lauantai 20. helmikuuta 2016

Kuukauden koulurata; Aikuisohjelma 2002

Helmikuun kouluratana ratsastetaan Aikuisten kouluratsastusohjelma, eli Aikuisohjelma 2002. Laitan oheen linkit SRL:n sivuille sekä kouluradan kirjaimista että itse ohjelmasta.

Rata B (20x40 m) 

Aikuisohjelma 2002

Aikuisohjelma on mielestäni oikein hyvä kouluratsastusohjelma ratsastuksen  perusasioiden esittämiseen. Ohjelmassa on monipuolisia tehtäviä ravissa, kiemuraura, temponlisäys kevyessä ravissa, pysähdys suoraan ravista, laukannostot käynnistä ja ravissa sekä ympyrät laukassa. Näiden tehtävien lisäksi ohjelma on juuri sopivan pituinen vaikka ensimmäiseksi ratsastettavaksi ohjelmaksi, sillä siinä ei "hinkata" asioita liian pitkään, vaan ohjelma on hyvin suorasukainen perusratsastusta painottava esitys. Tätä ohjelmaa suosittelen ehdottomasti ensimmäiseksi ratsastettavaksi ohjelmaksi. 

Asioita joita tässä kouluratsastusohjelmassa painotetaan ja joita sinun kannattaa erityisesti harjoitella:

Tarkat kulmat ja huolelliset käännökset käynnissä, ravissa ja laukassa.
3-kaarinen kiemuraura radan poikki.
Temponlisäys ravissa keventäen.
Laukannosto harjoitusravista.
Pääty-ympyrä laukassa.
Laukasta siirtymä raviin.
Pysähdys ravista.

Yleisvaikutelmassa kertoimella kaksi arvostellaan ratsastajan vaikutus hevoseen sekä asento, istunta ja apujen käytön moitteettomuus. Tämän lisäksi kertoimella kaksi arvostellaan myös oikeiden teiden ratsastaminen.
Tätä silmällä pitäen kiinnitä siis erityistä huomiota pehmeään ja huomaamattomaan apujenkäyttöön, ja siihen että hevosella ei ole mitään syytä vastustaa apujasi. Valmistele jokainen liike huolellisesti, mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Eikä pidä unohtaa oikeiden teiden ratsastamista, eli huolelliset kulmat (ihan jokaisessa kulmassa), sekä pääty-ympyrän pyöreys ja oikea koko ja kiemurauran ratsastaminen radan poikki siten että käyt kaikissa kolmessa pisteessä.

Hevosen tulee liikkua pehmeällä kuolaintuella, älä siis keskity missään nimessä ratsastamaan hevosta "muotoon" sillä se aiheuttaa aina hieman vastustelua (syystä että ratsastajat kovin usein tekevät sen kädellä sahaamalla). Luota siihen että hevonen kulkee juuri siinä muodossa jossa sen on helpoin liikkua tämän tasoisessa tehtävässä, se muoto kyllä riittää. Hevosen pitää myös kulkea kaikissa kouluohjelmissa hyvässä  eteenpäinpyrkimyksessä, joten ole tarkkana että kätesi tai istuntasi ei estä hevosen luontaista liikettä.

Verryttelyssä tärkeintä on löytää kaikkiin askellajeihin rentous ja hyvä eteenpäinpyrkimys, siirtymistä pitäisi löytyä pehmeyttä (ei siis töksähtävää siirtymää jossa uusi askellaji lähes pysähtyy tai häviää). Tämä ohjelma on niin simppeli, että verryttelyssäkään sinun ei tarvitse käydä mitään ohjelman osia varsinaisesti läpi, riittää kun verryttelet hevosen sopivan aikaa ja löydätte hyvän yhteisen tekemisen meiningin ennen radalle menoa! Muista antaa hevosen kävellä vapain ohjin hieman ennen suoritusta, jotta se jaksaa kantaa itsensä läpi koko radan. Tämä ohjelma on niin lyhyt että tässä ei esitetä käyntiä vapain ohjin ollenkaan.

Ohjelma alkakoon!
Aloita ratsastamalla radalla (tai radan ulkopuolella, riippuen kilpailun järjestäjän säännöistä) harjoitusravissa niin kauan kunnes saat lähtömerkin. Tarkista että ohjasi ovat hyvän pituiset, eli riittävän lyhyet ja käännä hieman ennen L kirjainta hevonen pituushalkaisijalle. Muista hymyillä, tästä se taas lähtee, teidän hetkenne parrasvaloissa!

Kohta 1, L Radalle harjoitusravissa
               I Pysähdys-tervehdys-käyntiä

Kun olet kääntämässä hevosta pituushalkaisijalle kirjaimesta L, muista että oma katseesi on ensimmäinen kääntävä apu. Katseen lisäksi muista kääntää hevonen riittävän ajoissa, toisin sanoen muutama askel ennen kirjainta, jotta päädyt heti oikealle linjalle etkä joudu korjaamaan linjaa kesken kaiken, josta tuomari varmasti sinua vähän rokottaa. Valmistele pysähdys huolella, (muista ratsastaa ravia loppuun asti, eli älä päästä pohkeita irti hevosen kyljistä vaan säilytä niillä hyvä tuntuma aina pysähdykseen asti) tiivistä tuntumaa ja istuntaa ja tarkasta että pysähdys tapahtuu varmasti pisteessä I. Siirrä ohjat vasempaan käteen, ja samalla kun pudotat oikean kätesi tervehdykseen nyökkää tuomarille, edelleen hymyillen! Kun saat tuomarilta lähtömerkin, ota ohjat käteen ja jatka pituushalkaisijaa pitkin käynnissä.


Kohta 2, G Harjoitusraviin
                C Oikealle

Pisteessä G, eli pituushalkaisijan lopussa siirrä hevonen raviin ja jatka harjoitusravia kääntyen C kirjaimesta oikealle. Muista valmistella käännös ajoissa, ja taas oma katse on ensimmäinen kääntävä apu. Koska matka G ja C kirjaimen välillä on kovin lyhyt ja C kirjaimesta ratsastetaan heti tarkka käännös, pidä huolta että hevonen lähtee raviin ehkä jopa hieman koottuna, tai ainakin hieman normaalia lyhyemmällä askeleella, ettei käännöksessä hevonen kaadu sisäpohkeen päälle huonon tasapainon vuoksi. Muista kantaa kädet, jo se auttaa hallitsemaan hevosen etuosaa käännöksessä!


Kohta 3, CSL 3-kaarinen kiemuraura harjoitusravissa

Kirjaimesta C kiemuraura alkaa, kirjaimessa S käydään uralla toisen kaaren lakipisteessä ja kirjaimeen L kiemuraura päätetään. C kirjaimen jälkeen ei siis ratsasteta enää kulmaa, vaan kaarre siten että palaat toiselle pitkälle sivulle ja käyt uralla S kirjaimen kohdalla. Muista ratsastaa kaarteiden välinen linja suoraan, ennen kuin asetat ja taivutat hevosen uudelle kaarelle.Suoristusvaihe kaarteiden välissä on tärkeää ratsastaa huolella, ellei hevonen ehdi suoristua ei se myöskään pysty taipumaan uudelle kaarelle vaan jää makaamaan kättä tai pohjetta vasten.

Kohta 4, EM Lävistäjällä temponlisäys kevyessä ravissa

Kun kiemuraura on päättynyt kirjaimeen L, muista ratsastaa seuraava kulma taas huolella ja tehdä yhtä huolellinen käännös lävistäjälle kirjaimesta E. Kun ratsastat käännöksen huolellisesti, hevonen kokoaa itseään vähän ja temponlisäys lähtee liikkeelle heti voimakkaampana ja tasapainoisena. Muista antaa hevoselle hieman vapautta ohjalla ja aktivoi ravia pohkeella. Pidä kevennyksellä huolta ettet kevennä liikaa, tai nopeammin kuin hevonen ravaa, silloin on vaarana että hevosen rytmi rikkoutuu ja se saattaa rikkoa ravin laukalle siitä syystä. Jos näin kuitenkin käy, ota pieni pidäte ohjalla (sen verran vaan että hevonen laskee laukan alas) ja jatka kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan! Ota pidäte hieman ennen kirjainta M jotta hevonen laskee temponsa taas normaaliksi ja pääset ratsastamaan käännöksen huolellisesti. M kirjaimen jälkeen istu alas harjoitusraviin.


Kohta 5, C Pysähdys-liikkumatta-harjoitusravia

Ennen C kirjainta olet luonnollisesti ratsastanut huolellisen kulman, tässä kulmassa voit koota hevosta hieman normaalia kulmaa enemmän sillä heti C kirjaimessa suoritettava pysähdys vaatii hevosen takaosaa vähän paremmin alle. Muista ratsastaa pysähdykseen asti pohkeet lähellä hevosen kylkiä jotta askel pysyy tahdikkaana ja ennen C kirjainta pidätä ohjalla sen verran että varsinainen pysähdykseen johtava pidäte ei tule hevoselle yllätyksenä. Tarkkaan kirjaimessa C pysähdys, muista pitää ohjat tuntumalla, kädet kannettuina ja oma katse eteenpäin (eli säilytä oma ryhti myös pysähdyksessä) ja muutaman sekunnin päästä siirrä hevonen taas harjoitusraviin. Molemmat pohkeet ovat tasaiset mutta vaativat, jotta hevonen varmasti lähtee heti pohkeesta liikkeelle ravissa.


Kohta 6, HB Lävistäjällä temponlisäys kevyessä ravissa

Taas muista ratsastaa kulma C kirjaimen jälkeen huolella, samoin kuin käännös lävistäjälle H kirjaimesta, jotta hevonen on avuilla, hieman koottuna ja suoristuksen jälkeen temponlisäys keventäen, aivan samalla tavalla kuin edellisessä kierroksessa. Taas hieman ennen B kirjainta pidäte normaaliin tempoon. Muista lisäyksissäkin pitää katse suunnattuna eteenpäin, kohti kirjainta johon olet ratsastamassa. Näin oma istuntasi pysyy ryhdikkäänä ja tämä auttaa temponlisäyksessä.


Kohta 7, L Siirtyminen käyntiin
               LS Käyntiä uraa pitkin

B kirjaimen jälkeen huolellinen kulma harjoitusravissa, kulman jälkeen valmistele siirtymä käyntiin ja kirjaimessa L käyntiin. Muista lopettaa ohjalla pidättäminen riittävän ajoissa jotta hevonen pääsee heti siirtymästä kävelemään rennolla ja pitkällä askeleella. Jatka käynnissä kohti kirjainta S, mutta muista taas että välissä on yksi kulma joka pitää ratsastaa huolellisesti. Jos käynnin laatu ei ole mieleistäsi, saat kulman aikana otettua hevosta paremmin avuille ja sen jälkeen käynti on taas laadukkaampaa!


Kohta 8, SC Harjoitusravia

Hieman ennen S kirjainta valmistele hevonen ravisiirtymään, ja kirjaimen kohdalla siirrä hevonen vaativilla mutta tasaisilla pohkeilla raviin. H kirjaimen jälkeinen kulma huolella, sillä C kirjaimessa odottaa taas uusi tehtävä jossa hevosen on syytä olla hyvin avuilla!


Kohta 9, C Oikea harjoituslaukka
               R Oikealle

C kirjaimessa nostetaan myötälaukka, muista valmistella hevonen nostoon tiivistämällä hieman ulko-ohjaa ja siirtämällä sisälonkkaa eteenpäin, ja kirjaimessa annan merkki sisäpohkeella ja rentouta sisäkättä. Mikäli hevonen ei nostakaan laukkaa heti, vaan lähtee kiihdyttämään ravia, ota nopea pidäte ulko-ohjalla ja toista sisäpohkeen merkki. Muista ratsastaa kulma huolella, ja R kirjaimesta heti uusi käännös kentän keskelle. Varsinkin näissä laukassa tehtävissä käännöksissä katseella käännöksen "ennakointi" on todella tarpeen, jotta käännökset eivät mene pitkäksi.


Kohta 10, ICI Pääty-ympyrä harjoituslaukassa. 

Keskihalkaisijan kohdalta alkaa pääty-ympyrä ja se myös päättyy samaan kohtaan, eli kirjaimeen I. Ole tarkkana että katseesi on noin puoli kierrosta edellä kun olet ympyrällä, näin saat hevosen kääntymään jo pelkän istunnan avulla. Näin isolla ympyrällä on tärkeää pitää taivutus riittävän loivana, pidä vaan huolta että hevonen asettuu ja taipuu pehmeästi sisäohjasta ja ulkopohje hieman satulavyön takana pitää huolta että takaosa pysyy mukana taivutuksessa, eikä putoa ympyrän ulkopuolelle. Sisäpohje satulavyön kohdalla, mutta ole tarkkana ettet purista sillä vaan hevosen tulee pystyä taipumaan sisäpohkeen ympärille. Sisäpohje voi myös tarvittaessa aktivoida laukkaa. Muista että sinun tulee käydä pisteessä C ja päättää ympyrä pisteeseen I.

Kohta 11, I Harjoitusraviin
                 S Vasemmalle

Nyt tulee aavistuksen haastava siirtymä, sillä laukasta pitää pisteessä I siirtyä harjoitusraviin ja heti sen jälkeen kirjaimesta S käääntyä vasemmalle. Ennakoi siirtymää sen verran että kokoat hieman laukkaa istunnallasi ennen I kirjainta, jotta hevonen ottaa hieman enemmän painoa takaosalle, ja näin saat ratsastettua siirtymän hieman lyhyempänä. Tämä sen takia että lähestulkoon heti siirtymän jälkeen joudut kääntämään hevosen aika jyrkästi ravissa, ja jos ravi on aivan levällään, kaatuu hevonen käännöksen läpi sinun sisäapujesi päälle. Jos tuntuu siltä että näin kuitenkin käy, pidätä hevosta hieman oikealla ohjalla juuri ennen käännöstä, jotta saat sen vähän parempaan tasapainoon.

Kohta 12, L Vasen harjoituslaukka
                 R Vasemmalle

Lyhyen sivun keskeltä, kirjaimesta L nostetaan vasen harjoituslaukka. Valmistele se huolella ratsastaen tarkka kulma, jossa ravi saa tulla vähän kootummaksi ja kirjaimesta nosta laukka. Jatka laukassa kulman läpi seuraavan pitkän sivun keskelle, josta kirjaimesta R käännä vasemmalle. Käännös on vaativa, joten kokoa laukkaa istunnallasi hieman ennen käännöstä ja tarvittaessa tue ulko-ohjalla käännöstä hieman normaalia enemmän.

Kohta 13, ILI Pääty-ympyrä harjoituslaukassa

Nyt työskennellään pääty-ympyrä vasemmassa laukassa. Ole tarkkana että taas katseesi on ympyrällä puolisen kierrosta edellä, taivutus riittävän loiva mutta hevonen on kuitenkin taipuneena sisäohjasta, ulkopohkeesta rennon sisäpohkeen ympärille. Muista käydä pisteessä L ja tuoda ympyrä takaisin pisteeseen I.

Kohta 14, I Harjoitusraviin
                 S Vasemmalle

Loppu häämöttää! Suorita siirtymä raviin pisteessä I, taas pidä ravi kasassa tarvittaessa tukevammalla ulko-ohjalla ettei tuleva käännös mene ihan kanttaamiseksi. Ravi tulee ikäänkuin ottaa haltuun tiivistämällä istuntaa ja ohjaa riittävän ajoissa ennen käännöstä, jotta hevosella on mahdollisuus suorittaa ravissa tehtävä käännös tasapainossa. Kirjaimesta S käänny vasemmalle.

Kohta 15, L Pituushalkaisijalle
                G Pysähdys-tervehdys

Pidä huolta että ehdit valmistella käännöksen pituushalkaisijalle ajoissa, käännä hieman ennen L kirjainta niin saat linjan pysymään kunnossa heti käännöksestä lähtien. On harmillista jos joudut korjaamaan ratsastettavaa linjaa juuri silloin kun olet ratsastamassa suoraan tuomaria kohti! Käännöksestä kirjaimeen G on pitkä matka, pidä huoli että hevosen ravi säilyy aktiivisena, se on molempien ohjien ja pohkeiden välissä (eli suora) ja sinä hymyilet kuin Naantalin aurinko! Kun lähestyt kirjainta G, tiivistä istuntaa ja ohjaa ja valmistele hevonen pysähdykseen. Suorita pysähdys, odota että hevonen jää paikalleen tasapainossa ja sen jälkeen ohjat vasempaan käteen ja oikea käsi laskee alas lopputervehdykseen samalla kun kumarrat!

Hevoselle kiitos ja radalta vapaassa käynnissä, hyvinhän se meni, eikö vaan?

Hyviä treenihetkiä kuukauden kouluradan parissa, palataan kuukauden koulurataan vielä tuntisuunnitelman muodossa lähiaikoina!

Sari

5 kommenttia:

  1. Heippa! Luin just äskettäin sun postauksen "Voiko hevonen olla liian herkkä pohkeelle tai ohjalle?" Joka itseasiassa autta mua vuokrahevoseni suhteen! Kuitenkin pari kysymystä olis, johon kaipailisin apuja. Mun vuokrahevonen on entinen ravuri, joka osaa perusjutut. Laukantempoa ollaan nyt korjailemassa pikkasen rauhallisemmaksi. Hevonen on siis sellainen, että jännittyy super helposti, ja on reipas ratsastaa.
    Alkukäyntien jälkeen otan ohjat käteen rauhallisesti, nostaa heti pään ylös, vastustelee paljon kuolainta ja menee todella jännittyneesti. Käytän ihan perus nivelkuolainta(kolmipalaa, suoraa kumikuolainta kokeiltu, eikä ollu mitään eroa. olympiat löytyy, mutten haluaisi niitä käyttöön.) Pidätteet menee viiveellä läpi. hevonen ei sinäänsä pure kuolaimeen kiinni ja vastusta ohjastuntumaa. Vaan nostaa pään, jännittyy ja on olevinaan, ettei tunne mitään ohjasotetta.
    Joten olisko sulla minkäänlaisia vinkkejä, miten tota jännittyneisyyttä sais pois?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos kommentistasi! Todella kiva kuulla että olet saanut apuja hevosesi kanssa näin virtuaalisesti.

      Tuo kuvailemasi ex-ravurin jännittyneisyys on vallan normaali tilanne ja vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä jotta siitä päästään pikkuhiljaa rentoutumaan, mutta kyllä se ihan mahdollista on!

      Itse aloittaisin seuraamalla hevosen käyttäytymistä ohjasajossa tai juoksutuksessa, lähinnä sen osalta miten hevonen reagoi kuolaimeen ja tuntumaan kun ratsastaja ei ole selässä. Jos ilman ratsastajaa hevonen on selvästi rennompi, johtuu jännitys luultavasti selän lihasten kehittymättömyydestä, eli hevonen ei ole vielä ihan valmis kantamaan ratsastajaa selässään. Ravurilla selkälihakset kehittyvät kovin eri tavalla kuin ratsuilla, joten sekin vaatii oman aikansa. Eli nyt niitä selkälihaksia lähdetään ikäänkuin rakentamaan uudestaan.
      Joka tapauksessa tekisin paljon töitä maastakäsin sen tuntuman parantamiseksi, tärkeintä on että hevonen on pehmeä suustaan, asettuu (eli myötää ohjalle) kumpaankin suuntaan ja ymmärtää pidätteen tarkoituksen.

      Kun tuntuma on hevoselle ihan ok, voi samaa työtä alkaa tehdä selästä käsin. Tosin tässä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kädellä pehmeästi seurata hevosen pään ja kaulan liikettä, eli kun hevonen nostaa päänsä ylös paetakseen ohjastuntumaa, kätesi seuraa pehmeästi mukana, tärkeää on koko ajan säilyttää suora linja kuolaimesta kyynärpäähän. Vaikka hevonen nostaa päänsä ylös, käsi ei saa missään nimessä rankaista sitä (pidättämällä tai kiskomalla hevosen päätä alas) vaan käsi vaan sitkeästi seuraa mukana ja kertoo hevoselle että kättä ei tarvitse jännittää! Pikkuhiljaa hevonen kyllä huomaa että pään ylös nostaminen ei aiheuta mitään ikävää, mutta se ei myöskään pääse kädestä sillä tavalla eroon, joten se alkaa ajan myötä vähentää pään nostelua ja tulee pikkuhiljaa tuntumaa kohti. Hevonen saa kävellä vaikka kuinka kauan pää ylhäällä, pääasia että kätesi ei missään vaiheessa vedä taaksepäin tai alas, vaan ikäänkuin odottaa että hevonen vähentää jännitystään ja käsi laskee hieman alemmas vasta kun hevonenkin laskee vähän päätään.
      Tämä on siis vain tuntuman hakemista ja tätä vaihetta tehdään todella pitkään. Aina 5-10 minuutin välein on tärkeää antaa hevosen kävellä vapaalla ohjalla jotta sen lihakset saa hetken lepoa.
      Kuolainten vaihto ei auta asiaa, joten voit aivan hyvin jatkaa ihan perusnivelellä (jos se mahtuu hevosesi suuhun, matala kitalakinen hevonen usein viihtyy paremmin kolmipalalla).

      Tämä ikävä "tapa" johtuu yksinkertaisesti hevonen historiasta, sehän on koko aiemman ikänsä juossut juuri tuossa asennossa johon se nytkin pyrkii kun otat ohjat tuntumalle! Nyt teidän täytyy vaan käydä yhdessä läpi tuntumaan liittyvät perusasiat, ja toistan vielä että maastakäsin kannattaa ainakin aloittaa kaikki uudet asiat jotta näet miten hevonen mihinkin suhtautuu!

      Tässä taisi tulla vähän toistoa mutta toivottavasti sait kiinni mitä ajoin takaa! Suosittelen lukemaan blogista myös "ratsun koulutus" tunnisteella olevat tekstit, siellä on 10-osainen ratsun oppikoulu jossa on käyty läpi nuoren hevonen ja ravurista ratsuksi projektin ratsukoulutusta!

      Jos joku jäi vielä vaivaamaan, kysy rohkeasti, autan mielelläni jos näin virtuaalisesti vaan pystyn!

      Sari

      Poista
    2. heippa taas! Pakko oli tulla kertomaan eilisestä ratsastuksesta tännekkin! Kokeilin noita sun antamia vinkkejä!
      Juoksin alkuun kaikki askellajit ihan rauhallisesti. Hevonen meni siinä super rentona. Myöhemmin nousin selkään, käynnissä meni myls rentona vaikka otin ohjaa vähän enemmän kätee(yleensä tässä vaiheessa kulkee kirahvimaisesti!) käynnissä siis jutut onnistu hyvin, pysähty yms. Ravissa tuli taas jännittyminen, ja jos annoin vähän pidemmän ohjan lähti kaahottamaan. Laukkaa en selästä käsin ottanut, koska keskityin enemmän käyntiin ja raviin.
      toivottavasti ajan kanssa saatais tuo ravi ja laukkakii rauhalliseks ja rennoks.

      Unohin tossa edellisessä viestissä mainita, että oon kerran kokeillut hackamoreja, jollon meni tosi rauhallisesti ja rennosti.

      Poista
    3. oho tulipas virheitä:D juoksutin kaikki askellajit!:-D

      Poista
    4. Moikka! Jatkaisin työskentelyä juuri kuten itsekin olit tehnyt, eli keskity ensin käyntiin ja raviin, ja niissä nimenomaan siihen että hevonen pikkuhiljaa hyväksyy ohjastuntuman. Jos hevonen pysyy rentona juoksuttaessa tai ohjasajaessa, voi laukan jättää vaan niihin kertoihin, ja vasta kun käynti ja ravi on ratsastaen kunnossa, alkaa pikkuhiljaa hakea laukassa samaa rentoutta.

      Aika moni entinen ravuri on hackamoreilla rennompi, käytä ihmeessä niitä aina välillä jotta saat hevoselle mahdollisimman usein hyviä fiiliksiä ratsastuksesta!

      Tosi kiva että kävit kertomassa edistyksestä, olisi kiva kuulla jatkossakin kuulumisianne!

      Sari



      Poista