keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Suoraan, suoraan aina vaan suoraan...

Alkaako jo ärsyttää koko suoristamistoitotus? Et ole yksin, lähes jokainen joka on ollut ratsastustunnillani tai jonka hevosta olen ratsastanut, on saanut kuulla samaa paasausta.Ensin esitetään ongelma ja siihen odotetaan saavan korjaus, joka edellyttää joko apuohjia, kannuksia, raippaa tai muuten vaan hevosen "paukuttamista". Ikävä tuottaa pettymys, mutta suoristaminen on yksi ainoista keinoista saada hevonen liikkumaan oikein.

Ongelma: hevonen vastustaa jompaa kumpaa ohjaa, liikkuu lähes taipuneena kaulastaan ja pikkuhiljaa liike vain häviää.
Ratkaisu: ratsasta hevosta jatkuvasti uran sisäpuolella, jotta "joudut" itse ratsastamaan hevosen etuosan oikealle paikalleen eli samalle uralle takaosan kanssa. Muista siirtää etuosaa ohjilla, älä työnnä hevosta pohkeella sillä se vain lisää vinoutta kun hevosen vahva kylki vahvistuu entisestään. Kun hevonen tästä suoristuu, pystyt ratsastamaan lisää sitä liikettäkin.

Ongelma: ratsastettaessa esimerkiksi pituushalkaisijaa pitkin, hevonen kiemurtelee puolelta toiselle ja tuntuu kovin vinolta.
Ratkaisu: hevonen saattaa todellisuudessa olla ihan suora, mutta liike on liian hidasta joka aiheuttaa "keinumisen" vasemmalta oikealle. Paranna perusaskellajia jo ennen pituushalkaisijalle kääntymistä, ja tarkkaile että pituushalkaisijalla istuntasi ei estä hevosen liikettä. Pyri ratsastamaan liikettä lisää istunnalla ja ääniavulla, jotta pohkeen käyttö ei johda siihen että hevonen väistää sitä sivulle. Temponmuutokset askellajin sisällä parantavat liikettä, ja saat hevosen pohkeen eteen.

Ongelma: hevonen heiluttelee päätään ratsastaessa ja yrittää kiskoa ohjaa ratsastajan kädestä. Usein luullaan että tämä on opittu tapa, mutta se on vain hevosen tapa kertoa joko liian vahvasta kädestä tai puutteellisesta eteenratsastuksesta.
Ratkaisu: tarkasta ensin hevosen suoruus, ja sen jälkeen pääset ratsastamaan hevosta eteen. Mikäli tämän jälkeen hevonen vielä heiluttaa päätään, tarkasta ohjaspituus ja tuntuma. Kädellä ei saisi olla "maitopurkin" verran painoa, vaan reilusti vähemmän, siten että ohjastuntuma on vakaa (ei löysä) ja käsi joustaa hevosen liikeen mukana. Jos hevonen vielä heiluttelee päätään tai painaa kädelle, tarkista eteenratsastus.

Tässä ainoastaan muutama ongelmanratkaisu liittyen suoruuteen. Jatkossa tulen myös paasaamaan toisesta yksinkertaisesta mutta usein unohdetusta asiasta, nimittäin siirtymistä!

Suoruutta harjoitellessasi kannattaa pyytää apua keneltä tahansa "hevosummikoltakin", sillä kuka tahansa pystyy katsomaan liikkuuko hevonen suorana, eli etu- ja takajalat samalla uralla! Ei muuta kuin pysäyttämään ohikulkijoita!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti