lauantai 30. toukokuuta 2015

Tuntisuunnitelma; suoristus, pohkeenväistö, siirtymät

Tällä tunnilla tehdään pohkeenväistöharjoituksia joissa kiinnitetään huomiota suoruuteen ja siirtymät toimivat suoruuden mittareina.

Aloitetaan alkuverryttely alkukäyntien jälkeen ratsastamalla oikeassa kierroksessa käynnissä uraa pitkin, ja kirjaimen M kohdalla siirrä hevonen raviin ja jatka kevyessä ravissa kirjaimelle H asti, eli lähes koko kierros. H kirjaimen kohdalla siirry siis käyntiin, ja taas M kirjaimesta uusi siirtymä raviin.
Kun käännyt kulmasta pitkälle sivulle ja kohti M kirjainta, pidä huolta että hevonen ehtii suoristua kulman jälkeen ennen ravisiirtymää. Kulmassa ja myös kulman jälkeen tarkasta että kätesi ovat kannettuina samalla tasolla, tunnet hevosesi molemmat suupielet ja samoin sinun pitää tuntea hevosen molemmat kyljet pohkeillasi. Mikäli hevonen ei ehdi suoristua ennen M kirjainta, jatka sen verran suoraan että suoruus on hallussa, ja tee siirtymä vasta sen jälkeen. Siirtymän jälkeen on tärkeää myös pitää hevonen suorana linjalla, eli älä päästä hevosta "putoamaan" pois linjalta siirtymän jälkeenkään.
Esimerkki; jos hevonen on M kirjaimen kohdalla tullut hieman uran sisäpuolelle, mutta on siinä suora, tee sillä linjalla siirtymä raviin, mutta pidä hevonen samalla linjalla pitkän sivun loppuun asti, jotta ravi ei kärsi. Hevosen pitää siis pysyä läpi koko linjan molempien ohjien ja pohkeiden välissä.

Muutaman kierroksen jälkeen lisää harjoitukseen pääty-ympyrä kevyessä ravissa (L-päädyssä) jossa taivutat hevosta loivasti ympyräuran suuntaisesti. Ratsasta ensin oikeassa kierroksessa ravit ja siirtymät haltuun ja sen jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla, jonka jälkeen vaihda suuntaa ja tee sama harjoitus siirtymineen ja pääty-ympyröineen vasemmalle. Tämän jälkeen voit laukkailla ympyröillä molempiin suuntiin ihan vaan verryttelymielessä, hevonen saa kulkea laukassa vähän pidemmässä muodossa!

Alkuverryttelyn jälkeen siirrytään itse pohkeenväistöharjoitukseen. Aloitetaan vasemmassa kierroksessa käynnissä. Ratsasta uraa pitkin ja käännä H kirjaimesta hevonen lävistäjälle ja jatka lävistäjää pitkin pohkeenväistössä vasemmalle. Väistä alkuun loivasti siten että pääset pituushalkaisijalle X kirjaimen kohdalla. Viimeisen väistöaskeleen jälkeen pysäytä hevonen pituushalkaisijalle. Pysähdyksen jälkeen siirry taas käyntiin, ja käännä päädystä vasemmalle, eli suunta pysyy samana. Tule pohkeenväistöharjoitus muutaman kerran siten että pikkuhiljaa tee väistöstä jyrkempi, eli väistön jälkeinen pysähdys tulee lähemmäs I kirjainta.

Pohkeenväistöä ollaankin tässä blogissa treenattu ahkerasti, joten en sen tarkemmin käy nyt läpi varsinaisia pohkeenväistöapuja, vaan keskityn enemmän siihen miten juuri tässä harjoituksessa kannattaa tehdä.
Ensimmäisissä väistöissä keskity siihen että hevonen pysyy hyvässä liikkeessä, rungostaan mahdollisimman suorana astuen loivasti ristiin. Ole erityisen tarkka oman istunnan hallinnan kanssa, istunta on loivasti menossa väistön suuntaan, mutta ole varovainen että et keikahda vartalollasi voimakkaasti väistön puolelle. Kun lähestyt pistettä jossa pysäytät hevosen, tiivistä ja vakauta istuntaasi, hellitä väistävä pohje ja yksinkertaisesti pidä hevonen molemman ohjan ja pohkeen välissä ja pysäytä hevonen. Mikäli viimeisetkin väistöaskeleet ovat onnistuneet, hevonen on siis astunut ristiin kropastaan suorana, tulee hevonen pysähtymään täydellisessä tasapainossa, tasajaloin ja rentona. Siitä on hyvä lähteä uudestaan käyntiin! Mikäli viimeisissä väistöaskeleissa hevonen pääsee taipumaan rungostaan, tulee pysähdyksestä vino, eli hevosen etu- ja takaosa on eri urilla ja hevonen joutuu korjailemaan asentoaan useita kertoja. Samoin mikäli hevonen ei etene riittävästi väistössä, jää pysähdys etupainoiseksi, eli hevonen jää painamaan kädelle ja joutuu tällöin korjaamaan pysähdystään eteenpäin. Tästä siirtymä käyntiin tulee olemaan raskas ja hevonen luultavasti painuu vähän kuolaimen alle. Yksinkertaisesti, hyvää väistöä seuraa automaattisesti hyvä ja tasapainoinen pysähdys, ilman että sinun tarvitsee sitä pysähdystä oikeastaan edes pahemmin ratsastaa!

Kun olet tehnyt tämän harjoituksen molempiin suuntiin sekä loivemmalla että jyrkemmällä väistöllä, on aika antaa hevosen levätä hetki.

Seuraavaksi jatketaan muuten ihan samalla harjoituksella, mutta nyt pysähdyksen sijaan viimeisen väistöaskeleen jälkeen tehdään siirtymä harjoitusraviin. Keskity tässäkin tehtävässä aivan samoihin asioihin kuin alun väistöissä, varmista riittävä eteenpäinpyrkimys, suoruus sekä ristiinastunta. Myös tullessasi ravisiirtymään, valmistele se yhtä huolellisesti kuin tullessasi pysähdykseen väistön jälkeen, eli hevonen molempien ohjien ja pohkeiden väliin, avaa istuntaasi vähän (lähinnä polvia ja reisiä) ja anna pohkeella merkki jotta hevonen siirtyy raviin. Tässäkin hyvin tehty väistö palkitsee, sillä siitä saat aikaiseksi siirtymän suoralla hevosella, joka taas takaa askeleen laadukkuuden heti ensimmäisestä askeleesta lähtien.Ratsasta väistö-ravisiirtymäharjoitus myös molempiin suuntiin, ja sen jälkeen voit antaa hevosen kävellä hetken.

Jos puhtia vielä riittää, voit lisätä tuntiin pieniä laukkapätkiä siten että tee sama väistö kuin koko tunnin ajan ollaan tehty, eli vasemmassa kierroksessa lävistäjää väistäen käynnissä, väistä pituushalkaisijalle, ja nosta pituushalkaisijalla oikea laukka ja jatka nyt laukassa oikealle. Ratsasta pitkän sivun keskelle ympyrä laukassa, ja ympyrän jälkeen tee siirtymä raviin ja käyntiin. Siitä jatka seuraavalle lävistäjälle, nyt olet siis oikeassa kierroksessa, tee väistö käynnissä lävistäjää pitkin oikealle, pituushalkaisijalla nosta vasen laukka ja jatka vasemmalle, pitkän sivun keskeltä taas keskiympyrä laukassa. Tee tämä pari kertaa molempiin suuntiin, ja sen jälkeen voit ratsastaa loppuverryttelyn kevyessä ravissa, käytä loppuverryttelyssä apuna isoja ympyröitä, loivaa taivutusta ja hevosella isoa liikettä!

Tällä tunnilla olet toivottavasti saanut hevosen suoristamiseen apuja, sekä siirtymien pitäisi nyt olla varsin hyvällä mallilla. Pohkeenväistö mukavasti aktivoi sisätakajalkaa, joka auttaa tekemään siirtymästä voimakkaan ja tasapainoisen. Pohkeenväistön jälkeinen pysähdys on omiaan rauhoittamaan kiirehtivää hevosta, ja mikäli hevosesi kiirehtii läpi koko pohkeenväistön, voit toki aina muutaman väistöaskeleen jälkeen suorittaa pysähdyksen, jotta hevosesi jää paremmin odottamaan apujasi. Jos taas hevosesi on hieman hidas väistöissä, helpota tilannetta kävelemällä aina välillä muutama askel suoraan, ja muutama askel väistöä ja taas muutama askel suoraan. Hitaalla hevosella keskity siis enemmän eteenpäinpyrkimykseen kuin väistöön, ja kun eteenpäinpyrkimys paranee, voit taas tehdä väistöä vähän jyrkemmin ja pidempään. Ja muista, mitä herkemmäksi avuillesi hevonen tunnin edetessä muuttuu, pienennä apujasi sen mukaan, jotta pääset aina ratsastamaan mahdollisimman kevyillä avuilla!

Ihania treenejä ihanassa auringonpaisteessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti