torstai 14. toukokuuta 2015

Tuntisuunnitelma; takaosankäännös, vastataivutus, laukannosto

Tällä tunnilla tehdään siis ylläolevia asioita, lisäksi alkuverryttelyssä otetaan muutamia suoruutta tarkentavia harjoituksia sekä luonnollisesti siirtymiä.

Aloita alkukäyntien jälkeen ratsastamalla pituushalkaisijaa pitkin suoraan kentän päästä päähän, ja käänny joka toisella kerralla pituushalkaisijan jälkeen vasemmalle ja joka toinen kerta oikealle. Pituushalkaisijalla tarkistetaan ratsukon suoruus, pidä huolta että hevonen kävelee aktiivisesti jo ennen pituushalkaisijalle kääntymistä. Voit aktivoida sisätakajalkaa sisäpohkeella (joka on omalla paikallaan satulavyön kohdalla) kaarteessa juuri ennen pituushalkaisijalle kääntymistä, ja kun olet suorittanut käännöksen, anna hevosen vaan kävellä suoraan eteenpäin. Riittävä eteenpäinpyrkimys usein riittää hevosen suoristamiseksi, joten jos huomaat että hevonen alkaa "seilata" puolelta toiselle pituushalkaisijalla, on se yleensä merkki liian hitaasta temposta, ja silloin on aika muistuttaa hevosta kunnon käynnistä.
Mikäli hevosen etuosa hakeutuu toistuvasti oikealle, korjaa se siirtämällä etuosaa enemmän vasemmalle. Voit nostaa vähän oikeaa kättä, ja tukea oikeaa ohjaa hevosen kaulaan, samalla kun siirrät vasemmalla kädellä etuosaa vasemmalle. Vasemman ohjan ote saa olla jopa aavistuksen johtava tässä tapauksessa.
Ja jos etuosa siirtyy vasemmalle, vasen käsi nousee hieman ylös ja tukeutuu kaulaan, samalla kun oikea ohja johtaa ja siirtää etuosan oikealle.

Muutaman kerran jälkeen lisää pituushalkaisijan keskelle pysähdys. Pysähdykseen tultaessa hevosen aktiivinen käynti on erityisen tärkeää, ei pelkästään suoruuden vuoksi, vaan myös tasapainoisen pysähdyksen aikaansaamiseksi. Ratsasta siis hevonen molemman pohkeen ja ohjan välissä ihan siihen pysähdykseen asti, hieman ennen pysähdystä rauhoita käden joustoa hieman, tiivistä istuntaa (erityisesti polvia ja reisiä) ja kun olet pysähdyskohdassa, pysäytä käden liike ja odota että hevonen pysähtyy sen mukana. Pidä istunta ryhdikkäänä, kädet kannettuina ja ohjat tuntumalla pysähdyksessä, käden ollessa kuitenkin rento. Kun siirrät hevosen käyntiin, usein riittää pelkästään istunnan "avaaminen" eli erityisesti polvien avaaminen ja hevonen saa siitä vapauden siirtyä käyntiin. Pohkeella voit tarvittaessa tehostaa siirtymää.

Kun olet tehnyt muutamia onnistuneita pysähdyksiä pituushalkaisijalla,  siirrytään ratsastamaan käynnissä koko kenttää, mutta pysyen 1-2 metriä uran sisäpuolella. Tällä varmistetaan että hevonen pysyy kuuliaisena avuillesi, eli ei painu ulkoapujesi ohi takaisin aidalle. Toki tämän onnistumiseksi sinunkin pitää olla skarppina, pidä ulkopohje hieman satulavyön takana tukemassa hevosta (ei siis aktiivisesti käyttäen vaan ainoastaan hieman normaalia lähempänä hevosta) ja ulko-ohjaa voit tarvittaessa tehostaa nostamalla kättä aavistuksen ylemmäs kuin sisäkäsi, siis silloin kun sitä apua tarvitset enemmän.
Kun tulet kulmaan, pysäytä hevonen mutta heti pysähdyksen jälkeen käännä hevosen etuosaa muutama askel sisäohjalla, eli ratsasta puolikas takaosankäännös, siten että hevosen turpa osoittaa seuraavalle sivulle. Käännöksessä sisäohja on pääasiallinen apu, ratsastajan paino on enemmän käännöksen suuntaan, ulkopohje satulavyön takana tukee takaosaa ja estää hevosta siirtämästä sitä ulos käännöksen aikana, ulko-ohja tukee hevosta ja säätelee asetusta ja taivutusta, sisäpohje omalla paikallaan pitää tarvittaessa huolta poljennasta. Jos hevonen lähtee peruuttamaan, rentouta kädet ja käytä sisäpohjetta. Jos se taas kävelee liikaa eteenpäin, jarruta molemmilla ohjilla.
Tee muutama kulma näin, eli ensin pysäytät hevosen, ja heti pysähdyksestä käännä se takaosankäännösmäisesti uudelle uralle. Kun tämä onnistuu, voit jättää pysähdyksen pois ja ainoastaan hidastaa ja aavistuksen koota käyntiä ennen kulmaa ja käännöstä.
Toista nämä molempiin suuntiin, ja sen jälkeen anna hevosen kävellä hetki vapaalla ohjalla.

Seuraavaksi työskennellään hetki kevyessä ravissa. Käytetään hyödyksi ympyräkahdeksikkoa, eli ratsasta päätyyn iso ympyrä, keskellä kenttää suorista hevonen (ratsasta keskellä kaarto poikki radan) ja käännä toiseen päätyyn ympyrälle. Ympyrällä taivuta hevonen loivasti, eli ympyrän kaaren mukaan. Pidä huolta ulkopohkeella (hieman satulavyön takana) että hevonen taipuu koko rungostaan, ja ole maltillinen sisäohjan kanssa ettet tule taivuttaneeksi kaulaa liikaa. Ole erityisen tarkka keskellä tapahtuvan suoristuksen kanssa, hevosen pitää kulkea muutama askel suoraan tukeutuen molempiin ohjiin. Tässä keskellä voit myös tarvittaessa tehdä muutoksia raviin, jos tarvitsee.

Muutaman kierroksen jälkeen lisää vielä keskelle siirtymä käyntiin, siten että hevonen saa kävellä maksimissaan 3-4 askelta. Käytännössä heti kun olet suoristanut hevosen keskelle, tee siirtymä käyntiin, mutta heti kun tunnet että hevonen on siirtynyt käyntiin, tee jo uusi siirtymä raviin. Näin saat pidettyä käyntipätkän riittävän lyhyenä, se 3-4 askelta on ohi ennenkuin huomaatkaan!
Kun olet työskennellyt tovin ympyröillä ravaten, voit antaa hevosen taas kävellä hetken.

Seuraavaksi siirrytään ratsastamaan vastataivutuksia ja laukannostoja ympyrälle. Jää pääty-ympyrälle vasemmassa kierroksessa käynnissä. Taivutus tehdään aina ympyrän avoimella sivulla. Kun avoin sivu alkaa. siirrä hevosen takaosaa hieman ympyrän ulkopuolelle eli oikealle. Sen jälkeen aseta ja taivuta hevosta loivasti ulospäin, eli taas oikealle. Ole tarkka että et jää oikeaan ohjaan "kiinni" vaan pehmeästi ohjaa käyttäen  rohkaiset hevosta taipumaan hieman. Tämän jälkeen hevosen pitäisi jatkaa muutama askel vastataivutuksessa. Kun lähestyt ympyrän avoimelta sivulta taas aitaa, suorista hevonen, jätä ulko-ohja aavistuksen tukevammaksi tarkistaen samalla että hevonen on rento sisäohjalle ja siirrä sisäpohje hieman satulavyön eteen, vaikuta sisäistuinluulla ja nosta laukka. Jatka laukassa yksi kierros uraa seuraten, eli koko kentällä. Siirrä hevonen kierroksen jälkeen raviin ja käyntiin, jotta pääset tekemään uuden vastataivutuksen samalla pääty-ympyrällä ja nostamaan sen jälkeen taas laukan.

Hevosen laukannostojen pitäisi parantua huimasti mikäli taivutus on onnistunut, sillä taivutuksessa vasemmassa kierroksessa vasen pohje työskentelee hevosen takaosan siirtämiseksi, joten hevonen herkistyy laukannostopohkeelle jo ennen laukannostoa. Ja kun muistat jättää ulko-ohjan vähän tukevammaksi laukannostossa, saat aikaiseksi laukan jossa hevonen todellakin ottaa painoa reilusti takaosalle, ja tämmöisen noston jälkeen laukka pyörii paremmin kuin koskaan ennen!!!

Työskentele tämä harjoitus molempiin suuntiin, siten että anna hevonen kävellä hetki vapaalla ohjalla suunnanvaihdon välissä. Kun olet saanut muutamia onnistuneita toistoja molemmissa kierroksissa, voit lopetella ja ratsastaa loppuun kevyttä ravia, antaen hevosen venyttää kaulaa hieman pidemmälle kuin normaalisti, säilyttäen kuitenkin tuntuman loppuun asti.

Vastataivutusharjoituksen voi luonnollisesti tehdä myös harjoitusravissa, mutta siinäkin harjoitus kannattaa ottaa ensin haltuun käynnissä, jotta voit olla varma että taivutus onnistuu sitten myös ravissa. 

Tämän jälkeen sitten vaan vapaat ohjat ja käyntiä!


3 kommenttia:

  1. meillä on hevoseni kanssa vaikeuksia saada askelia esteille sopimaan. 60cm esteet ja korkeammat ei mitään ongelmaa mutta pienemmillä se on erittäin vaikeaa, voisitko kirjoittaa aiheesta tai onko sinulla jo aikaisemmin kirjoitettua juttua :D auttaisi todella, kun muutkin neuvot on auttanut paljon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Onpa mielenkiintoisen kuuloista. Ymmärsinkö oikein että hevonen ajautuu pienillä esteillä "väärään" ponnistuspaikkaan mutta isommilla tätä ongelmaa ei ole?

      Suoranaisesti tähän liittyen ei taida postausta olla, mutta täytyy oikein perehtyä aiheeseen ja tuottaa tekstiä yleisesti ponnistuspaikoista!

      Sari

      Poista
    2. kyllä, toivoisin apua kun asun niin korvessa että ketään ei saa edes tuntia pitämään. ja eräs opettaja joka kävi niin ei koskaan pieniä esteitä harjoittanut vaan suoraan siihen korkeuteen missä meillä ei ole ongelmia. olen lukenut että jos ponnistuspaikkaa ei ole ns. tiedossa niin pitäisi vain "odottaa", ei heittää ohjia pois eikä tuuppailla esteelle, mutta kun heppa rupeaa ennen estettä ottamaan omia ihmeellisiä askeleita ja hyppii aivan liian kauaa ja hissihyppyjä.

      Poista