maanantai 23. kesäkuuta 2014

Suoruus, yllättävän vaikeaa, vai onko?

Harva ratsastajista ymmärtää hevosen suoristamisen ja suorana kulkemisen tärkeyttä. Tai ehkä ymmärtää, mutta eivät syystä tai toisesta saa aikaiseksi ratsastaa hevosta suoraksi. Joku saattaa sanoa että se on vaikeaa, kun hevonen on niin vino. Toinen moittii peilien puutetta, kun ei pääse näkemään itse onko hevonen suora vai ei. Onhan näitä tekosyitä, ihminen on varsin luova niitä keksiessään! Kuten kaikki muukin ratsastus, suoristaminen on aivan helppoa ja yksinkertaista, kun ratsastaja vaan malttaa olla tekemättä liikaa, tai sanotaanko että tekee ainoastaan niitä oikeita asioita!

Suoruuteen liittyy muutama asia, jotka toivoisin että muistatte aina ratsastaessanne: Hevosella riittävä eteenpäinpyrkimys ja ratsastajalla sopivan pituiset ohjat jotka takaavat tasaisen tuntuman hevosen suuhun. Käytännössä nämä kaksi asiaa ovat avain suoraan hevoseen. On totta, että hevoset ovat luonnostaan hieman vinoja ja ratsastajat usein vielä enemmän vinoja, mutta kummankaan vinoutta ei korjata hitaasti hiipimällä pitkällä ohjalla...

Itse aloitan aina ratsastuksen tarkistamalla hevosen suoruuden, tai pitäisikö sanoa tarkistamalla miten hyvin hallitsen hevosen etuosaa. Oma ohjenuorani on että hevosen etuosaa hallitaan ohjilla ja takaosaa pohkeilla. Suoristamisessa haluan pystyä siirtämään hevosen etuosaa takaosan kanssa samalle linjalle. Eli jos takaosa on liikaa oikealla, siirrän etuosaa myös oikealle jolloin etu- ja takaosa tulevat samalle uralle. Tämä tapahtuu tietenkin ohjilla. En varsinaisesti ajattele ulko- tai sisäohjaa, vaan pidän ohjat riittävän lyhyinä ja siirrän hevosen etuosaa haluamaani suuntaan kummallakin ohjalla. Tällöin tasainen tuntuma suuhun säilyy kokoajan, ja hevosen pysyy rentona kädelleni sillä kumpikaan ohja ei ole olennaisesti vahvempi toista.

On totta että yksin ratsastaessa on hieman haastavaa saada varmuus hevosen suoruuteen. Varsinkin ns. perinteisellä tavalla, eli ratsastaen pituushalkaisijaa pitkin voi olla epävarma tunne siitä onko hevonen varmasti suora. Alla on harjoitus joka sopii hyvin yksin ratsastavalle, jolla hevosen suoruus tulee helpommin varmistettua ja tästä on helpompi jatkaa varsinaista työskentelyä.

Kävele alkukäynti pitkällä ohjalla, mutta ota vapaaseen käyntiin mukaan käännöksiä molempiin suuntiin, siten että hevosen seuraa sekä istuntaasi että kääntävää ohjaa. 

Ratsasta kentän keskelle neliönmuotoiselle uralle. Neliön koolla ei ole väliä, sillä harjoituksen aikana sitä kokoa joka tapauksessa muutellaan. Tarkista ensin ohjan pituus. Varsinkin tässä harjoituksessa ohjan tulee olla mielellään jopa liian lyhyen tuntuinen. Normaalisti ohja on riitävän lyhyt silloin kun kätesi ovat kannettuina harjan yläpuolella, ja tunnet tasaisesti hevosen suun. Nyt on aika lyhentää ohjaa tästä vielä vähän! Tunne saattaa olla jopa sellainen että joudut istumaan vähän edempänä satulassa lyhyestä ohjasta johtuen. Tämä on erityisen tärkeätä, sillä tässä harjoituksessa keskitytään nimenomaan siihen etuosan hallintaan, ja se ei onnistu pitkällä ohjalla.

Sitten lähdet vaan ratsastamaan käyntiä neliöllä siten, että aina kulman lähestyessä hidastat käyntiä muutaman askeleen ajaksi, ja siirrät hevosen etuosan uudelle uralle. Ja siirtämisellä tarkoitan molemmilla ohjilla siirtämistä, eli mikäli ratsastat oikeassa kierroksessa, kulman lähestyessä nosta ja siirrä molempia käsiä vähän ylös ja oikealle, ei kuitenkaan niin paljon että vasen käsi nousisi kaulan väärälle puolelle. Hevosen etuosa siirtyy yllättävän nopeasti uudelle uralle, yleensä muutaman toiston jälkeen. Muuta suoraan ratsastettavan tien pituutta, siten että aloitat lyhyellä tiellä ja ratsastat sitä pikkuhiljaa pidemmäksi. Muista vaihdella suuntaa riittävän usein. Muista käynnin hidastamisessa käyttää ensisijaisesti istuntaa ja ääniapua, jotta ohjasavut saavat työskentelyrauhan ainoastaan siihen etuosan siirtämiseen. Tiedät hevosen olevan suora kun tunnet käännöksen jälkeen yhtä paljon "painoa" kummallakin ohjalla. Kun kaula on suora, on hevosen takaosakin suora. Simple as that!

Käyntityöskentelyn jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla, ja sen jälkeen tee sama harjoitus harjoitusravissa, hitaassa tempossa. Taas molempiin suuntiin, ja kun olet onnistunut molemmissa suunnissa saavuttamaan saman tunteen ohjissa kuin käynnissä, voit siirtyä verryttelemään hevosta kevyessä ravissa.
Älä pelästy, sillä tämän alkutyöskentelyn jälkeen hevosesi tulee ravaamaan aivan giganttisen isolla askeleella!!! Syystä että se on oikeasti suora!!! Kevennät vaan niin maan perkeleesti, äläkä tee ohjalla mitään muuta kuin ohjaat hevosta.

Verryttelyravin jälkeen voit siirtyä suoraan haastavampiinkin harjoituksiin, sillä käynnissä ja harjoitusravissa tekemäsi harjoitteet takaavat että hevosesi on normaalia suorempi, ja suorana hevosen on helpompi liikkua ja suoritua eteentulevista tehtävistä. Tästä olisi helppo vaikka jatkaa suoraan pohkeenväistöön pituushalkaisijalta pitkälle sivulle! Tai mitä nyt ikinä keksitkin, huomaat että suoralla hevosella kaikki on monin verroin helpompaa!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti