lauantai 14. kesäkuuta 2014

Pohkeenväistön A

Perehdytäänpä muutaman postauksen ajaksi lempiaiheeseeni, eli pohkeenväistöön. Pohkeenväistö on ehkä parasta mitä ratsastuksessa voi tehdä, se parantaa sekä ratsastajan apujen koordinointia että hevosen irtonaisuutta ja kuuliaisuutta. Ja kun se on vielä niin kivaakin, että mikäs sitä on mennessä vinottain ja poikittain, kuten eräs vanha valmentajani tapasi sanoa! Tämähän on siis pohkeenväistön ABC:n ensimmäinen osa, eli A!

Tämä harjoitus sopii sekä ensimmäisiä väistöharjoituksia tekevälle hevoselle että ratsastuskouluoppilaiden ensimmäisiksi väistöharjoituksiksi. Pyrin rakentamaan tämän harjoituksen niin että se on helppo ottaa vaikka suoraan käyttöön ratsastustunnille!

Aloitellaan tunti vapaan käynnin jälkeen ottaen ohjat tuntumalle ja hevosen kuuliaisuuden toteamiseksi otetaan ensimmäinen harjoitus ratsastamalla hevonen jokaiseen kulmaan ja pysäyttämällä se siihen. Tämähän on meille kaikille tuttu harjoitus ainoasta tarvitsemastasi ratsastusoppaasta, nimittäin Kyra ja Ratsastuksen taito! Kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas harjoitus, ihan jokaisen tunnin alkuun. Kulmaan pysäyttäessä on tärkeää että hevonen on suora ennen pysähdystä ja lähestyy kulmaa matkaavoittavassa käynnissä, jotta tasapainoinen pysähdys on mahdollista. Kun hevonen pysähtyy, sen tulee seistä paikallaan muutama sekunti, ja sen jälkeen ratsastaja kääntää hevosen suoraan pysähdyksestä ja jatkaa kohti seuraavaa kulmaa. Tätä toistetaan molempiin suuntiin siten että hevonen jää kuuliaisena odottamaan ratsastajan apuja pysähdyksessä.

Sen jälkeen verrytellään hevonen ravissa, monipuolisesti tempoa muutellen ja suuntaa vaihdellen. Tähän väliin vapaalla ohjalla käyntiä ennen varsinaisten harjoitusten aloittamista.

Ohjat taas tuntumalle ja jatketaan lähes samalla harjoituksella kuin alussa. Muutetaan harjoitusta sen verran että pysähdys suoritetaan ainoastaan pitkien sivujen jälkeisissä kulmissa. Tämä sen takia että ratsastaja ehtii ratsastaa hevosen hyvään käyntiin ennen seuraavaa kulmaa. Nyt otetaan pysähdyksen jälkeen muutama askel etuosankäännöstä. Esimerkiksi, ratsastetaan vasemmassa kierroksessa ja pysäytetään hevonen kulmaan. Pidä ohjat tuntumalla, siirrä vasen pohje aavistuksen taaksepäin ja anna sillä selkeä merkki ja odota että hevonen siirtää takaosaansa pari-kolme askelta oikealle. Ole tarkkana ettet tee ohjalla juuri mitään, pyri vaan pitämään hevosen kaula suorana ja keskity siihen että hevonen väistää POHJETTA muutaman askeleen!

Tätä työstetään muutama kerta kumpaankin suuntaan, ja kerta kerralta hevosen pitäisi herkistyä väistävälle pohkeelle, edellyttäen että olet pitänyt kätesi rentoina mutta hevosta tukien.

Mahdollisia ongelmatilanteita tässä harjoituksessa;
- hevonen ei väistä pohjetta vaan jumittaa paikallaan. Voit voimistaa pohjetta mutta älä siirrä sitä enempää taakse. Jos tämä ei auta, voit asettaa hevosta vähän vasemmalle, jonka johdosta hevosen on lähes pakko siirtää takaosaansa oikealle. Heti kun hevonen ymmärtää pohkeen sivullevievän tarkoituksen, vähennä asetusta jotta päästään taas tilanteeseen jossa hevonen väistää ainoastaan sitä pohjetta.
- hevonen lähtee pohkeen vaikutuksesta eteenpäin. Tarkista ensin että pohje on siirretty normaalia taaemmas ja sen jälkeen tarkista ettei vastakkainen pohje huomaamattasi ole painunut hevosen kylkeen kiinni. Näiden korjausten jälkeen pidä huolta hyvästä ohjastuntumasta ja tarvittaessa vahvista tukea vielä vähän, jotta hallitset varmasti ohjilla hevosen etuosaa jonka siis pitäisi pysyä lähes paikallaan.

Muista, tämä on vasta alkua, kiitä hevosta ihan muutamistakin sivuaskelista, ja muista rentouttaa pohje heti kun hevonen lähtee väistöön! Nuorella hevosella on "vaarana" että ensimmäisissä väistöharjoituksissa tunteet vähän kuumenevat ja hevonen saattaa vähän nousta jopa pystyyn, syystä että ohja vähän estää sen liikettä samalla kun toinen pohje vaatii sivulle. Älä hermostu, vaan jos hevonen vähän keulii, rentouta kätesi, ja jatka hevosen kanssa pieni pätkä reippaasti eteenpäin. Tämän jälkeen uusi väistöaskel ja heti väistön jälkeen kiitos ja taas eteenpäin!

Nuorella hevoselle auttaa paljon jos olet päässyt työstämään väistöaskelia maastakäsin tehtävillä harjoituksilla. Ratsastajille jotka vasta opettelevat väistöjä on todella tärkeää oppia tuntemaan miltä tuntuu kun hevonen astuu jaloillaan ristiin. Siksi on hyvä että itse vaikka kädellä autat ratsastajan pohkeen vaikutusta niin että hevonen astuu vähän reilummin ristiin, jolloin se tuntuu selkäänkin vähän reilummin! Myöhemmin ratsastajat oppivat tuntemaan väistöaskeleet jo loivempinakin!

Näiden harjoitusten jälkeen on lopputunti syytä treenata aika reippaassa tempossa, jotta hevosen eteenpäinpyrkimys säilyy. Hyvä harjoitus lopputunniksi on ratsastaa ravissa uraa pitkin, ja toisella pitkällä sivulla loiva kiemuraura, jossa ravin tempon voi pitää vähän hitaampana jotta käännökset tulee tehtyä huolella. Lyhyelle sivulle suoristus ja seuraava pitkä sivu tempoa lisäten. Taas lyhyelle sivulle normaaliin tempoon ja uusi kiemura seuraavalle pitkälle sivulle! Työskentele raviharjoitus molempiin suuntiin.

Tämän jälkeen onkin hyvä jo lopetella, vapaat ohjat ja kiitos!

2 kommenttia:

  1. Kiitos mukavasta blogista, tässä on todella hyvin ja selkeästi selitetty asiat, ja sain paljon ideoita, mitä tehdä vuokrahevosen kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkaa niin hyvät, ja iso kiitos mukavasta kommentistasi! Juuri tuota varten tätä kirjoitankin, jotta meillä kaikilla olisi hevostemme kanssa mukava työskennellä!

      Sari

      Poista