sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Tuntisuunnitelma; kulman ratsastus

Ihan ensimmäiseksi, käypä tarkkailemassa kotitallisi kenttää. Aika nopeasti havaitset mitä linjoja kentällä eniten ratsastetaan, ne ovat nimittäin eniten urautuneet. Usein aidan vierellä on syvät urat sekä molemmissa päädyissä samanmoiset. Eli pääsääntöisesti ratsastajat viihtyvät aidan vieressä ja pääty-ympyröillä. Käypä seuraavaksi tarkastamassa kulmat. Luultavasti kulmissa ei ole käyty hevosen kanssa sitten kentän perustamisen jälkeen, siellä kasvaa kasa rikkaruohoja ja eipä sinne enää hevosella ole mitään asiaakaan, sillä kulmat on valloittanut estetolpat, kottikärryt ja ratsastuksenopettajan tuoli.
Otapa ensimmäiseksi tehtäväksi kulmien siivoaminen siten että niissä ei ole mitään tavaraa, ja vasta sen jälkeen voit varustaa hevosen ja lähteä toteuttamaan tämän päivän tuntisuunnitelmaa!

Tällä tunnilla otetaan ihan oikeasti haltuun kulmien ratsastus, jotta jatkossa kun valmentajasi huutaa sinulle "ratsasta sinne kulmiin!!!" sinä tiedät oikeasti miten se ratsastus kulmaan sekä kulmassa kuuluu suorittaa!

Kulman ratsastus on itseasiassa yksi vaikeimmista ratsastuksen perusasioista, jonka opettamiseen tai oppimiseen vain harva meistä uhraa riittävästi aikaa. Tämä on todella harmillista, sillä oikein ratsastettuna kulma on oivallista jumppaa hevoselle (sen taivuttavan ja lievästi kokoavan vaikutuksen ansiosta). Toinen harmillinen asia on se miten paljon haittaa huonosti ratsastettu kulma saa aikaan hevosillemme. Tiedättehän sen tunteen kun hevonen "kaatuu sisäpohkeen päälle" kiihdyttäen samalla vauhtiaan. Kyllä, se on todella usein seurausta huonosti ratsastetuista kulmista.

Kulman ratsastuksessa on kolme kohtaa, ennen kulmaa, kulmassa ja kulman jälkeinen ratsastus. Kaikkiin näihin täytyy suhtautua yhtä suurella tarkkuudella, varsinkin ihan alussa jolloin vasta opetellaan kulman oikeaoppista ratsastusta. Älä pelkää, vaikka tässä postauksessa kulman ratsastus on selitetty todella tarkkaan ja se saattaa tuntua todella työläältä ratsastaa, muuttuu tilanne muutaman toiston jälkeen helpommaksi! Toivon kuitenkin että jaksatte harjoitella kulmien ratsastuksen alusta asti oikein, ja huomaatte miten oikein ratsastetut kulmat vaikuttavat hevosenne liikkumiseen positiivisesti.

Ja vielä yksi asia ennen varsinaista tuntisuunnitelmaa. Kulman ratsastaminen on hevosellekin sen verran haastava tehtävä, että nuorella hevosella en suosittele "tarkkojen" kulmien ratsastamista, vaan niin kauan kuin hevonen ei kykene kokoamaan itseään, ratsasta kulmat kaarteina jolloin hevosen on helppo liikkua kaarteen läpi. Nuorelle hevoselle liike eteenpäin on kuitenkin se tärkein asia. Sama koskee ravurista ratsuksi- koulutettavia hevosia, niitäkin pitää tässä kohtaa kohdella kuten nuoria hevosia. Jo koulutetuilla, vähän vanhemmillakin hevosilla pitää olla hyvä eteenpäinpyrkimys, niiden pitää olla pohkeen edessä (eli reagoida pohkeeseen välittömästi) ennen kuin kulmat voidaan tarkasti ratsastaa kaikissa askellajeissa.

No niin, aloitetaanpa. Alkukäyntien jälkeen ota ohjat tuntumalle, ja siirry ratsastamaan uran sisäpuolelle, jotta sinun tulee ratsastettua hevonen varmasti suoraksi ilman että aitojen tarjoamaa tukea. Kulmissa käännä hevonen ulkoavuilla, siten että ajattelet vähän ratsastavasi takaosankäännöstä. Sisäohja näyttää vähän suuntaa samalla kun ulkopohje ja ulko-ohja ikäänkuin työntää hevosen etuosan käännökseen. Vaikka tässä ei nyt haetakaan oikeata takaosankäännöstä, hidasta käyntiä tiivistämällä istuntaa juuri ennen kulmaa, jotta hevonen joutuu vähän polkemaan takajaloillaan käännöksen aikana. Ratsasta pari kierrosta vasemmassa kierroksessa, sen jälkeen vaihda suuntaa ja toista sama harjoitus oikeassa kierroksessa. Pidä koko ajan huolta että hevonen kävelee suorana (etu- ja takajalat samalla uralla). Jos näin ei ole, korjaa aina hevosen etuosa samalle uralle takaosan kanssa. Tämä korjaus tapahtuu ohjilla, ei pohkeella.

Kun olet ratsastanut muutaman kierroksen ajan kulmissa "takaosankäännösmäisen käännöksen" voit jatkaa käyntityöskentelyä vielä hetken. Nyt tarkastetaan miten hyvin hevonen malttaa odottaa ratsastajan apuja kulmassa, ja tässä käytetään apuna Kyran lanseeraamaa kulmaharjoitusta. Ratsasta hevonen nyt jokaista kulmaa kohti käynnissä, pysäytä hevonen kun olet jo syvällä kulmassa, ja käännä hevonen suoraan pysähdyksestä sisäohjalla ja ulkopohkeella. Hevosen tulisi astua etujaloillaan hieman ristiin oikeaoppisessa käännöksessä. Tässä harjoituksessa on tärkeää että hevonen kävelee suoraan kulmaan, joten säätele hevosta ulko-ohjalla ja tarvittaessa kevyesti sisäpohkeella kun olet lähestymässä kulmaa. Sisäpohje sen vuoksi vain tarvittaessa ja kevyesti, ettei vahingossakaan käy niin että tulet painaneeksi hevosen sisäpohkeella kulmaan. Ulko-ohja on tässä tärkein apu. Kulmassa odota että hevonenkin odottaa, se ei siis saa lähteä liikkeelle ilman sinun käskyäsi. Muutaman näin ratsastetun kulman jälkeen vaihda suuntaa ja toista sama harjoitus vielä toisessa kierroksessa. Tämän jälkeen voit antaa hevoselle hetkeksi vapaat ohjat ja lepoa.

Tämän jälkeen jatketaan vielä hetki käynnissä, ratsasta nyt edelleen uran sisäpuolella ja lisää käyntiverryttelyyn muutamia pohkeenväistöjä. Väistä pitkillä sivuilla muutamia askeleita siten että etuosa pysyy koko ajan samalla linjalla, ja takaosa väistää vuorotellen oikealle ja vuorotellen vasemmalle. Esimerkiksi niin että ensin takaosa väistää 4-5 askelta vasemmalle, eli oikealla pohkeella, siitä suoristus ja uusi väistö oikealle, eli vasemmalla pohkeella.

Tämän jälkeen voit verrytellä hevosen kevyessä ravissa käyttäen hyödyksi pääty-ympyröitä siten että ratsasta 2-3 kierrosta toisella pääty-ympyrällä, ja sen jälkeen vaihda ympyrää ja samalla vaihtuu myös suunta ja jatka toisella pääty-ympyrällä 2-3 kierrosta. Työskentele sen verran ympyröillä että saat hevosen loivasti taipumaan koko kropastaan ympyrän kaaren suuntaisesti kumpaankin suuntaan, ja sen jälkeen jatka muutama kierros suoralla uralla lisäten harjoitukseen mukaan pienet pätkät temponlisäystä pitkillä sivuilla. Tarkoitus ei ole "kaahottaa" pitkiä sivuja, vaan ainoastaan tarkistaa hevosen reaktio pohkeeseen. Tärkeintä tässä on nopea reaktio, itse temponlisäys voi olla melko lyhyt kestoltaan. Kun olet ratsastanut muutaman kierroksen kumpaankin suuntaan temponlisäyksillä, voit jatkaa muutaman kierroksen laukassa, kevyessä istunnassa molempiin suuntiin. Tämän jälkeen hetki käyntiä vapain ohjin.

Vihdoinkin päästään itse kulmien ratsastukseen. Aloita ensin käynnissä. Voit katkaista kentän puolesta välistä, jotta saat tehtyä harjoituksen vähän tehokkaammin, kun ei tarvitse kävellä niin pitkää matkaa aina seuraavaan kulmaan. Jos mahdollista, laita jotkut merkit (tolpat tai tötteröt) kohtiin joista katkaiset kentän, jotta hahmotat itse paremmin nämä kulmat joissa aita ei ole tukena. Tehdään vielä sillä tavalla että kentän kahteen "oikeaan" kulmaan ratsasta tarkat kulmat ja kentän katkaisukohtiin ratsasta kulmiin voltit.

Kun lähestyt ensimmäistä kulmaa, tarkista ensin että hevonen todellakin kävelee suoraan kohti kulmaa. Tarvittaessa voit hieman hidastaa käynnin tempoa, varsinkin ensimmäisten kulmien aikana, jotta sinulle jää riittävästi aikaa kulman ratsastamiseen. Kun olet muutaman askeleen päässä kulmasta, tarkista että sisäpohkeesi on hevosen kyljen lähellä, mutta ei purista ja vie oma katseesi tulevan käännöksen suuntaan. Näin hevonen tietää jo vartalosi asennosta mitä ollaan seuraavaksi tekemässä. Kulmassa aseta hevosta sisäohjalla, samalla hieman sillä kääntäen ja tue käännöstä ulkopohkeella, joka on omalla paikallaan heti satulavyön takana. Muista säilyttää ulko-ohjalla tuki, joka säätelee asetusta, mutta ei missään nimessä ole liian vahva, mutta ei myöskään löysä. Sisäpohje on  satulavyön kohdalla, tarjoten hevoselle tuen jonka ympärille hevonen saa taipua. Varo ettet siirrä sisäpohjetta taakse tai käytä sitä liian voimakkaasti, sillä silloin hevonen lähtee väistämään pohjetta eikä näin ollen taivu. Ulkopohje on todella tärkeä apu tässä käännöksessä, sillä se on oikeastaan voimakkaampi kääntävä apu kuin sisäohja. Kuitenkin, liian voimakas ulkopohje aiheuttaa sen että hevonen ei taivu, vaan kaatuu kulman läpi lapa edellä. Kun ratsastat kulman näillä avuilla, tunnet kuinka hevonen astuu etujaloillaan hieman ristiin, taipuu loivasti kropastaan ja kokoaa itseään hieman nousten aavistuksen ryhdikkäämmäksi (tämän pitäisi tuntua selkään tuntuman kevenemisenä).
Kulman jälkeen myötää sisäohjasta ja rohkaise hevosta sisäpohkeella kävelemään hieman reippaammin eteen. Eteenratsastus auttaa hevosen suoristamisessa. Tärkein on kuitenkin tuo sisäohjan myötääminen!

Toisessa kulmassa ratsasta aivan samalla tavalla, ja tarkkaile miten hevonen käyttäytyy kulmassa. Oikein ratsastettu kulma saa hevosen odottamaan ratsastajan apuja, väistämään etujaloillaan hieman ja kokoaminen parantaa hevosen ryhtiä. Jos taas kulman valmistelussa tai ratsastuksessa on jonkun avun käyttö unohtunut tai sitä on käytetty liian voimakkaasti, voi tapahtua seuraavaa:

Jos hevonen kaatuu kulman läpi sisälapa edellä, on tämä seurausta puutteellisesta sisäpohkeesta tai liian voimakkaasta ulkopohkeesta. Myös lähes löysä sisäohja tai liian voimakas ulko-ohja saattavat aiheuttaa kulman läpi kaatumisen.
Jos hevonen ei taivu kulmassa, johtuu se usein irtonaisesta sisäpohkeesta. Jos sisäpohje on kyljessä kiinni, tarkista onko ulkopohje riittävän tukeva taivutukseen.
Jos hevonen tekee kulmassa etusosankäännöstä muistuttavan liikkeen, johtuu se lähes poikkeuksetta siitä että sisäpohje on siirtynyt liian taakse ja aiheuttaa liian kovaa painetta hevosen kylkeen.

Kahden ensimmäisen kulman jälkeen onkin vuorossa kaksi kulmaa joissa ratsastetaan voltit. Ratsasta voltit samalla tavalla kuin kulmatkin, siten että jaa voltti mielessäsi neljään "kulmaan" ja ratsasta voltti rauhallisessa tempossa, kääntäen siinä hevosta aivan kuten kulmissa. Näin toimien et menetä kulmien ratsastuksen tarkkuutta vaikka käännätkin hevosen välillä voltille. Toista kulmien ratsastus muutaman kierroksen ajan ensin vasemmalle, sen jälkeen anna hevoselle hetkeksi vapaat ohjat ja vaihda suuntaa. Toista sama harjoitus myös oikeassa kierroksessa.

Tämän jälkeen pieni pätkä vapaata käyntiä ennenkuin tehdään sama harjoitus harjoitusravissa. Ravissa ole erityisen tarkka rauhallisesta temposta, ja mikäli hevonen kaatuu kulman läpi ravissa, vaikka teet harjoituksen aivan oikein, oikeanlaisilla avuilla, auta hevosta sen verran että siirrä hevonen käyntiin ennen kulmaa ja tee kulma käynnissä. Muutaman käyntikulman jälkeen "pakka" pitäisi olla taas kasassa, ja kulman ratsastus ravissa tulee onnistumaan.

Jos näin ei kuitenkaan käy, eli kummassakaan kierroksessa hevonen ei kykene ravissa kääntymään kulmassa hyvässä tasapainossa, ei hevosen lihaksisto vielä ole siinä vaiheessa että se pystyisi kulman läpi kantamaan itsensä. Silloin pitää vielä jatkaa hevosen kanssa työskentelyä muuten, ja helpottaa kulmia joko ratsastamalla ne käynnissä tai tekemässä niihin kaarteet, joissa taipumista, kokoamista ja ristiinastuntaa ei vaadita niin paljon. Ole erityisen tarkka mikäli sinulla on nuori tai muuten ratsukoulutuksen alussa oleva hevonen, sen kanssa tarkkojen kulmien tekeminen ei välttämättä onnistu heti edes käynnissä. Muista aina helpottaa harjoitusta siten että hevosella on mahdollisuus suoriutua tehtävästä kunnialla.

Mikäli hevosesi koulutustaso on riittävä ja hevonen on erityisen hyvin pohkeen edessä, voit ratsastaa kulmat samoilla neuvoilla myös laukassa. Laukassakin pieni kokoaminen juuri ennen kulmaa on paikallaan, jotta kulman ratsastukseen jää riittävästi aikaa.

Mikäli huomaat että hevosesi ei ole vielä valmis suorittamaan tarkkoja kulmia laukassa, voit kulmien ratsastamisen sijaan työskennellä laukassa päädyssä olevalla isolla voltilla. Voltilla kiinnitä erityista huomiota sisäpohkeesi käyttöön. Mikäli hevonen tuntuu laukkavoltilla kaatuvan sisäänpäin ja painuvan vielä hieman etupainoiseksikin, on tämä usein seurausta liian jännittyneestä sisäpohkeesta. Tämä taas usein johtuu siitä että hevonen ei vielä ole rehellisesti pohkeen edessä, jolloin ratsastaja tulee ratsastaneeksi sisäpohkeella "liikaa", unohtaen välillä keventää sitä. Kokeilepa vähentää sisäpohkeen painetta, kuitenkin säilyttäen sisäpohkeen satulavyön kohdalla, lähellä hevosen kylkeä. Samalla tarkkaile että ulko-ohjasi ei roiku löysänä, vaan tarjoaa hevoselle tasaisen tuen. Näin toimimalla saat hevosen "nousemaan" pois sisäpohkeen päältä, ainakin hetkellisesti. Laukan tulisi olla poljennaltaan voimakasta mutta ei tempoltaan nopeaa. Mikäli laukan laatu huononee voltin aikana, käytä sisäpohje nopeasti aktivoiden taas hevosen laukkaa, mutta muista keventää sisäpohje mahdollisimman nopeasti, jotta hevonen ei jää sisäpohkeen päälle. Tämä on varmasti vaikea sisäistää, sillä niin usein näen ratsastajien "korjaavan" näitä sisäpohkeen päälle kaatuvia hevosia aina vaan voimakkaammalla sisäpohkeella, vaikka tilanne korjaantuisi tasapainottamalla hevonen ulko-ohjalla, tuomalla omaa painoaan hieman enemmän ulkojalustimelle ja keventämällä sisäpohjetta.

Näiden jälkeen voit ravata hevosella hetken kevyessä ravissa ja sen jälkeen onkin aika kävellä loppukäynnit vaikka maastossa!



Kulmien ratsastaminen on todella vaikea selittää näin virtuaalisesti, toivottavasti joku teistä sai tästä apuja kulmien ratsastamiseen. Jos minulla olisi kaikki valta ja voima, kävisin pitämässä kaikille teille ratsastustunnin vaikka pelkästään kulmien ratsastamisesta, niin tärkeitä ne ovat! 

Tsemppiä treeneihin ja kertokaapa saitteko kulmien ratsastuksesta uuden oivalluksen vai jäikö joku asia vielä epäselväksi?



13 kommenttia:

  1. Tosi kiva blogi ja vinkeistä on paljon hyötyä! Voisitko tehdä postauksen muodossa ja peräänannossa ratsastuksesta ja miten se tapahtuu oikea oppisesti? Ja tässä samalla kysyn, että miten herättelisin hevosen heti tunnin alussa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos kommentistasi!

      Työn alla on jo tovin ollut toivomasi postaus, yritän ehtiä viimeistellä sen lähiaikoina.

      Tuohon hevosen herättelyyn liittyy ilmeisesti se että hevonen ei reagoi pohkeeseen riittävän nopeasti heti alussa? Jos näin on, kannattaa alkukäyntien jälkeen ottaa ohjat tuntumalle ja tehdä lyhyitä ja nopeita siirtymiä ravi-lähes käynti-ravi.
      Tällä tarkoitan sitä että hevonen siirretään raviin kevyellä mutta vaativalla pohkeella, ravin tempolla ei ole nyt suurta merkitystä, pääasia että et jää pohkeella "puskemaan" hevosta. Kun hevonen on ravannut muutaman askeleen, siirrä hevonen lähes käyntiin, siten että hevonen ikäänkuin on juuri siirtymässä käyntiin, ja juuri kun tunnet että hevonen on ottamassa käyntiaskelta, siirrätkin sen takaisin raviin. Toista näitä siirtymiä useita molempiin kierroksiin, mutta pidä huolta että et tule vahingossa tehneeksi niitä pitkää aikaa putkeen. Harjoitus on hevoselle vaativa, ja sen tulee saada kävellä välillä vapaalla ohjalla jotta jaksaa taas kantaa itseään.
      Tätä samaa harjoitusta kannattaa käyttää myös muutenkin tunnin aikana, jos hevonen "turtuu" pohkeelle kesken kaiken.

      Sari

      Poista
    2. Kiitos! Samalla kysäisen vinkkejä miten laukan saa pyörimään meidän shetlanninponilla. Ei millään suostu ratsastajan kanssa laukkaamaan sivua loppuun eikä kulmia varsinkaan. Ilman ratsastajaa kyllä, mutta ei ratsastajalla. Kyseessä 18-vuotias shettis. :)

      Poista
    3. Vähän vaikea näin näkemättä neuvoa, mutta vaikuttaisi siltä että kyseessä on tasapainoon liittyvä asia. Jos hevonen (tai tässä tapauksessa poni!) laukkaa sujuvasti ilman ratsastajaa, mutta ratsastajan kanssa esiintyy haasteita, kohdistuu katseet silloin ratsastajaan.
      Kulmien läpi laukkaamisen jättäisin suosiolla väliin, jos haasteita esiintyy jo suoralla urallakin. Suurin tarkkailun kohde on siis ratsastajan istunta, sen keskittäminen siten että hevosen tasapaino ei järky.
      Pienenä vinkkinä voisin antaa tuossa postauksessakin mainitun sisäpohkeen rentouttamisen laukan aikana. Harjoittele siten että laukkaat vaikka isolla ympyrällä, siten että tuet hevosta kevyesti ulko-ohjalla, oma paino aavistuksen ulkojalalla ja keskity siihen että suurimman osan ajasta sisäpohje on rento, mutta lähellä hevosen kylkeä. Jos laukka uhkaa tippua raville, käytä sisäpohjetta nopeasti mutta "lyhyesti" ja rentouta sisöpohje heti kun hevonen on siihen reagoinut.
      Jos sisäpohje jää jännittyneeksi kiinni kylkeen, aiheuttaa se hevosen kaatumisen tätä pohjetta vastaan ja se taas aiheuttaa laukan tippumisen raville.

      Kulmien ratsastamista voit harjoitella siten että lähesty kulmaa laukassa (pitkää sivua pitkin) ja siirrä hevonen raviin muutama metri ennen kulmaa. Ota ravin tempo rauhalliseksi jotta pystyt ratsastamaan kulman huolella, askel askeleelta. Jatka lyhyt sivu vielä ravissa, ja vasta lyhyen sivun toisen kulman jälkeen nosta laukka ja laukkaa taas pitkä sivu, ja ennen kulmaa taas raviin.

      Jos hevosella on vaikeuksia säilyttää laukka kulmissa, kannattaa niitä tehdä enemmän kaareviksi, jotta tehtävä säilyy hevoselle mahdollisena suorittaa. Ympyrällä voit treenata laukan säilymistä ja hakea sitä yhteistä tasapainoa, ja kun ympyrällä asiat sujuu hyvin, voit taas siirtyä kulmiin tekemään harjoituksia!

      Sari

      Poista
    4. Kiitos! Tällä me päästään kyllä eteen päin :)

      Poista
  2. Niin hyvää matskuu taas luettavana. Noi kulmien ratsastamiset on kyllä haaste. Mutta otetaan haaste vastaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos taas!

      Kulmiin kun oikein kunnolla perehtyy, huomaa miten paljon niin lyhyellä matkalla voikaan saada aikaan! Ei ole sattumaa että aina sanotaan koulukisoissakin että kulmissa hevonen valmistellaan tuleviin tehtäviin tai että kulmissa voi tehdä merkittäviäkin korjauksia ennen seuraavaa tehtävää.

      Kulman ratsastaminen on myös aika valaisevaa suorittaa ihan nuorella, lähes ratsastamattomalla hevosella, se kun ei aina käänny kulmassa "automaattisesti" vaan todellakin jää odottamaan ratsastajan apuja.

      Kyllä se vaan niin on että meillä kaikilla tulisi olla ainakin kaksi hevosta, yksi nuori joka on täysin riippuvainen ratsastajan avuista ja opettaa meille erityisesti oman istunnan hallintaa. Ja toinen pitää ehdottomasti olla vanhempi konkari, todellinen opetusmestari jonka kanssa saa sit vähän "fiilistellä"

      Sari

      Poista
  3. Hei Sari! Kiitos loistavasta blogistasi. Tämä oli kullanarvoinen löytö näin uuden vuokrahevosen omistajalle.

    Osaatko neuvoa minkälaisia harjoituksia tulisi tehdä vuokrahevoseni kanssa, joka aina raviin pyydettäessä nostaa todella nopeatempoisen ravin ja usein myös jonkinlaisen ravin ja laukan yhdistelmän. Vuokrahevonen on suht uusi tuttavuus ja tähän mennessä olen koittanut vain puolipidätteillä rauhoittaa hevosta, jonka seurauksena yleensä ravi lopulta tössähtää täysin takaisin käyntiin, jonka jälkeen alkaa uusi rumba uudestaan: pika-ravi -> puolipidätteet -> piinallisen pitkän ajan jälkeen muutamia askelia hienoa rauhallista ravia -> jätän pidätteet pois ja nautin kyydistä -> vauhti tyssää. Hevosella ei ole ravitaustaa. Ymmärtääkseni kunnollisen ravin saaminen harvoin onnistuu omistajiltakaan.
    Olen ratsastanut tällä tapauksella vasta hetken, joten en oikein osaa sanoa vielä, onko suunta kehitykseen päin. Olisiko sinulla jotakin täsmällisempää tai tehokkaampaa harjoitusta tähän tarkoitukseen? Luin kyllä kaikki kirjoituksesi läpi, mutta en ainakaan täysin tähän ongelmaan räätälöityä kirjoitusta löytänyt. Hyviä vinkkejä sain kyllä useammastakin eri kirjoituksestasi. Seuraavalla kerralla otan rohkeasti myös äänen mukaan. Kevennyksen hidastamista olen kokeillut, mutta tuntuu että hevonen vain sekoaa askelissaan ja välillä koittanut nostaa laukkaa. Suuri kiitos avusta jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos kauniista sanoista!

      Nyt tulikin kinkkinen probleema! Näin näkemättä on aika vaikea neuvoa, sillä ensin pitäisi päästä sen verran näkemään että voisi sanoa mistä tuo ravin epätahtisuus johtuu. Syitä on monia, ohjastuntuman välttely, satulan, suitsien tai kuolainten sopimattomuus, hevosen huono tasapaino, ratsastajan huono tasapaino, fyysiset oireet (lihasjumit tms). Oletko nähnyt hevosen liikkeessä ilman ratsastajaa, onko sillä vapaana ollessaan samoja haasteita? Jos hevonen liikkuu hyvin ilman ratsastajaa, voidaan silloin pyyhkiä syylistalta pois fyysiset oireet.

      Onko hevonen kuitenkin ravihevoseksi jalostettu? Tämä antaisi vähän apuja siihen minkälaista liikkumista hevoselta on syytä odottaa.

      Olisi varsin mielenkiintoista päästä näkemään teidän työskentelyä, jotta voisin parhaiten auttaa! Missä päin Suomea vaikutatte? Tai jos välimatka on kovin pitkä, videopätkä ratsastuksesta auttaisi hieman.

      Voit laittaa mulle vaikka sähköpostia sari.vasenkari@hongkong.fi jos et halua kommenttiboksin välityksellä vaihtaa ajatuksia!

      Voin kyllä alkaa kirjoittamaan postausta mainitsemistasi ongelmista joka tapauksessa.

      Sari

      Poista
  4. Sain uuden tunti ohjelman! Tässä oli neuvottu hyvin ym.

    VastaaPoista
  5. Jes, tämän laitan kyllä ihan teoriassa kokeiluun! :) Olisiko mitenkään mahdollista, että kertoisit muutaman treenin missä harjoitellaan ex ravurin laukkaa? Hevoseni nostaa hyvin laukan mutta laukatessa ja sen jälkeen vaan posottaa menemään ja kaarteissa kaatuu. Muuten menee hyvin rauhassa ja muodossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Minulla on itseasiassa postaussarja Ratsun oppikoulu, josta on tullut nyt 5 "osaa" jossa käydään läpi ravurista ratsuksi ja nuoren hevosen ratsukoulutusta. Seuraavat postaukset tulee käsittelemään juuri ensimmäisiä laukkoja sekä varsinaista laukkatyöskentelyä. Niitä työstän muiden postausten ohella valmiiksi, joten tulossa on ohjeita juuri noihin mainitsemiisi haasteisiin!

      Sari

      Poista