Tällä tunnilla keskitytään hevosen jumppaamiseen, ei niinkään reippaassa tempossa vaan enemmänkin matalassa tempossa mutta tehokkaasti työskennellen.
Alkukäyntien jälkeen ota ohjat tuntumalle ja tarkasta ensin että hevosesi reagoi apuihin oikein seuraavalla harjoituksella:
Pysäytä hevonen jokaisessa kulmassa, siten että ratsastat tosi syvälle kulmaan, ja juuri ennen käännöstä pysäytät hevosen, odotat hetken ja sen jälkeen käännät sen sisäohjalla ja ulkopohkeella suoraan pysähdyksestä. Muista myös tukea hevosta ulko-ohjalla, jotta hevonen ei pelkästään käännä kaulaansa, vaan ottaa koko etuosan, myös sen ulkolavan mukaan käännökseen. Tee näin yhden kierroksen ajan ensin vasemmalle, sen jälkeen vaihda suuntaa ja tee sama harjoitus oikealle. Kun olet tehnyt tämän harjoituksen käynnissä, tee sama harjoitusravissa siten että ravaat uraa pitkin, mutta ennen kulmaa siirrä hevonen käyntiin ja tee huolellinen käännös kulmassa käynnissä. Hevosesi pitäisi nyt odottaa kääntäviä apujasi hieman paremmin, kun olet tehnyt pohjalle tuon käynnissä tehtävän harjoituksen. Jos näin ei ole, ja hevonen tuntuu ennakoivan kulman käännöstä tai kaatuvan sisälle kulmassa, palaa hetkeksi käynnissä tehtävään harjoitukseen. Tee tämäkin harjoitus noin kierroksen ajan kumpaankin suuntaan, ja sen jälkeen voit antaa hevoselle hetkeksi vapaat ohjat.
Tämän jälkeen aloitetaan verryttely kevyessä ravissa, ja hyödynnetään nyt vähän hitaampi tempo. Aloitetaan ensin ratsastamalla kevyessä ravissa uraa pitkin, ja hakemalla juuri sille omalle hevoselle sopiva tempo. Sen pitäisi olla selkeästi hitaampi kuin normaalisti, mutta se ei kuitenkaan saa olla "laiska". Hevosen pitää siis hitaasta temposta huolimatta olla pohkeen edessä, eli aina kun käytät pohkeen, hevosen pitää siihen reagoida. Kun olet löytänyt tämän hitaamman tempon suoralla uralla, lisää verryttelyyn mukaan isoja voltteja, sekä pitkällä että lyhyellä sivulla. Volteille käännyttäessä ole erityisen tarkka että hevonen ei lähde kiihdyttämään tempoa käännöksessä. Jos näin käy, on se merkki joko siitä että hevonen ei ole riittävässä tasapainossa ja joutuu korjaamaan sitä kiihdyttämällä vauhtia, tai siitä että se juoksee taivutuksen alta pois. Jos kyse on huonosta tasapainosta, saat sen korjattua tuomalla omaa painoasi hieman enemmän ulkojalalle, jolloin hevonen ikäänkuin korjaa itsensä vähän pystympään. Jos taas hevonen juoksee pois taivutuksesta, hidasta sen tempoa vielä vähän ennen volttia, ja keskity voltilla siihen että taivutus on riittävän loiva, mutta läpi koko kropan. Sisäpohje on omalla paikallaan mutta ei jännittyneenä, ja sisäohja määrittelee taivutuksen, jota ulko-ohja säätelee. Ulkopohje pitää huolta takaosasta, jotta se pysyy mukana taivutuksessa, eli näin taivutus menee läpi koko kropan.
Kun olet tehnyt muutaman kierroksen ajan voltteja molempiin suuntiin ja olet tyytyväinen ravin laatuun, voit lähteä ratsastamaan ravia vähän isommaksi suoralla uralla. Aktivoi ravia sekä istunnalla että pohkeella (nyt ratsastetaan ravin tempoakin vähän isommaksi) niin kauan, kunnes tunnet että hevonen ravaa isommalla ravilla pehmeätä tuntumaa kohden. Työskentele tässä ravissa vielä muutama kierros molempiin suuntiin ja sen jälkeen voit verrytellä hetken laukassa, kevyessä istunnassa. Pidä laukassakin tempo hitaampana kuin normaalisti, vaikka hevonen saakin laukata "vapaammin", älä silti anna sen juosta apujesi ohi. Kun olet verrytellyt myös laukassa molempiin suuntiin, voit antaa hevosen kävellä hetken vapaalla ohjalla.
Aloitetaan varsinainen työskentely käynnissä siten että tehdään toisella pitkällä sivulla pohkeenväistöä ensin uralta pois muutaman askeleen ajan, sen jälkeen suoraan muutama askel ja vielä väistö takaisin uralle. Pitkän sivun jälkeen ratsasta huolellinen kulma, kokoa käyntiä vähän lyhyellä sivulla ja ratsasta jälleen huolellinen kulma. Toisella pitkällä sivulla tehdään lyhyitä ravisiirtymiä siten että siirrät hevosen käynnistä raviin, mutta raviaskelien määrä pidetään vähäisenä, 2-3 askelta riittää. Siitä takaisin käyntiin, ja muutaman käyntiaskeleen jälkeen taas siirtymä raviin. Toista tätä niin kauan että pääset pitkän sivun loppuun. Taas huolelliset kulmat ja lyhyt sivu kootummassa käynnissä. Pitkällä sivulla taas väistöt. Tee tämä harjoitus 2-3 kierroksen ajan kumpaankin suuntaan, ja kiinnitä erityistä huomiota kulmien ratsastukseen. Huolellisesti ratsastetulla kulmalla "säästät" vähän aikaa, sillä hyvän kulman jälkeen hevonen on heti valmis seuraavaan tehtävään. Kun olet tehnyt tämän tehtävän, hevoselle hetkeksi vapaat ohjat.
Lepotauon jälkeen ota ohjat ja siirry pääty-ympyrälle käynnissä. Tee toinen pääty-ympyrä käynnissä ja ympyrän avoimella sivulla väistä hevosen takaosaa ympyrän ulkopuolelle. Ympyrän jälkeen jatka pitkää sivua kohti toista päätyä (muista huolelliset kulmat) ja siirrä hevonen raviin ennen toista pääty-ympyrää. Tee siis toiseen päätyyn pääty-ympyrä harjoitusravissa, jossa teet saman tehtävän, eli ympyrän avoimella sivulla väistä takaosaa uran ulkopuolelle. Toista tämä harjoitus parin kierroksen ajan, sen jälkeen vaihda suuntaa ja tee samalla tavalla toiseen suuntaan ja taas sen jälkeen hevoselle vapaat ohjat hetkeksi.
Seuraavaksi jatketaan muuten täysin samalla harjoituksella, mutta nyt ympyrän avoimelle sivulle vastataivutus. Vastataivutuksessa pitää olla tarkkana että taivutus pysyy riittävän loivana ja menee läpi koko kropan. Eli kun olet vasemmassa kierroksessa pääty-ympyrällä, taivuta hevonen oikealle. Vastataivutus kannattaa aloittaa siten että ensin siirrät takaosan uran ulkopuolelle, aivan kuten äskeisessä tehtävässä tehtiin, mutta siitä lähdet pikkuhiljaa taivuttamaan hevosta oikealle, vasemman ohjan huolehtiessa ettei taivutus mene liian jyrkäksi kaulasta ja vasen pohje huolehtii että myös takapää pysyy mukana taivutuksessa. Tee tämäkin harjoitus molempiin suuntiin, ja sen jälkeen jatketaan hetki vielä ottaen mukaan laukkaa.
Pysytään yhä edelleen näillä pääty-ympyröillä, tehdään toisella ympyrällä käynnissä vastataivutus mutta nostetaan nyt heti taivutuksen jälkeen myötälaukka ja jatketaan työskentelyä laukassa samalla pääty-ympyrällä. Vastataivutuksesta laukannosto tapahtuu todella helposti, sinun ei käytännössä tarvitse tehdä muuta kuin päästää hevonen suoraksi, jätä ulko-ohjan tuki hieman tiiviimmäksi ja siirrä sisäpohje satulavyön eteen ja anna sillä merkki laukkaan. Luultavasti hevonen nostaa laukan jo pelkästä painon siirrosta sisälle, ja se on luonnollisesti vaan hyvä asia!
Toisella pääty-ympyrällä tehdään sama tehtävä harjoitusravissa, eli ympyrä ravissa, avoimella sivulla vastataivutus ja siitä laukannosto ja hetki työskentelyä ympyrällä laukassa.
Tee nämä harjoitukset pari kertaa kumpaankin suuntaan ja sen jälkeen loppuverryttely kevyessä ravissa ja sen jälkeen on hevonen kyllä ansainnut vapaat ohjat ja käyntiä.
Matalasta tempostaan huolimatta tämä tunti on kyllä täynnä tehtäviä ja aika rankkojakin sellaisia, joten ole tarkkana ja tarkkaile hevostasi, jos se alkaa yhtään vaikuttaa väsyneeltä niin lopeta tunti ja jatka joku toinen päivä. Väsyneellä hevosella ei nämä harjoitukset tuota toivottua tulosta.
Hyviä treenihetkiä kaikille!
Sari
Tästä blogista löydät eri tasoisia ratsastusharjoituksia sekä ratsastuskoulun tunneille että itsenäiseen työskentelyyn. Toivon että näistä on apua mahdollisimman monelle hevosten parissa elämästään nauttivalle! Ratsastuksen tavoite, olkoon se meidän jokaisen itse asetettavissa! Nautitaan matkasta kohti tavoitteita yhdessä ystävämme hevosen kanssa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hei!
VastaaPoistaKyselisin vähän apua mitä tehdä kovasuiseksi ratsastetun hevosen kanssa? Tamma on jo yli kahdenkymmenen, suurimman osan elämästään mennyt maastossa. Maastossa se on mennyt aina lujaa, mikä on yleensä johtanut ylettömään repimiseen suusta kun pitäisi hiljentää ja tämän huomaa kun tammalla nykyään ratsastaa kentällä tai maastossa - heti kun tamma innostuu tai mennään vähän lujempaa katoaa hevonen avuilta. Yleensä ratkaisuna on ollut tekemisen keksiminen, tavallaan "pakottaa" hevonen avuille esim. pyörimällä ympyröitä, väistättämällä jne. Joskus (aika usein maastossa, kentällä rauhoittuu helpommin) tamma ei kuitenkaan mistään huolimatta rauhoitu vaan koko ajan yrittää päästä lujempaa jolloin päädyn kovakätiseksi -> tämä sitten heti jälkeenpäin kaduttaa ja ärsyttää, koska suusta vetäminenhän ei asiaa taas yhtään mihinkään suuntaan auta.
Olisiko sulla tuntisuunnitelmaa tai ihan vain vinkkejä tällaisen hevosen ratsastukseen?
Kiitos
Heippa!
PoistaNyt en muista onko minulla tuntisuunnitelmaa kovasuisen hevosen kanssa ratsastamisesta, mutta joitain postauksia on ainakin tuntuman uudelleen opettelusta ym. Taidan tehdä tästä ihan oman postauksensa, jotta saan varmasti käytyä kaikki mahdolliset jutut läpi!
Sari
Kiitos Sari valtavasti blogistasi! Sain siihen vinkin opiskelutoveriltani, joka on jo kokenut hevosihminen. Itsellä on ensimmäimmäinen oma ratsu, jonka kanssa otan yksityistunteja, mutta aivan hirveästi nautin (me molemmat?), kun voidaan hevosen kanssa kahdestaan tehdä näitä sinun hienosti aukikirjoittamiasi tehtäviä. Eilen tehtiin tätä tehojumppaa lukuunottamatta noita "ympyrältä irrotettuja" ympyröitä. Menee vielä liian vaikeaksi, mutta tuo kulmiin ratsastus, pysähdys ja ulkopohje-sisäkäsi-kääntö oli ihan oivallus molemmille. Hevonen oikein odotti korvia käännellen, että koska saa luvan kääntyä :D - Kiitos kun jaksat jakaa meille näitä ohjeita! Tunnilla saan hienotr neuvot ja ohjeet, mutta "salaharjoitukset" omine oivalluksineen on ihan mannaa itsetunnolle ratsastajana. Myös hevonen tuntuu oppivan, vaikken toki näe ulkopuolisen kriittisin silmin, oppiiko oikeaa vai väärää, mutta jotakin se hiffaa meikäläisen viestinnästä ja se on pääasia, kun kyrakyrklundmatadoreja meistä ei tule eikä aiota edes yrittää :D Kiitos!
VastaaPoistaHei! Olisi hienoa jos sinulta tulisi enemmän postauksia, ohjeesi ja harjoituksesi ovat erittäin hyviä. Harmi, että tälle vuodelle postauksia on vain 13..
VastaaPoistaToivoisin kirjoituksia/harjoituksia lisää ainakin siirtymisistä askellajin sisällä, vastalaukka kiemurauralla, siirtyminen peruutuksesta suoraan raviin, sulkutaivutus ravissa ja laukassa, joitain rentoja tunteja, millaiset harjoitukset sopisi ratsastajalle joka palaa harrastukseen tauon jälkeen
Pakko tulla sanomaan että blogisi on ihan huippu! Aina kun meinaa omasta päästä ideat loppua ratsastuksen suhteen niin suuntaan tänne. Vielä kehitysehdotuksena olisi kiva jos postauksiin tulisi jonkinlaisia kuvia havainnollistamaan enemmän tehtäviä.
VastaaPoista