Tällä tunnilla keskitytään työskentelyssä erityisesti ratsastajan ulkopohkeen käyttöön. Se tuntuu välillä jäävän vailla huomiota, vaikka on tosiasiassa todella tärkeä apu! Ulkopohkeesta on tulossa ihan oma 3 kohdan postauksensa, mutta sitä odotellessa, tehdäänpä tämä tuntisuunnitelma kuntoon!
Alkukäyntien jälkeen ota ohjat tuntumalle, ja aloita ratsastamalla kulmat vähän takaosankäännösmäisesti, eli ennen kulmaa hidasta hevosen käyntiä hieman istunnalla sekä ulko-ohjalla, ja kulmassa käännä oma katseesi käännöksen suuntaan, näytä sisäohjalla suuntaa mutta suorita käännös enemmän ulkopohkeella ja -ohjalla. Ulkopohkeen tulee siirtyä hieman satulavyön taakse, jotta hevonen reagoi siihen kääntävänä apuna eikä eteenpäinvievänä. Ulko-ohja ikään kuin tukeutuu hevosen kaulaa kohti, eli ote ei ole missään nimessä voimakas, vaan enemmänkin tukeva. Aina kulman käännöksen jälkeen ratsasta hevosta sisäpohkeella pieni pätkä tempoa lisäten. Muista pitää sisäpohje satulavyön kohdalla, ettei hevonen lähde vahingossa väistämään sisäpohjetta.
Ratsasta tällä tavalla kierros kumpaankin suuntaan, ja sen jälkeen jatka tarkkojen kulmien ratsastusta kuten täällä harjoiteltiin. Eli, nyt harjoitus muuttuu siten että kulmissa hevonen taipuu tasaisesti ja odottaa ratsastajan apuja. Tämän lisäksi lisää harjoitukseen pohkeenväistöä siten että pitkän sivun alun kulman jälkeen ratsasta muutama askel pohkeenväistöä uran sisäpuolelle, siitä jatka tällä linjalla suoraan pätkä ja suorita väistö takaisin uralle siten että palaat uralle juuri ennen kulmaa, jonka taas ratsastat huolellisesti taivuttaen.
Ratsasta myös nämä harjoitukset kierros kumpaankin suuntaan, ja sen jälkeen voit hetkeksi antaa hevoselle vapaat ohjat.
Tämän jälkeen jatketaan vielä hetki verrytellen, nyt ratsasta käynnissä kaikkien sivujen keskelle voltit (eli 4 volttia per kierros). Ole huolellinen volttien ratsastuksessa, ulkopohje siirtyy hieman satulavyön taakse pitäen huolta hevosen takaosan taivutuksesta, samalla kuin sisäohja huolehtii etuosan taipumisesta. Tässäkin harjoituksessa maltti on valttia, eli mieluummin loiva ja tasainen taivutus kuin ylitaipunut kaula ja ympyrän ulkopuolelle karannut takaosa.
Toista tämä kierroksen ajan kumpaankin suuntaan, ja sen jälkeen tee sama harjoitus kevyessä ravissa. Ravissa työskentelyssä suurenna voltteja sen verran että hevosen on helppo edetä ja loivasti taipua niillä, liian pienet voltit ovat hevoselle vaikeita sillä ne vaativat hyvän kokoamisasteen, ja varsinkaan näin alkuverryttelyssä sitä ei voi hevosilta vaatia. Työskentele ravissa muutaman kierroksen ajan kumpaankin suuntaan, ja sen jälkeen vielä hetki työskentelyä laukassa. Nyt edetään laukassa kevyessä istunnassa, ja ratsasta ainoastaan päätyihin isot ympyrät. Tämäkin molempiin suuntiin parin kierroksen ajan, ja sen jälkeen hetkeksi vapaat ohjat ja käyntiä.
Kun hevonen on saanut hetken hengähtää, ota taas ohjat tuntumalle ja aloitetaan ratsastamaan takaosankäännöksiä. Ennen takaosankäännöksiä hevosen käyntiä tulee koota muutaman askeleen ajan, jotta takaosankäännöksessä vaadittava takaosan polkeminen lähes paikallaan 8tai pienellä ympyrällä) on mahdollista. Muista että askel kootaan istunnalla ja pohkeella, ei ohjalla. Istuntaa ja pohjetta "tiivistetään" siten että pidä huolta omasta ryhdistäsi, istu oikein erityisen "ylväänä" eli selkä kasvaa pituutta ylöspäin ja samalla jaloilla ikäänkuin halaat hevosta. Jaloilla tuntuman tulee olla "pitkä" ja napakka, eli pohkeet pitävät huolen että hevosen askel säilyy aktiivisena, ja istunta ikäänkuin estää askeleen pitenemisen, ja nostaa sitä ylös ja lyhyemmäksi. Tämä on omasta mielestäni käynnissä melko haastavaa, ravissa ja erityisesti laukassa se on huomattavasti helpompaa. Käynti jotenkin helpommin hiipuu, varsinkin jos hevonen ei ole ihan rehellisesti pohkeen edessä, siksi en teekään sitä kuin muutamia askeleita juuri ennen vaadittavaa liikettä.
Voit ihan itse päättää missä kohdissa teet takaosankäännöksiä, mutta aloita sillä tavalla että käännä jostain kohtaa pitkältä sivulta takaosankäännös siten että hevonen katsoo kohti toista pitkää sivua, eli ikäänkuin puolikas takaosankäännös. Siitä jatka kohti vastakkaista pitkää sivua, ja ratsasta uusi takaosankäännös jotta pääset taas pitkälle sivulle. Eli yksinkertaisemmin, ratsasta kaartoja poikki radan. Vaihtele suuntaa mahdollisimman usein, siten että käännöksiä tulee tehtyä sekä oikealle että vasemmalle.
Kun nämä puolikkaat käännökset sujuvat, ota pätkiä harjoitusravissa molempiin kierroksiin jotta hevosen eteenpäinpyrkimys säilyy.
Seuraavaksi tehdään takaosankäännöksiä ihan kokonaisina, eli voit kääntää käännökset sekä pitkältä että lyhyeltä sivulta, ja käännä nyt niin pitkään että suunta vaihtuu, eli puoli "kierrosta". Tee tämäkin paikkoja vaihdellen ja pidä huolta että hevonen lähtee takaosankäännöksen jälkeen aina kävelemään aktiivista käyntiä (voit ratsastaa vaikka pienen temponlisäyksen aina käännöksen jälkeen). Takaosankäännöksissä tulee myös huomioida se, että kun käännös alkaa uralta, se ei pääty uralle, vaan jää vähän uran sisäpuolelle. Älä siis lähde käännöksen jälkeen puskemaan hevosta takaisin uralle sisäpohkeella, vaan jatka käyntiä sillä linjalla mihin käännöksestä jäit, ja pikkuhiljaa ohjaat siitä hevosen takaisin uralle.
Ja sitten siihen itse käännöksen ratsastamiseen: kuten alussa mainitsin, otetaan tässä haltuun ratsastajan ulkopohje, joka onkin tärkeässä osassa takaosankäännöksissä. Käännöksen alussa (siis käynnin kokoamisen jälkeen) tuo painosi hieman enemmän sisäistuinluulle, ja käännä katsettasi reilusti käännöksen suuntaan, sitten voimista hieman ulko-ohjaa ja sen jälkeen siirrä ulkopohje satulavyön taakse ja käytä sitä kevyesti kääntävänä apuna yhdessä ulko-ohjan kanssa. Sisäohjalla voit näyttää käännöksen suuntaa ja asettaa hevosen, mutta pidä huolta että suurimman osan ajasta sisäohjasta on mahdollista myödätä. Sisäpohje ei myöskään ole suuressa osassa käännöstä, pidä sisäpohje satulavyön kohdalla, mutta ole erityisen tarkka että sisäpohje ei vaikuta samaan aikaan ulkopohkeen kanssa, tämä saa hevosen jännittyneeksi ja usein myös hevonen lähtee kääntämään takaosaansa toiseen suuntaan. Jos hevonen tekee takajaloillaan liian isoa ympyrää, kertoo se riittämättömästä kokoamisasteesta, mutta voit hieman yrittää korjata tätä pidättämällä kevyesti molemmilla ohjilla käännöksen aikana. Ole kuitenkin varovainen, todella usein hevonen tulkitsee ohjan pidättävän avun turhan vahvasti, ja lähtee jopa peruuttamaan ohjan paineesta.
Kun olet tehnyt takaosankäännöksiä sekä puolikkaina että kokonaisina, anna hevosen kävellä vapaalla ohjalla. Jos hevonen on vielä voimissaan, voit tehdä muutaman sulkutaivutuksen tunnin loppuun ennen loppuverryttelyä.
Ratsasta uraa pitkin käynnissä, ja ratsasta pitkän sivun alussa 10 metrin voltti. Voltilta uralle palatessasi jätä hevonen samaan asentoon kuin se oli voltin viimeisellä neljänneksellä, eli hevonen jatkaa loivasti taipuneena etuosa uralla, takaosa uran sisäpuolella. Hevosen katse on ratsastettavaa uraa kohti. Ulkopohje säätelee takaosaa, (tai voit ajatella että ulkopohje ikäänkuin estää hevosen takaosan palaamisen uralle) sisäpohje on satulavyön kohdalla lähellä hevosen kylkeä, ratsastajan paino on hieman enemmän sisäistuinluulla, sisäpohje antaa hevoselle mahdollisuuden taipua sen ympärille. Sisäpohje myös estää hevosta painumasta kokonaan uran sisäpuolelle, samalla kun sisäohja taivuttaa hevosen etuosaa. Ulko-ohja säätelee taivutusta, tärkeintä tässäkin harjoituksessa on saada aikaiseksi loiva mutta tasainen taivutus.
Tee siis pitkän sivun alkuun voltti, siitä jatka pätkä sulkutaivutuksessa uraa pitkin ja sen jälkeen suorista hevonen ja tarkista eteenpäinpyrkimys ennen seuraavaa volttia ja sulkua.
Kun olet tehnyt tämän harjoituksen pari kertaa vasemmassa kierroksessa, vaihda suuntaa ja toista harjoitus oikeaan kierrokseen. Samat sulkuharjoitukset voit tehdä myös harjoitusravissa, muista pitää tempo maltillisena jotta sinulla itselläsi on aikaa ajoittaa apusi oikein ja hevosella on aikaa niihin vastata.
Tämän jälkeen hevonen (ja sinä) on ansainnut kevyen loppuverryttelyn kevyessä laukassa pitkähköllä ohjalla, hyvin rauhallisessa tempossa, molempiin suuntiin. Tämän jälkeen samalla kaavalla kevyttä ravia, eli pitkähkö ohja (kuitenkin kevyt tuntuma säilyttäen) ja rauhallinen tempo.
Nyt on taas jumpattu, ei muuta kuin maastoon loppukäynneiksi! Muista kävellä riittävän pitkään näin intensiivisen tunnin jälkeen!
Tämä tuntisuunnitelma sopii erityisen hyvin myös niihin pureviin pakkaspäiviin, jolloin on erityisen tärkeää huolehtia riittävän pitkästä alkuverryttelystä hevosen lihaksiston lämpenemisen takaamiseksi. Ja jos se kenttä on jäässä, on tässä tunnissa melko paljon käyntiharjoituksia!
Tästä blogista löydät eri tasoisia ratsastusharjoituksia sekä ratsastuskoulun tunneille että itsenäiseen työskentelyyn. Toivon että näistä on apua mahdollisimman monelle hevosten parissa elämästään nauttivalle! Ratsastuksen tavoite, olkoon se meidän jokaisen itse asetettavissa! Nautitaan matkasta kohti tavoitteita yhdessä ystävämme hevosen kanssa.
sunnuntai 15. marraskuuta 2015
Tuntisuunnitelma; takaosankäännös ja sulkutaivutus
Tunnisteet:
etuosan hallinta,
kaarto poikki radan,
kulman ratsastus,
käynnin kokoaminen,
pohkeenväistö,
sulkutaivutus,
takaosan hallinta,
takaosankäännös,
tuntisuunnitelma,
ulko-ohja,
ulkopohje,
voltti
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Heippa Anne!
VastaaPoistaKiitos haasteesta, tuleepa välillä vähän vähemmän opettavainenkin postaus!
Sari