torstai 3. elokuuta 2017

Toivepostaus; tuntisuunnitelma hevoselle jolla on ristiselkä jumissa (osa 2)

Tämä postaus on jatkoa osalle 1, joka löytyy täältä. Tällä tunnilla keskitytään enemmän väistöjen suomiin mahdollisuuksiin sekä otetaan kaikki hyöty irti laukannostoista ristiselän liikkuvuuden parantamiseksi.

Kuten viime postauksessakin mainitsin, on huolellinen ja pitkä alkuverryttely erittäin tärkeää ristiselkäongelmaiselle hevoselle. Eli alkukäynnit tulee olla vähintään 15 minuuttia, ja siitä ei pidä poiketa tälläkään kerralla. Sen jälkeen alkuverryttely ravissa vähän normaalia pidemmällä ohjalla, kuitenkin siten että hevonen pysyy hyvällä tasaisella tuntumalla. Pidä ravin tempo rauhallisena, siten että hevosella on rauhassa mahdollisuus vertyä myös ravissa, ja vasta kun olet ravannut rauhallisessa tempossa molempiin suuntiin, voit kerätä ohjaa vähän lyhyemmäksi, nosta hevosen ryhtiä vähän ylemmäs ja työskennellä ravin perustempossa. Liitä alkuverryttelyyn mukaan voltteja ja siirtymiä siten, että tee ravista siirtymä käyntiin ja käännä hevonen voltille heti siirtymästä, kävele voltti ja siirrä hevonen raviin taas voltin jälkeen. Tee samalla periaatteella myös harjoitus "toisinpäin" eli kävele uralla, siirrä hevonen raviin ja käännä se voltille heti ravisiirtymästä. Ravivoltin jälkeen siirtymä käyntiin ja jatka uraa pitkin käynnissä.

Raviverryttelyn jälkeen hetkeksi käyntiä vapain ohjin ja sen jälkeen siirrytään verryttelemään hevosta laukassa. Laukkaverryttelyssä tärkeintä on saada "paikkoja auki" eli anna hevosen laukata mahdollisimman pitkää ja rentoa laukkaa, itse nouse kevyeen istuntaan jotta hevosen selkää saa sen vaatiman vapauden. Ole kuitenkin tarkkana että hevonen ei pääse tässä alkuverryttelylaukassakaan vetämään itseään pitkäksi siten että se lähtee pois tuntumalta, sillä silloin se ei työskentele takapäällään vaan kyntää etuosa raskaana voimatonta laukkaa. Vaikka verryttelyssä nyt vaan laukataan eteenpäin, tekemättä sen suurempia tehtäviä, on kuitenkin tärkeää huolehtia siitä että itse laukannostot ovat parhaita mahdollisia. Muista että huonosta nostosta ei voi tulla hyvää laukkaa, joten jos huomaat että nosto meni vähän plörinäksi, nosta rauhassa uusi laukka. Työskentele laukassa molempiin suuntiin ja anna hevoselle sen jälkeen vapaat ohjat ja kävele hetki.

Varsinainen työskentely aloitetaan ympyrällä. Ratsasta toisessa päädyssä pääty-ympyrällä käyntiä, ja tarkista ensin että hevosen käynti on mahdollisimman laadukasta. Hevonen kävelee pitkällä ja rennolla askeleella, tukeutuen kätesi tarjoamaan tuntumaan ja on pohkeen edessä. Kun tämä on kunnossa, aloitetaan tekemällä pohkeenväistöä siten että aina ympyrän avoimella sivulla väistä hevosen takaosaa ympyrän ulkopuolelle. Eli, käytännössä hevosen etuosa jatkaa ympyräuralla ja takaosa ympyräuran ulkopuolella. Vaikka tämä väistö tehdään ympyrällä, käytetään apuja aivan samalla tavalla kuin tehdessä väistöä esimerkiksi diagonaalilla. Sisäpohje on väistävä apu, ja ulko-ohja toimii sisäpohkeen tukena, pidättäen mikäli hevonen ei lähdekään väistämään sisäpohjetta. Molemmat ohjat pitävät hevosen etuosan uralla. Ulkopohje on varmistamassa siinä vaiheessa mikäli hevonen on lähdössä kokonaan pois ympyräuralta.

Tässä harjoituksessa väistöä tulee siis puolen ympyrän verran, ja toinen puoli ympyrästä keskitytään käynnin laadun ylläpitämiseen. Mikäli käynti on jännittynyttä tai liian hidasta, tee ympyrän sisälle voltti jotta saat vähän enemmän aikaa työstää käyntiä kuntoon ennen väistöä. Muistathan että hyvästä käynnistä tulee hyvää väistöä!

Tee väistöharjoitus ensin toisessa suunnassa muutaman kierroksen ajan, ja sen jälkeen vaihda ympyrällä suuntaa ja toista sama harjoitus myös toisessa kierroksessa. Tämän jälkeen hevoselle hetkeksi vapaat ohjat.

Lyhyen välikäynnin jälkeen ohjat taas tuntumalle ja tehdään sama väistöharjoitus myös harjoitusravissa, eli ympyrän avoimella sivulla takaosa väistää ympyrän ulkopuolella. Tämäkin harjoitus muutaman kierroksen ajan molempiin suuntiin ja sen jälkeen jatketaan harjoituksia suoralla uralla.

Siirrä hevonen käyntiin, ja siirry pituushalkaisijalle. Nyt on tarkoitus tehdä väistöjä todella jyrkässä kulmassa, siten että hevonen joutuu astumaan ristiin todella vahvasti. Syy miksi väistöt tehdään pituushalkaisijalla on se että silloin pystytään tekemään väistöjä vuorotellen kumpaankin suuntaan, eli tehdään väistöä pituushalkaisijan kummallekin puolelle. Kun tehdään näin jyrkkää väistöä, on tärkeää pitää väistöaskelien määrä pienenä, eli vain muutamia jyrkkiä väistöaskelia pituushalkaisijan kummallekin puolelle. Jos käy niin, että käynti olennaisesti huononee väistöjen aikana, jatka hetki pituushalkaisijaa suoraan ja paranna siinä käyntiä kunnes taas jatkat väistöaskelia.

Työskentele jyrkillä väistöillä käynnissä muutaman pituushalkaisijan verran, ja sen jälkeen anna hevoselle hetkeksi vapaat ohjat. Kun hevonen on saanut hetken kävellä, ota ohjat taas tuntumalle ja jatketaan tuntia siirtymällä seuraavaksi laukannostoharjoituksiin. Tämän harjoituksen voit tehdä joko käynnissä tai ravissa, tai miksei vaikka molemmissa!

Siirry ratsastamaan pari metriä uran sisäpuolelle, ja aloitetaan vasemmassa kierroksessa. Ratsasta ensin muutama metri suoraan ja sen jälkeen tee pohkeenväistöä vasemmalle, eli uran sisäpuolelle. Muutaman väistöaskeleen jälkeen, nosta oikea laukka suoraan viimeisestä väistöaskeleesta ja laukkaa muutama askel. Siirrä hevonen laukasta käyntiin/raviin (kummassa nyt päätitkään harjoituksen aloittaa) ja tee heti siirtymän jälkeen väistöä vasemmalle, eli kohti uraa. Taas viimeisestä väistöaskeleesta laukannosto, ja muutama laukka-askel. Jatka tätä harjoitusta koko kierroksen ajan ja pyri pikkuhiljaa siihen että väistöaskeleet vähenevät kerta kerralta ja pääset tilanteeseen jossa teet vaikka vaan yhden väistöaskeleen, jolla saat sisätakajalan hyvin rungon alle, jotta hevonen pääsee ponnistamaan laukkaan kunnolla takapäällään, eikä etuosalla "kyntäen". Hevonen saa tässä nostoharjoituksessa tuntua siltä että se lähes istuu takapäälleen laukannoston aikana. Työskentele samalla harjoituksella myös oikeassa kierroksessa, noin yhden kierroksen ajan. Tämä harjoitus on loppujen lopuksi myös hyvää harjoitusta laukanvaihtoja varten, sillä tässä hevonen joutuu kokoajan olemaan erityisen kuulolla laukannostoapuihin ja niihin reagointiin. Myös omien apujesi hienosäätöön tämä harjoitus on erityisen hyvä, kunhan vaan muistat käyttää aina niin pientä ja kevyttä apua kuin mahdollista.

Laukannostoharjoitusten jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla. Loppuun työskennellään vielä hetki ravissa tehden vähän sulkutaivutusta. Aloitetaan vasemmassa kierroksessa harjoitusravissa uraa pitkin. Tehdään ensin sulkua uralla (taivutus vasemmalle)  ja sen jälkeen pohkeenväistöä uran sisäpuolelle (väistöä vasemmalle) kohti pituushalkaisijaa. Muista olla huolellinen sulkutaivutuksen jälkeen ja suoristaa hevonen ennen väistöä. Jos ehdit, voit tehdä saman vielä pituushalkaisijalla siten että tee pituushalkaisijalla sulkua muutama askel (taivutus oikealle), ja sen jälkeen väistä pohkeenväistössä takaisin uralle (väistö oikealle).  Jos kuitenkin haluat työstää sekä sulkua että väistöä vähän pidempään, tee harjoitus siten että tee sulkua uralla noin pitkän sivun puoleen väliin asti, siitä suoristus ja pohkeenväistössä pituushalkaisijalle, sinne pituushalkaisijan loppupäähän! Sen jälkeen toisella pitkällä sivulla sama harjoitus. Työskentele tällä tavalla muutama kierros kumpaankin suuntaan, siten että suunnanmuutoksen aikana anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla, muuten harjoitus on liian vaativa hevoselle.

Tämän jälkeen voit jatkaa loppuverryttelyä kevyessä ravissa, pidä tässä lopussakin huolta että hevonen liikkuu kevyesti tuntumalla ja keskity tuntemaan hevosen takaosan vahva liike ja sen mukanaan tuoma "ilma" askeleessa. Ravin pitäisi tuntua siltä että siinä on vähän normaalia enemmän joustoa, silloin tiedät että tunnin harjoitukset ovat osuneet juuri oikeaan paikkaan, eli sinne vähän jäykkään ristiselkään!

Loppuverryttelyn jälkeen käyntiin ja vapain ohjin loppukäynnit. Muista malttaa kävellä riittävän pitkään, erityisesti näin haastavan tunnin jälkeen on tärkeää antaa hevosen palautua lopussa rauhassa.

Tässä oli nyt toinen osa tähän postaustoiveeseen, mutta teen vielä kolmannen, joka ei ole varsinainen tuntisuunnitelma vaan siinä on otettu kokonaisvaltaisemmin huomioon miten ristiselän ongelmista kärsivän hevosen kanssa olisi elo mahdollisimman hedelmällistä, jotta pikkuhiljaa ne ristiselän ongelmat olisivat paremmin hallittavissa.

Oikein hyviä treenejä kaikille!

Sari
1 kommentti:

  1. hienoa, että olit paneutunut juuri tähän ongelmaan, löysin tästä hyviä tehtäviä omalla hevoselleni, jolla myös ristiselän kanssa ollut vaivoja.

    VastaaPoista