Tässä muutama hyväksihavaittu harjoitus hevosen suoristamiseksi.
En lähde tässä nyt käymään läpi alkuverryttelyä, luotan siihen että teette sen juuri niin kuin se pitääkin tehdä, ja pienen lepotauon jälkeen sitten voitte siirtyä tekemään varsinaisia harjoituksia.
Työskentele ensin käynnissä neliön muotoisella uralla ja käännä hevosen etuosa aina kulmassa haluamaasi suuntaan. Kun teet neliön kentän keskelle, sinulla on vapaus vaihtaa suuntaa koska vaan, sillä aidat eivät ole tielläsi. Muutenkin, uran sisäpuolella ratsastaminen on yksi helpoimpia keinoja parantaa hevosen etuosan hallintaa ja sitä kautta suoruutta, kehotan tekemään sitä jokaisella ratsastuskerralla!
Kun olet työskennellyt neliöllä käynnissä, ala kiinnittämään enemmän huomiota käynnin kokoamiseen ennen kulmaa, jotta pääset pikkuhiljaa työstämään kulmissa takaosankäännöstä. Kun kokoat käyntiä ennen kulmaa, muista tehdä se istunnalla ja kulman jälkeen on erittäin tärkeää antaa hevosen kävellä reilua, matkaavoittavaa käyntiä riittävän pitkään ennen seuraavaa käynnin kokoamista ja takaosankäännöstä. Tässä takaosankäännöksessä et tätä harjoitusta varten juuri tarvitse muita apuja kuin ohjat, jotka siirtävät hevosen etuosan uudelle uralle. Teen kyllä tarkempia postauksia varsinaisista takaosankäännöksistä, kun sen aika tulee!
Olen itse työskennellyt tällä tavalla ainoastaan käynnissä ja laukassa, joten en lähde tässä neuvomaan miten harjoituksen voisi ratsastaa ravissa. Laukassa harjoitus toistetaan aivan samalla tavoin kuin käynnissä, laukan pitää olla jo lähtökohtaisesti hyvin pyörivää ja voimakasta jotta hevonen pystyy sitä kokoamaan riittävästi ennen käännöstä. Laukassa tehtävä takaosankäännös (tai piruetintynkä) vaatii jo vähän ulkopohkeella tukemista. Ole kuitenkin varovainen pohkeen kanssa, älä siirrä sitä taaksepäin ettei hevonen lähde väistämään sitä takaosallaan vaan pidä se omalla paikallaan ja vaikuta sillä vähän voimakkaammin.
Tämä harjoitus on hevoselle aika vaativa, joten muista antaa sen levätä välillä, tai jaa harjoitus osiin eri päiville. Ja ennen kaikkea, harjoitusten välissä, anna hevosen liikkua voimakkaasti ja pidentäen eteen, jotta liike ei missään vaiheessa häviä. Hevonen kyllä venyttää askelta aika voimakkaasti, harjoituksen mukanaan tuoman suoristuksen vuoksi! Muista nauttia suoran hevosen upeasta liikkeestä ja makustele tunnetta jossa molemmilla ohjilla on ihan oikeasti yhtä paljon painoa. Sinulla on nyt suora hevonen!
Toinen harjoitus yhdistää ystävämme pohkeenväistön ja suoristamisen. Tuo hevonen pituushalkaisijalle, tarkista että se on suora ja väistä hevosella vasemmalle, uraa kohden muutama askel. Väistön jälkeen suorista hevonen ja jatka muutama askel suoraan. Jatka uudestaan väistöllä vasemmalle, ja taas muutaman askeleen jälkeen ratsasta suoraan. Muista, väistöä ei jatketa ennen kuin tunnet hevosen olevan kummallakin ohjalla eli suora. Muista myös että väistössä ratsastat pohkeella eli hallitset takaosaa, mutta suoristamisessa työskentelet ohjalla sillä hallitset etuosaa. Tämä harjoitus parantaa myös ratsastajan apujen koordinaatiota.
Kun väistöt vasemmalle ovat hallussa, tee sama oikealle. Tietysti sekä käynnissä että ravissa.
Kolmas harjoitus on lähes samanlainen kuin toinen, ainoastaan sillä erotuksella että väistöt tehdään nyt vuorotellen vasemmalle ja oikealle. Eli yhden pituushalkaisijan aikana teet ensin väistön vasemmalle, sitten suoraan, sitten väistö oikealle, taas suoraan ja taas väistö vasemmalle ja suoristus. Mikäli teet vain muutaman askeleen väistöjä, pysyt lähellä pituushalkaisijaa ja väistät vaan pituushalkaisijan puolelta toiselle! Älä hermostu vaikka alussa et ehtisikään tehdä kuin yhdet väistöt kumpaankin suuntaan, muutaman kerran jälkeen suoristaminen nopeutuu, hevonen väistää herkemmin ja ehdit tehdä parikin väistöä kumpaankin suuntaan pituushalkaisijan aikana.
Mikäli harjoituksissa tulee haasteita suoruuden kanssa, palaa muutama askel taaksepäin ja treenaa suoristamista neliöharjoituksella. Sen jälkeen voit taas palata haastavampiin harjoituksiin!
Hyviä treenejä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti