Tällä tunnilla keskitytään erityisesti pohkeenväistöihin sekä käynnissä että ravissa kuten myös laukkatyöskentelyyn.
Alkukäyntien jälkeen ota ohjat tuntumalle, ja aloitetaan tarkistamalla että hevonen todellakin kulkee suorana, juuri sinun haluamallasi uralla. Aloita ratsastus siirtymällä pois uralta, eli kentän aita ei toimi ylimääräisenä ulkoapuna, vaan joudut ihan itse kokoajan pitämään omilla ulkoavuillasi huolta että hevonen pysyy suorana. Kun olet ratsastanut muutaman kierroksen molempiin suuntiin käynnissä, ja hevonen pysyy haluamallasi uralla pienillä avuilla, siirrytään työskentelemään pituushalkaisijalle.
Käänny aina lyhyen sivun keskeltä pituushalkaisijalle, ja keskity ainoastaan suoruuteen, käynnin aktiiviseen poljentaan ja siihen että tunnet oman istuntasi olevan suora. Käännä pituushalkaisijan jälkeen joka toinen kerta oikealle ja joka toinen vasemmalle, näin saat tehokkaasti ratsastettua hevosen molemmissa kierroksissa. Kun pituushalkaisija on hallussa, voit siirtyä raviin ja jatkaa verryttelyä kevyessä ravissa. Aloita ensin ratsastamalla koko kenttää ympäri, mutta edelleen uran sisäpuolella. Lisää tässä kohtaa verryttelyynn isot voltit molempien pitkien sivujen keskelle. Ole tarkka että voltin jälkeen palaat samalle linjalle kuin sitä aloittaessasi, eli pysytään edelleen siellä uran sisäpuolella! Työskentele näin molempiin suuntiin ja sen jälkeen toista sama pituushalkaisijaharjoitus myös kevyessä ravissa. Suora, aktiivisesti liikkuva hevonen läpi koko pituushalkaisijan, ja joka toinen kerta käännös vasemmalle ja joka toinen oikealle. Muista, älä jää katselemaan hevosen niskaa tai korvia, silloin oma ryhtisi huononee, hevosen eteenpäinpyrkimys heikkenee ja joudutte pois suoralta linjalta. Kun pituushalkaisija on kevyessä ravissakin hallussa, on aika antaa hevosen levätä hetki vapaalla ohjalla kävellen.
Lepohetken jälkeen ota ohjat tuntumalle ja jatketaan pohkeenväistöä käynnissä. Ratsasta pitkää sivua (nyt voidaan olla ihan uralla!) käynnissä ja pitkän sivun puolen välin kohdalla siirrä hevosen takaosa uran sisäpuolelle ja jatka siitä pohkeenväistöä siten että hevosen etuosa pysyy uralla, ja takaosa uran sisäpuolella. Jos olet vasemmassa kierroksessa, oikea pohje huolehtii ensin että että takaosa siirtyy hieman vasemmalle, molemmat ohjat (mutta varsinkin vasen) varmistaa että hevosen etuosa ei karkaa myöskin uran sisäpuolelle ja tästä jatkat oikean pohkeen ja vasemman ohjan vuorovaikutuksilla niin kauan kuin haluat hevosesi pohjetta väistävän. Tässä harjoituksessa väistöaskeleiden laajuus tai näyttävyys ei ole pääasia, vaan tärkeää on että hallitset ohjilla hevosen etuosan pysymään uralla ja väistävällä pohkeella saat aikaiseksi väistöaskeleet, pienet mutta rytmikkäät! Lopeta väistö ennen kulmaa, siirrä väistävä pohje omalle paikalleen ja kevennä ohjasotteet ja aktivoi käyntiä vaikka pienellä ääniavuilla, hevosen pitäisi suoristua "itsestään" kun väistävät avut lakkaavat vaikuttamasta. Ratsasta kulmaan kulmankatkaisu, ja kun palaat kulmankatkaisusta takaisin samalle pitkälle sivulle, toista sama harjoitus oikeassa kierroksessa. Väistöaskelia ei siis tule yhtäjaksoisesti kovinkaan montaa, mutta näin ratsastaen saat lyhyessä ajassa ratsastettua hyviä, lyhyitä väistöpätkiä kumpaankin suuntaan! Toista tämä harjoitus maksimissaan kolme kertaa, sen jälkeen anna hevosen levätä hetki ja voit ratsastaa saman harjoituksen ravissa. Pidä ravin tempo rauhallisena, askeleet lyhyinä jotta varmasti ehdit itse ratsastaa jokaisen askeleen, eikä hevonen lähde ennakoimaan tehtävää. Taas maksimitoisto kolme kertaa, ja hevoselle hetken lepoa.
Tämän jälkeen siirrytään käynnissä pituushalkaisijalle, käännöksen, suoristuksen ja käynnin aktivoimisen jälkeen lähde ratsastamaan pohkeenväistöä kohti uraa. Aloita vaikka taas vasemmassa kierroksessa, eli pituushalkaisijalta lähdet väistämään oikealle, vasen pohje väistää, oikea ohja ottaa askeleet vastaan ja pitää hevosen suorana. Jos hevonen kiihdyttää vauhtia, eikä näin ollen väistä pohjettasi kunnolla, pidätä vähän reilummin oikealla ohjalla, kunnes saat hevosen taas kuulolle. Tee ensimmäinen väistö loivana, siten että palaat väistöstä uralle juuri ennen kulmaa. Heti viimeisen väistöaskeleen jälkeen nosta harjoituslaukka ja jatka laukassa uraa pitkin. Tee seuraavan pitkän sivun keskelle iso voltti laukassa (muista lyhentää sisäohjaa käännöksessä ettei sisäohja vahingossa lukitse hevosen liikettä, ja pidä sisäpohkeella huolta että laukka säilyy aktiivisena koko ajan) ja voltin jälkeen siirrä hevonen ensin raviin ja sen jälkeen käyntiin. Käynnissä hevosen pitää olla ennen pitkän sivun loppua, sillä lyhyeltä sivulta käännytään taas pituushalkaisijalle ja toistetaan väistö uralle ja laukannosto heti väistön jälkeen. Toista sama harjoitus samassa kierroksessa maksimissaan kolme kertaa, sen jälkeen anna hevosen levätä hetki ennen kuin teet saman harjoituksen toiseen suuntaan. Pidemmälle ehtineet ratsukot voivat vaikeuttaa harjoitusta vaihtelemalla väistön jyrkkyyttä, eli tuo väistö lähemmäs pitkän sivun puoliväliä. Laukannosto on hyvä indikaattori väistön onnistumiselle, sillä jos laukannosto ei ole täsmällinen, ei hevonen ole herkistynyt sisäpohkeelle riittävästi.
Kun väistöharjoitus on tehty käynnissä hyvien laukkapätkien kera, on vielä aikaa tehdä se harjoitusravissa! Tehtävä on hevoselle vähän helpompi kuin käynnissä, mutta usein ratsastajalle vähän vaikeampi sillä apujen pitää seurata toinen toistaan nopeammin. Muuta muutosta harjoitukseen ei tule kuin se että laukkavoltin jälkeen siirryt raviin ja jatkat siitä suoraan uudelle pituushalkaisijalle. Toistoja pari-kolme molempiin suuntiin, ja sitten onkin jo aika verrytellä hevonen kevyessä ravissa ja antaa sen kävellä vapaalla ohjalla riittävän pitkän aikaa.
Tällä tunnilla erityistä huomiota saivat ratsastajan kädet ja riittävän lyhyt ohja, sillä tässä oli todella tärkeää että ratsastaja hallitsee ohjillaan hevosen etuosaa! Ei pohkeetkaan jääneet huomiotta, sekä väistössä että laukan säilyttämisessa sisäpohje oli todella tärkeässä asemassa!
Voisin kuvitella että tämän jälkeen ainakin toisella teistä on jopa vähän hiki!
Kumpi teillä hikoili enemmän, ratsu vai ratsastaja?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti