keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Toivepostaus; laukanvaihtojen alkeet, osa 1

Ennen laukanvaihtojen aloittamista, on syytä tarkastaa että hevonen etenee sekä myötä- että erityisesti vastalaukassa hyvässä tasapainossa, pysyy kevyenä kädelle (eli ottaa enemmän painoa takaosalleen) ja reagoi ratsastajan apuihin nopeasti ja herkästi.
Täältä löydät harjoituksia myötä- ja vastalaukan ratsastamiseen, kehotan harjoittelemaan niitä ensin ja siirrytään sen jälkeen harjoituksissa eteenpäin!

Vastalaukan harjoittelu kannattaa ottaa mukaan normaaliin työskentelyyn melko aikaisessa vaiheessa. Käytännössä heti kun myötälaukka on ratsukolle sujuva liikkumisen muoto, kannattaa vastalaukat ottaa mukaan kuvioihin, toki helpoimmalla mahdollisella tavalla aloittaen. 

Jo aiemmin olemme harjoitelleet myötälaukasta vaihtoa vastalaukkaan, nopean ravisiirtymän kautta. Jos et ole sitä vielä treenannut, käy lukemassa postaus täältä.
Kun olet treenannut kyseistä harjoitusta ja saat sen sujuvaksi, on aika siirtyä seuraavalle "levelille" laukanvaihtoharjoituksessa, ja tämä postaus on nyt se seuraava askel.

Aloitetaan valmistelevat laukanvaihtoharjoitukset ratsastamalla uraa pitkin käynnissä, ja nostamalla myötälaukka uralla. Valmistele laukannosto huolellisesti, jotta saat laukka-askeleet haltuun heti ensimmäisestä askeleesta lähtien. Jos et ole varma onko hevosen sisätakajalka riittävän aktiivinen laukannostoa ajatellen, voit ennen nostoa väistää takaosaa askeleen-kaksi ulospäin. Siis nyt ei ole tarkoitus varsinaisesti lähteä tekemään väistöä, vaan lähinnä saada se oma sisäpohje aktivoitua ennen laukannostoa. Voit itse asiassa jopa olla "vaan tekevinään" askeleen väistöä, jotta sisäpohje on hallussa, ja sitten vaan siirrät sisäpohkeen satulavyön eteen ja annat sillä merkin laukannostoon. Laukkaa muutama askel, ja suorita tasapainoinen siirtymä käyntiin. Muista kantaa kätesi laukan ja käyntisiirtymän aikana, jotta apusi menevät varmasti läpi heti kun niitä käytät. Samoin on tärkeää saada hevonen pysymään "takajaloillaan" eli paino mahdollisimman paljon takaosalla, ja tämän onnistumiseksi tulee etuosa saada pidettyä mahdollisimman kevyenä. Kannetut kädet ja tarvittaessa nostavat ohjasotteet varmistavat tämän. Käyntisiirtymän jälkeen pidä jälleen huoli kannetuista käsistäsi, ja pohkeella varmista että hevonen kävelee riittävän aktiivisesti, pysyen kuitenkin rentona. Jos hevonen jännittyy käynnissä, ei uutta laukannostoa voi silloin suorittaa, Hyvä muistisääntö tässäkin, kuten kaikissa muissakin siirtymissä, on se että rennosta ja laadukkaasta askellajista tulee hyvä siirtymä. Suorita siis myötälaukka-käyntisiirtymiä kierroksen-parin ajan, ja muista aina laadukkaat ja rennot askeleet! Hyvänä apuna voit käyttää kulmia, joissa käännös kannattaa ratsastaa enemmän ulko-avuilla, jotta hevosen ulkolapa pysyy hallussa tulevaa laukannostoa varten. Sisäohja toimii näissä kulmissa lähinnä johtavana apuna. Suorita ensin laukka-käyntipätkät vasemmassa kierroksessa, sen jälkeen vaihda suuntaa ja tee samat oikeaan kierrokseen.

Kun olet saanut tehtyä rentoja siirtymiä sekä laukkaan että käyntiin, ja mahdollisesti jopa lyhennettyä käyntipätkää jonkin verran, on aika lisätä harjoitukseen vastalaukan nostot. Eli nyt tehdään ensin vasemmassa kierroksessa samaa harjoitusta, mutta nyt nostetaan aina oikeaa, eli vastalaukkaa. Kulmat tulee nyt ratsastaa "normaalisti" eli käyttäen sisäohjaa päällimmäisenä kääntävänä apuna. Tässä vaiheessa siirtymiä ollaan tehty jo niin paljon, että käyntipätkät luultavasti on jo aika lyhyitä, ja saat tehtyä siirtymät jo siten että vastalaukkaa tulee vaikkapa 4-6 askelta, ja käyntiä 2-3 askelta, josta heti taas nostetaan uusi vastalaukka. Jatka tätäkin harjoitusta kierros molempiin suuntiin.

Kun tämä on tehty sujuvasti, voit vaihtaa harjoituksen siten että joka toinen laukannosto on myötä- ja joka toinen nosto vastalaukka. Jos joku nosto ei onnistu, toista nosto rauhassa uudestaan. Eli jos esimerkiksi vasemman laukan nosto ei onnistu, tee käynnin jälkeen uusi vasemman laukan nosto, vaikka oikeasti olisikin pitänyt nostaa jo oikea laukka. Näin saat varmistettua että ajoitat laukannostoapusi oikein ja hevonen myös vastaa niihin. Ja se tärkeä asia, muista aina olla istunnan kanssa menossa "laukan suuntaan". Vasemmassa laukassa vasen pohje satulavyön kohdalla, oikea pohje hieman satulavyön takana tukemassa ja estämässä takaosaa putoamasta oikealle.

Kaikkien näiden laukkaharjoitusten välissä on tärkeää antaa hevosen pitää lyhyitä vapaakäyntipätkiä, jotta hevosen lihaksisto ei väsy. Huomaat mahdollisen väsymisen kädelle painamisena sekä hevosen pään ylös-alas heilumisena. Silloin on viimeistään aika antaa hetki lepoa, vaikka harjoitus olisikin kesken. 

Tässä on nyt "aloituspakkaus" laukanvaihtojen alkeisiin, otetaan tämä ensin haltuun ja seuraavaksi edetään laukanvaihtoharjoituksissa seuraavaan vaikeusasteeseen.

Oikein ihania laukkaharjoituksia teille kaikille, ja muistakaa, näitäkin harjoituksia voi ja pitääkin tehdä myös maastossa. Jos oikein extrafitnessharjoituksen haluatte hevosellanne teettää, tehkääpä laukka-käynti-laukka-harjoitus lievässä ylämäessä! On muuten tehokasta treeniä!

2 kommenttia:

  1. Sul on tosi kiva blogi! Täältä löytää paljon hyviä neuvoja ja niksejä ratsastukseen! Selailin sun blogin vähän vanhempia postauksia ja löysin sieltä yhden, jossa kerroit miten pohkeelle hitaasta hevosta sais einiin hitaan.. Kokeilin sitä heti seuraavana päivänä mun pohjekuuron ponin kanssa ja se toimi! Aluks poni lähti täyttä laukkaa eteenpäin.. mut jo muutaman toiston jälkeen se reagoi paljon paremmin pohkeeseen.. ja heti päivä sen jälkeen kun kokeilin tota ekaa kertaa niin kun pisti vähänkin painetta kylkiin se lähti liikkeelle tosta noin ja vielä eteenpäin! ( kun normaalisti sais potkia henkensä edestä, että se liikkuis ja sillonki se yleensä lähtee pylly eellä peruuttamaan.. ) :D Eli sun postauksista on apua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Kiitos todella paljon kommentistasi, ihan tässä herkistyy kun voi auttaa muita ratsastajia!

      Tuo kyseinen harjoitus on todella tehokas, vaikka se on vähän "raju", mutta yleensä muutaman kerran jälkeen tietynlainen herkistyminen on saatu. Joskus voi jopa käydä niin että hevonen reagoi pohkeeseen jo silloin kun sen irroitat kyljistä antaaksesi vähän vahvemman avun, jolloin sitä rajua pohjetta ei tarvitse tietenkään sillä kertaa käyttää, vaan pääsee kiittämään hevosta nopeasta reaktiosta!
      Ja tuo että ponisi on lähtenyt täyttä laukkaa eteenpäin on oikeastaan juuri se reaktio jota aluksi toivotaan, parempi että reagoi vähän vahvastikin, kuin se että ei reagoi ollenkaan!

      Tervetuloa mukaan!

      Sari

      Poista