maanantai 26. syyskuuta 2016

Tuntisuunnitelma; Helppo C E.B Special 2015 tehtävät

Tällä tunnilla tehdään harjoituksia joita löytyy Helppo C E.B. Special 2015-ohjelmasta, eli tämän tuntisuunnitelman tarkoitus on tukea kuukauden koulurataa.

Ennen tunnin alkua käy merkkaamassa kartioilla keskiympyrän lakipisteet, laske että ympyrän halkaisija on 20 m. Tätä kannattaa toki harjoitella muutenkin, kun teet aina voltit ja ympyrät "oikean" kokoisina jää ne sinulle muistiin ja ratsastat ne jatkossakin automaattisesti oikean kokoisina. Aloita alkukäyntien jälkeen ottamalla ohjat tuntumalle.

Ensimmäisenä harjoituksena ratsastetaan pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä siten että pitkät sivut ratsasta uran sisäpuolella ja lyhyet sivut uralla, siis lähellä aitaa. Pitkillä sivuilla ratsasta pysähdykset pitkän sivun ensimmäisissä ja viimeisissä kirjaimissa, eli H, E, B ja M kirjaimissa ja lyhyillä sivuilla kirjaimissa C ja L. Pitkillä sivuilla on tärkeää huolehtia että hevonen todellakin on molemmilla ohjilla tasaisesti ja suorana, huomaat kyllä mikäli näin ei ole sillä silloin hevonen painuu aidalle, ohi ulkoapujesi. Jos näin käy, korjaa hevosen etuosa oikealle linjalle kummallakin ohjalla, sisäohja ohjaten ja ulko-ohja tukien ja ikäänkuin nostaen. Huolehdi pohkeilla ainoastaan eteenpäinpyrkimyksestä, sillä jos alat pohkeilla suoristamaan hevosta käy siinä usein niin että hevonen alkaa väistellä pohkeitasi puolelta toiselle ja sitä nyt ei haluta! Lyhyillä sivuilla hevonen saa kävellä siis uralla, pidä kuitenkin siinäkin huolta kummastakin ohjasta ja pohkeesta.

Ole huolellinen pysähdyksissä, pyri käyttämään ohjaa pidätteeseen hyvin vähän, oikeastaan itse ajattelen ja teen sen niin että istunnalla "estän" hevosen liikettä kun haluan sen pysäyttää, eli istunta ei mukaudu hevosen liikkeisiin niin paljon kuin normaalisti ja lopullisen pysähdyksen suoritan tuomalla reisiä (tai reiden etuosaa) ja vähän myös polvia lähemmäs hevosta. Jos koet tarvitsevasi ohjasapua näiden lisäksi, hidasta/pienennä käden joustoa tekemällä siitä hieman "raskaampi" hevosen suuhun ja kun haluat pysäyttää hevosen, pysäytä vaan käden liike. Hevonen kyllä pysähtyy kun sinun kätesikin pysähtyy.

Ja jotta pystyt ratsastamaan myös aktiivisen siirtymän käyntiin pysähdyksestä, on tärkeää että istut koko pysähdyksen ajan ryhdikkäänä jotta hevosesikin säilyy ryhdissä ja "skarppina". Muistathan sanonnan "hevonen on ihmisen peili". Se tarkoittaa juuri tätä, jos lysähdät pysähdyksessä (tai missä tahansa liikkeessä) ryhdittömäksi muuttuu hevosesikin samanlaiseksi. Ryhdikäs ratsastaja pitää kädet kannettuina, katseen eteenpäin ja pohkeet lähellä hevosta, ja tästä voit vaatia hevoselta täsmällisen siirtymän käyntiin, käyttäen molempia pohkeita ja avaten istuntaasi käynnille. 

Tee pysähdykset kumpaankin suuntaan siten että tee ensin kierros vasemmalle, sen jälkeen vaihda suuntaa ja tee pysähdyksen kierroksen ajan oikealle. Pysähdysten jälkeen jatka samalla linjalla, eli pitkillä sivuille uran sisäpuolella ja lyhyillä sivuilla uralla ja siirrä hevonen raviin ja jatka kevyessä ravissa.

Ratsasta ensin kenttää ympäri ravissa vain tarkistaen että ravi säilyy tasaisena ja hevonen liikkuu haluamallasi linjalla, tee tarvittaessa samat korjaukset pitkillä sivuilla jos hevonen valuu uralle kuin tehtiin käynnissä. Muutaman kierroksen jälkeen voit lisätä harjoitukseen voltit lyhyiden sivujen keskelle, jotta pääset myös kääntämään ja vähän taivuttamaan hevosta. Myös volteilla ravin tulisi säilyä samanlaisena kuin uralla, joten varmista pohkeella hevosen aktiivisuus hieman ennen volttia.

Tee muutama kierros oikealle, sen jälkeen vaihda suuntaa ja tee sama harjoitus myös vasemmassa kierroksessa muutaman kierroksen ajan ja sen jälkeen siirrä hevonen käyntiin ja anna sen kävellä hetki vapaalla ohjalla.

Käynnin jälkeen jatketaan heti raviharjoituksilla. Siirrä hevonen raviin, istu perusistunnassa ja tehdään siirtymiä keskikäyntiin. Jotta siirtymä keskikäyntiin onnistuu, tulee olla erityisen tarkkana siinä että et pidätä hevosta liikaa, joten jos joudut pidättämään hevosta ohjalla käyntiin siirtyessäsi, lopeta pidäte mieluummin hieman liian aikaisin kuin liian myöhään. Heti kun tunnet että hevonen on siirtymässä käyntiin, siirrä kättä hieman hevosen suuta kohti ja aktivoi tulevaa käyntiä pohkeilla jotta se lähtee heti vähän "isommin" liikkeelle ja uskaltaa vähän venyttää päätä ja kaulaa eteenpäin.

Tee siirtymät siten että ravaa uraa pitkin harjoitusravissa, siirrä hevonen keskikäyntiin S kirjaimen kohdalla ja jatka siitä keskikäyntiä uraa pitkin E kirjaimeen asti, eli melko lyhyt matka. Kirjaimesta E siirrä hevonen harjoitusraviin, ja tee uusi siirtymä keskikäyntiin kirjaimessa R. Nyt käännäkin hevonen suoraan keskikäyntisiirtymästä keskiympyrälle, eli jatka RSR ympyrä keskikäynnissä. Taas kirjaimesta R siirtymä harjoitusraviin ja seuraavan pitkän sivun kohdalla taas kirjaimessa S siirtymä keskikäyntiin jne. Eli toisella pitkällä sivulla siirtymä keskikäyntiin ja yhden kirjaimen väli keskikäynnissä, ja toisella pitkällä sivulla keskiympyrä keskikäynnissä.

Tee harjoitus ensin vasemmassa kierroksessa muutaman kierroksen ajan, sen jälkeen vaihda suuntaa ja toista sama harjoitus oikeassa kierroksessa. Tämän jälkeen voit antaa hevosen kävellä hetken vapaalla ohjalla.

Tämän jälkeen jatketaan hetki käynnissä, ja otetaan nyt haltuun suoralla linjalla tehtävät pysähdykset, mutta nyt keskikäynnistä. Käytännössä harjoitus ei juurikaan muutu alussa tehdyistä pysähdysharjoituksista, nyt vaan käynnin tulee olla selkeästi aktiivisempaa ennen ja jälkeen pysähdyksen. Näissä pysähdyksissä korostuu entisestään istunnalla pidättäminen, pyri nyt erityisesti siihen että ohjat ovat "se viimeinen oljenkorsi" pysähdyksissä, ethän halua että hevosesi menettää eteenpäinpyrkimystään yhtään, ei ennen eikä jälkeen pysähdyksen.

Tehdään keskikäynnit ja pysähdykset lävistäjällä, siten että käännä aina kun mahdollista hevonen lävistäjälle (koko rataa leikkaa) ja aina lävistäjän keskellä pysäytä hevonen, odota muutama sekunti ja siirrä se keskikäyntiin. Ainoastaan käännöksissä kokoa käyntiä hieman, jotta ne onnistuvat tasapainossa, muuten pidä huolta että hevonen liikkuu mahdollisimman "isosti" käynnissä, varo kuitenkin ettet sorru tuuppaamaan hevosta istunnalla. Tämä tuuppaaminen usein myös aiheuttaa sen että hevonen alkaa "vaappua" lävistäjällä puolelta toiselle, joten siitäkin syystä malta istuntasi kanssa, luota siihen että pohkeet riittävät eteenpäinpyrkimyksen tuottamiseksi. Ja jos ei riitä, pitää hevosta vähän herkistää pohjeavuille!

Ratsasta muutamien kierrosten ajan lävistäjiä ja pysähdyksiä, ja sen jälkeen tuo pysähdykset pituushalkaisijalle, siten että ratsasta pituushalkaisija keskikäynnissä ja vuorottele pysähdyksen paikkaa kirjainten I ja G välillä, ja vielä tämän lisäksi vaihda suuntaa joka toisella kierroksella, kääntäen hevonen C kirjaimesta vuoroin oikealle ja vuoroin vasemmalle. Kun olet saanut nämäkin pysähdykset onnistumaan, anna hevosen taas kävellä hetki vapaalla ohjalla ennen laukkatehtäviä.

Laukkaharjoitus on hyvin simppeli, asiat joihin siinä keskitytään ovat täsmälliset laukannostot pisteessä sekä säännölliset keskiympyrät laukassa. Ota ohjat tuntumalle ja siirrä hevonen harjoitusraviin. Aloita vasemmassa kierroksessa, ja ratsasta uraa pitkin ravissa, ja kirjaimen H kohdalla nosta harjoituslaukka. Ole huolellinen tätä kirjainta edeltävässä kulmassa, kokoa hevosta kulman vaatimalla tavalla jotta hevosesi on takaosallaan ennen laukannostoa, ja pidä se pieni kokoaminen voimassa laukannostoon asti. H kirjaimesta laukannosto, uraa pitkin laukassa ja S kirjaimesta käännös keskiympyrälle.

Ole itse riittävän ajoissa menossa käännökseen, muista siis kääntää oma katseesi ympyrälle hieman ennen kirjainta, näin oma istuntasikin on menossa ympyrälle eikä hevonen jää pelkästään sinun kääntävien apujesi varaan, jotka saattavat välillä valitettavasti tulla hieman myöhässä. Katse on siitä mukava apu, että se on yhteydessä koko istuntaasi, joten kun käännät katseesi riittävän ajoissa, ovat muutkin apusi oikeaan aikaan käytössä. Jos taas katsot vain sitä hevosen niskaa, tulee käännöksen kohta itsellesi aina yllätyksenä, ja yllätyksen johdosta joudut käyttämään kääntäviä apuja liian nopeasti ja rajusti, tästä seuraa tasapainoton, myöhässä oleva käännös. Ja kun jo käännös on huonossa tasapainossa ja kiireinen, ei jatkokaan voi olla kovin hyvä, eihän?! Ja kun sanon että käännä katsetta, se tarkoittaa koko pään kääntämistä, ei pelkkien silmämunien kääntämistä!

Jatka siis yksi kierros keskiympyrällä laukassa, ja taas kirjaimessa S siirrä hevonen raviin ja jatka ravissa seuraavaan kirjaimeen, joka on B ja nosta taas harjoituslaukka, ja tee keskiympyrä kirjaimissa RSR. Ratsasta näin kaksi kierrosta vasemmalle ja vaihda sen jälkeen suunta ratsastaen kokorataleikkaa ravissa.

Toista sama harjoitus myös oikeaan kierrokseen kahden kierroksen ajan ja sen jälkeen voit antaa hevosen laukkailla hetken uraa pitkin isosti, pysy itse kevyessä istunnassa jotta hevonen saa selälleen vähän vapautta ja sen jälkeen voitkin verrytellä hevosen kevyessä ravissa, kumpaankin suuntaan.

Tämän jälkeen hevoselle kiitos ja vapaat ohjat!

Oikein hyviä treenejä ja onnea kisoihin, jos olet juuri tätä rataa menossa ratsastamaan!

Sari

2 kommenttia:

  1. Sinun blogisi on kuin taivaan lahja! Kiitos! Täältä olen saanut paljon vinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      No nyt tuli kyllä aika huikea kommentti, tuo taivaan lahja on jo aika kova meriitti!

      Kiva että kelpaa ja tervetuloa mukaan!

      Sari

      Poista