sunnuntai 21. elokuuta 2016

Tuntisuunnitelma; herkistelystä laukannostoon

Tällä tunnilla keskitytään laukannostojen parantamiseen, siten että alkutunti herkistellään hevosta erilaisilla harjoituksilla jotka lopputuntia kohden tukevat laukannostojen suorittamista.

Melko usein laukannostossa käy siten että hevonen kiihdyttää ravia muutaman askeleen ennen laukannostoa, painuen samalla etupainoiseksi ja tästä asetelmasta laukka on "laahaavaa" eikä pyöri kunnolla. Ratsastaja joutuu tekemään tuplasti töitä, ensin pitää puskea hevonen laukkaan ja vielä sen jälkeen sitä pitää vielä puskea eteenpäin, jotta laukka säilyy edes jonkin aikaa.

Yritetäänpä tällä harjoituksella päästä pois näistä huonoista nostoista ja niiden jälkeisistä huonoista laukoista!

Työskennellään paljon käynnissä, hyvin vähän ravissa ja taas paljon laukassa. Ravityöskentely jää minimiin ihan siitä syystä että hevoselle jää puhtia suorittaa useita laukannostoja lopputunnista. Useat laukannostot peräkkäin suoritettuna on hevoselle melko haastavia, se joutuu niissä niin paljon olemaan takaosansa päällä, joten on hyvä että energiaa ja lihasvoimaa on jäljellä niitä varten!

Aloita alkukäyntien jälkeen ottamalla ohjat tuntumalle ja lähdetään tekemään pituushalkaisijalla väistöä käynnissä siten että etuosa on pituushalkaisijan linjalla, ja takaosa vuoroin väistää oikealle ja vasemmalle. Tässä ei ole tarkoitus tehdä väistöä "isosti" vaan ainoastaan tarkistetaan miten hevonen reagoi väistäviin pohkeisiin, joita on tarkoitus käyttää mahdollisimman usein. Ohjat ja istunta pitävät huolta etuosasta, jonka tulee siis pysyä mahdollisimman hyvin linjalla, ja oikea pohje väistää takaosaa muutaman askeleen vasemmalle, sen jälkeen suoristus (rentouta väistävä pohje, se usein riittää jos käynti on riittävä) ja väistä sen jälkeen vasemmalla pohkeella takaosaa oikealle, jälleen pari askelta riittää. Malta pitää askeleet pieninä ja avut mahdollisimman kevyinä. Voit jopa ajatella että jo se riittää että takaosa nopeasti siirtyy pohkeen vaikutuksesta sivulle, varsinaisten väistöaskeleiden laadusta ei tarvitse nyt huolehtia.
Mikäli hevosen etuosa karkaa pois linjalta, pidätä molemmilla ohjilla hieman ja palauta se takaisin linjalle. Tässäkin harjoituksessa on tärkeää että ohja on oikean pituinen, liian pitkällä ohjalla menetät etuosan hallinnan nopeasti, eikä sitä ole enää helppo saada takaisin riittävän nopeasti.
Tee muutama kerta nämä väistöt, siten että käänny aina pituushalkaisijan lopussa vuoroin vasemmalle ja vuoroin oikealle.

Kun olet tehnyt väistöt, jatketaan edelleen samalla linjalla ja siirrytään nyt tekemään avotaivutusta käynnissä. Käännä hevonen pituushalkaisijalle, ratsasta voltti vasemmalle, ja voltin jälkeen jatka avotaivutusta vasemmalle. Pituushalkaisijan keskellä suoristus, käännä hevonen voltille oikealle ja voltin jälkeen avotaivutusta oikealle, pituushalkaisijan loppuun asti.
Kun avo tehdään vapaalla linjalla, ilman aidan tarjoamaa tukea, on ulkopohkeen merkitys todella tärkeä. Jo volttia ratsastaessasi, ota ulkopohje mukaan taivutukseen, siirrä sitä hieman satulavyön taakse, ja tue hevosta sillä. Kun jatkat voltista avoon, älä missään vaiheessa lopeta ulkopohkeella vaikuttamista. Jos ulkopohje häviää avotaivutuksen alussa, pudottaa hevonen luultavasti takaosan ulos, ja sitä on taas vaikea siitä korjata. Avossa ohjat hallitsevat etuosaa, siirrä ohjilla etuosa, sisäohja taivuttaa loivasti ja ulko-ohja säätelee taivutusta ja pitää huolta että ulkolapa ei "putoa" ulos vaan hevonen kantaa itsensä myös siitä. Sisäpohje satulavyön kohdalla pitää huolta että hevonen ei karkaa kokonaan sisäohjan osoittamaan suuntaan ja tarvittaessa myös aktivoi liikettä.

Työskentele avotaivutuksessa pituushalkaisijalla muutaman kerran ja sen jälkeen anna hevoselle hetkeksi vapaat ohjat.

Tämän jälkeen ota ohjat, ja jatketaan työskennellen hetki kevyessä ravissa. Ratsasta ravia uraa pitkin, ja toiseen päätyyn ratsasta pääty-ympyrä, ja ympyrän avoimella sivulla väistä hevosen takaosaa ympyräuran ulkopuolelle. Pidä huolta että liike pysyy aktiivisena, väistöaskeleet rytmikkäinä ja laajoina. Tee siis pääty-ympyrä ainoastaan toiseen päätyyn, muuten ravaa vaan suoraa uraa, tarkiasten hevosen liike ja suoruus. Työskentele muutaman kierroksen ajan vasempaan, sen jälkeen vaihda suuntaa tekemällä kokorataa leikkaa temponlisäyksellä ja toista sama harjoitus myös oikeassa kierroksessa. Nyt kun tehdään ympyrällä väistöä, ei hevosen taivuttamisesta tarvitse huolehtia. Ympyrä on niin iso, että on parempi pitää hevonen ympyrälläkin lähes suorana, jotta väistöt onnistuvat parhaiten. Väistöllä kuitenkin haetaan irtonaisuutta ja liikkeen laajuutta, joten suoruus on siinä todella tärkeää.

Kevyen ravin jälkeen taas hetkeksi vapaa ohja ja käyntiä.

Jatketaan seuraavaksi käynnissä, ota ohjat tuntumalle ja siirrytään tekemään laukannostoja. Ratsasta pääty-ympyrälle, ja ympyrän avoimella sivulla tuo hevonen rauhallisesti vastataivutukseen ja avoimen sivun jälkeen päästä hevonen suoraksi vastataivutuksesta ja nosta harjoituslaukka. Ajattele että vastataivutuksen viimeinen askel on jo ensimmäinen laukka-askel, näin saat ajoitettua apusi oikein.

Aloita vastataivutus ratsastamalla hevosen takaosa ympyrän ulkopuolelle, eli vasemmassa kierroksessa oikealle käyttäen vasenta pohjetta. Oikea pohje satulavyön kohdalla antaa hevosen taipua sen ympärille. Ohjat huolehtivat etuosasta, sen tulisi pysyä ympyräuralla ja oikea ohja lähtee varovasti taivuttamaan hevosta oikealle kun vasen pohje on varmasti saatu "läpi". Työskentele siis ristikkäisillä avuilla, vasen pohje huolehtii takaosan taivutuksesta ja oikea ohja etuosan taivutuksesta. Vasen ohja säätelee taivutusta, estäen kaulaa ylitaipumasta. Kun lähestyt avoimen sivun loppua, anna hevosen suoristua siten että se jää tasaisesti oikean ohjan tuelle, ja samalla siirrät vasemman pohkeen omalle paikalleen ja siitä satulavyön eteen ja anna hevoselle merkki laukannostoon. Muista että vasen ohja saa mielellään olla vaikka vähän löysä, jotta voit olla varma että et estä hevosen laukannostoa sisäohjasta pidättämällä. Tällä harjoituksella saat hevosen paremmin ulko-ohjan tuelle, joka tarvitaan jotta laukannosto ei "leviä" ja samoin hevonen tulee herkäksi sisäpohkeelle, joka on pääasiallisin laukannoston apu. Näillä avuilla laukannoston pitäisi olla selvästi takaosan päällä, ja saatat jopa tuntea että hevosen takaosa vähän laskee noston alussa, ja se on hyvä se!

Täydellisen laukannoston jälkeen ei ole nyt tarkoitus laukata pitkään, muutama askel riittää, ja siirrä hevonen käyntiin ennen seuraavaa päätyä. Toisessa päädyssä teet taas saman harjoituksen, eli pääty-ympyrä, avoimella sivulla vastataivutus ja siitä laukannosto. Työskentele muutama kierros vasempaan, sen jälkeen vaihda suuntaa ja tee samat harjoitukset myös oikeaan kierrokseen.

Tämän jälkeen anna hevoselle hetkeksi vapaat ohjat ja loppuun tehdään vielä sama harjoitus ravissa. Etene harjoitusravissa, päätyyn ympyrä, vastataivutus ja vastataivutuksesta laukannosto. Tämäkin molempiin suuntiin, ja tarkkaile hevosta koko ajan, jos nostot alkavat tuntua "heikoilta" on se merkkin hevosen väsymisestä. Anna välillä hevosen kävellä vaikka puoli kierrosta vapaalla ohjalla ja sen jälkeen voit jatkaa harjoituksen loppuun. 

Näiden harjoitusten jälkeen pitäisi laukannosto pituushalkaisijalla, eli ilman aidan tukea, onnistua melko helposti, sillä sinä olet koko tunnin harjoitellut sekä hevosen etu- että takaosan hallintaa, mutta tehdään niitä laukannostoja vapaalla linjalla sitten joku toinen kerta!

Loppuun vielä hetki työskentelyä kevyessä ravissa, vähän normaalia pidemmässä muodossa, ja sen jälkeen käyntiin ja hevoselle kiitos!

Hyviä syystreenejä kaikille!

Sari


2 kommenttia:

 1. Tosi hyvä tuntisuunnitelma, en ole ikinä saanut näin hyviä laukannostoja ja laukkapätkiä hevosellani! Mulla on 4-vuotias sph, jolla ollaan käyty B:tä esittämässä - ravi saa kehuja ja laukan kanssa olen välillä vaipumassa epätoivoon. Tämä treeni valoi taas uskoa, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos kommentista!

   Tosi mukava kuulla että pystyn edes jollain tasolla auttamaan, ja eiköhän se laukkakin lähde paranemaan! Pikkuhiljaa kohti täydellisyyttä!

   Sari

   Poista