tiistai 24. maaliskuuta 2015

Tuntisuunnitelma; vastalaukan nosto ja vaihto myötälaukkaan

Tällä tunnilla otetaan haltuun vastalaukan nosto, käyttäen apuna volttia sekä tehdään nopean siirtymän avulla mahdollisimman vaivaton vaihto myötälaukkaan.
Huomasittehan että en käyttänyt termiä "laukanvaihto", vaan vaihto myötälaukkaan. Se kuulostaa siten niin paljon helpommalta, eikä tässä nyt haetakaan vaihtoa askeleessa, vaan juuri nopeaa siirtymää apuna uuteen laukkaan.

Ennen harjoituksen alkua kannattaa käydä lukemassa (ja tietty treenaamassa!) täältä ajatuksia myötä- ja vastalaukan ratsastamisesta.

Aloitetaan tunti luonnollisesti riittävän pitkällä käyntipätkällä, ja kun olet ottanut ohjat tuntumalle, aloita työskentely käynnissä. Ratsasta muuten uraa pitkin, mutta pitkien sivujen keskeltä käännä hevonen keskiympyrälle. Tarkasta ympyrällä että hevonen rentoutuu sisäsuupielestään, taipuu hieman säilyttäen silti aktiivisen käynnin. Kun olet palaamassa keskiympyrältä uralle, ratsasta viimeiset askeleet uraa kohti pohkeenväistössä. Näissä väistöaskelissa ota hevonen vähän suoremmaksi mitä se oli ympyrällä, eli tue kummallakin ohjalla, tarvittaessa ulko-ohja pidättää/tukee hevosta väistöissä. Työskentele tällä tavalla muutaman kierroksen ajan kumpaankin suuntaan, ja anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla sen jälkeen.

Seuraavaksi työskennellään ravissa, samanlaisella harjoituksella. Pitkien sivujen keskeltä keskiympyrälle, istu ympyrän ajan harjoitusravissa, muuten edetään keventäen. Taas palatessasi uralle ympyrältä, väistätä hevonen muutaman askeleen ajan. Tämäkin muutaman kerran kumpaankin suuntaan ja sen jälkeen voit laukata rentoa laukkaa molempiin suuntiin kevyessä istunnassa, jotta hevonen varmasti "aukeaa" lihaksistostaan. Tämän jälkeen hetki lepoa, teille molemmille!

Varsinainen laukkaharjoitus voidaan aloittaa vasemmassa kierroksessa. Ratsasta käynnissä L-kirjaimesta pituushalkaisijalle, ja käännä hevonen voltille vasemmalle. Voltin aikana valmistele hevosta vasemman laukan nostoon, eli tarkista että hevonen on kuuliainen vasemmalle pohkeelle ja rento vasemmasta suupielestä. Nosta vasen laukka voltin loppuvaiheessa, siten että pituushalkaisijalla olet laukassa. Jatka vasemmassa laukassa loivasti kohti pitkää sivua S ja H kirjaimen väliin, (vaihdat siis suuntaa ja nyt etenet oikeassa kierroksessa) ja uralle päästyäsi pidätä hevosta aavistuksen voimakkaammin vasemmalla ohjalla, siten että se siirtyy raviin. Vasen ohja jää vähän vaikuttavammaksi, jotta saat siitä uuden laukan nostoa tukevan avun. Sitten vaan siirrät oikean pohkeen satulavyön eteen, ja annat pohkeella ja sisäistuinluulla merkin oikean laukan nostoon. Laukkaa oikeassa laukassa lyhyt sivu, ja seuraavan pitkän sivun alussa, M kirjaimen kohdalla ratsasta oikeassa laukassa voltti. Voltin jälkeen siirrä hevonen ravin kautta käyntiin ja vaihda suuntaa, ja voit tehdä harjoituksen uudelleen!

Loiva vastalaukkakaari tässä tulee siis voltin jälkeen ratsastaessasi kohti uraa, mitä lähemmäs H kirjainta kohti suuntaat, sitä loivempi vastalaukkakaari on. Jos olette hevosesi kanssa hyvässä tasapainossa, voit tuoda hevosen vastalaukassa jo vaikka S kirjaimen kohdalle, jolloin kaari on jo paljon jyrkempi. Tästä pääset jatkamaan uraa pitkin vastalaukassa, ennen vaihtamista myötälaukkaan. Tee kuitenkin vaihto viimeistään H kirjaimen kohdalla, ettet joudu ratsastamaan kulman läpi vastalaukassa. Vasemmasta laukasta nopea siirtymä raviin vaatii aavistuksen voimakkaamman vasemman ohjan, joka yhdessä istunta- ja ääniapujen kanssa pidättää hevosen raviin. Jos ravi uhkaa lähteä matalaksi ja vahvaksi, pidätä vähän voimakkaammin vasemmalla ohjalla, (voit vaikka aavistuksen korottaa vasenta kättä samalla) saat ravin taas haltuun ja valmiuden lähteä uuteen laukkaan. Tästä kontrolloidusta, mutta lyhyestä ravista sinun ei tarvitse kuin siirtää sisäpohje satulavyön eteen ja antaa sillä merkki. Ulkopohje on ihan aavistuksen satulavyön takana, lähellä hevosta mutta passiivinen. Älä siis siirrä ulkopohjetta taaksepäin laukan nostossa, ettei hevonen lähde erehdyksessä väistämään ulkopohjettasi. Jos oikeaa laukkaa pitää jostain syystä korjata, M kirjaimen kohdalle tehtävä voltti on juuri sitä varten. Nyt ei ole siis tarkoitus laukata pitkään kummassakaan laukassa, vaan pidetään tehtävät lyhyinä mutta täynnä tekemistä!

Mitä lyhyempänä saat pidettyä ravipätkän, sitä nopeammin saat tehtyä vaihdon vastalaukasta myötälaukkaan. Muutaman toiston jälkeen pääset tilanteeseen jossa vastalaukan jälkeen raviaskelia on 1-2 ja siitä välittömästi hevonen nostaa jo myötälaukan! Ja siitä ei ole enää pitkä matka ihan "oikeaan" laukanvaihtoon!

Muista antaa hevosen levätä muutaman toiston jälkeen, tämä on hevoselle melko haastava harjoitus nopeasti toisiaan seuraavien harjoitusten vuoksi. Tee harjoitus myös oikeassa kierroksessa, samoilla askelmerkeillä. Aloita aina vastalaukkakaari mahdollisimman loivana, ja siirry jyrkempään vasta kun loivempi sujuu kuin vettä vaan!

Loppuverryttelyssä anna hevosen laukata ja ravata molempiin suuntiin pitkällä kaulalla, kuitenkin ohjastuntumalla. Tärkeätä on antaa hevosen venyttää koko kroppaansa lopussa, vähän kokoamista vaatineen harjoituksen jälkeen.

Tämä harjoitus on erityisen hyvä ratsastajalle jolla on vähän taipumus liioitella laukannostoapujensa kanssa. Huolellisesti ratsastaen huomaat että ulko-ohjan pidäte ja vain pieni merkki sisäpohkeella ja -istuinluulla todellakin riittää nostamaan laukan! Usein hevonen nostaa uuden laukan jo ulko-ohjan tuen voimistuessa ja kun vasta olet siirtämässä sisäjalkaa eteen, älä silloin siis suotta tee avuilla yhtään enempää!

Herättikö tämä harjoitus onnistumisen elämyksiä vai tuntuiko turhan haastavalta?

2 kommenttia:

 1. Tykkään sun blogista ja siitä oli apua viikkosuunnitelmiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta kommentistasi! Ja erityisesti lämmittää tieto että näistä on teille apua, virtuaaliopetus on joskus vähän haastavaa kun tekstiä tulee niin paljon, ja siltikin voi olla että joku asia tulee selitettyä liian lyhyesti! Hienoa että olet löytänyt tänne!

   Ja postausideoita otan jatkuvasti vastaan, vaikka oma varastokin on aika laaja, on tämä blogi kuitenkin teitä varten, joten antaa palaa vaan!

   Poista