tiistai 14. helmikuuta 2017

Tuntisuunnitelma; aktiivinen tunti käynnissä

Tämä tunti on suunniteltu siten että tehtävät tehdään pelkästään käynnissä, jos kenttä vaikka on olosuhteiden pakosta kova. Jos pohjat antavat myöden, voit luonnollisesti muuttaa suunnitelmaa niin että siinä tulee käytyä läpi muutkin askellajit!

Aloitetaan ottamalla ohjat tuntumalle ja ratsastetaan ensin huolellisia kulmia. Otetaan jo heti alussa hevosen ulkolapa ja -kylki haltuun tekemällä kulmiin takaosankäännösmäiset käännökset. Kulman jälkeen huolehti että hevonen jatkaa uraa pitkin mahdollisimman suoraan ja aktiivisessa käynnissä. Ennen kulmaa voit jarruttaa istunnalla sen verran että hevonen jää vähän odottamaan apujasi kulmassa, ettei se siis lähde automaattisesti itse kääntymään kulmassa. Nuorilla hevosilla tämä ei ole niin suuri ongelma kuin jo kokeneemmilla kehäketuilla, sillä nuorukaiset tarvitsevat joka tapauksessa enemmän ratsastajan tukea kuin vanhemmat hevoset.
Työskentele tällä tavalla molempiin suuntiin niin pitkään että tunnet hallitsevasi hevosen ulkopuolen kunnolla eikä kulmissa tehtävät käännökset enää aiheuta suuria keskusteluja välillänne, vaan pääset vaikuttamaan hevoseen nopeasti mutta pehmeästi.

Tämän jälkeen jatka muuten samalla tavalla mutta ratsasta käännökset kulmissa normaalisti,  ja lisää suorille temponlisäys käynnissä. Temponlisäyksen ei tarvitse olla kestoltaan pitkä, lähinnä nyt tarkastetaan hevosen reagointi pohjeapuun. Työskentele tässä harjoituksessa molempiin suuntiin sen aikaa että hevonen reagoi pohjeapuun heti ja kääntyy pehmeästi kulmissa. Tämän jälkeen voit antaa hevoselle hetkeksi vapaat ohjat.

Vapaan käynnin jälkeen jatketaan siten että edelleen ratsasta jokainen kulma huolella, ja lisää nyt toisen pitkän sivun alkuun voltti jonka jälkeen jatka uraa pitkin avotaivutuksessa. Toiselle pitkälle sivulle lyhyitä temponlisäyksiä, huolehtien siis taas siitä hevosen reaktiosta pohkeeseen. Koko ajan muista ratsastaa jokainen kulma huolella. Kun olet työskennellyt tällä tavalla molempiin suuntiin, anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla.

Seuraavaksi muutetaan harjoitusta siten että tee toiselle pitkälle sivulle edelleen voltti ja sen jälkeen avoa noin puoleen väliin pitkää sivua. Tämän jälkeen suorista hevonen ja jatka pohkeenväistössä kohti keskihalkaisijaa. Nyt siis ensimmäiseksi taivutetaan ja sen jälkeen huolellisen suoristuksen jälkeen tehdään väistöä.
Ole erityisen huolellinen juuri suoristuksen kanssa, jos hevonen ei ehdi suoristua ennen väistöä, ei väistö tule onnistumaan oikein. Jos hevonen jää taipuneeksi ja lähdet siitä huolimatta väistöön, tulee väistöaskelista sellaisia että se saattaa tuntua väistöltä mutta todellisuudessa hevonen ei astu riittävästi alle ja ristiin.
Varmistaaksesi väistön onnistumisen voit lyhentää avotaivutuksen kestoa, eli varaa enemmän aikaa suoristukseen.

Kun tämä onnistuu, voit vielä vähän lisätä vaikeustasoa päättämällä harjoituksen (voltti, avo, väistö) pysähdykseen. Eli tule voltin ja avon jälkeen pohkeenväistössä keskihalkaisijalle, ja viimeisen väistöaskeleen jälkeen pysäytä hevonen. Muista olla tarkka oman istuntasi kanssa, tasapainota istuntasi juuri ennen pysähdystä jotta hevosen on mahdollista pysähtyä tasapainossa. Pysähdyksessä erittäin tärkeää on myös ratsastajan maltti, eli muista antaa hevoselle aikaa korjata kaikki jalkansa "oikeille" paikoilleen. Erityisesti näin väistön jälkeen tämä on erittäin tärkeää, sillä emmehän halua hevosen pysähtyvän jalat ristissä!

Kun olet tehnyt nämä harjoitukset molempiin suuntiin, on aika antaa hevoselle vapaat ohjat ja kiittää hyvästä tunnista!

Kuten huomaat, voi käynnissäkin saada aikaiseksi ihan tehokkaan tunnin!

Sari

1 kommentti: