perjantai 24. heinäkuuta 2015

Tuntisuunnitelma; keveyttä ja nopeutta suoriin laukannostoihin

Tällä tunnilla hiotaan laukannostoja, ja tämän tunnin harjoitukset ovat omiaan myös tulevia laukanvaihtoharjoituksia varten!

Aloitetaan käyntityöskentelyllä. Ota ohjat tuntumalle, mutta pidä ohja vähän pidempänä jotta hevonen saa venyttää ylälinjaansa pitkälle eteen ja alas. Aloita ratsastamalla pääty-ympyrällä vasemmalle, ja taivuta hevosta loivasti koko kropan läpi ympyrän kaaren mukaan. Muista tukea hevosta ulkopohkeella (vähän satulavyön takana) ja myös aavistuksen tukea ja säädellä taivutusta ulko-ohjalla (ettei ulkolapa putoa ympyrän ulkopuolelle). Ole erityisen varovainen ettei hevonen taivu liikaa kaulastaan, tämä kielii aina siitä että koko kroppa ei ole mukana taivutuksessa. Kun olet ratsastanut pääty-ympyrän, vaihda siitä keskiympyrälle oikeaan kierrokseen, ja työskentele samalla tavalla taivutus keskiympyrällä. Keskiympyrältä jatka vielä toiseen päätyyn pääty-ympyrälle, olet nyt taas siis vasemmassa kierroksessa! Ja taas huolellinen, loiva taivutus koko kropan läpi. Jatka taas takaisin keskiympyrälle ja siitä toiseen päätyyn jne. Voit ratsastaa tämän ympyräharjoituksen pari kertaa päästä päähän, ja sen jälkeen jatketaan suoraa uraa.

Suoralla uralla voit lyhentää vähän ohjaa, jotta olet käden kanssa valmiina kun hevonen seuraavan harjoituksen johdosta nousee vähän korkeampaan ryhtiin. Ratsasta molemmilla pitkillä sivuilla käynnissä pohkeenväistöä siten että väistä uran sisäpuolelle 4 askelta, sitten 4 askelta suoraan ja vielä 4 askelta väistöä samaan suuntaan.  Näin ollen sinun pitäisi päätyä keskihalkaisijalle tai jopa vähän sen linjan yli. Sitten jatkat siitä käynnissä päätyyn, ja taas seuraavalla pitkällä sivulla samat väistöt. Ole tässä huolellinen että väistö tulee todella tehtyä pohkeella, käsien pitää pysyä rentona jotta hevonen pääsee kävelemään kunnolla eteenpäin.

Vielä hetki raviverryttelyä. Jatka kevyessä ravissa käyttäen hyödyksi samaa ympyräkuviota jota tehtiin jo alussa, toista se 2-3 kertaa päästä päähän. Pyri ratsastamaan hieman normaalia hitaammassa tempossa, jotta hevonen jää odottamaan apujasi ja pääset ratsastamaan taivutukset rauhassa läpi koko kropan, eli ihan samalla tavalla kuin alun käyntiharjoituksessa. Ympyröiden jälkeen siirry takaisin uralle, ja ratsasta molemmille pitkille sivuille avoa, vaihda suuntaa ja taas avot pitkille sivuille ravissa. Tämän jälkeen siirry käyntiin ja ratsasta vielä käynnissä molemmille pitkille sivuille sulkutaivutusta, ja molemmissa kierroksissa, ja tämän jälkeen voit antaa hevoselle vapaat ohjat ja hetken lepoa.

Nyt alkaa olla hevonen verrytelty kunnolla, on tehty rauhassa hyvä pohja laukkatyöskentelylle, jota tehdäänkin tällä tunnilla aika paljon! Tämän tyyppinen alkuverryttely on luonnollisesti erinomainen ihan jokaiselle ratsastuskerralle, väistöt ja taivutukset ovat erinomaisia harjoitteita verryttelyssä, mutta erityisesti tällä tunnilla niistä saa huikean hyödyn. Laukannostoissa hevosen tulee olla hyvin takajaloillaan, ja notkea ja hyvin "avattu" lihaksisto auttaa hevosta tässä. 

Laukkatyöskentely aloitetaan jälleen kerran samalla ympyräkuviolla kuin ollaan tehty alussa käyntiä ja ravityötä, eli tehdään 3 ympyrää. Käynnissä ensimmäiselle pääty-ympyrälle, vasemmassa kierroksessa. Väistä hevosen takapäätä ympyrän ulkopuolelle muutaman askeleen ajan, ja heti väistön jälkeen suorita laukannosto. Laukkaa puolisen kierrosta ja siirrä hevonen käyntiin. Muista olla erityisen huolellinen käyntisiirtymissä, suorita siirtymä tiivistämällä istuntaa ja käyttämällä ääniapua, eli mahdollisimman vähän ohjasapua. Kun käytät ohjaa mahdollisimman vähän, on hevonen nopeammin valmis uuteen tehtävään kun et ole kädellä pitämässä vastaan. Käynnissä taas takapään väistöä ulos, ja muutaman väistöaskeleen jälkeen laukannosto. Tee yhdelle ympyrälle 2-3 laukannostoa, ja sen jälkeen vaihda seuraavalle ympyrälle, jossa suuntakin on eri. Eli keskiympyrällä olet oikeassa kierroksessa. Toista samat käyntiväistö, laukannosto, käynti-harjoitukset taas 2-3 kertaa ennen siirtymistä viimeiselle pääty-ympyrälle. Pyri siihen että ynpyrä ympyrältä pystyt lyhentämään väistöaskelien määrää, ja lopussa ihan 1-2 väistöaskelta riittää. Väistöllä saadaan hevosen takaosa paremmin alle, joka tuottaa siis paremman laukannoston! Eli lopussa riittää ihan "ajatus" siitä väistöstä, hevonen on kyllä niin hyvin pohkeen edessä että laukannoston pitäisi tulla lähes ajatuksen voimalla! Viimeisen pääty-ympyrän jälkeen tule vielä takaisin keskiympyrän kautta viimeiselle pääty-ympyrälle (tarvittaessa voit toistaa vielä ympyrät kerran) ja sen jälkeen voit antaa hevosen kävellä vapaalla ohjalla hetken.

Lepotauon jälkeen siirrytään kolmikaariselle kiemurauralle (radan poikki) ja ratsastetaan nyt ainoastaan laukannostoja käynnistä ja laukkojen välissä nopea siirtymä käyntiin. Eli aloita vasemmassa kierroksessa, nosta laukka lyhyen sivun keskeltä, laukkaa 1. kaari ja keskellä kenttää siirtymä käyntiin (muista välttää ohjasta pidättämistä) 3-4 askelta käyntiä ja oikean laukan nosto ja laukkaa 2. kaari ja taas keskellä käyntiin, ja vielä viimeiselle kaarelle vasemmassa laukassa. Lyhyen sivun keskellä siirtymä käyntiin ja kävele toiseen päätyyn josta toistat saman kiemurauraharjoituksen. Voit tehdä harjoituksen 2-3 kertaa. Ole tarkkana oman istuntasi kanssa, käyntisiirtymissä istu suorana keskellä hevosta, ja laukannostoissa tuo painoa aavistuksen enemmän sisäistuinluulle jotta saat nostettua aina kaaren mukaisen myötälaukan. Kun olet ratsastanut harjoituksen loppuun, anna hevosen laukata kunnolla eteen nousten itse kevyeen istuntaan, jotta hevonen pääsee avaamaan paikkojaan ja pitämään vähän hauskaa!
Tämän jälkeen taas hetken lepotauko hevoselle.

Jatketaan vielä yhdellä laukkaharjoituksella, koitahan jaksaa! Nosta vasen laukka jossain kohtaa kenttää, ja laukkaa lyhyelle sivulle josta käännä hevonen pituushalkaisijalle ja siirrä hevonen käyntiin. Heti käyntisiirtymästä ratsasta muutama askel pohkeenväistöä vasemmalle ja nosta oikea laukka heti väistön jälkeen. Laukkaa oikeassa laukassa seuraavalle lyhyelle sivulle josta käännä taas hevonen pituushalkaisijalle, siirrä se käyntiin ja väistä hevosta muutama askel oikealle ja nosta heti väistöstä vasen laukka. Toista harjoitus 2-3 kertaa. Tässä viimeisessä laukkaharjoituksessa kiteytyy koko alkutunnin laukannostoharjoitteet, jos olet ollut huolellinen koko tunnin ajan, tulee sinulle erityisen nopeita, kevyitä ja ennenkaikkea suoria laukannostoja! Nämä ovat juuri sitä oivaa harjoittelua ennen seuraavaa laukanvaihtotreeniä! Lopussa vielä kevyessä istunnassa pitkää laukkaa, ennen loppuverryttelyä!

Tämän jälkeen anna hevosen ravata rauhassa pitkällä ylälinjalla kevyessä ravissa tovi, ja sen jälkeen kiitos ja kumarrus!

Tämä on aika raskas tunti hevoselle (ja varmasti ratsastajallekin) joten seuraa hevostasi ja anna sille lepotaukoja mieluummin liian usein jotta se jaksaa suorittaa harjoitukset ja muista keskittyä itse ratsastamaan aina enemmän istunnalla ja pohkeella kuin ohjalla!

Hyviä treenejä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti