lauantai 11. kesäkuuta 2016

Tuntisuunnitelma; Helppo B K.N. Special tehtävät

Tämä tuntisuunnitelma keskittyy tehtäviin joita esiintyy Helppo B K.N. Special kouluohjelmassa, eli tämän tuntisuunnitelman tarkoitus on tukea kuukauden koulurataa. 

Aloitetaan alkukäyntien jälkeen ottamalla ohjat tuntumalle, mutta jätä vielä ohja hieman normaalia pidemmäksi, jotta hevonen saa kävellä hieman pidemmällä kaulalla kuin normaalisti. Tee kummallekin pitkälle sivulle loivaa kiemuraa, ei siis vielä sitä kiemuraa jota K.N. Specialissa ratsastetaan, vaan nyt on tarkoitus vaan kääntää hevosta pois uralta ja taas takaisin uralle. Ehdit luultavasti kääntää hevosen 2-3 kertaa uralta pois ja takaisin kummallakin pitkällä sivulla. Tällä harjoituksella tarkistetaan että hevonen lähtee kääntymään heti sinun annettuasi ohjalla merkin, olematta kuitenkaan kiireinen. Käynnin tempo ei siis saa kiihtyä, vaan hevosen pitää ainoastaan lähteä heti ohjan merkistä käännökseen. Tee tätä harjoitusta parin kierroksen ajan ensin vasemmalle ja sen jälkeen vaihda suuntaa ja toista sama myös oikeassa kierroksessa. Tämän jälkeen voit ottaa ohjat normaalipituisiksi.

Jatketaan hetki harjoitusravissa, ravaa muuten uraa pitkin mutta aina kaikkien sivujen keskelle tee siirtymä käyntiin ja suoraan käyntisiirtymästä käännä hevonen voltille. Voltin aikana keskity käynnin laatuun, hevosen pitää jäädä aktiiviseen käyntiin heti siirtymästä, voltilla käyntiä on hyvä aktivoida vaikka pelkällä sisäpohkeella. Kun käytät pelkkää sisäpohjetta, ei ole niin suurta vaaraa että jäisit puristamaan hevosta pohkeilla.  Tee tätä harjoitusta kaksi kierrosta vasempaan, sen jälkeen vaihda suuntaa ja toista harjoitus myös oikeassa kierroksessa. Sen jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla.

Käynnin jälkeen ota ohjat tuntumalle ja jatketaan verryttelyä kevyessä ravissa. Etene suoraa uraa, ja tee toiselle pitkälle sivulle loiva kiemura samalla tavalla kuin se tehdään itse K.N. Special ohjelmassa. Ole tarkka että käyt kaikissa pisteissä ja hevosen ravin tempo pysyy samanlaisena koko kiemuran ajan. Toiselle pitkälle sivulle ratsasta temponlisäys ravissa siten että kulman jälkeen suorista hevonen, lisää sen jälkeen tempoa ja reilusti ennen pitkän sivun loppua palaa normaalitempoon jotta saat ratsastettua tulevan kulman huolella. Taas toiselle pitkälle sivulle kiemura ja toinen pitkä sivu tempoa lisäten.

Tee tämä harjoitus kolmen kierroksen ajan vasemmalle, sen jälkeen vaihda suuntaa ja tee sama harjoitus oikeassa kierroksessa. Tämän jälkeen nosta harjoituslaukka, ja työskentele ensin pääty-ympyrällä harjoituslaukassa kolmen kierroksen ajan, vaihdellen istuntaa kevyen istunnan ja perusistunnan välillä. Tarkkaile hevosen laukan laatua, kevyessä istunnassa hevosen selkä saa mukavasti vapautta ja askel muuttuu pehmeämmäksi ja rennommaksi. Istu pehmeästi välillä satulaan, muista olla huolellinen siitä että istut ensin alas, ja suorista selkä vasta sen jälkeen. Pidä perusistunnassakin huolta että et "paina" itseäsi liian vahvasti hevosen selkään, vaan kannat itse oman kroppasi, jotta hevosen laukka pysyy rentona myös sinun istuessasi satulassa. Aina jos hevosen laukka vaikuttaa jännittyneeltä, nouse kevyeen istuntaan sen rentouttamiseksi, ja heti jos hevosen laukasta häviää voima, istu perusistuntaan ja ratsasta laukkaa aktiivisemmaksi.

Vaihda välillä ympyrää ja suuntaa, ja työskentele samalla tavalla laukassa myös vasempaan kierrokseen. Tämän jälkeen hetkeksi käyntiin ja hevoselle vapaat ohjat.

Vapaan käynnin jälkeen ota ohjat tuntumalle, ja jatketaan harjoitusravissa. Ratsasta lyhyen sivun keskelle voltti, jonka aikana huolehdi hevosen asettumisesta ja taipumisesta, pitäen sisäpohkeella huolta ravin aktiivisuudesta. Kun sisäpohjetta käyttää omalla paikallaan satulavyön kohdalla, on se hyvä apu askeleen aktivoimiseksi sekä hevonen voi myös taipua sisäpohkeen ympärille. Muista huolehtia voltin aikana ulkopohkeella että hevosen takaosa tulee mukaan voltille ja taivutukseen.  Voltin jälkeen jatka pitkän sivun alusta lävistäjälle, ja lävistäjän keskellä ratsasta 3 askeleen käyntisiirtymä siten kuin se ratsastetaan K.N. Special ohjelmassakin. Ole tarkka että hevonen ei pysähdy käyntisiirtymässä, vaan ole pohkeen kanssa hevosen lähellä, jotta saat ratsastettua ravisiirtymän lähes heti hevosen siirryttyä käyntiin. Kolme askelta on todella lyhyt matka, joten on hyvä olla mieluummin pohkeen kanssa vähän liian ajoissa kuin auttamatta liian myöhässä. Lävistäjän jälkeen ratsasta taas lyhyen sivun keskelle voltti ravissa, ja voltin jälkeen taas lävistäjälle ratsastaen sama kolmen askeleen käyntisiirtymä. Työskentele tällä tavalla kolmen kierroksen ajan ja sen jälkeen hetki käyntiä pitäen kuitenkin ohjat tuntumalla.

Käynnissä työskentele hetki tehden temponlisäyksiä siten että ratsasta kolmikaarista kiemurauraa radan poikki, ja aina kaaren jälkeisellä suoralla lyhyt pätkä temponlisäystä. Kaarelle taas peruskäynti, jotta saat rauhassa taivutettua hevosen, ja suoralla taas tempoa lisäten. Työskentele näin kaksi kierrosta, jonka jälkeen voit antaa hevoselle hetkeksi vapaat ohjat.

Vapaan käynnin jälkeen työskennellään vielä hetki laukassa, vasemmassa kierroksessa. Siirrä hevonen harjoitusraviin ja nosta harjoituslaukka lyhyen sivun keskeltä. Jatka laukassa pääty-ympyrällä ja ympyrän jälkeen jatka laukassa lävistäjälle. Lävistäjän lopussa siirrä hevonen raviin. Jotta hevosen laukka pysyy "kasassa" lävistäjällä, aseta sitä loivasti laukan suuntaan, tämä auttaa valtavasti laukan hallinnassa. Ravisiirtymän jälkeen jatka harjoitusravissa seuraavalle lävistäjälle, jolla ratsasta pätkä keskiravia. Tämän jälkeen olet taas samassa pisteessä lyhyen sivun keskellä, josta viimeksikin nostit laukan. Nosta taas samasta pisteestä vasen harjoituslaukka ja tee sama harjoitus uudestaan, pääty-ympyrä harjoituslaukassa, lävistäjä laukassa ja lävistäjältä siirtymä raviin ja seuraavalla lävistäjällä keskiravia. Kun olet ratsastanut tämän harjoituksen kaksi kertaa vasemmassa laukassa, vaihda suuntaa ja toista sama harjoitus kahteen kertaan oikeassa laukassa.

Kun laukkaharjoitus on tehty kahteen kertaan myös oikean laukan osalta, on aika siirtyä loppuverryttelyyn kevyessä ravissa. Kevyen ravin jälkeen käyntiin ja hevoselle vapaat ohjat ja kiitos!

Toivottavasti saitte tästä apuja kouluradan harjoitteluun, oikein ihania kesätreenejä kaikille!

Sari5 kommenttia:

 1. Jos saa toivoa, niin ensi viikon aikana HeB:3 2009 radasta olisi kiva saada vinkkejä! :) Nää sun vinkit ja tuntisuunnitelmat on aina hyödyllisiä ja ollut paljon apua treenaamisessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Tia!

   Juuri tänään aloitin kesäkuun kouluradan postauksen kirjoittamista, joka on juuri tuo B:3!

   Tulossa siis on!

   Sari

   Poista
 2. Oli pakko mainostaa sun blogia mun blogissa. Toivottavasti ei haittaa! Mutta halusin jakaa lukijoideni ja blogiini eksyneiden kanssa tämän blogisi. :) (en saa postausta linkattua, mutta uusimpana tällähetkellä!)
  http://annasiipienkuljettaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   No ei tietenkään mainostus haittaa, kiitos vaan kauniista sanoista!

   Sari

   Poista