lauantai 18. kesäkuuta 2016

Kuukauden koulurata; Helppo B:3 2009

Kesäkuun kouluratana ratsastetaan Helppo B:3 2009.

Laitan oheen linkit SRL:n sivuille sekä kouluradan kirjaimista että itse ohjelmasta.

Rata A ( 20 x 60 m)

Helppo B:3 2009

Tämä kesäkuun koulurata onkin sarjamme ensimmäinen joka ratsastetaan pitkällä radalla. Pitkä rata on monesti paljon hevosystävällisempi, ja erityisesti nuorelle hevoselle pitkä rata on helpompi. Jos siis olet menossa nuorella hevosella kisoihin ja sinulla on varaa valita ohjelmista, valitse se ohjelma joka ratsastetaan pitkällä radalla, uskon että saat siten luotua hevosellesi paremman kokemuksen kisoista!
Ratsastettavana ohjelmana tämä Helppo B:3 on hyvin simppeli, tässä näytetään toki kaikki askellajit ja vähän keskiaskeleitakin, mutta se mihin tässä kannattaa panostaa on käännökset ja taivutukset.
Saadaksesi ohjelmasta parhaat mahdolliset pisteet, keskity treeneissä erityisesti seuraaviin asioihin:

Tarkat kulmat ja huolelliset käännökset käynnissä, ravissa ja laukassa.
10 m voltti ja volttikahdeksikko harjoitusravissa.
15 m voltti harjoituslaukassa.
4-kaarinen kiemuraura radan poikki harjoitusravissa.
Laukanvaihto ravin kautta lävistäjällä.
Keskikäynti.

Yleisvaikutelmassa kertoimella kaksi arvostellaan sekä kuuliaisuus että ratsastajan asento, istunta ja apujen käytön moitteettomuus.
Jotta saat näistä arvostelukohdista korkeimmat mahdolliset pisteet, tulee hevosen hyväksyä kuolaintuntuma pehmeästi, reagoida apuihisi nopeasti ja vastustelematta, sekä hevosen liikkeen tulee olla kevyttä, paino enemmän takaosalla ja menonne täytyy näyttää muutenkin "pehmeältä".
Istunnan osalta keskity keskivartaloon, muista kantaa itse itsesi, näin pääset vaikuttamaan hevoseen enemmän keskivartalolla, ja saat pienennettyä varsinaisia ohjas- ja pohjeapuja, tämä vaikuttaa siihen miltä ratsastuksesi näyttää. Muista että mitä vähemmän ulkopuoliset näkevät apujesi käyttöä, sitä paremmin olet onnistunut ratsastajana!

Ykköskertoimella arvostellaan askellajien vapaus ja säännöllisyys sekä lennokkuus. Nämä tulevat ikäänkuin automaattisesti kun ylläolevat kohdat ovat kunnossa, kun siis istuntasi ei estä hevosen liikettä, pystyy se liikkumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Sama koskee kuolaintuntuman keveyttä ja tasaisuutta, vain kuolaimeen (ja sinun käteesi) pehmeästi tukeutuva hevonen pystyy liikkumaan vapautuneesti ja joustavalla askeleella.

Verryttelyssä huolellisten alkukäyntien ja kevyen ravin jälkeen keskittyisin ensisijaisesti liikkeen laatuun ja kuolaintuntuman keveyteen. Vaihda suuntaa mahdollisimman usein, jotta pääset kääntämään hevosta pehmeästi jo verryttelyn alussa, tämä helpottaa loppuverryttelyä huomattavasti. Kevyessä ravissa on hyvä antaa hevosen rauhassa löytää askeleensa laajuus, älä siis vaadi alussa hevoselta enempää ravia mitä se pystyy siinä vaiheessa antamaan. Kun verryttely etenee, tulee ravikin automaattisesti isommaksi. Laukassa verryttely kannattaa myös aloittaa kevyessä istunnassa, juuri samasta syystä. Välikäyntien jälkeen keskity verryttelyssä siirtymiin ja käännöksiin ja taivutuksiin, tee erikokoisia ympyröitä ja voltteja ja huolehdi niissä että hevonen kääntyy heti kun pyydät ja taipuu pehmeästi ympyrän kaaren mukaan.  Muista malttaa lopettaa verryttely ajoissa, ja anna hevosen kävellä hetki, ettei hevonen väsähdä juuri kun pitäisi olla menossa radalle.

Ohjelma alkakoon!
Aloita ratsastamalla radalla (tai radan ulkopuolella, riippuen kilpailun järjestäjän säännöistä) harjoitusravissa niin kauan kunnes saat lähtömerkin. Tarkista että ohjasi ovat hyvän pituiset, eli riittävän lyhyet ja käännä hieman ennen A kirjainta hevonen pituushalkaisijalle. Muista hymyillä, tästä se taas lähtee, teidän hetkenne parrasvaloissa!

Kohta 1, A Radalle harjoitusravissa
              X Pysähdys-liikkumatta-tervehdys, liikkeelle harjoitusravissa

Ratsastaessasi radalle pidä huolta että hevosen ravi on aktiivista, parhaan pysähdyksen saat aikaiseksi hevosella joka ravaa voimakkaalla takaosan moottorilla. Käännä hevonen riittävän ajoissa, reilusti ennen A kirjainta käännä oma katseesi käännöksen suuntaan ja vasta sen jälkeen hevonen. Käännöksen jälkeen anna hevosen suoristua, pidä itse huolta että hevosen ravi säilyy aktiivisena ja sinä määräät etuosan paikan (linjalla) ja luota siihen että takaosa tulee kyllä samalle uralle etuosan kanssa. Jos lähdet paljon korjaamaan hevosen takaosaa pohkeella, tulee pituushalkaisijasta helposti kiemurteleva. Pisteessä X suorita pysähdys, anna hevosen tasapainottaa itsensä (tarkkaile että jalat ovat varmasti pysähtyneet ja hevonen ei makaa ohjilla) ja siirrä sen jälkeen ohjat vasempaan käteen ja laske oikea kätesi tervehdykseen samalla kun nyökkäät tuomarille. Hymyä hymyä! Lähtömerkin jälkeen jatka harjoitusravissa. 

Kohta 2, C Vasemmalle
               E Vasemmalle

C kirjaimesta käännä hevonen vasemmalle, muista taas kääntää oma katseesi ensimmäiseksi. Ratsasta huolellinen kulma lyhyen sivun loppuun, ja kulman jälkeen pieni tarkistus pohkeella että hevosen ravi on käännöksen jälkeenkin aktiivista ja hevonen pääsee suoristumaan nopeasti. Kirjaimesta E käännä vasemmalle, ja valmistaudu kääntämään hevonen voltille vasemmalle kirjaimesta X. 

Kohta 3, X Volttikahdeksikko, halkaisija 10 m, ensimmäinen vasemmalle

X kirjaimesta käännä hevonen 10 m voltille vasemmalle, pidä sisäohjalla huolta että hevonen taipuu voltin kaaren mukaan, samalla tukien ja huolehtien takaosasta ulkopohkeella. Sisäpohje pysyy satulavyön kohdalla antaen hevosen taipua sen ympärille ja sisäpohkeella voit myös aktivoida ravia tarvittaessa. Muista olla katseella taas hieman edellä, näin hahmotat käännökset paremmin. Käy lähellä I kirjainta, jotta voltin koko pysyy oikeana, ja X kirjaimeen palatessasi suoristus, asetus ja käännös oikealle ja volttikahdeksikon toinen voltti oikealle. Toisella voltilla käy lähellä L kirjainta. 

Kohta 4, XBFA Harjoitusravia

X kirjaimeen palatessasi taas hevosen suoristus, kohti B kirjainta josta käännä hevonen oikealle uralle. Ratsasta pitkän sivun loppuun huolellinen kulma, ja A kirjaimesta lähde kiemurauralle. 

Kohta 5, AC 4-kaarinen kiemuraura

Kiemurauralla tee ensimmäinen kaari siten että käyt lähellä K kirjainta, sen jälkeen käännä keskelle, jossa suoristat hevosen, toisella kaarella käy P kirjaimessa, siitä taas keskelle ja suoristus, kolmas kaari lähelle pistettä S ja vielä suoristus, ja neljänteen kaareen jossa käy kirjaimessa M. 4-kaarisella kiemuralla kaaret ovat jo tarkkaan ratsastettavia, pidä siis huolta että taivutat hevosen huolella jokaisella kaarella. 

Kohta 6, C ja H välillä Siirtyminen harjoituslaukkaan
               HE Harjoituslaukkaa

Kiemuran päätyttyä kirjaimeen C valmistele laukannosto siten että H kirjaimeen mennessä nostat harjoituslaukan. Jos sinulla on vaikeuksia nostaa myötälaukka, tai juuri tällä hetkellä tuntuu siltä että hevonen ei myötää sisäohjalle, ajoita silloin laukannosto lähemmäs kulmaa, saat kulmasta luontaisen avun myötälaukan nostoon! Noston jälkeen jatka harjoituslaukassa kohti kirjainta E. Pidä laukka "kasassa" asettaen hevosta hieman sisälle, tämä auttaa myös voltin ratsastamisessa. 

Kohta 7, E Voltti vasemmalle, halkaisija 15 m
               EKAF Harjoituslaukkaa

E kirjaimesta käännä hevonen voltille, ja ratsasta voltti riittävän isoksi, siten että käännä hevonen kirjainten X ja B keskeltä. Muista olla omalla katseella taas hieman ratsastettavaa tietä edellä, jotta voltin muoto säilyy. Palaa uralle kirjaimeen E ja suorista hevonen ja jatka harjoituslaukassa uraa pitkin kirjaimeen F asti. Muista olla tarkkana, tällä tiellä on kaksi kulmaa joissa hevosen laukkaa pitää hieman koota jotta kulmien ratsastus laukassa onnistuu. 

Kohta 8, FXH Lävistäjälle, X:ssä siirtyminen harjoitusraviin
               H ja C välillä Siirtyminen harjoituslaukkaan

Kirjaimesta F käännä hevonen lävistäjälle, pidä taas laukka kasassa loivalla asetuksella, ja valmistele siirtymä raviin kirjaimessa X. Suorita siirtyminen, pidä huolta että hevonen ei sukella etuosallaan, tarvittaessa voit hieman hidastaa tempoa ja nostaa hevosen etuosaa vähän ylöspäin. H ja C välillä taas myötälaukan nosto. 

Kohta 9, HCB Harjoituslaukkaa

Etene harjoituslaukassa lyhyt sivu, muista ratsastaa huolellinen kulma ja valmistele käännös oikealle kirjaimesta B. 

Kohta 10, B Voltti oikealle, halkaisija 15 m

Kirjaimesta B ratsasta voltti laukassa samoin kuin kohdassa 7. 

Kohta 11, BFA Harjoituslaukkaa

Jatka voltin jälkeen harjoituslaukassa seuraavan lyhyen sivun keskelle, muista koota laukkaa kulmaan ja pidä laukka vähän kootumpana myös kulman jälkeen, jotta saat kirjaimessa A ratsastettua hallitun siirtymän.

Kohta 12, A Harjoitusravia
                 K Keskikäyntiä

A kirjaimessa siirrä hevonen raviin, pidä huolta että ravi säilyy aktiivisena myös kirjaimen K siirtymässä. Heti siirtymästä ratsasta käyntiä aktiivisesti ja anna hevosen venyttää kaulaansa pidemmälle. 

Kohta 13, KE Keskikäyntiä

Ratsasta keskikäynnissä KE väli, kirjaimesta E käännä hevonen puoliympyrälle kohti kirjainta B. 

Kohta 14, EB Puoliympyrä vapaassa käynnissä pitkin ohjin

Heti käännöksestä päästä ohja selvästi pidemmäksi, jotta hevonen pääsee reilusti kävelemään pidemmällä ohjalla. Jotta saat aikaiseksi selvän puoliympyrän, muista ratsastaa rohkea kaari. Muutama askel ennen B kirjainta kerää ohjat taas normaalipituisiksi.

Kohta 15,  BF Keskikäyntiä
                  F Harjoitusravia

Kirjainten B ja F välissä ratsasta taas keskikäyntiä, ja kirjaimessa F siirrä hevonen harjoitusraviin. Pidä huolta että hevonen lähtee heti siirtymästä aktiiviseen raviin, viimeinen pituushalkaisijakin pitää ratsastaa parhaalla mahdollisella tavalla!

Kohta 16, A Keskihalkaisijalle
                 G Pysähdys-liikkumatta-tervehdys

Kirjaimesta A käännä hevonen keskihalkaisijalle, nyt on tiedossa pitkä linja ja hevosen tulee säilyä aktiivisena ja suorana loppuun asti. Muista katsoa kohti tuomaria, ja rohkealla ravilla suoraan kohti kirjainta G johon pysäytät hevosen ja odota että hevonen saa rauhassa asetella itsensä tasapainoon. Sen jälkeen siirrä ohjat vasempaan käteen, pudota oikea kätesi tervehdykseen samalla nyökäten tuomarille.  Hevoselle kiitos ja radalta vapaassa käynnissä.

Hyviä kisoja kaikille!

Sari


4 kommenttia:

  1. Tätä oon odottanut! Taas todella hyviä ohjeita ja vinkkejä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta eikös ensin kohdassa 3 (volttikahdeksikko) ensin mennä vasemmalle I-kirjainta lähelle, sitten oikealle L-kirjaimen vierestä?

      Poista
    2. Moi Tia!

      Kyllä, mulle oli tullut virhe, eli volttikahdeksikko menee juuri noin kun sanoit, kävin korjaamassa postausta!

      Kiitos tarkkaavaisuudesta!

      Sari

      Poista
    3. Pikkuvirhe! Itse vaan rupesin (kun opettelen rataa ensi viikon kisoja varten!) miettimään, että oonkos nyt jotenkin opetellut radan väärin :D

      Poista