torstai 23. kesäkuuta 2016

Tuntisuunnitelma; pehmeitä taivutuksia ja helppoa laukkaa

Tämä tuntisuunnitelma sopii erityisen hyvin nuorelle hevoselle tai entiselle ravurille jolla laukka on vielä vähän voimatonta eikä taivutuskaan ole vielä parhaalla mahdollisella tolalla. Tämä tunti on siis semmoinen "pehmeästi taivuttava" ja "helposti laukattava". Ymmärrätte mitä tarkoitan kun jatkatte lukemista ja ratsastamista!

Aloita tunti alkukäyntien jälkeen ottamalla ohjat tuntumalle mutta ohjan pituus saa pysyä vähän normaalia pidempänä. Erityisesti tässä alussa on tärkeää antaa hevoselle mahdollisuus venyttää kaulaa pidemmälle, kunhan se pysyy samalla kevyenä edestä.

Aloita pääty-ympyrällä käynnissä, ja ympyrällä ainoa vaatimus on loiva asetus sisäohjalla ja ulkopohje satulavyön takana huolehtii että takaosa ei putoa ympyräuran ulkopuolelle. Varsinaista taivutusta ei näin isolla ympyrällä vielä vaadita, varsinkaan näin alussa. Nyt pidetään huolta käynnin laadusta ja kaulan pituudesta. Jos hevonen tulee liian pitkäksi ja painaa kädelle, ota tempoa vähän hitaammaksi ja nosta hevosen etuosaa molemmilla ohjilla pehmeästi ylöspäin. Tämän jälkeen jatka taas työskentelyä. Tee muutama kierros ensin vasempaan kierrokseen, sen jälkeen vaihda suuntaa ja ympyrää ja työskentele muutama kierros oikeaan.

Kun olet saanut asetuksen kuntoon kummassakin suunnassa, ota ohjat lyhyemmäksi, normaalipituuteen ja jatka edelleen pääty-ympyrällä, vasemmassa kierroksessa. Voit tehdä nyt ympyrän hieman pienempänä, jotta pääset taivuttamaan hevosta vähän enemmän, ja lisää ympyrän avoimelle sivulle volttikahdeksikko siten että tee ensimmäinen voltti ympyrän sisälle eli vasemmalle, ja toinen voltti ympyrän ulkopuolelle eli oikealle. Tee yksi volttikahdeksikko ja jatka sen jälkeen taas ympyrällä vasemmalle.

Jos hevonen kiihdyttää vauhtia voltilla, on se usein merkki siitä että hevonen pyrkii vauhtia lisäämällä pääsemään helpommalla, eli silloin se ei joudu juurikaan taipumaan. Jos näin siis käy, hidasta tempoa vaikka vähän liiankin hitaaksi, jotta hevonen pääsee (tai joutuu) rauhassa taipumaan. Sama pätee myös ravissa, jos ravitaivutuksessa vauhti kiihtyy, hidasta tempoa ja vaadi taivutus läpi hitaammassa tempossa. 

Työskentele kolmen kierroksen ajan vasempaan ja ole tarkkana että volteilla taivutus on jo rohkeampi, tarvittaessa voit volteilla lyhentää sisäohjaa jolloin taivuttava ohja pysyy tasaisen vaativana, eikä ohjasta tule vahingossakaan vedettyä taaksepäin.

Kun olet työskennellyt kolmen kierroksen ajan vasempaan, vaihda ympyräkahdeksikon avulla suuntaa ja ympyrää ja toista sama harjoitus toisessa päädyssä kolmen kierroksen ajan.

Tämän jälkeen jatka kevyessä ravissa, vaihda taas suuntaa ja ympyrää ja työskentele vasemmassa kierroksessa pääty-ympyrällä tehden avoimelle sivulle volttikahdeksikot, eli täysin samalla tavalla kuin aiemmin teit käynnissä. Taas kolme kierrosta vasempaan, sen jälkeen suunnanvaihto ympyräkahdeksikolla ja sama harjoitus kolmen kierroksen ajan oikeaan kierrokseen.

Jatka hetki vielä ympyröillä, jätä nyt volttikahdeksikot pois ja työskennellään hetki ympyräkahdeksikolla siten että tee aina ympyrän päädyissä (eli lyhyellä sivulla) temponlisäykset. Tässä ei nyt haeta pitkää temponlisäyspätkää, vaan lähinnä tarkastetaan hevosen reaktio pohkeelle. Temponlisäyksissä on luonnollisesti tärkeää saada pohjeapu läpi, mutta sen lisäksi hevosen tasapainon tulisi säilyä, sillä jos hevonen on päädyssä huonossa tasapainossa, temponlisäys ainoastaan huonontaa tasapainoa lisää ja hevonen kaatuu vahvasti sisäpohkeen päälle. Pidä siis huolta että päädyssä vahvistat hieman painoapuasi ulospäin, eli tuo vähän enemmän painoa ulkojalustimelle. 





Kun olet saanut tehtyä muutamat ympyräkahdeksikot, voit siirtyä käyntiin ja antaa hevosen kävellä hetken vapaalla ohjalla.

Seuraavaksi tehdään hieman laukkatyötä. Nyt otetaan enemmän haltuun askellajit ennen ja jälkeen laukan, itse laukka pidetään mahdollisimman helppona ja melko lyhyenä, varsinkin jos hevonen ei vielä jaksa laukata pitkää matkaa kantaen itseään.

Ratsasta harjoitusravissa uraa pitkin ja nosta laukka pitkän sivun alusta. Jatka pätkä pitkää sivua pitkin laukassa, ole tarkkana että et puske laukkaa istunnallasi vaan aktivoit sitä sisäpohkeella tarvittaessa. Pyri laukassa antamaan hevoselle vapaus laukata rauhassa, älä varsinaisesti ratsasta laukkaa, korjaa ainoastaan äärimmäisessä tilanteessa! Pitkän sivun keskivaiheilta käännä hevonen puolikaarelle, eli kuten kaarto poikki radan mutta kaarteen muotoisena, jolloin ei tule laukassa tehtyä jyrkkiä kulmia. Siirrä hevonen raviin kun olet päässyt toiselle pitkälle sivulle, ja ole erityisen tarkka että ratsastat ravia aktiivisesti heti siirtymän jälkeen, hevonen ei saisi siis töksähtää laukasta raviin vaan ravin pitää heti olla mahdollisimman isoa.

Erityisesti puolikaarella laukatessa ota taas hevosen tasapaino haltuun samalla tavalla ulkopainoavulla kuin teit pääty-ympyrän temponlisäyksessä. 

Jos ravi tuntuu tulevan jopa liian isoksi, voit kontrolloida ravia voltilla ennen laukannostoa. Ratsasta muutaman kerran laukannostot ja ravisiirtymät vasemmassa kierroksessa, sen jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla ja toista sama harjoitus oikeassa kierroksessa.

Jos ja kun hevosellasi on varmasti toinen puoli helpompi kuin toinen, voit tehdä siten että aloita laukkaharjoitus siinä helpommassa kierroksessa, tee sen jälkeen harjoitus vaikeammassa kierroksessa ja tee loppuun vielä lyhyt laukkaharjoitus uudestaan siinä helpommassa kierroksessa. Näin hevosella on hyvä mieli harjoituksen alussa ja se myös pääsee päättämään harjoituksen hyvällä mielellä, helpommassa suunnassa.

Loppuun vielä kevyttä ravia hieman normaalia pidemmällä ohjalla, muista tässäkin tarkkailla hevosen etuosan keveyttä ja hidasta tempoa ja nosta etuosaa ylös tarvittaessa.

Raviverryttelyn jälkeen hevoselle kiitos ja vapaat ohjat ja maastoon nauttimaan kauniista kesäpäivästä!

Hyviä treenejä ja oikein hyvää juhannusta kaikille!

Sari


4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta! Tätä tullaan harjoittelemaan exravurin kanssa lähipäivinä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos kommentistasi!

      Tämä olikin juuri suunniteltu ex-ravureille tai muille, joilla ei laukka ole vielä ihan hallussa tai muutenkin tasapainon ja taitutusten kanssa on haasteita!

      Hyviä treenejä teille!

      Sari

      Poista
  2. Löysin blogin vasta eilen kun etsiskelin hyviä harjoituksia hevoselleni, jolla on kiimojen vuoksi lannerangan alue toisinaan jumissa. Tuumasta toimeen kokeilemaan tätä harjoitusta ja pitkästä aikaa laukka nousi omalla moottorilla ja pyöri hyvin! Kiitos paljon, omistaja ja hevonen kiittävät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja tervetuloa mukaan!

      Onpa ihana kuulla että olet saanut apuja ainakin tästä postauksesta, toivottavasti joku muukin postaus antaa teille hyviä fiiliksiä!

      Sari kiittää!

      Poista