Herkästi kuumuvan hevosen ratsastus koetaan usein todella haastavaksi, sillä ratsastajalle jää tunne että hän joutuu jatkuvasti pidättämään hevosta joka luonnollisesti tästä jännittyy eikä tämä tilanne auta kyllä ratsastajaakaan rentoutumaan.
Kuulostaa ihan noidankehältä, ja siihen se helposti meneekin, ellei ratsastaja ota heti alusta asti hevosta ihan normaalisti ohjan ja pohkeen väliin.
Ennen tuntisuunnitelman alkua kehotan sinua lukemaan ohjeita herkän hevosen ratsastukseen täältä.
Kun olet sisäistänyt tämän asian, voidaan aloittaa varsinainen tunti!
Alkuverryttely (siis vapaan käynnin jälkeen) ratsastetaan ensin vähän normaalia pidemmällä ohjalla, kuitenkin pitäen huolta että hevonen on tuntumalla koko ajan. Heti jos hevonen painuu vähänkään kuolaimen taakse, rohkaise sitä kevyellä pohkeella aktiivisempaan käyntiin ja pidä samalla huolta että kätesi pysyy rentona ja hevonen uskaltaa tukeutua siihen.
Aloita työskentely käynnissä ratsastaen mahdollisimman usein suuntaa vaihdellen, vältä pelkkää uralla ratsastamista vaan käytä uran sisäpuolta, kääntele hevosta isoille ympyröille ja ota alkuverryttelyyn mukaan myös kaarevat urat, eri kokoisilla kaarilla. Tärkeintä tässä alun käyntiharjoituksessa on välttää samojen asioiden toisto samoissa kohdissa, sekä pitää hevonen mieli keskittyneenä juuri näiden usein toistuvien suunnanmuutosten avulla. Jos hevonen jostain syystä kiirehtii apujesi edelle, vältä ohjalla jarruttamista, käytä sen sijaan hyväksi istuntaa ja rauhoittavaa ääniapua.
Tässä välissä anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla.
Kun hevonen on käynnissä pehmeä ja odottaa apujasi, siirry ratsastamaan samanlaista harjoitusta kevyessä ravissa. Pidä edelleen ohja vähän normaalia pidempänä, tuntuma kuitenkin säilyttäen. Ja jälleen paljon erikokoisia kaarteita ja ympyröitä, mutta pidä ne riittävän isoina, ettei hevonen joudu liian jyrkkien käännösten myötä huonoon tasapainoon joka saa sen turhaan kiirehtimään ja jännittymään. Lisää nyt temponmuutokset mukaan alkuverryttelyyn, siten että aina suorilla hidastat ravin tempoa hidastamalla omaa kevennystäsi ja ikäänkuin vaatimalla hevosta mukauttamaan oman temponsa sinun kevennykseesi sopivaksi. Ympyröillä ja kaarilla tempo saa palautua taas normaaliksi. Kun hevonen on kuuliainen ravissa, anna sen kävellä hetki vapaalla ohjalla.
Aloita varsinainen työskentely käynnissä, ratsastamalla pitkällä sivulla avotaivutuksessa uran puoleen väliin asti. Käännä suoraan avosta voltille, ja heti voltilta uralle palattuasi siirrä hevonen raviin ja jatka pitkäsivu loppuun harjoitusravissa, ja ennen kulmaa käännä hevonen uudestaan voltille. Voltin aikana siirrä hevonen käyntiin.
Kävele lyhyttä sivua, ja pysäytä hevonen kerran lyhyen sivun aikana. Pyydä että hevonen jää paikalleen seisomaan rauhassa, kätesi tarjoamaan tasaiseen tukeen. Kiireisellä hevosella on tärkeää että paikallaan seisominen ei kestä kovin kauaa, pääasia että hevonen pysähtyy hyvässä tasapainossa, ja odottaa sinun eteenpäinvievää apuasi hetken. Tee toisellakin pitkällä sivulla sama avotaivutusharjoitus. Toista harjoitus parin kierroksen ajan, siten että saat hevosen pysymään rauhallisena kaikissa harjoituksen kohdissa, ja sen jälkeen vaihda suuntaa ja tee sama harjoitus toiseen suuntaan. Tämän jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla.
Laukkatyöskentelyssä tulee ottaa huomioon rauhalliset siirtymät, sekä laukan valmistelu siten että hevonen todellakin malttaa odottaa laukan merkiksi annettavaa apua. Laukasta raviin siirryttäessä suosittelen käyttämään käännöstä voltille, jotta ohjasta pidättämistä tulee tehtyä mahdollisimman vähän. Siirrä hevonen keskiympyrälle, jossa etenet käynnissä. Ympyrän avoimella sivulla, siirrä hevosen takaosa vähän ympyrän ulkopuolelle ja väistätä hevosta muutama askel käynnissä. Pyri pitämään etuosa ympyrällä, loivasti väistäen ja takaosa siis väistää vähän ympyräuran ulkopuolella. Tällä tavoin valmistelet hevosta laukannostossa tarvittaviin apuihin, eli ulko-ohjaan ja sisäpohkeeseen. Muutaman askeleen väistön jälkeen siirrä sisäpohje omalle paikalleen, suorista hevonen ympyräuralle ja siirrä hevonen raviin. Mahdollisimman nopeasti ravisiirtymän jälkeen nosta harjoituslaukka ja jatka kierroksen verran laukassa ympyrällä. Jos laukka on hallinnassa, jatka laukassa suoralle uralle, ja kun laukka on hyvässä kontrollissa myös suoralla uralla, siirrä hevonen raviin, mutta heti kun hevonen on siirtynyt raviin, käännä se rauhallisesti voltille. Voltti itsessään toimii tällöin eräänlaisena jarruna, et siis joudu aktiivisesti pidättämään ohjalla ja hevonen pysyy rennompana. Ravista siirry taas käyntiin ja jatka uudestaan keskiympyrälle jossa teet saman harjoituksen uudestaan. Voit myös nostaa laukan suoraan käynnistä väistöharjoituksen jälkeen, mutta ole tarkkana ettei hevonen ala ennakoimaan seuraavilla kerroilla nostoa. Jos näin uhkaa käydä, suorita taas ravisiirtymä ennen seuraavaa laukannostoa. Jos edelleen hevonen kuumenee ravissa, ikäänkuin odottaen laukannostoa, siirrä se ympyrällä uudestaan käyntiin, toista väistöharjoitus ja niin edelleen.
Tee harjoitus ensin toisessa suunnassa, ja ennen kuin vaihdat suuntaa, anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla. Vasta sen jälkeen voit tehdä harjoituksen uudestaan, toisessa suunnassa. Kun laukkatyöskentely on tehty, on aika verrytellä hevonen kevyessä ravissa. Tarjoa hevoselle vähän pidempi ohja myös loppuverryttelyssä, samalla tavoin kuin alussa, ja hae raviin rentoutta erityisesti huolehtimalla tempon rauhallisuudesta omalla istunnallasi ja ääniavuillasi, eli käytä mahdollisimman vähän pidättävää ohjaa!
Kaiken kaikkiaan herkästi kuumuvan hevosen ratsastuksessa pitää muistaa muutama tärkeä asia:
- tarjoa hevoselle koko ajan tasainen tuntuma sekä ohjalla että pohkeella.
- vältä vahvoja pidätteitä pelkällä kädellä, hyödynnä istunta, ääniapu ja tarvittaessa pehmeä käännös esimerkiksi voltille.
- varo tekemistä harjoituksia joka kierroksella samassa paikassa, sillä hevonen oppii herkästi ennakoimaan harjoituksia ja tästä syystä johtuen kuumenee ylikierroksille.
- siirtymien ratsastus on erityisen tervetullut tapa saada herkästi kuumuva hevonen avuille, mutta muista tässäkin pitää huolta että siirtymät tulee ratsastettua laadukkaasti, hyvästä askeleesta hyvään askeleeseen!
- mitä useammin annat hevosen kävellä vapaalla ohjalla, sitä rennompi siitä tulee. Herkästi kuumuva hevonen jännittyy erityisesti niskastaan, ja mitä pidempään se joutuu itseään kannattelemaan, sitä kipeämmäksi sen lihakset tulevat ja rentouttahan ei tämmöisestä paketista löydy sitten yhtään millään! Jo puoli kierrosta pitkällä ohjalla auttaa teitä kummasti!
Usein herkästi kuumuvalle hevoselle laitetaan automaattisesti suuhun vähän monimutkaisempi kuolain kuin oikeasti tarvittaisiinkaan, tämä ei kuitenkaan ole suotavaa. Mikäli suussa on vahva kuolain, ja hevonen on jo entisestään jännittynyt, tulee jännitys kuolaimesta johtuen entistä vahvemmaksi ja tie kohti rentoutta on vieläkin pidempi. Siirtymillä ja huolellisesti ratsastetuilla harjoituksilla saat hevosesi aivan varmasti avuille, muista vaan pysyä itse tyynen rauhallisena, niinkuin aina hevosten kanssa touhutessa!
Hyviä treenejä kaikille kuumakalleille!
Tästä blogista löydät eri tasoisia ratsastusharjoituksia sekä ratsastuskoulun tunneille että itsenäiseen työskentelyyn. Toivon että näistä on apua mahdollisimman monelle hevosten parissa elämästään nauttivalle! Ratsastuksen tavoite, olkoon se meidän jokaisen itse asetettavissa! Nautitaan matkasta kohti tavoitteita yhdessä ystävämme hevosen kanssa.
maanantai 2. maaliskuuta 2015
Tuntisuunnitelma herkästi kuumuvalle hevoselle
Tunnisteet:
alkuverryttely,
avotaivutus,
harjoitusravi,
herkästi kuumuva hevonen,
keskiympyrä,
kevyt ravi,
kiemuraura,
laukannosto,
pohkeenväistö,
pysähdys,
tuntisuunnitelma,
voltti,
ympyrällä ratsastus
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hei! Oon käyttäny siun monia vinkkejä ratsastaessa, osa on jopa toiminut :D Mulla on silti iso ongelma hevosen kanssa ketä vuokraan. Se ei vaan yksinkertaisesti kuuntele, vaan tekee mitä huvittaa. Pysähdykset on todella vaikeita sen kanssa. Yritän olla kärsivällinen ja olla vetämästä suusta liikaa, mutta ei. Se alkaa steppailemaan, peruuttamaan tai yrittää tipuuttaa minut alas selästä nojailemalla maneesin seinään. Jos se pysähtyy, kehun hevosta paljon, teen voltteja ja parin kierroksen jälkeen yritän uudestaan. Hieman isompi ongelma on laukan kanssa. Se alkaa todella herkästi ryöstämään ja sitten mennäänkin kiitolaukkaa ympäri maneesia... Se saa jotenkin kuolaimen niin, että pää ei liikahda mihinkään jos vedän ohjasta. Istunnan tai rauhoittelut voi unohtaa, se pysähtyy aina 5-10 minuutin päästä kun väsyy. Esteiden välissä on sama, se lähtee viemään eikä jarruja löydy. Pohkeita vuokraponini ei kanssa kuuntele, varsinkaan oikeaa sisäpohjetta. Olen tehnyt tämän hevosen kanssa paljon laukan nostoja ja kaikenlaisia tehtäviä. Toivon, että voisit auttaa, koska en pysty kehittymään, jos jään jumittamaan näiden asioiden opettelemiseen. Uusia hyviä vuokraponeja on todella vaikea löytää, joten sen takia en voi vaihtaa. Suurin osa vioista on varmasti minussa, heppa ei varmasti ymmärrä mitä tarkotan. Anteeksi vaiva, vastaisithan mahdollisimman pian? :)
VastaaPoistaKiva kuulla että edes jostain harjoituksista on ollut teille apua! Näin virtuaalisesti on aika hankala antaa juuri teille sopivia vinkkejä, sillä ratsukkoa näkemättä voin antaa ainoastaan suuntaa-antavia ohjeita. Yleensä mainitsemasi isommat ongelmat johtuvat ihan perusasioista. Onko hevonen suora, istutko itse suorassa, onko ohjan pituus sopiva (ei liian pitkä) onko hevosella sopivat varusteet (lähinnä kuolaimet ja satula), onko hevonen terve, jne... Yritän kuitenkin antaa muutamia apuja, josko näistä olisi edes pieni helpotus teille:
PoistaPysähdyksissä olet toiminut ihan oikein, mutta jatkaisin seuraavaksi niin että ota pysähdykset muualla kuin uralla, ettei hevonen pääse "nojaamaan" maneesin seiniin. Pidä pysähdysten kesto todella lyhyenä, ole ensiksi tyytyväinen siihen että hevonen pysähtyy, ja seisoo vaikka pari hassua sekuntia paikallaan. Älä suotta taputtele hevosta, vaan pidä ohjat tuntumalla myös pysähdyksessä, mutta käsi vaan on vähän kevyempi pysähdyksen aikana. Muista myös pitää pohkeet lähellä koko ajan, jotta hevonen tuntee kätesi ja jalkasi koko ajan. Steppailu tai peruuttelu ei tässä vaiheessa haittaa, älä siis rankaise niistä vaan ota rauhassa uusia pysähdyksiä!
Laukassa kannattaa tehdä niin että nosta laukka pitkänsivun puolesta välistä ja käännä se voltille heti pitkän sivun lopussa, eli lähestulkoon heti laukannoston jälkeen! Pyri siihen että et joutuisi pidättämään molemmilla ohjilla laukkaa hirveästi, vaan voltti ja siinä erityisesti kääntävä sisäohja toimisi eräänlaisena jarruna. Voltilla laukka vähän rauhoittuu, joten kierroksen tai parin jälkeen voit siirtää hevosen taas raviin ja käyntiin ja nostaa laukan taas seuraavan pitkänsivun keskellä ja tee sama volttiharjoitus. Muista tehdä aika reilun kokoinen voltti jotta hevonen säilyy tasapainossa!
Samaa volttia kannattaa käyttää esteen jälkeen, jotta hevosesi ei lähde juoksemaan pidättävää kättäsi vasten.
Kannattaa pyytää jotain tarkistamaan heittääkö hevosesi kielen kuolaimen päälle, kuulostaisi vähän siltä että niin tekee.
Tämä on harmillisen vaikeaa neuvoa näin etänä, mutta kokeile näitä harjoituksia! Jos asuisit Varsinais-Suomessa, tulisin varsin mielelläni sinua kädestä pitäen opettamaan, mutta voisiko olla nini hyvä tuuri että oltaisiin samalla kartalla?!
On myös vaikeaa kertoa kaikkea näin virtuaalisesti :D Vuokraponini kävelee yleensä pää vinossa, jota olen yrittänyt todella monin keinoin korjata. Ohjat pyrin pitämään sopivan tiukkoina, ja ne yleensä onkin, koska poni saattaa säikähtää pientäkin ääntä. Istunnastani en tiedä, kukaan ei siitä ole minulle mitään sanonut.
PoistaKoitampa ensi viikolla ratsastaessa noita vinkkejä! :) Pitää pyytää valmentajaani katsomaan, kun hän pääsee. Kiitos todella paljon. Valitettavasti asun Pohjois-Karjalassa :(
Nyt kun mainitsit tuosta pää vinossa kävelemisestä, kehottaisin tutkituttamaan ponin suun hammaspiikkien varalta. Jos suussa on hammaspiikkien aiheuttamaa arkuutta, on mainitsemasi ryöstämiset ja kuolaimeen puremiset varsin tavallisia oireita.
PoistaJos hampaat on kunnossa, kannattaa tarkastaa kuolaimen sopivuus. Monilla hevosilla on varsin matala kitalaki, johon nivelkuolain ei oikein mahdu. Näillä kolmipala on armollisempi vaihtoehto.Myös turparemmin kireys kannattaa tarkistaa, tai siis löysätä!
Olisi kiva jos jossain vaiheessa palailet vielä kertomaan miten pääsette etenemään!
Sari
Hei!
VastaaPoistaSattumalta löysin blogisi ja olen todella onnellinen! Olen aikuisiällä ratsastuksen aloittanut "tätiratsastaja". Muutamia vuosia eri paikoissa tunneilla käynyt ja lempivalmentajani muuttaessa kauas, lopulta päädyin hevosenomistajaksi. Syksyllä kotiin muutti kaksi hevosta ja tyttären (10v) kanssa harrastetaan yhdessä. Vielä kentän puuttuessa ollaan hyvin rennosti puuhailtu, mutta toivottavasti keväällä saamme kentän valmiiksi. Hevosemme ovat aivan eri tasoiset: 26v virkeä opetusmestari eläkeläistamma (kaikki paitsi hyppääminen käy - hevosen ehdoilla toki) sekä 6v puskaratsun tasoinen pikkuinen, mutta "raskasrakenteinen" lv-tamma (ranskalaista sukua).
Täältä löytyi mukavasti vinkkejä ja tukea omaan harjoitteluun. Tulen varmasti kahlaamaan kaiken lävitse ajan kanssa. Tyylisi kirjoittaa ja neuvoa, on todella mieluisa (muistuttaa lempparivalkkuni tapaa selittää minulle kaikki perinpohjin). Saako sinuun ottaa yhteyttä, jos ja kun kädestäpitäen-opetus tulee ajankohtaisesti? Asun Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajalla. Alustavasti olen kyllä jo erään tuttavan kanssa sopinut, että tulisi ehkä tunteja pitämään, mutta harkitsen vielä eri vaihtoehtoja.
Moikka!
PoistaMukava kuulla että olet mukana ja kiitos ihanasta kommentistasi! Mukavan kuuloiset ratsut teillä, ihanaa että vanhoilla päivilläänkin oleva mestari on menossa mukana!
Jos nyt yhtään saa suositella niin kannattaa todellakin lukea postaukset alusta alkaen järjestyksessä, silloin saat varmasti parhaan tarttumapinnan tavalleni opettaa. Rento, jämpti ja oikeudenmukainen kuvailisivat minua ja opetustapaani varmasti parhaiten. Ja aina hevosen hyvinvointi edellä!
Ota ihmeessä yhteyttä jos haluat apua ihan livenä! Laita vaikka sähköpostia vasenkarisari@gmail.com tai Googlen kautta, vaihdetaan sit vaikka puhelinnumeroita!
Vielä kerran, tervetuloa mukaan!
Sari
Heippa!
PoistaJuu, alusta aloitin - helpompi pysyä kärryillä. Aloitin ratsastuksen isossa ratsastuskoulussa (6v sitten?) syksyllä ja keväällä suoritimme helpoimman kouluradan. Kesällä kävin muualla, kun "tätiryhmämme" jäi katkolle. Ja siitä sitten mutkien kautta päädyin istuntapainotteisen opettajan oppiin ja kertaheitolla meni kaikki ajatukset uusiksi. Opettajan muutettua pois - kävin harrastetallilla, jossa painotus oli myös CR sekä klassinen. Kuitenkin tuntuu, että alkeissa ollaan edelleen ;) Aina voi kehittyä ja parantaa.
Nyt, kun on suhteellisen uusi tilanne edessä - eikä yhtäkkiä olekaan ketään, joka huutelee mitä pitää tehdä, niin välillä on eksynyt olo. Olen päättänyt, että edetään rauhassa ja kiirehtimättä nuoremman tamman kanssa. Vanhemman tamman kanssa pystyn sitten itse harjoittelemaan ja opettelemaan uusia asioita.
Kiitos sähköpostiosoitteesta! Asia ei ihan ole ajankohtainen vielä (yritän kiireisesti saada kentän meille). Halutessasi voit laittaa minulle viestiä: tuire.lindroos@gmail.com , että minkälaista korvausta matkakuluista sekä tunneista olet ottanut :)