä vasemmalle, samalla "avaat" vasemman polven ja ylävartalosi on vähän menossa väistön suuntaan. Hevonen tietää tästä jo mihin suuntaan ollaan menossa. Ensimmäisissä väistöissä ei kannata kiinnittää huomiota asetukseen, ainoastaan siihen että tuntuma säilyy ja hevonen pysyy suorana. Aloita väistö siirtämällä oikea pohje aavistuksen taakse ja antamalla sillä merkki. Mikäli hevonen ei väistä tai kiihdyttää vauhtiaan, ota tasainen pidäte vasemmalla ohjalla ja tiivistä samalla istuntaa. Kun hevonen ottaa pidätteen vastaan eli hidastaa, toista oikean pohkeen apu. Jatka tällä tavalla ristikkäisillä avuilla kunnes olet päässyt hevosen kanssa uralle, pohkeenväistössä. Voit rytmittää vasemman ohjan ja oikean pohkeen käyttöä vuorotellen, käyntiaskelten rytmiin. Ajattele vaikka että vasen ohja ottaa jokaisen väistöaskeleen vastaan.
Oikealla ohjalla ei ole suurta tehtävää vielä, sillä emme aseta hevosta liikkeestä poispäin. Pidä oikealla ohjalla hyvä tuntuma ja huolehdi hevosen suoruudesta. Samoin vasen pohje on tässä harjoituksessa aika turha, sillä emme halua sen estävän hevosta väistämästä. Pidä vasen pohje mahdollisimman rentona, alussa vaikka ihan irti hevosen kyljestä! Eli, vielä kerran, väistävän pohkeen ja vastakkaisen ohjan vuorovaikutus, siitä on hyvä pohkeenväistö tehty!
Tee sama harjoitus vasemmassa kierroksessa. Alkuun tee väistö riittävän lievänä, ja ole joka kerta tarkkana että ohja ei saa "työntää" hevosta väistöön, jolloin kaula taipuu, vaan ohja pitää kaulan suorana, ja jarruttaa tarvittaessa. Väistävä pohje antaa impulssin väistöön, ei kokoajan puskien vaan ikäänkuin vuorotellen vastakkaisen ohjan kanssa.
Mitä herkemmäksi hevonen tulee väistävälle pohkeelle, voit pikkuhiljaa lieventää vastakkaisen ohjan pidätettä ja pikkuhiljaa ottaa mukaan asetuksen väistävän pohkeen puolelle. Muista, jos tässä kohtaa hevonen taipuu kaulastaan, olet tehnyt ohjalla vähän liikaa, palaa askel takaisin ja suorista ja tarvittaessa jarruta ohjalla. Kun työskentelet täsmällisesti näiden ohjeiden mukaan, pääset lopulta tilanteeseen jossa hevonen lähtee väistöön heti kun siirrät pohjetta vähän taakse ja käännät katsetta väistön suuntaan! Usko pois, niin helppoa se on!
Näiden jälkeen harjoitus on helppo toistaa myös ravissa, muista, väistö on ravissa hevoselle helpompaa, meille vaan vähän haastavampaa! Jos ravissa tulee haasteita, palaa hetkeksi käyntiin, jotta et jää kiskomaan kädellä hevosta väistöön.
Väistöharjoitukset eri muodoissa tulisi mielestäni sisällyttää jokaiseen ratsastuskertaan, niin hyödyllisiä ne ovat sekä hevoselle että ratsastajalle! Tulen tekemään useita harjoituksia joissa pohkeenväistö on mukana, odottakaapa vaan!
Herättikö pohkeenväistön ABC ajatuksia, kommentteja, menikö kaikki niin kuin tanssia vaan vai ahdistuitko kaiken maailman apujen käytöstä?
missä istunnan vaikutus
VastaaPoista