maanantai 13. maaliskuuta 2017

Kuukauden kavaletti; helmikuu

Helmikuun kavalettiharjoituksessa otetaan haltuun kavaletit ratsain käynnissä. Ja kuten huomaatte, helmikuu tuli ja meni mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan!

Ennen kuin lähdetään tekemään varsinaisia harjoituksia, on syytä tarkastaa että hevonen on rento ylittäessään yhtä, yksittäistä kavalettia. Ja tässä kohtaa on syytä muistuttaa, että nyt puhutaan kavaleteista, jotka ovat vähintään 20 cm irti maasta, ei siis maapuomeista.

Aloitetaan siis yhdellä kavaletilla, jota lähestytään käynnissä, pitkällä ohjalla. Hevosen tulisi ainoastaan kävellä aktiivista käyntiä, auta hevosta ääniavulla jos se jää hitaaksi. Kun hevonen on ylittänyt kavaletin, tule se uudelleen samalla tavalla. Nyt hevosen pitäisi jo olla rohkeampi kavaletille tullessaan, eikä se tarvitse ääniapua enää aktiivisen käynnin ylläpitämiseksi.

Kun hevonen on täysin rento ylittäessään yhtä kavalettia, on aika lisätä perään seuraava kavaletti. Hevosen askeleen pituudesta riippuen, toinen kavaletti saa olla n. 80 cm - 1 m päästä ensimmäisestä. Nämäkin kavaletit ylitetään pari kolme kertaa käynnissä, vapaalla ohjalla, tarkkaillen hevosen rentoutta, ja sitä että se malttaa venyttää päätään eteen ja alas.

Ratsastajan istunta pysyy muuten perusistunnassa, mutta kavaletin aikana voit keventää istuntaa sen verran että hevosen selkä saa hieman vapautta. Ei ole kuitenkaan tarkoitus irrottaa itseään satulasta, vaan kevennä istuntaa vain sen verran että sinä itse tunnet sen, kenenkään sivullisen ei tarvitse sitä nähdä!

Jatka rauhassa kavalettien ylitystä vapaalla ohjalla käynnissä niin pitkään että olet päässyt lisäämään jonoon kolmannen, neljännen ja vaikka viidennen ja kuudennenkin puomin. Muista tarkkailla hevosen rentoutta erityisesti siinä vaiheessa kun kavaletteja on enemmän kuin 4, jos hevonen jännittyy, poista yksi kavaletti ja hae rentoutta taas helpommasta tehtävästä.

Kun kavalettijono on suoritettu, anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla ilman kavaletteja. Tämän jälkeen voit verrytellä hevosta kevyessä ravissa, ilman kavaletteja, keskittyen rentoon etenemiseen, apuihin vastaamiseen ja suoruuteen. Kun olet verrytellyt hevosen ravissa, jatketaan kavaletteja käynnissä.

Rakenna neljästä kavaletista n. 80 cm välein linja pitkälle sivulle. Tämä on sekä ratsastajalle että hevoselle helpoin linja, aita toimii yhtenä ohjaavana apuna, eli hevonen jatkaa lähes automaattisesti uraa pitkin myös puomien jälkeen ja ratsastajan ei tarvitse keskittyä niin paljon hevosen ohjaamiseen, vaan hän voi keskittyä itse kavalettien ratsastamiseen ja oman istuntansa parantamiseen.

Ota ohjat tuntumalle mutta jätä ohjaspituus normaalia pidemmäksi, sillä nyt halutaan että hevonen liikkuu pidemmällä kaulalla ja hyödyntää näin ollen koko kroppansa kavaletteja ylittäessään. Lähesty kavaletteja normaalissa käynnissä, pidä huolta että hevonen on pohkeen edessä ja tule suoralla hevosella kavaleteille. Muista keventää istuntaasi aavistuksen, jotta hevosen selkä saa tarvitsemansa vapauden. Jälleen tarkkaile hevosen rentoutta kavalettien aikana, se on kaikista tärkein asia. Niin kauan kuin hevonen pysyy rentona, on kavaleteista hyötyä, jännittyneellä hevosella ei kavaleteille kannata tulla. Kun olet tullut uralla olevat kavaletit molemmista suunnista muutaman kerran, siirrä kavaletteja pari metriä uran sisäpuolelle.

Nyt vaikeustaso nousee sen verran että ratsastajakin joutuu jo ohjaamaan hevosta, ensin että se tulee oikealle linjalle kavaleteille ja niiden jälkeen pitääkseen sen saman linjan pitkän sivun loppuun asti. Ohjaamisesta huolimatta, ole tarkka että pääset rentouttamaan kätesi ennen kavaletteja, hevosen tulee voida luottaa kätesi antamaan tilaan kavaleteilla, muuten alkutunnista rakentamamme luottamus saadaan nopeasti häviämään. Jälleen tule nämä kavaletit muutaman kerran molemmista suunnista, ja sen jälkeen voit antaa hevosen hetken kävellä vapaalla ohjalla.

Nyt siirretään kavaletit keskelle kenttää, pituushalkaisijalle. Edelleen, työskentely kavaleteilla vain rennolla hevosella, nyt ratsastajalla on jälleen kerran hieman enemmän töitä pitääkseen hevosen suorana oikealla linjalla. Muista että ratsastajan katse ei saa jäädä kavaletteihin kiinni niiden ylityksessä, vaan katse on aina seuraavassa tehtävässä.

Myös pituushalkaisijan puomit ylitetään muutaman kerran molemmista suunnista, ja jos hevonen on yhä edelleen rento, lisätään haastetta muuttamalla kavalettien välimatkoja.

Hevosenhan pitäisi ylittää tässä vaiheessa jokainen kavaletti yhtä rennosti, oli se sitten missä kohtaa kenttää tahansa, joten seuraava tehtävä on hyvä testi siitä onko rentous yhä säilynyt.

Muuta ensin ensimmäisen kavaletin väliä siten että se on kaksi kertaa normaali kavaletin väli. Eli jos hevosesi mahtuu 80 cm väleihin, tee nyt ensimmäisen ja toisen kavaletin väliksi 1,6 m. Voit ylittää tämän sarjan kummastakin suunnasta, eli siten että pitkä väli on ensimmäisenä tai viimeisenä. Hevosen tulisi tässä pitkässä välissä ottaa yksi normaali askel ja sen jälkeen taas jatkaa kavalettien ylitystä joka askeleella, askelpituuden ollessa koko ajan sama ja rentoudun tulisi myös säilyä.

Jos kävisi niin että hevonen jännittyisi tästä pidemmästä välistä, tule se vielä kerran ja jos yhä edelleen hevonen jännittyy, palaa hetkeksi ratsastamaan vain kolmea kavalettia eli ota tämä ensimmäinen kavaletti pois. Kun hevosen rentous on saatu palaamaan helpottamalla tehtävää, voidaan taas palata tähän vaikeampaan harjoitukseen. Kun tämä sujuu, voit muutella tässä kavalettisarjalla väleja aika vapaasti, esimerkiksi siten että ensimmäinen ja viimeinen väli on tuplapituudessa ja kaksi keskimmäistä normaali välillä. Myös kaikkien kavalettien välin voi tuplata, näin hevosella tulee kavalettien väliin yksi normaali askel.

Kun olet työskennellyt näiden kaikkien variaatioiden kanssa käynnissä, on hyvä antaa hevosen laukata rauhallista pitkää laukkaa, ole itse kevyessä istunnassa ja anna hevosen venyttää itseään laukassa, loppuverryttelymäisesti. Tämän jälkeen käyntiä vapain ohjin, tämä riittää tältä kerralta. 

Jos jaksat sitkeästi työskennellä näiden erilaisten käyntikavalettien kanssa, ei raviin siirtyminen ole ollenkaan hankalaa, hevosesihan on rento ja kuuliainen niin sileällä kuin kavaleteillakin!

Seuraavassa, maaliskuun kavalettipostauksessa keskityään kavalettien ylittämiseen ravissa!

Hyviä treenejä kaikille!

Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti