lauantai 24. elokuuta 2019

Tuntisuunnitelma; ympyrä- ja volttikahdeksikko

Tällä tunnilla keskitytään työskentelemään pääsääntöisesti ympyrä- ja volttikahdeksikolla, joten tiedossa on paljon taivutuksia ja askeleen pituuden muutoksia.

Alkuverryttelyssä otetaan ensimmäisenä haltuun kulmien ratsastus. Tämä siksi, että kulmien ratsastus on helpoin keino saada hevonen kuuliaiseksi kääntäville avuille. Aloita ensin käynnissä, siten että ratsastat aina huolellisesti kohti kulmaa, mutta pysäytä hevonen kulmassa, ennen kuin olet kääntänyt sitä askeltakaan. Kun hevonen seisoo rauhassa paikallaan, käännä hevonen kulmassa sisäohjan ja ulkopohkeen avulla. Tämä harjoitus lähinnä huolehtii siitä että hevonen odottaa kulmassa ratsastajan kääntäviä apuja, olet varmasti huomannut että tosi usein hevonen kääntyy kulmassa ihan itse, ennen kuin ratsastaja on ehtinyt tehdä elettäkään kulman ratsastamiseksi. Kun hevonen kääntyy näin oma-aloitteisesti, se ei todellakaan tee kulmaa "oikein" vaan menee sieltä mistä aita on matalin, eli luultavasti etupainoisena ja kaatuen hieman sisällepäin.

Kun olet työskennellyt parin kierroksen ajan kulmissa pysähtyen ja kääntyen, kumpaankin suuntaan, otetaan vielä vähän kulmatyöskentelyä. Nyt kävellään kulman läpi, ei siis pysähdytä, mutta kiinnitetään tarkempaa huomiota itse käännökseen. Kun lähestyt kulmaa, lyhennä käyntiä hieman, ja keskity kääntämään hevonen kulmassa käyttäen enemmän ulkoapuja. Eli voit jopa ajatella että ulkoavut hieman "työntävät" hevosen kulman käännökseen, sisäohja ainoastaan vähän asettaa ja näyttää suuntaa mutta itse käännös lähtee ulkoavuista. Näin kääntäen hevosen tuli astua vähän etujaloillaan ristiin. Käännöksen hahmottamista saattaa helpottaa se, että ajattele ratsastavasi kulmat vähän samalla tavalla kuin tekisit takaosankäännökset. Tee tämäkin harjoitus parin kierroksen ajan kumpaankin suuntaan, ja kun olet itse tyytyväinen kulmien ratsastukseen, voit siirtyä verryttelemään hevosta kevyessä ravissa. Tämä kulmassa kääntäminen ja tuo aiempi kulmaan pysähtyminen tuottavat yhdessä allesi apujasi odottavan, tasaisella ulko-ohjan tuntumalla kulkevan tyytyväisen, itsensä kantavan hevosen! Ei hullumpi tunne vai mitä?!

Kun aloitat verryttelyn ravissa, jätä hetkeksi kulmat rauhaan, ja tee kulmien tilalle loivat kaarteet. Tämä tehdään sen takia että annetaan hevoselle ensin riittävästi aikaa vertyä myös ravissa, ennen kuin lähdetään ratsastamaan sille vaikeita tehtäviä, eli tarkkoja kulmia ravissa. Kun hevonen on saanut ravata rennossa, rauhallisessa ravissa (pysyen kuitenkin pohkeen edessä) molempiin kierroksiin, voit ottaa ohjan vähän lyhyemmäksi, ja lähteä työskentelemään tarkkoja kulmia myös ravissa. Tee siten että aina pari metriä ennen kulmaa istu alas perusistuntaan ja kokoa ravia hieman. Varmista että sisäpohkeesi on hevosen kyljen lähellä, mutta ei purista ja vie oma katseesi käännöksen suuntaan. Kulmassa aseta hevosta sisäohjalla, samalla hieman sillä kääntäen ja tue käännöstä ulkopohkeella, joka on omalla paikallaan heti satulavyön takana. Muista säilyttää ulko-ohjan tuki, joka säätelee asetusta. Sisäpohje on satulavyön kohdalla, tarjoten hevoselle tuen jonka ympärille se saa taipua. Ole tarkkana ettei sisäpohje jännity tai siirry liian taakse, sillä se pakottaa hevosen väistämään pohjetta. Jälleen kerran oikein ratsastettu kulma tuntuu siltä kuin hevonen astuu etujaloillaan hieman ristiin, taipuu loivasti kropastaan ja kokoaa itseään hieman nousten aavistuksen ryhdikkäämmäksi. Kulman jälkeen myötää sisäohjasta ja rohkaise hevosta sisäpohkeella taas normaaliin raviin. Tämä lievä eteenratsastus auttaa hevosta myös suoristumaan nopeammin. Ratsasta molempiin suuntiin kulmat ravissa huolellisesti, ja kun hevosesi toimii kulmissa riittävän herkillä avuilla, voit siirtää sen käyntiin ja antaa sille hetkeksi vapaat ohjat.

Välikäynnin jälkeen siirrytään ratsastamaan varsinaista tehtävää, eli kahdeksikkoja. Aloita ratsastamalla ensin käynnissä ympyräkahdeksikkoa siten että ympyrät ovat halkaisijaltaan noin 15 metriä. Ensin tarkista ratsastettava tie, eli ympyröiden pitäisi pysyä joka kierroksella samankokoisena ja hevosen käynnin askeleen tulisi olla pitkää ja matkaavoittavaa. Sisäohja asettaa ja taivuttaa aivan loivasti, ulkopohje huolehtii että takaosa pysyy samalla uralla etuosan kanssa. Kiinnitä erityistä huomiota myös ympyröiden välissä tehtävään suoristukseen ja suunnanmuutokseen, sillä ellei hevosesi suoristu riittävän ajoissa, ei asetus ja taivutus uuteen suuntaan myöskään onnistu ajoissa. Tarvittaessa voit vähän jopa venyttää suoristuksen ratsastamista, älä siis hätäile ympyröiden vaihdon kanssa.

Kun olet saanut homman kuntoon näillä isoilla ympyröillä, työskentele seuraava kahdeksikko pienemmillä ympyröillä, halkaisijaltaan noin 10 metriä, eli volttikahdeksikolla. Pysy koko ajan siis samalla paikalla, mutta muuta ympyröiden kokoa nyt pienemmäksi. Kun työskennellään volttikahdeksikolla, tulee taivutuksen olla hieman jyrkempi ja voit myös koota käyntiä hieman. Nyt istuntasi joutuu siis tekemään hieman enemmän töitä, kootessaan käyntiä, ja sisäohja huolehtii jyrkemmästä taivutuksesta, yhdessä ulkopohkeen kanssa.

Lyhyesti, on siis tarkoitus työskennellä isolla ympyräkahdeksikolla isossa askeleessa ja loivassa taivutuksessa ja pienemmällä, volttikahdeksikolla kootussa askeleessa ja jyrkemmässä taivutuksessa. Käytännössä on vain omasta mielikuvituksesta kiinni miten hyödynnät nämä kahdeksikot ratsastuksessasi, mutta tässä muutama hyväksi havaittu esimerkki:

Työskentele käynnissä ja ravissa siten että ratsasta toinen ympyrä isokokoisena, eli loivalla taivutuksella ja pitkällä askeleella, ja kun vaihdat ympyrää, ratsasta toinen ympyrä pienempänä, jyrkemmällä taivutuksella ja kootummassa askeleessa. Näin saat hevosen vastaamaan apuihisi todella nopeasti ja tehokkaasti, muista vaan olla erittäin huolellinen ympyröiden välisessä suoristuksessa. Varsinkin nyt kun ympyröiden erot ovat suuret, niin taivutuksen kuin kokoamisasteen osalta, on suoristus ja sen aikana tehtävät valmistelut todella tärkeitä. Muista vaihtaa välillä pienen ympyrän paikkaa, jotta tulee tehtyä taivutuksia myös toiseen suuntaan. Eli jos olet aiemmin tehnyt ison ympyrän C päätyyn, ja pienen ympyrän L päätyyn niin muuta välillä niin että teet pienen ympyrän C päätyyn.

Kun siirryt ratsastamaan ympyräkahdeksikkoa laukassa, on siinäkin variaatioita vaikka kuinka paljon. Voit ratsastaa ensin molemmat ympyrät isona, siten että keskellä vaihdat laukan käynnin tai ravin kautta tai jopa suoraan askeleessa. Kun laukanvaihto on kunnossa, eli hevonen vaihtaa nopeasti uuteen laukkaan, voit ratsastaa toisen ympyrän pienempänä, aivan kuten käynnissä ja ravissakin, kootummassa askeleessa.

Kun haluat saada laukan avulla hevosta jumpattua paremmin, tee siten että ratsasta kahdeksikon pieni ympyrä myötälaukassa, ja suuri ympyrä vastalaukassa, eli älä vaihdakaan laukkaa suoristusvaiheessa. Voit käydä lukemassa vinkkejä vastalaukan ratsastamiseen täältä. Vastalaukassa on tärkeää tukea hevosta kevyesti sisäpohkeella ja säilyttää loiva asetus sisäpuolelle, ja istunnan kanssa on tärkeää olla menemässä aina laukan suuntaan, eli jos laukkaat vasemmassa kierroksessa oikeaa laukkaa, ole istuntasi tai jopa tarkemmin rintakehäsi kanssa "menossa" oikealle, näin ollen istuntasi sijoittuu hevosen selässä oikein.

Myös askellajien muutokset volttien tai ympyröiden välissä ovat hyvää harjoitusta, ratsasta toinen iso ympyrä ravissa, keskellä siirrä hevonen käyntiin, ja tee toinen ympyrä pienenä, kootussa käynnissä. Sama juttu toimii tietysti myös laukan avulla, eli voit laukata isoa ympyrää isossa askeleessa ja keskellä siirrä hevonen raviin tai käyntiin, ja työskentele toinen ympyrä pienenä, kootussa askeleessa. Pienen ympyrän jälkeen nosta laukka kootusta askeleesta ja laukkaa taas iso ympyrä loivassa taivutuksessa ja isossa askeleessa.

Ja kuten sanoin, vain mielikuvitus on rajana, voit myös lisätä ympyröiden väliin pysähdyksen ja peruutuksen, jos tuntuu esimerkiksi siltä että työskentelyn aikana hevonen häviää pois avuilta, eli ei vaikka vastaa pidätteisiin riittävän herkästi.

Välillä saattaa myös käydä niin että et ehdi saada taivutusta tai askeleen pituuden muutosta aikaiseksi puolikkaan tai kokonaisen ympyrän aikana, silloin on syytä jatkaa vielä samalla ympyrällä työtä vaikka toinen kierros, ennen kuin vaihdat ympyrää. Pyritään siis aina siihen että jokainen tehtävä tehdään huolella loppuun asti ennen siirtymistä uuteen.

Kun tunnin työskentely tapahtuu pääsääntöisesti ympyröillä, ja vielä varsin paljon työtä vaativilla ympyröillä, on todella tärkeää osata lukea hevosta ja antaa sille riittävän usein lepotaukoja vapaan käynnin muodossa, suoralla uralla. Kun hevonen alkaa vähän painaa kädelle tai jopa nyppiä ohjaa pois käsistäsi, on se usein merkki siitä että hevonen alkaa väsyä, ja silloin on tärkeää antaa sen levätä, vaikka ihan muutaman kierroksenkin ajan.

Kun varsinainen ympyrätyöskentely on saatu tehtyä, loppuverryttele hevonen sekä laukassa kevyessä istunnassa että kevyessä ravissa isolla uralla tai vaikka maastossa, jotta hevonen saa venyttää kroppaansa kunnolla lopussa. Siihen on hyvä lopettaa, loppukäynnit maastossa ja ratsukolla hyvä mieli!!!

Ja koska tämä on ensimmäinen kirjoittamani tuntisuunnitelma pitkiin aikoihin, pyydän teiltä nyt vähän apua, onko teksti edelleen ihan ymmärrettävässä muodossa, vai haluatteko vielä tarkempaa selostusta onnistuaksenne ratsastamaan tämän suunnitelman mukaan? Sitä kummasti kirjoitustaito vähän ruostuu näin pitkän tauon jälkeen, ja varmasti kestää hetken päästä taas normaaliin tekstintuottamiseen takaisin!

Oikein hyviä treenejä kaikille!

Sari




6 kommenttia:

  1. Minä ainakin ymmärsin oikein hyvin. :) Kiitos tästä, lähtee kokeiluun heti seuraavan kerran kun kentälle suuntaan hevoseni kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiitos kiitoksista! Hyvä kuulla että osaan vielä kirjoittaa edes jollain tasolla ymmärrettävää tekstiä, jatketaan tästä!

      Sari

      Poista
  2. Ei kai hevosen normaalisti kuulu astua kulmassa etujaloilla ristiin? Silloinhan kulma on liian jyrkkä verrattuna hevosen kykyyn taipua.

    Vai koskiko tuo etujalkojen ristiinastuminen vain tätä harjoitusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiitos tarkkaavaisuudesta, tuo etujalkojen ristiin astuminen koskee vain tällaista harjoitusta jossa ratsastajalle ja hevoselle opetetaan kulman ratsastus tai kulmia ratsastetaan ennen hevosen kykyä taipua riittävästi. Tässä harjoituksessa (ja tunnin alussa, ennen hevosen vertymistä) olen vielä siinä oletuksessa että hevonen ei taivu niin hyvin kuin kulma vaatii.

      Tilanne siis "normalisoituu" kun hevonen a) vertyy ja b) kykenee taipumaan normaalisti kulman läpi.

      Myöskään normaalisti kulmaa ratsastaessa ei ulkoavut ole käytössä ihan näin vahvoina mitä tässä kulmaharjoituksessa on selostettu, juuri sen takia että hevonen pystyy taipumaan kulmassa.

      Sari

      Poista
  3. Hei!

    Löysin vasta nyt blogisi! Mielenkiintoinen! Minulla on tullut joku kriisi ratsastuksen suhteen. Teininä ja parikymppisenä ratsastin n. 10-15 vuotta säännöllisesti ratsastuskoulussa. Nyt nelikymppisenä ehkä noin 5-10 tuntia vuodessa. Tuntuu etten osaa enää mitään, tai rohkeus on mennyt. Nuorena hyppäsin jopa 60-70 cm esteitä, laukkasin maastossa, menin ilman satulaa ja jalustimia. Nykyään en juuri edes uskalla laukata. Jos hevonen vähänkin meinaa säikähtää jotain rapinaa tai tuulenpuuskaa, jännityn heti ja minua pelottaa (ja silloin hevostakin!).
    Olen "masentunut", en tiedä olenko oikeastaan koskaan osannut oikeasti ratsastaa. Mitä enemmän asiaa ajattelee ja keskittyy (koulu)ratsastuksen yksityiskohtiin, huomaa miten todella vaikeaa ratsastus itseasiassa on! Ratsastuskoulussa hyvällä hevosella pärjään tunnin "näennäisesti" ihan hyvin eri askellajeissa. Mutta hevoset ovat niin rutinoituneita (tämä on tietenkin hyvä ja turvallisuutta lisäävä seikka) ja monet varmaan tottelevat myös ihan ratsastuksen opettajan ääntä kuuntelemalla. En tiedä olenko se minä itse joka itseänäisesti, aktiivisesti itse ratsastaa todella sitä hevosta.

    Luin blogisi kulman ratsastamisesta, todellakin, ratsastuksen opetteleminen virtuaalisesti se vasta vaikeaa onkin :) Minusta tuntuu että maneesissa ja kentällä ura on jo niin urautunut (kaareutunut), että varmaan suurin osan hevosista vaan iloisesti hölkkää kulman läpi eikä ratsastajat pahemmin ajattele asiaa tai "ratsasta" kulmaa, onko se ok? Ehkä se on enemmänkin kaarteen ratsastus, eikä kulman, millaisia apuja siinä pitäisi käyttää? Tälläiset yksityiskohdat sekoittavat ja lannistavat minut :/


    Olen ratsastanut varmaan yli 100 hevosella vuosien kuluessa ratsastuskouluissa ja mietin, olenko koskaan elämässäni osannut tehdä yhtään "tyylipuhdasta" (täydellistä) suoritusta esim. kulman, voltin tai pääty-ympyrän ratsastamisessa, en varmaankaan :/ Mutta ratsastuskoulussahan opetellaan ratsastusta, ei olla olympialaisissa. Joskus minua pelottaa, on tahattomasti liian vahvat tai heikot avut, kun alkaa väsyttää, lihakset väsyy, ei jaksa enää ylläpitää täydellistä istuntaa jne. ja sitten suorituskin on sen mukainen.
    Mutta mitä hevonen tälläisestä tuumii? Se painaa mieltäni.
    "Kärsiikö" hevonen kun ratsastaja, vaikka yritänkin tehdä parhaani, niin olen tosiaan ikuinen oppija/oppilas ratsastuksessa (eikö me kaikki olla? :)), ja joskus/usein suoritukseni hyvästä yrityksestä huolimatta on "vähän sinnepäin", eikä mikään nappisuoritus.

    Nuorena sitä vaan "paineli menemään", ihan ratsastuksen ilosta. Aikuisena vaadin ehkä enemmän itseltäni ja keskityn yksityiskohtiin, ja se jotenkin tuntuu vieneen itsevarmuuteni. Ymmärrän, ettei ratsastustunneillakaan opettaja ehdi valvoa jokaista yksityiskohtaa, kun tunnilla on monta muutakin ratsastajaa. Nykyään myös jännityn, hermoilen ja pelkään helposti enemmän, jolloin en pysty oppimaan/omaksumaan yhtään mitään. Etenkin jos hevonen on uusi tai vieraampi minulle. Jos kyseessä on tuttu ja "pomminvarma" hevonen, kaikki sujuu jo paremmin. Onko ok mennä aina samalla hevosella? Miten tulisin paremmaksi ja rohkeammaksi ratsastajaksi? Millaisiin asioihin minun kannattaisi keskittyä, näin ensialkuun? Fyysinen kuntoni on muuten hyvä, sillä harrastan aika paljon muuta liikuntaa. Hämmästyin, kun olen jopa saanut kehuja ratsastuksenopettajalta istunnastani, siitäkin huolimatta että ratsastan niin harvoin nykyään! Ehkä pilateksen ja joogan ansiosta minulla on kuitenkin melko hyvä kehonhallinta.
    Tässä nyt vaan ajatuksia ja kysymyksiä joita halusin jakaa :)

    VastaaPoista
  4. Harmmi, ettet taida enää päivittää tätä mainiota blogia, mutta halusin näin jälkijunassa kiittää ajatuksia herättävistä jutuista, joista on ollut paljon apua aikuiselle aloittelijaratsastajalle.

    VastaaPoista