Tällä tunnilla ratsastetaan hevosta sekä neliöllä että ympyrällä, ja vaikka hevonenkin joutuu tekemään töitä, on tämä tunti ehkä enemmän ratsastajalta tarkkuutta vaativa. Tämän tunnin myötä huomaat käännösten ja taivutusten helpottuneen ja kaikkiin askellajeihin on löytynyt uudenlaista keveyttä.
Aloitetaan vapaan käynnin jälkeen ottamalla ohjat tuntumalle ja työskennellään ensin hetki käynnissä. Ratsasta ensin pelkästään toisessa päädyssä siten että joka toisen kierroksen ratsastat päätyyn ympyrän ja joka toinen kierros neliönä, eli neljällä tarkalla kulmalla. Muista että pääty-ympyrä alkaa ja päättyy aina lyhyen sivun keskellä, ja heti ympyrän jälkeen sinun tulee ratsastaa tarkka käännös jo heti lyhyen sivun kulmaan.
Pääty-ympyrän ja neliön välillä on eroja erityisesti käännöksissä, ympyrällä ei kulmia ratsasteta joten hevonen on ympyrän aikana loivasti taipunut. Painotan loivuutta, käytännössä ympyrä on niin iso että taivutukseksi melkein riittää se että varmistat sisäohjalla asetuksen ja hyvin loivan kaulan taivutuksen, ja haet samaa taivutusastetta myös ulkopohkeen avulla. Ulkopohje lähinnä pitää huolta että takaosa ei putoa uran ulkopuolelle. Sisäpohje pysyy omalla paikallaan satulavyön kohdalla ja antaa hevosen taipua sen ympärille (älä siis jännitä sisäpohjetta) ja tarvittaessa sisäpohkeella saat aktivoitua hevosen liikettä. Mikäli jäät jostain syystä puristamaan sisäpohkeella, tulkitsee hevonen sen herkästi väistäväksi pohkeeksi ja lähtee sen seurauksena takaosallaan pois ympyrältä ja samalla pois taivutuksesta.
Kun ratsastat neliötä, tulee sinun ratsastaa neljä tarkkaa kulmaa. Kulman ratsastuksesta on kohtalaisen tarkka selostus täällä. Lyhyesti sanottuna ennen kulmaa hevosen tulee olla suora, eli tukeutua tasaisesti kumpaankin ohjaan ja kävellä rungostaan mahdollisimman suorana. Juuri ennen kulmaa voit koota hevosta hieman, tai edes hidastaa vähän tempoa (lievä kokoaminen tulee kyllä lähes itsestään kulmassa) jotta sinulla on aikaa kääntää hevonen kulmassa rauhassa. Oma katse kääntyy käännöksen suuntaan, sisäpohje pysyy satulavyön kohdalla antaen hevosen taipua sen ympärille ja sisäohja asettaa ja kääntää hevosta. Samalla ulkopohje satulavyön takana huolehtii käännöksen "tukemisesta" tuoden yhdessä ulko-ohjan kanssa hevosta kohti käännöstä. Eli käytännössä sisäohja näyttää suuntaa ja aloittaa käännöksen, ja käännöksen hoitaa loppuun ulkopohje, ulko-ohjan tukiessa pehmeästi mutta tasaisesti. Hevosen tulisi astua etujaloilla lievästi ristiin ja koota itseään hieman jos käännös on tehty oikein. Heti kun hevosen etuosa on kääntynyt, myötää sisäohjasta jotta hevonen pääsee ajoissa suoristumaan ja liikkumaan hyvin eteen.
Neliöllä ratsastaessa hevonen saa olla koko neliön ajan hieman koottuna, ja kun ratsastat ympyrää vain loivasti taivuttaen, päästä hevonen samalla vähän pidemmälle kaulalle ja vapaammalle askeleelle, eli ympyrällä hevonen saa venyttää askeltaan ja kävellä "vapaammin" kuin neliöllä.
Ratsasta tällä tavalla ensin vasemmassa kierroksessa yhteensä kuusi kierrosta (eli vuorotellen kolme ympyrää ja kolme neliökierrosta) ja vaihda sen jälkeen päätyä ja suuntaa ja toista sama harjoitus kuuden kierroksen ajan oikeaan kierrokseen. Tämän jälkeen voit hetkeksi antaa hevoselle vapaat ohjat, vaikka ollaankin vasta kävelty, hevonen on joutunut jo aika paljon työskentelemään.
Pienen välikäynnin jälkeen ota taas ohjat tuntumalle ja jatketaan samaa harjoitusta ravissa. Voit ratsastaa siten että neliöllä istu perusistunnassa jolloin pääset paremmin kokoamaan hevosta ja pääty-ympyrällä voit keventää, jotta saat hevosen selkää vähän vapautettua ja annettua sille mahdollisuuden liikkua vähän isommin. Ratsasta siis ihan samalla tavalla harjoitus, eli joka toinen kierros ympyrällä ja joka toinen kierros neliöllä. Ainoa asia joka saattaa vähän poiketa käynnissä tehtävästä harjoituksesta on ravissa tehtävä taivutus. Vaikka taivutus pääty-ympyrällä on loiva, voi hevonen pyrkiä pääsemään siinäkin helpommalla ja kiihdyttämällä vauhtiaan sen verran että sen ei tarvitse juurikaan taipua (ns. vauhti korjaa virheet-syndrooma!). Monihan tekee siten että kun hevonen ei taivu, ja huomaamatta vähän kiihdyttää vauhtia, puskee ratsastaja taivuttavat avut (ja pahimmassa tapauksessa vielä sen sisäpohkeenkin) entistä vahvemmin päälle ja näistä hevonen jännittyy, kiihdyttää vauhtia entisestään eikä edes pystyisi taipumaan enää tässä tilanteessa.
Oikea tapa korjata tämä tilanne on hidastaa tempoa, jopa vähän liian hitaaksi, pääasia että hevonen hitaammassa tempossa pääsee (joutuu) taipumaan paremmin. Eli ikäänkuin annetaan hevoselle enemmän aikaa taipua, varsinaisia taivuttavia apuja ei juurikaan tarvitse voimistaa, usein pelkkä temponhidastus riittää, kunhan taivuttavat avut ovat koko ajan "päällä".
Ravissa tehtävät tarkat kulmat vaativat jo hieman enemmän kokoamista kuin käynnissä, ole siis tarkkana että istuntasi pysyy riittävän "vahvana" koko neliön ajan etkä missään nimessä jää pidättämään ohjalla ennen kulmaa vaan nimenomaan kokoat ravia istunnallasi ja pohkeilla.
Tee taas ravissa tehtävät harjoitukset kuuden kierroksen ajan vasempaan kierrokseen, sen jälkeen vaihda päätyä ja suuntaa ja tee samat jutut kuuden kierroksen ajan oikeaan. Sen jälkeen voit jatkaa hetken työskentelyä kevyessä ravissa suoralla uralla, antaen hevosen vähän venyttää itseään eteen ja alas ja samalla suurentaen ravin askeltaan. Ravin pitäisi viimeistään tässä vaiheessa tuntua jo aika "helpolta" ja kevyeltä.
Ravityöskentelyn jälkeen anna taas hetkeksi hevosellesi vapaat ohjat ja hetki lepoa ennen laukkatehtävää.
Lepokäynnin jälkeen jatketaan vielä laukan parissa. Tälläkin tunnilla pidetään itse laukkapätkä mahdollisimman helppona, eli itse laukkaa ei varsinaisesti ratsasteta vaan sen annetaan vaan edetä ja keskitytään enemmän raviin ennen ja jälkeen laukan. Aloita siis ratsastamalla harjoitusravia, työskentele siinä sen aikaa että saat sen pyörimään kunnolla ja nosta sen jälkeen laukka lyhyen sivun kaarteesta, siten että pitkän sivun alussa hevonen on jo laukassa. Anna sen laukata pitkää sivua puoleen väliin asti ja käännä siitä pehmeästi hevonen puolikaarelle. Ole erityisen tarkka että et lähde puskemaan laukkaa istunnallasi vaan jos laukka vaatii aktivoimista, tee se napakalla sisäpohkeella, mutta varo ettet jää sisäpohkeella kiinni hevoseen.
Puolikaari on kuin kaarto poikki radan, eli aloitetaan ja päätetään kirjaimeen, mutta kirjainten välinen tie on kaareva, kuten ympyrän kaari.
Siirrä hevonen raviin puolikaaren jälkeen, uralle palatessasi ja keskity erityisesti ratsastamaan hyvää ravia heti siirtymästä. Tässä on erittäin tärkeää että et jää pidättämään siirtymää liian pitkäksi aikaa, sillä se syö tulevaa askellajia, eli ravia heti paljon pienemmäksi, ja joudut ratsastamaan ravia ikäänkuin "turhaan" vaikka se paras mahdollinen ravi olisi ollut tarjolla heti siinä laukan jälkeen! Ratsasta hyvässä ravissa samaan päätyyn josta nostit äsken laukan, ja jos tuntuu että ravi on liian isoa ennen laukan nostoa, voit vähän kontrolloida sitä isolla voltilla ennen laukan nostoa. Toista sama harjoitus tässä päädyssä kolme kertaa, sen jälkeen jatka toiseen päätyyn ja tee sama harjoitus siellä kolme kertaa ja sen jälkeen anna hevosen kävellä vapaalla ohjalla sen aikaa että saat vaihdettua suunnan.
Tee sama laukkaharjoitus myös toisessa suunnassa siten että tee ensin kolme kertaa toisessa päädyssä, sen jälkeen tule toiseen päätyyn ja tee siinäkin laukkaharjoitus kolme kertaa ja sen jälkeen voit jatkaa verryttelyä kevyessä istunnassa laukassa ja ravissa. Nyt ei ole loppuverryttelyssä muuta punaista lankaa kuin se että hevonen saa vähän "mennä" ja hauskaa pitää olla!!!
Riehakkaan loppuverryttelyn jälkeen onkin hyvä mennä maastoon kävelemään pitkät ja rentouttavat loppukäynnit ja kiittää hevosta!
Hyviä kesätreenejä!
Sari
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti