keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Kilpailuihin valmistautuminen ja verryttely; koulukisat

Nyt on tapetilla kilpailuihin valmistautuminen ja verryttely itse kilpailuissa. Mitä tulee ottaa huomioon jo kilpailuihin valmistautumisessa, miten aikaisessa vaiheessa mahdolliset muutokset pitää tehdä ja mitä verryttelyssä tulee tehdä, jotta suoritus radalla olisi mahdollisimman tasapainoinen ja onnistunut?

Tässä ensimmäisessä osassa käsitellään kyseisiä tilanteita koulukilpailujen osalta, ja toisessa osassa taas estekisojen osalta. Kenttäkilpailuihin en valitettavasti tässä ota kantaa, koska en koe olevani riittävän ammattitaitoinen sillä saralla neuvoakseni teitä.

Koulukisoihin valmistautuminen on loppujen lopuksi melko helppoa, perusratsastushan on meille jokapäiväistä. Voisin jälleen toistaa itseäni perusasioiden tärkeydestä, mutta uskon että se on teille jo tullut selväksi, ettei niitä vaan voi ohittaa, joten en pidä siitä sen suurempaa puheenvuoroa! Otetaan mieluummin haltuun viikko jolloin valmistaudut kisoihin, oletetaan että itse kisat ovat vaikkapa lauantaina. Tämä on tietenkin varsin yksilöllistä, joku hevonen on parhaimmillaan reippaan maastolenkin jälkeisenä päivänä, toinen taas tarvitsee lepopäivän ennen kisoja ja kolmas vaatii kunnon treenin juuri ennen kisastarttia. Itse tunnet hevosesi parhaiten, joten suunnittele viikko sen mukaan. Tässä kuitenkin jonkinlainen pohja jossa pyrin ottamaan huomioon mahdollisimman monipuolisen työskentelyn kisakaudella, jotta hevosen psyykkinen ja fyysinen kunto olisi mahdollisimman hyvä.

Maanantaina maastoillaan, kuitenkin ihan reippaassa tempossa jotta kaikki mahdolliset kireydet jäävät unholaan ja teillä molemmilla on mieli virkeänä.

Tiistaina työskennellään kentällä, ja jos mahdollista kouluaitojen sisällä. Tämä siksi että sekä hevosesi että sinä totutte aitoihin, ja sinä pystyt paremmin hahmottamaan kouluradan koon, ettei radalla käy niin että tilanpuute ajaa esimerkiksi käännökset turhan ahtaiksi. Tiistain kenttätyöskentelyssä voit käydä radan osia läpi, ja mahdollisesti vielä viilata ja harjoitella jotain erityisen hankalaa radan kohtaa. Tunnin puolessavälissä ratsasta rata kertaalleen läpi, ja sen jälkeen sinulla on vielä mahdollisuus ottaa mahdollisista radalla esiintyneistä haasteista koppi ja treenata niitä vielä kerran. Jos mitenkään mahdollista, imitoi kisapaikkaa jo kotona, tuomalla kentälle vaikka tuomaripöytä, kukkapuskia tai ihan mitä vaan mieleen tulee! On paljon helpompi ihmetellä niitä kotona kuin tositilanteessa kisapaikalla! Pyydä vaikka kaverit kahville tuomaripöydän ääreen!

Keskiviikkona työskentelyä kentällä, kuitenkin vähän vähemmän "prässäten" kuin tiistaina. Käy erityisen huolella läpi siirtymät, käännökset ja asetukset ja taivutukset, eli ihan perusasiat. Keskity myös omaan istuntaasi (joko peilin avulla tai pyydä kaveriasi "arvostelemaan" istuntasi) ja huolellisten teiden ratsastamiseen.

Torstaina voit vielä työskennellä kentällä, mutta tee siitä nyt taas astetta rennompi tilanne hevoselle. Ota vaikka työskentelyyn vähän maapuomeja tai pieniä esteitä, just for the fun of it! Työskentele matalassa, pitkässä muodossa, rauhallisessa tempossa jotta hevonen varmasti odottaa apujasi ja jää itsekin rennoksi.

Perjantaina rentoutumista maastossa, rauhallisesti fiilistellen.

Lauantaina kisasuoritus.

Sunnuntaina palauttelua vaikka ensin kentällä ratsastamalla askellajit läpi ja loivasti taivutellen, sen jälkeen vielä pitkälle maastokävelylle.

Maanantaina vapaapäivä.

Verryttely kisapaikalla tuntuu olevan aina yhtä vaikeaa. Milloin verryttely jää liian lyhyeksi, milloin se venyy liian pitkäksi, milloin olosuhteet eivät ole otolliset ja on vaikka ja mitä tekijöitä, jotka vaikuttavat itse suorituksen onnistumiseen. Pitää myös miettiä milloin kuljettaa hevosen kisapaikalle, joku stressaa kuljetusta niin paljon että se tarvitsee tuoda kisapaikalle jo edellisenä päivänä, jotta ehtii palautua reissusta.

Ensimmäinen asia verryttelyssä on riittävän pitkä kävely, mielellään talutellen vähintään 15-20 minuuttia ennen varsinaista verryttelyä. Pitkällä kävelyllä taataan hevosen koko kropan valmiustila kisasuoritukseen. Riittävän pitkän alkukäynnin jälkeen selästä käsin otetaan ensin niinsanotusti kenttä haltuun, eli kävellään kummassakin kierroksessa kenttää ympäri jotta hevonen ehtii nähdä koko verryttelyareenan rauhassa, eikä näin ollen jännity missään kohtaa kenttää. Muista, mikäli hevosesi kuitenkin jännittyy jossain kohtaa, ratsasta rauhallisesti jännittävän kohdan ohi, vaihda sen jälkeen heti suuntaa jotta hevonen näkee saman asian myös "toisella silmällä" ja näin ollen ymmärtää paremmin ettei tilanne/kohde olekaan pelottava. Missään nimessä ei pidä jäädä taistelemaan hevosen kanssa jännittävässä paikassa, se ainoastaan pahentaa tilannetta, hevosta kun ei voi pakottaa rennoksi.
Ratsasta käynnissä myös pysähdykset ja käännökset haltuun, eli tarkista että hevonen on avuilla. Tämän jälkeen verryttele kevyessä ravissa, loivasti taivuttaen molempiin suuntiin. Muuta tempoa tarkistaaksesi reaktiot avuille myös ravissa, ja lisää raviverryttelyyn myös pikkuhiljaa pienempiä ympyröitä ja voltteja taivutuksen syventämiseksi. Käynnissä ja ravissa kannattaa tehdä myös jonkinverran väistöjä, jotka ovat omiaan avaamaan hevosen liikettä. Pikkuhiljaa lisää verryttelyyn laukkaa, aloita aina laukannostoharjoituksilla, jotta saat ne kuntoon, ja voit silloin jatkaa laadukkaassa laukassa verrytellen. Laukasta siirtymiä mieluummin liian usein, kuin liian harvoin, jotta hevonen pysyy kuulolla ja saat sen olemaan enemmän takaosansa päällä.
Varsinaisten temppujen tekeminen verryttelyssä ei ole yleensä tarpeellista, sillä temput on kyllä harjoiteltu jo kotona. Oman mielen rauhoittamiseksi voit käydä muutaman erikoisjutun läpi, lähinnä tarkistaaksesi omaa apujenkäyttöäsi.
Muista antaa hevosen kävellä myös verryttelyn aikana muutaman kerran vapaalla ohjalla, edes puolen kierroksen ajan, jotta hevosen lihaksisto ei pääse väsymään juuri ennen suoritusta. Heti jos tunnet hevosen painavan kädelle verryttelyn aikana, on aika antaa sille hetkeksi vapaata ohjaa, silloin ylälinjan lihakset ovat jo vähän väsyneet.

Verryttelyssä on tärkeintä keskittyä omaan tekemiseen ja omaan hevoseen, vaikka ympärillä tapahtuisi mitä. Joskus olosuhteet ovat sellaiset että kaikki verryttelyaika menee hevosen rentouttamiseen, eikä sille oikein voi mitään. Pyri kuitenkin ratsastamaan kaikki askellajit läpi, vaikka taivaalta sataisi pieniä miehiä! 

Kaiken kaikkiaan verryttely ei saa olla uusien tehtävien harjoittelupaikka, hevosta ei saa asettaa sille liian vaikean tehtävän eteen, vaan sinun tehtäväsi on taata hevoselle työskentelyrauha, jotta sen itsetunto on kohdillaan radalle mennessä. Itse kuitenkin vähän jännityt radalla, niin on vain hyvä jos hevosesi on rennompi kuin sinä edes radalle mennessäsi!

Kun pääset kiertämään kisa-areenaa ennen suoritusta, muista sama käytäntö kuin aina jos hevonen jännittää vaikka tuomaripäätyä tai kukkapuskaa; anna hevosen nähdä se molemmilla silmillä, pidä hyvä tuntuma suuhun jotta hevonen tuntee sinut jatkuvasti ja kevennä tuntumaa vasta kun jännä paikka on ohitettu. Ikävintä mitä voit tehdä on pakottaa hevonen kohti jännää paikkaa ennen suoritusta, silloin voit olla varma että se joko ei mene jännän paikan lähellekään itse suorituksen aikana, tai ainakin on sen lähellä kovin jännittynyt ja valmis poistumaan paikalta hetkenä minä hyvänsä.

Oikein paljon onnea kaikille kisaajille suorituksiin, seuraavaksi tehdäänkin sama valmistautuminen ja verryttely estekisoihin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti