Syyskuun (myöhästyneenä) kouluratana ratsastetaan Raviohjelma Piaffe. Kiitos lukijalle joka tätä pyysi, en olisi itse tätä muuten bongannutkaan!
Laitan oheen linkit sekä Artridersin sivuille ohjelmasta että SRL:n sivuille kouluradan kirjaimista.
Rata B (20 x 40 m)
Raviohjelma Piaffe
Syyskuun koulurata on varsin mukavan oloinen rata vaikka ensikertalaiselle, siinä esitetään käynti ja ravi, ravi sekä keventäen että perusistunnassa istuen, näiden lisäksi pysähdys, lyhyt käyntisiirtymä ja tarkat käännökset. Vaikka ohjelma on tasoltaan helppo, ei se silti tarkoita sitä että se tulisi ratsastaa helposti ja nopeasti läpi, vaan tähänkin ohjelmaan tulee treenata kunnolla jotta sen esittämisestä saat parhaat mahdolliset pisteet! Lyhyeksi ohjelmaksi tämä on myös hyvä siitä että arvostelukohtia on monta, joten on erittäin tärkeää ratsastaa jokainen siirtymä ja käännös erityisen huolellisesti, sillä jokainen liike todellakin arvostellaan omanaan!
Ja jotta saat ne parhaat mahdolliset pisteet, keskity treeneissä erityisesti seuraaviin asioihin:
Siirtymät ravin ja käynnin välillä
Kulmien ratsastus
Pituushalkaisija, koko rata leikkaa ja kaarto poikki radan ravissa
Pysähdys käynnistä
Näiden lisäksi on syytä kiinnittää huomiota myös omaan istuntaan ja apujen käyttöön, sillä siisti mutta hevoseen hyvin vaikuttava ratsastus arvostellaan kertoimella kaksi.
Yleisvaikutelmassa kertoimella kaksi arvostellaan ratsastajan istunta ja apujen käyttö, ratsastajan vaikutus hevoseen, ratsastajan ja hevosen harmonia sekä oikeiden teiden seuraaminen.
Kyseessä on ymmärtääkseni helppo D tasoinen ohjelma, joten radalla riittää että hevonen on tasaisella kuolaintuntumalla, varsinaista peräänantoa ohjelmassa ei vaadita. Huolehdi siis että ratsastat hevosta istunnalla ja jalalla kohti tasaista kättä.
Alkuverryttelyn voi pitää melko simppelinä, keskity verryttelyssä siihen että hevonen on herkkä avuillesi, eli sekä siirtyy alaspäin (esimerkiksi ravista käyntiin) pienillä avuilla ja suorittaa myös siirtymät ylöspäin (käynnistä raviin) pienellä pohkeen merkillä. Mikäli tuntuu siltä että hevosesi ei ole ihan kuulolla, älä suinkaan vahvista apuja vaan tee useampia toistoja siirtymillä.
Siirtymien lisäksi verryttelyssä kannattaa ratsastaa huolellisia kulmia mahdollisimman paljon, sen lisäksi että se parantaa itse niitä kulmia, on se mitä parhainta tottelevaisuustreeniä!
Kun olet verrytellyt hevosen hyvin, (ei liian pitkään että paukkuja riittää radallekin!) anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla ja sen jälkeen on aika siirtyä radalle.
Aloita ratsastamalla radalla (tai radan ulkopuolella, riippuen kilpailun
järjestäjän säännöistä) käynnissä tai harjoitusravissa niin kauan
kunnes saat lähtömerkin, sen jälkeen jatka harjoitusravissa radalle.
Tarkista että ohjasi ovat hyvän pituiset, eli riittävän
lyhyet ja käännä hieman ennen L kirjainta hevonen pituushalkaisijalle.
Muista hymyillä!
Kohta 1, L Radalle harjoitusravissa
I Käynnin kautta pysähdys-Tervehdys
Radalle ratsastaessasi huolehdi että hevonen etenee hyvässä ravissa
kohti tuomareita ja on suora. Muista aina olla oman katseesi kanssa
hieman käännöstä edellä, silloin saat tehtyä käännöksen oikeaan aikaan.
Hyvä hetki kääntyä on silloin kun itse olet kirjaimen kohdalla. Pari metriä ennen I kirjainta siirrä hevonen käyntiin, ja valmistele pysähdys siten että hevonen pysähtyy I kirjaimeen. Syy miksi siirtymä käyntiin kannattaa tehdä pari metriä ennen pysähdystä, on se että silloin hevonen ehtii rakentaa käynnin tasapainoiseksi ja rennoksi, josta on mahdollista suorittaa täydellinen pysähdys. Kun hevonen on rauhoittunut
pysähdykseen, siirrä ohjat vasempaan käteen ja laske oikea kätesi
tervehdykseen nyökäten samalla tuomarille. Kerää ohjat takaisin käteen
ja lähtöluvan saatuasi siirrä hevonen käyntiin.
Kohta 2, Käyntiä
C Oikealle, ennen M:ää kevyttä ravia
Jatka siis käyntiä alkutervehdyksen jälkeen ja C kirjaimesta käännä hevonen oikealle. Muista olla omalla katseellasi hieman edellä käännöstä. Ratsasta huolellinen kulma käynnissä ja heti kulman jälkeen, ennen M kirjainta siirrä hevonen raviin ja jatka kevyessä ravissa uraa pitkin.
Kohta 3, RSR Keskiympyrä oikealle
R kirjaimesta käännä hevonen keskiympyrälle oikealle, muista jälleen olla katseen kanssa menossa käännökseen. Huolehdi ympyrällä kääntävän sisäohjan lisäksi myös ulkoavuista, eli tue hevosta ulkopohkeella (hieman satulavyön takana) ja ulko-ohjalla, jotta hevonen ei taivu kaulastaan liikaa ja näin ollen "valu" ympyrän ulkopuolelle. Muista myös ympyrällä olla katseesi kanssa aina puoli kierrosta edellä, jotta hevonen pysyy paremmin ympyrän kaarella.
Kohta 4, EM Koko rata leikkaa,
I:ssä kevennyksen vaihto
Ympyrän jälkeen jatka uraa pitkin kevyessä ravissa, muista ratsastaa huolelliset kulmat lyhyelle sivulle (kokoa ravia hieman ennen kulmaa jotta hevonen ei kaadu kulman läpi, ja muista myös tukea sitä ulkoavuilla kulman läpi) ja E kirjaimesta käännä hevonen lävistäjälle. Pidä katseesi suunnattuna kohti M kirjainta, jotta hevosesi menee suoraan lävistäjää pitkin. Keskellä lävistäjää vaihda kevennys mahdollisimman pehmeästi, jotta hevosen ravin tahti ei häiriinny.
Kohta 5, SRS Keskiympyrä vasemmalle
Lävistäjän jälkeen jatka uraa pitkin, taas lyhyelle sivulle huolelliset kulmat ja S kirjaimesta käännä hevonen keskiympyrälle vasemmalle. Huolehdi taas kääntävän sisäohjan lisäksi myös ulkoavuista ympyrän aikana.
Kohta 6, L Harjoitusravia
Ympyrän jälkeen jatka uraa pitkin kevyessä ravissa, muista huolellinen kulma ennen lyhyttä sivua ja L kirjaimessa istu alas perusistuntaan ja jatka uraa pitkin harjoitusravissa.
Kohta 7, BIH Koko rata leikkaa,
I:ssä 4-6 askelta käyntiä,
harjoitusravia
Lyhyen sivun viimeinen kulma myös huolellisesti ja B kirjaimesta käännä hevonen lävistäjälle. Muista taas suunnata katseesi kohti H kirjainta suoran tien varmistamiseksi. I kirjaimeen suorita siirtymä käyntiin, ja ole tarkkana että hevonen kävelee ainostaan vaaditun määrän askeliä, ja siirrä se riittävän aikaisin taas raviin. Tässä kannattaa jopa vähän ennakoida, laske käyntiaskeleet kolmeen ja siirrä silloin jo hevonen raviin. Näin se on ravissa ennen kuin käyntiaskeleita on tullut liikaa. Toki, jos hevosesi on todella hyvin pohkeen edessä, voit laskea käyntiaskeleet neljään ja suorittaa siirtymän silloin.
Kohta 8, C Käyntiä
Jatkettuasi lävistäjän loppuun harjoitusravissa, tee huolellinen kulma ja C kirjaimessa siirrä hevonen käyntiin. Ole tarkka että hevonen jatkaa heti siirtymästä aktiivista käyntiä eikä "töksähdä" siirtymässä.
Kohta 9, R Pysähdys 4 sek - käyntiä
Jatka uraa pitkin käynnissä, tee huolellinen kulma ja R kirjaimeen suorita pysähdys. Odota rauhassa, istu ryhdikkäänä jotta hevonenkin pysyy ryhdissä. 4 sekunnin jälkeen siirrä hevonen käyntiin ja jatka käynnissä uraa pitkin. Muista ratsastaa kulma huolellisesti.
Kohta 10, L Harjoitusravia
L kirjaimessa siirrä hevonen raviin ja jatka harjoitusravissa uraa pitkin. Ja jälleen huolellinen kulma, hieman kooten ravia jotta käännös on tasapainoinen.
Kohta 11, SR Radan poikki, vasemmalle
S kirjaimesta käännä hevonen radan poikki, huolellinen kulma käännöksessä ja suora tie kohti vastakkaista sivua, ja R kirjaimesta käännä hevonen vasemmalle. Jatka uraa pitkin ravissa muistaen ratsastaa tarkat kulmat!
Kohta 12, H Käyntiä
H kirjaimessa siirrä hevonen käyntiin.
Kohta 13, S Vasemmalle
I Vasemmalle
S kirjaimesta käännä hevonen vasemmalle ja heti I kirjaimesta uusi käännös vasemmalle kohti tuomareita.
Kohta 14, G Pysähdys-Tervehdys
Käyntiä
G kirjaimeen pysähdys, odota pysähdyksessä rauhassa että hevonen jää tasapainoiseen pysähdykseen ja siirrä sen jälkeen ohjat vasempaan käteen ja laske oikea kätesi tervehdykseen. Tervehdyksen jälkeen ota ohjat käteen ja siirrä hevonen käyntiin.
Kohta 15, C Vasemmalle
HIB Radalta vapaassa käynnissä
C kirjaimesta käännä hevonen vasemmalle ja H kirjaimesta käännä hevonen lävistäjälle ja anna sille vapaat ohjat. Pidä huolta että hevonen jatkaa lävistäjän loppuun asti myös vapailla ohjilla, tämä on vielä oma arvostelukohtansa!
Oikein hyviä kisahetkiä kaikille!
Sari
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti