perjantai 26. elokuuta 2016

Kuukauden koulurata; Helppo C E.B. Special 2015

Elokuun kouluratana ratsastetaan Helppo C E.B. Special 2015

Laitan oheen linkit SRL:n sivuille sekä kouluradan kirjaimista että itse ohjelmasta.

Rata B (20 x 40 m)

Helppo C E.B. Special 2015

Elokuun koulurata on simppeli, sujuva ja varmasti todella hyvä koulurata kisauraansa aloitteleville ratsukoille. Siirtymät ovat helppoja, ja ainoa haasteellisempi osuus on keskikäynnistä tehtävät pysähdykset. Nuorelle hevoselle tämä olisi myös hyvä ohjelma, harmi että tämä ratsastetaan lyhyellä radalla joka usein on nuorelle vähän turhan ahdas paikka. Mutta toisaalta rata on "nopea" eli siellä käydään käytännössä vain näyttämässä askellajit läpi, joten uskoisin että nuorukaisetkin kestävät tämän radan ihan hyvin!

Saadaksesi ohjelmasta parhaat mahdolliset pisteet, keskity treeneissä erityisesti seuraaviin asioihin:

Tarkat kulmat ja huolelliset käännökset käynnissä, ravissa ja laukassa.
Keskiympyrät ravissa ja laukassa.
Askeleenpidennys ravissa.
Keskikäynti, josta myös pysähdys.

Yleisvaikutelmassa kertoimella kaksi arvostellaan ratsastajan vaikutus hevoseen, ratsastajan asento, istunta ja apujenkäytön moitteettomuus sekä oikeiden teiden seuraaminen.

Jotta saat arvostelukohdista korkeimmat mahdolliset pisteet, tulee apujenkäyttösi olla siistiä ja eleetöntä, joihin hevosesi tulee vastata vastustelematta, istuntasi tulee olla ryhdikästä ja teiden ratsastukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Huolelliset kulmat ja oikeassa kohdassa tehdyt käännökset ovat siis tärkeässä asemassa!

Hevonen liikkuu tällä tasolla tasaisella kuolaintuntumalla, vältä siis "kädellä ratsastamista" sillä se aiheuttaa hevosen pakenemisen kuolaimen alle ja samalla se alkaa myös vastustella apujasi.

Verryttelyssä ensin huolellinen alkukäynti, sen jälkeen apujen käytön tarkastelua siirtymien avulla ja käy vain normaalisti askellajit läpi tehden kaikissa askellajeissa käännöksiä ja ympyröitä. Muutamia keskikäyntejä voit ottaa mukaan verryttelyyn, samoin kuin ravissa askeleen pidennyksen, mutta tee ne vasta verryttelyn loppuvaiheessa, jotta hevonen on saanut rauhassa vertyä ja pystyy ne suorittamaan.

Ja sitten itse ohjelmaan.
Aloita ratsastamalla radalla (tai radan ulkopuolella, riippuen kilpailun järjestäjän säännöistä) käynnissä tai harjoitusravissa niin kauan kunnes saat lähtömerkin, sen jälkeen jatka harjoitusravissa radalle.  Tarkista että ohjasi ovat hyvän pituiset, eli riittävän lyhyet ja käännä hieman ennen L kirjainta hevonen pituushalkaisijalle. Muista hymyillä, tästä se taas lähtee, teidän hetkenne parrasvaloissa!

Kohta 1, L Radalle harjoitusravissa
               I Pysähdys - tervehdys - harjoitusravia
              C Vasemmalle

Radalle ratsastaessasi huolehdi että hevonen etenee hyvässä ravissa kohti tuomareita ja on suora. Muista aina olla oman katseesi kanssa hieman käännöstä edellä, silloin saat tehtyä käännöksen oikeaan aikaan. Hyvä hetki kääntyä on silloin kun itse olet kirjaimen kohdalla, mutta nuoren hevosen kanssa käännös kannattaa aloittaa vähän aikaisemmin, nuoren hevosen kulmat kun saattavat joskus vähän "venyä" pitkiksi. Kokoa ravia hieman ennen I kirjaimen pysähdystä jotta saat hevosen pysähtymään tasajaloin ja tasapainossa. Kun hevonen on rauhoittunut pysähdykseen, siirrä ohjat vasempaan käteen ja laske oikea kätesi tervehdykseen nyökäten samalla tuomarille. Kerää ohjat takaisin käteen ja lähtöluvan saatuasi siirrä hevonen raviin ja käännä se C kirjaimesta vasemmalle.

Kohta 2, SRS Keskiympyrä vasemmalle

Jatka harjoitusravissa, ratsastaen huolellinen kulma lyhyen sivun jälkeen, sen jälkeen anna hevosen suoristua uralle ja S kirjaimesta käännä hevonen keskiympyrälle. Muista käydä pisteessä R, jotta ympyrästä tulee riittävän iso ja muista ratsastaa ympyrän ensimmäinen ja viimeinen puolikas yhtä huolellisesti. Olet varmasti huomannut että usein ympyrällä ja voltilla käy niin että ratsastaja huolehtii ympyrän ensimmäisestä puolikkaasta hyvin, hevonen asettuu ja taipuu tasaisesti ja kaari on pyöreä, mutta toinen puolikas vähän unohtuu ratsastaa ja silloin hevonen helpottaa itseään ja kääntyy hieman aikaisemmin, täysin suorana sisäapujasi vasten. 

Kohta 3, ELB Harjoitusravia uraa seuraten

Ympyrän jälkeen suoristus uralle, muista ratsastaa huolelliset kulmat ja erityisesti kulma ennen B kirjainta voit vähän koota hevosta, jotta lävistäjälle saat aikaiseksi voimakkaan askeleen pidennyksen. 

Kohta 4, BH Kokorataleikkaa askeleen pidennys keventäen

B kirjaimesta käännä hevonen lävistäjälle ja anna hevosen pidentää askelta ravissa, muista keventää! Tuo kättä hevosen suuta kohti, jotta sillä on mahdollisuus pidentää kaulaansa ja sitä kautta myös askeltaan. Anna pohkeella tasainen merkki lävistäjän alussa, hevosen suoristamisen jälkeen mutta varo ettet liioittele pohkeella. Silloin usein käy niin että hevosen rytmi menee sekaisin ja se saattaa silloin rikkoa laukalle. 

Kohta 5, M Oikea harjoituslaukka
               MR Harjoituslaukkaa

Lävistäjän jälkeen siirry harjoitusraviin, ja ratsasta huolelliset kulmat sillä M kirjaimesta tulee laukannosto. (nyt täytyy sanoa että ohjelma on tässä kohtaa vähän epäselvä, sillä lävistäjän jälkeistä ravia ei ole mainittu... Oletan että laukannosto tehdään harjoitusravista, mutta onko jollain kisaajalla tästä eri mielipide, kommentoikaa ihmeessä miten tämä väli kuuluisi oikeasti ratsastaa!!!)
Jatka harjoituslaukassa kohti kirjainta R.


Kohta 6, RSR Keskiympyrä oikealle harjoituslaukassa

R kirjaimesta käännä hevonen keskiympyrälle harjoituslaukassa, pidä taas huolta samoista asioista kuin raviympyrälläkin. Käy pisteessä S ja muista ratsastaa huolellisesti ympyrän molemmat kaaret. Laukkaympyrällä voit vähän parantaa hevosen tasapainoa tuomalla omaa painoasi hieman ulkojalustimelle, sillä estät hevosen "kaatumisen" sisäapujen päälle. Pidä taivutus loivana ympyrällä, ja varmista tarvittaessa sisäpohkeella että laukka jaksaa pyöriä koko ympyrän ajan. 

Kohta 7, R Siirtyminen harjoitusraviin
               RL Harjoitusravia

R kirjaimesta siirrä hevonen harjoitusraviin, muista olla siirtymässä tarkka ettet pidätä hevosta liian pitkään, vaan anna sen ravata isosti heti siirtymän jälkeen. Jatka ravissa uraa pitkin, muista ratsastaa tarkka kulma ennen L kirjainta. 

Kohta 8, L Siirtyminen keskikäyntiin

Kirjaimessa L siirrä hevonen käyntiin, ja tässäkin siirtymässä sama juttu kuin laukka-ravi siirtymässä. Vain pieni pidäte, jotta hevonen jää hyvään käyntiin ja pidä pohkeella huolta että käynti etenee keskikäyntiin asti. Käsi saa tässäkin siirtyä hieman hevosen suuta kohti. 

Kohta 9, EM Kokorataleikkaa keskikäynnissä
               I Pysähdys, siirtyminen keskikäyntiin

Kulmassa joudut hieman kokoamaan käyntiä, jotta hevonen pystyy kulman suorittamaan kunnolla, ja sillä saat myös lisää potkua lävistäjän keskikäyntiin. Lävistäjän keskellä suorita pysähdys, odota että hevonen malttaa pysähtyä kunnolla, ja siirrä hevonen sen jälkeen uudelleen keskikäyntiin. Kun pohje on riittävän vaativa heti siirtymässä, ei tässä pitäisi tulla mitään ongelmia!

Kohta 10, MC Keskikäyntiä

M ja C väli vielä keskikäynnissä, kulmassa toki hieman kooten. 

Kohta 11, C Siirtyminen harjoitusraviin
                CH Harjoitusravia

C kirjaimessa siirrä hevonen harjoitusraviin ja jatka ravissa uraa pitkin kohti kirjainta H. Muista huolellinen kulma!

Kohta 12, H Vasen harjoituslaukka
                 HS Harjoituslaukkaa

Kulman jälkeen suoristus, valmistelu laukannostoon ja H kirjaimesta vasemman laukan nosto. Jatka harjoituslaukassa kohti kirjainta S. 

Kohta 13, SRS Keskiympyrä vasemmassa harjoituslaukassa

S kirjaimesta käännä hevonen keskiympyrälle harjoituslaukassa, ja kiinnitä siinä huomiota samoihin asioihin kuin kohdassa 6. 

Kohta 14, S Siirtyminen harjoitusraviin
                 SL Harjoitusravia

S kirjaimessa siirtyminen harjoitusraviin, varo ettet pidätä liikaa ettei siirtymästä tule töksähtävä. Huolellinen kulma ravissa ja valmistele hevonen L kirjaimen käännökseen. 

Kohta 15, L Keskihalkaisijalle
                 I Siirtyminen keskikäyntiin
                G Pysähdys - tervehdys

L kirjaimesta käännös pituushalkaisijalle, suoraan kohti tuomareita hymyillen! I kirjaimessa siirtymä keskikäyntiin, muista vain pieni pidäte ja anna hevosen kävellä pitkää askelta kohti tuomareita, pohkeella tarvittaessa aktivoiden. Kirjaimessa G pysähdys, odota että hevonen jää paikalleen ja ohjat vasempaan käteen ja oikea käsi laskee tervehdykseen samalla nyökäten tuomareille.

Radalta vapaassa käynnissä 

Hevoselle kiitos ja radalta vapaassa käynnissä.

Oikein hyviä kisahetkiä kaikille ja kertokaahan toiveenne syyskuun kouluradasta!

Sari4 kommenttia:

 1. Tämähän tuli sopivasti, ratsastan tämän radan lokakuussa 1-tason kisoissa. Teetkö tästäkin se tuntisuunnitelman?

  VastaaPoista
 2. Voisiko joku kuukausi tulla tuntiohjelma Raviohjelma piaffelle? Minkäännäköisiä vinkkejä en kyseiseen rataan ole löytänyt ja useinhan juurikin tuo- muiden raviohjelmien rinnalla- on se ensimmäinen kouluohjelma johon koulukisoissa osallistutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Laitetaan tuo mainitsemasi ohjelma tähän syyskuulle, en olisi sitä muuten muistanut ellet olisi maininnut! Kiitos vinkistä!

   Sitä ennen teen kuitenkin vielä elokuun kouluradan tuntisuunnitelman, mutta eiköhän tällä viikolla tuo syyskuun koulurata tule eetteriin, tai pakkohan se on, syyskuu näyttää loppuvan perjantaina!!!

   Sari

   Poista