sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Tuntisuunnitelma; väistöstä ja avosta apua voltin ratsastamiseen

Tällä tunnilla tehdään töitä väistöjen ja avojen kanssa, joiden tarkoituksena tai tuloksena on saavuttaa yksinkertaisesti parempi voltti. Voltti on turhan usein vähän aliarvostettu liike, moni mieltää sen "vaan ympyränä" jota ei käytännössä tule ratsastettua kunnolla, kunhan nyt vaan vähän kääntelee hevosta!

Vaikka sisäohja onkin pääasiallinen kääntävä apu, ei muitakaan apuja tule unohtaa sillä pelkkä sisäohjasta kääntäminen ylitaivuttaa kaulaa, ja kun muita apuja ei huomioida, "putoaa" hevonen niiden muiden apujen saavuttamattomiin. Käytännössä voltilla tämä tuntuu siltä että hevosta joutuu kääntämään sisäohjasta todella reilusti, ja siltikään se ei käänny, eikä voltista tule ikinä pyöreää. Tällöin tapahtuu myös se kuuluisa ulkolavan putoaminen voltin ulkopuolelle! Tämän tunnin jälkeen volttisi lähentelevät täydellisyyttä!

Aloitetaanpa ottamalla ohjat tuntumalle, mutta jätä ohja hieman normaalia pidemmäksi. Näin alussa annetaan hevoselle mahdollisuus näyttää missä muodossa sen on helpoin liikkua, ja tunnin edetessä kyllä lyhennetään ohjaa normaalipituuteen. Koko ajan ole käden kanssa menossa hevosen suuta kohti, jos hevonen vähänkään pyytää mahdollisuutta pidempään kaulaan, sinun kätesi on jo menossa suuta kohti! Tässä ensimmäisessä käyntitehtävässä sinun tehtäväsi on ainoastaan varmistaa että hevonen on pohkeen edessä, eli reagoi pohkeeseen aina ja heti kun sitä käytät. Ei ole tarkoitus saada hevosta kävelemään mitenkään erityisen aktiivisesti, nyt ollaan kuitenkin vielä niin tunnin alussa ettei hevonen edes kykene näyttämään sitä parasta käyntiään. Käynnissä työskennellään "kahdeksikolla" eli ratsasta jokaisella kierroksella lävistäjälle ja tee lävistäjän keskellä temponhidastus, käyttäen mahdollisimman vähän ohjaa, pääasiallisesti istuntaa tiivistämällä. Kun olet tehnyt lävistäjät muutaman kierroksen ajan, siirrä hevonen raviin ja jatka suoraa uraa kevyessä ravissa.

Edelleen ravissa ohja on hieman normaalia pidempi, ja käsi antaa hevoselle koko ajan mahdollisuuden venyttää kaulaa pidemmäksi, eteen ja alas. Työskentele ensin muutama kierros suoralla uralla kumpaankin suuntaan ja sen jälkeen taa sama harjoitus kuin käynnissä, eli käännä hevonen joka kierroksella lävistäjälle ja lävistäjän keskellä temponhidastus, jälleen käyttäen ainoastaan istuntaa apuna. Kun olet ratsastanut lävistäjät muutaman kierroksen ajan, jatka vielä hetki ravissa ja jää pääty-ympyrälle.

Ympyrällä tarkkaillaan sinun kätesi ja sitä kautta hevosen suun rentoutta. Istu ympyrän avoimella sivulla aina harjoitusraviin, ja tarkkaile hevosen suuta. Jos suu jännittyy (tuntuu käteen kovemmalta ja staattisemmalta, eli hevonen ei rennosti ime kuolainta) on se merkki siitä että sinun kätesi on jännittynyt. Aika usein näin käy kun ratsastaja istuu harjoitusraviin, joka aiheuttaa jännityksen kropassa ja sitä kautta helposti myös kädessä. Yritä ajatella kättä "irtonaiseksi kropastasi" eli tietyllä tavalla käden pitää toimia omana yksikkönään, ja ajatella aina eteenpäin, vaikka muu kroppa saattaisikin vähän jännittyä! Ei ole helppoa ei, mutta treenaamalla saat senkin kyllä onnistumaan. Jos hevonen jännittyy harjoitusravissa, kannattaa sinun korjata se jatkamalla keventämistä, jolloin käsi taas vähän rentoutuu ja hevonen myös. Taas parin kierroksen jälkeen avoimella sivulla harjoitusraviin, ja keskity rentoon käteen. Tee tämä harjoitus kumpaankin suuntaan muutaman kerran ja sen jälkeen hetkeksi käyntiin ja hevoselle vapaat ohjat.

Käynnin jälkeen ota ohjat tuntumalle, ja nyt voit ottaa ne jo normaalipituisiksi. Tehdään vähän verryttelylaukkaa ennen varsinaisen tehtävän aloittamista. Siirrä hevonen raviin ja valmistele laukannosto siten että pääset mahdollisimman nopeasti laukkaamaan pääty-ympyrälle. Jatka pääty-ympyrää laukassa ja muuttele omaa istuntaasi kevyen ja perusistunnan välillä. Sen lisäksi tarkkaile taas hevosen muotoa, ja anna aina käden mennä suuta kohti jotta hevonen saa pyöristää itseään. Ainoat korjaukset jotka voit tehdä liittyvät laukan tahtiin ja tempoon. Jos laukan tahti on jostain syystä menossa rikki, ei sitä useinkaan kannata yrittää korjata sillä samalla laukalla, vaan siirrä hevonen raviin ja nosta nopeasti uusi laukka. Näin sinulla on taas tahdikas laukka! Jos taas hevosen laukan tempo hidastuu, sitä voit toki korjata samalla laukalla, käyttämällä erityisesti sisäpohjetta jolla saat laukkaan ikäänkuin yhden vaihteen lisää! Muista että sisäpohkeen pitää olla nopea ja vaativa ja rentoutuen heti kun hevonen reagoi siihen.

Työskentele muutaman kierroksen ajan vasemmassa laukassa, sen jälkeen suunnanmuutos ja samat laukkatyöskentelyt myös oikeassa kierroksessa. Tämän jälkeen taas hetkeksi käyntiä vapain ohjin.

Ota käynnin jäkeen ohjat tuntumalle ja aloitetaan seuraava harjoitus vasemmassa kierroksessa. Ratsasta käynnissä uraa pitkin ja lyhyeltä sivulta käännä pituushalkaisijalle. Ratsasta hevonen suoraksi käännöksen jälkeen, ja ratsasta pohkeenväistöä oikealle, kohti uraa. Nyt on tarkoitus päästä uralle suurinpiirtein pitkän sivun keskelle, joten tee väistöstä sen verran jyrkkä että tämä on mahdollista. Kun olet väistänyt uralle, jatka pitkän sivun loppuun avotaivutuksessa, ja avotaivutuksesta käännä hevonen voltille pitkän sivun lopussa. Voltin jälkeen nosta harjoituslaukka, ja laukkaa seuraavalle pitkälle sivulle jossa käännä hevonen keskiympyrälle ja laukkaa siinä 1-2 kierrosta. Sen jälkeen siirrä hevonen raviin ja tule sama harjoitus uudestaan ravissa. Jos et ole vielä valmis tulemaan harjoitusta ravissa, voit toki tulla sen joka kerta myös käynnissä!

Väistössä on tärkeää huolehtia ohjilla hevosen etuosasta, etuosan tulee hieman johtaa liikettä ja ole erityisen tarkka ristikkäisten apujen käytöstä, eli vasen pohje ja oikea ohja. Kun olet väistämässä viimeistä askelta uralle, rentouta ja siirrä sisäpohje omalle paikalleen jotta hevonen pääsee taipumaan sen ympärille avotaivutuksessa. Avossa huolehdi ohjilla taas hevosen etuosasta, ohjilla työskentele kuten olisit kääntämässä hevosta voltille, ja sisäpohje kevyesti omalla paikallaan estää hevosta kääntymästä kokonaan pois uralta. Ulkopohje siirtyy hieman satulavyön taakse, pitäen huolta ettei takaosa putoa uran ulkopuolelle. Tarkkaile että pääset rentouttamaan sisäohjaa, tämä on mahdollista ainoastaan jos hevonen on tuettu ulko-ohjalla. Kun olet ratsastanut avon loppuun, rentouta sisäpohje jotta hevonen pääsee kääntymään voltille, mutta pidä kaikki muut avut "voimassa". Näin ratsastaen saat aikaiseksi täydellisen voltin jossa hevonen on tasaisesti taipunut koko kropastaan ja pystyy säilyttämään tasaisen tahdin läpi koko voltin. Huomaat myös että sinun ei tarvitse kääntää hevosta sisäohjalla juuri yhtään, sillä kaikki avut yhdessä huolehtivat kääntämisestä.

Voltin viimeisillä askelilla aktivoi hevosta hieman sisäpohkeella, ja voltin jälkeen siirrä sisäpohje eteen ja rentouta sisäkäsi ja nosta laukka ja jatka laukassa keskiympyrälle.

Työskentele tämä harjoitus vasemmassa kierroksessa muutaman kerran, ja sen jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla ennen kuin teet saman harjoituksen oikeassa kierroksessa. Tee ensimmäinen väistö ja avo käynnissä, jotta saat tarkastettua miten hevonen reagoi apuihisi tässä uudessa suunnassa ja sen jälkeen voit jatkaa tehden väistöt ja avot ravissa.

Muutama kerta harjoitus myös oikeaan kierrokseen, ja sen jälkeen loppuun kevyttä ravia taas vähän pidemmällä kaulalla ja sen jälkeen hevoselle kiitos ja vapaat ohjat!

Oikein hyviä treenejä ja kertokaapa saitteko uusia fiiliksiä voltin ratsastamiseen?!

Sari


7 kommenttia:

  1. Hei Sari! Mielenkiinnolla luen postauksesi, näistä on paljon hyötyä.
    Osaisitko avata sellaista aihetta kun suitsitta (cordeon kanssa) ratsastaminen, tai ohjata mielestäsi laadukkaan tiedon lähteille? Tästä aiheesta on mielestäni hankalahkoa löytää luotettavaa tietoa. Itse olen tähän lähtenyt, noin puolet ratsastuksista menee suitsitta. Mutta voiko tästä olla esimerkiksi haittaa hevoselle, vai onko päävehkeettömyys jossain asiassa parempi vaihtoehto (niin yksilöllisiä asioita toki, mutta hevosen fysiikkaa ajatellen)? Mielelläni kuulisin kokemuksia ja tietoa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Laura!

      Minulla ei valitettavasti ole suitsitta ratsastamisesta tietoa, pyrin aina ratsastamaan ja opettamaan siten että suitsien kanssa ratsastaminen "vahingoittaisi" hevosta niin vähän kuin mahdollista, jos ymmärrät mitä tarkoitan. Itse asiassa suitsista, kuolaimista ja niiden vaikutuksista mulla on tulossa postaus, jossa vähän tätä pohdin, mutta varsinaista tietolähdettä tuohon cordeon kanssa ratsastamiseen minulla ei ole tarjota.

      Tosin, en kyllä näe siitä mitään mikä voisi hevosta vahingoittaa, ja aivan varmasti jollekin hevoselle se on jopa parempi vaihtoehto kuin perinteisillä suitsilla ratsastaminen.

      Toki jos joku lukijoista pystyy tässä asiassa auttamaan ,niin jakakaa ihmeessä vinkkejä!

      Sari

      Poista
  2. Kiitos Sari blogistasi oikein paljon! Sain tähän blogiin vinkin opiskelutoveriltani, 2 hevosen omistajalta. Kuulun siihen porukkaan, joka tykkää harjoitella itsenäisesti opetuksen lisäksi. Omasta päästä on vaikea keksiä järkeviä harjoitteita, joten nämä tulivat kuin taivaan lahja! Kiiiiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Helga ja kiitos ihanasta kommentistasi!

      Juuri teitä varten blogi on olemassa, että siitä yksin harjoittelustakin tulisi merkityksellistä ja edistystä tapahtuisi silloinkin!

      Kiva että olet mukana!

      Sari

      Poista
  3. Tekisitkö 10v kouluhevoselle viikkosuunnitelman? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Tottakai teen, onko hevosen koulutustaso määriteltävissä? Helppo C, B vai A vai siitä ylempi?

      Sari

      Poista
    2. HeA-VaB, Vaativasta B:stä tekee kaiken paitsi vaihdot :D Kiitos paljon jo etukäteen!

      Poista